Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #5

Stav
nelze přidat další příspěvky.
djneon napsal:
Můžu se ještě zeptat jaký je rozdíl mezi banánenem a gorilou?
Banán = řada 150, 151 - stejnosměrná rychlíková lokomotiva - deponovány v DKV Praha
Gorila - řada 350 - rychlíková dvousystémová ( 3 kV ss, 25 KV/50Hz st) lokomotiva - deponovány v RD Bratislava

Můžu se zeptat. jak je to oštřeno nyní, když Gorily jezdí běžně 160 a Banány běžně alespoň 155?

Karel napsal:
Můžu se zeptat. jak je to oštřeno nyní, když Gorily jezdí běžně 160 a Banány běžně alespoň 155?

Teď to prosím neber vážně, ale jako slovní hříčku......gorila přece musí být rychlejší, když chce banán a musí ho dohonit, ne?

fastTomi napsal:
bob57_cz napsal:
fastTomi napsal:
Ale ale, to se pak divim, ze se mi jeste nepostestilo na k.o. masiny pri jizde max. rychlosti. Dalsi otazkou by pak byla poradna "prda" spojenim dvou polu timto horicim obloukem na komutatoru. Takze si dovolim nesouhlasit s timto tvrzenim.
Já si ty přeskoky zažil nepočítaně ! Naštěstí to nebylo nikdy tak natvrdo, aby mne museli odtáhnout. Stačilo vybavit ochrany a jelo se většinou dál. Jednu dobu (okolo roku 80 ) práskaly 150 i v rychlosti 120, měly tehdy nekvalitní uhlíky. Z Košic se tahaly zpátky dost často lehlé.

Okolo roku 80 jsem jezdit jeste nemoh, ale od rekneme 88, kdy si jiz mohu pamatovat sve cesty, jsem chcipnuti masiny nezazil ( a to mam stale v zive pameti banana v cele se Vsacanem z Phy do Prerova, s lichym i dokonce z Chomutova do Phy ).
Zde ale zavisi vse na geometricke kvalite komutatoru a chem. slozeni uhliku. Jestli se vlivem slozeni uhliky abnormalne rychle ztraci a prach z nich se usazuje na mezilamelove izolaci, pak to neni konstrukcni problem motoru, ale celkovy pristup k udrzbe.
Proto diky bohu za asynchronni motor, tyto problemy jsou fuc a esus je rovnou uvazovan na plnych 140 z konstrukce, bez nejakych rezervnich km/h...
To nebylo o údržbě - lidech, jak píšeš, ale o kvalitě tehdejších materiálů a možnostech dostat velký výkon do relativně malého motoru. Pokud byl požadavek na malý rozměr motorů, je možné do něj vložit zase jen omezený počet lamel a izolací mezi nimi. Pro přenesení proudu mezi uhlíkem a lamelou je zapotřebí určitá plocha, takže ani ty lamely nelze donekonečna zúžovat. Vem si rozměr motoru Bobiny a jeho výkon a porovnej se 150, kde je motor rozměrově skoro poloviční, ale 1,6x výkonnější ! Přitom kromě hlavních pólů má i kompenzační a komutační vinutí a to vše v podstatně menším prostoru. V té době to bylo právě na hranici rizika a s tím se počítalo právě tou korekcí rychlosti. Od té doby se trakčáky několikkrát převinuly s vyšší třídou izolace a s dnešními materiály je to lepší, ovšem elektrické parametry se nezměnily. Změnila se kvalita, takže se mohly uvolnit i ta některá omezení. Limitující byl právě komutátor s uhlíky. Jestliže dnes jsou uhlíky podstatně kvalitnější a ty lokomotivy už nemusí vozit tehdejší zátěže ( běžně se vozilo 16-20 vozů , Dukla měla normativ zátěže 950t ), nedochází ani k tak extrémní zátěži motorů, komutátory nejsou vyhřívané, nekřehnou a nevyštipují se a tudíž se tak rychle "nezapálí". Pro dnešní zátěže stačí proudy okolo 600-700A oproti tehdejším 900-1100A ( nadproudovky byly nastaveny na 1250/1150A a jak jsou stažené dnes? ).
Asynchron? To byl v té době scifi sen a teprve se projektoval prototyp.
Ano, díky(bohu?) za něj a hlavně za to nejdůležitější, co z něj dělá motor použitelný v trakci - elektronickou regulaci s napěťověproudvými použitelnými výkonovými spínači - dříve tyristory, dnes IGBT . Bez nich by byl asynchronní motor v trakci silně neekonomický a vyžadoval by rozběhový odporový spouštěč a druhou napájecí trolej jako při začátcích v Itálii .

Martens napsal:
djneon napsal:
Můžu se ještě zeptat jaký je rozdíl mezi banánenem a gorilou?
Banán = řada 150, 151 - stejnosměrná rychlíková lokomotiva - deponovány v DKV Praha
Gorila - řada 350 - rychlíková dvousystémová ( 3 kV ss, 25 KV/50Hz st) lokomotiva - deponovány v RD Bratislava
A to že Banán je zelený a gorila modrá (zatiaľ :cry: ), prípadne červená hádam ani netreba hovoriť ... :wink:

Re: stavba

Vasek napsal:
Abych trochu změnil téma:

Tak co,pane Šemoro,jak pokračuje stavba ? :)

diky :)

Ha Ha. Není to nic jednoduchého. Kdybych jen stavěl trať. Ale přichází MSTS BIN, tak i připravuji všechny kabiny. Také jsem zápasil s hodinami, kdy se má přepnout v trati den/noc. Měl jsem ve 20.00 ještě denní kabinu. Pak jsem v Route Riteru dal srovnat čas a už se zdá, že je vše OK. Aktivita od Karlece Pendolino, která začíná v 19.30 konečně začíná s noční kabinou. Jestli autor původní čelní textury schválí zveřejnění, budeme mít originál a s návěstním opakovačem. Boční pohledy jsem použil z ETR460. Ale stále to bude provizorium, než dá Martens dohromady kabinu úplně novou. Dále jsem do engu dosadil omezovač, který dovolí překročit traťovou rychlost o 40km/h a pak nekompromisně zastaví vlak. Ale zde jsem narazil na problém, ze 140 jsem zastavil asi na 200m. Nemá eng někdo upravený, aby Pendolino brzdilo normálně? Stačí napsat hodnoty sem do diskuze.
Konečně dodělávám i úsek Kolín - Pardubice, vše asi nestihnu, ale už je osazena vegetace. Budovy budou další kapitola. Restíky s krajinou mám i na jihu. Vyrobil jsem chybějící cedule do zastávek včetně nových, atd. Během příštího týdne to dám nějak do kupy, vyrobím novou instalačku a až teprve potom budu rozesílat DVD. A současně bude i aktualizace. A bude šíleně obrovská na objem dat. Nad 100MB. V Trainsetu bude téměř celá složka common.cab také nová. 300MB? Zde dám samostatné odkazy, ať zbytečně nestahujete vše. Pak se to zmenší na odhadem pouhých 200MB. To jsem zvědav, jak dlouho to budu kopírovat na ftp. Ale už mám také ten 4x rychlejší internet od Telecomu...

Když už se tu bavíme o těch kabinách a opakovačích, tak se zeptám, jestli by i s těmi opakovači nešlo něco dělat. Vůbec neukazují všechno co je na semaforu, a tudíž na nich nejde poznat rychlost... Předem díky

stavba

Díky za vyčerpávající odpověď.
Ale potřebuji se zeptat:
Nyní mam PC AMD athlon 64 3700+ RAM 1536 MB ale grafika jen ATi X600 :(

Teď chci grafiku vyměnit za Ati X 1800GTO myslíte,že to pomůže?
Je grafická karta v MSTS důležitá?
díky.

djneon napsal:
Když už se tu bavíme o těch kabinách a opakovačích, tak se zeptám, jestli by i s těmi opakovači nešlo něco dělat. Vůbec neukazují všechno co je na semaforu, a tudíž na nich nejde poznat rychlost... Předem díky

Nechtělo by to si nejdřív něco přečíst o LVZ a potom psát s prominutím hloupé otázky ?
Karel

Opakovače v MSTS jsou totožné s reálem, ukazují vše jak na skutečné lokomotivě. Po mnoha testech to dal kdysi do současné podoby Tomi.

djneon napsal:

kurna! a myslis, ze na skutocnom opakovaci sa rychlost da poznat? opakovac pozna len "medzikruzie" co znamena "na dalsom navestidle je znizena rychlost". kolko to je musis vediet podla predzvesti. niektore cab-y toto zobrazuju zle a svieti tam aj ta rychlost :( (a dokonca aj ocakavaj 50 km/h co sa udava iba doplnkovou tabulkou na navestidle!)

mne urcite viac chybaju (neriesitelne) veci ako "citatelny rychlomer" (aby som rychlost dokazal dostatocne presne urcit z neho a nie z prilozeneho ciselka) a citatleny manometer hlavneho potrubia (a funkcny, ze, ale to je davno prebrate ako nemozne)

zbynek najviac prace do MSTSBin daju ale .eng-y. pre moju potrebu som si vyladil 350.001 a mam vo vysledku 30 svetiel

* off je stav "obsadene HDV" - dve biele na kriz
* dim svieti cely predok (biela) + zad (cervena) a slaby kuzel dopredu, vsetko zavisle na smere jazdy
*full to iste co dim, len sa meni jas reflektora (zo zltkavej na cisto bielu) + velky kuzel, zas podla smeru jazdy
ak je to AI vozidlo tak
* odstavene nesvieti
* za dna cinne ako dim
* v noci cinne ako full

celo kde je nieco zavesene nesvieti (iba v stave "obsadene HDV")
snad je to tak dobre. sice som videl pouzivat na dim stav posu (nejake ciastocne rozsvietenie bielych na oboch koncoch) ale toto sa mi paci viac.
uprava:
zbynek aky je tvoj nazor na LightFX (upravene svetla lokomotiv) pozri http://steam4me.railpage.org.au/trainsim/tutorials/lite_glow.html

a nieco podobne som videl aj pre navestidla (skusil som to naschval na tvojej trati a navestidla bolo vidiet na skoro kilometer daleko (to sice vyzerali hnusne) ale ked sa k nim clovek priblizil tak boli ako predtym - svietila len ta plocha co mala. teraz to ale neviem najst :(

Naposled editoval moderátor:
Toto tě v MSTS nespasí. Grafický engine, na kterém je MSTS postaven, neumí možnosti těchto karet využít.

Pletš hrušky s jabkama. MSTS je postaven na gr. enginu využívajícím tak maximálně DX7 ( hádám). Takže karta která má super výkon a vertex shadery v poslední verzi ti nepomůže. Ale toto se tady už mockrát probíralo. Já jsem byl nedávno nucen přejít z Radeona 9100 na něco vyššího a výkon v MSTS je furt stejný. A radeon 9100 už je pěkně starej kousek železa.

Re: graf

Vasek napsal:
Nojo,ale nárážim konkrétně na trat Bratislava Praha-ta taky neumí grafiku použít? :)
Jednoducho nevyužije! Príklad - v týchto dňoch testujem Jozefovu aktivitu EC 171 Hungaria.Po Brno všetko OK, ale za Brnom to padá a to len kvôli tomu že tam je traffic s 560-kou.Na hl.n. je 263+4 Bdtmee a ide to v pohode.Sťiahol som grafiku na polovicu a to som len tak, tak prešiel.Takže suma sumárom - môžem mať grafiku aj za pol melóna, jednoducho MSTS to nevyužije a padne.Neviem čím to je, ale Brno neznáša jednotky rady 560.Na trati je to v pohode, ale akonáhle sú v okolí Brna tak to padá.Klasické súpravy to zvláda.

Omlouvám se za hloupý dotaz a děkuji za odpověď.... Řekněte mi teda, jak to určujete? Samozřejmě myslím Vás, co jezdí jako já bez Track Monitoru... :-)

Každé návěstidlo kolem kterého projíždíš, tě informuje o tom, co máš čekat na návěstidle dalším.

Pokud jedeš na volno (na opakovači svítí zelená), na dalším návěstidle tě může potkat jedině volno, výstraha, nebo návěst očekávejte rychlost (pokud se neděje nic mimořádného a výpravčí ti to neshodí před čumákem).

Máš-li před sebou návěst výstraha nebo očekávejte rychlost 40/60/80/100 opakovač toto zjednodušuje na žlutou.
Teprve po průjezdu okolo navěstidla se dozvíš, jaká návěst na něm svítila
a tomu přízpůsobíš další styl jízdy. Byla-li zde výstraha, na opakovači se pravděpodobně rozsvítí červená - stůj (nemusí, pokud jedeš na blok za jiným vlakem a on mezitím opustil prostorový oddíl, potom by se na opakovači rozsvítila opět žlutá)
Byla-li zde návěst očekávejte rychlost, na opakovači svítí mezikruží, což zjednodušeně symbolizuje některou z rychlostí 40/60/80/100.

Shrnuto, podtrženo:
červená - stůj
zelená - volno
žlutá - výstraha, očekávejte rychlost 40/60/80/100
mezikruží - rychlost 40/60/80/100

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře