Brždění na 451 v reálu

Ppoollll

Signalista
Re: 731

Prinz Eugen napsal:
Nakonec to dopadne jako ten úžasně vyladěný eng pro žabotlamu, kdy díky spojení EDB a vlakové brzdy přestane jednotka v malé rychlosti brzdit úplně.

Docela by mne zajímalo, kde jsi přišel na to, že Žabotlama v malé rychlosti nebrzdí. Zveřejněno je doposud jen jedno chování a tam ty brzdy fungujou až do 0. Brzdit přestane akorát EDB a to podle reálu. Vzduch brzdí stále.

K té žabotlamě. Jen mne překvapilo, že z devadesátky začnu brzdit a pěkně to brzdí, pak najednou to brzdit přestane a já jedu 30, 29, 28, přejedu stanici, 27, 26, 25, přejedu druhou stanici a zastaví se to až někde daleko v polích. Nevím, školy nemám, ale při jízdě vlakem mi připadá, že se snižující se rychlostí se jakoby zvyšuje brzdný účinek, tady je to přesně naopak. (Ty údaje jsou samozřejmě nadsázka, ale vpodstatě to vypadá, že při nižší rychlosti to brzdí méně) Je taky samozřejmě možné, že to neumím, protože jsem nepochopil princip brždění s tímhle strojem. V reálu jsem jí nikdy neřídil, tak mě nekamenujte, ale jel jsem v ní mockrát a nezdálo by se mi, že by v malé rychlosti nebrzdila. Tohle by měl zřejmě vysvětlit pan Šemora, a pokud mi řekne že je to správné a já to neumím, považuju věc za vyřízenou.

a jak brzdíš ? Sice jsem v reálu nikdy lokomotivu neřídil, ale žabotlamu ubrzdím v pohodě a ještě s rezervou. Vjedu do stanice, na kraji perónu mám cca 35 - 40 km/hod., EDB max. a postupně přidávám (vzduch.)brzdu a zastavím většinou kousek před koncem perónu.

Ono taky při naplnění brzdového válce nad určitou mez dochází k vypnutí EDB. V každém případě mě to brzdí normálně.

Podle testerů (Bob57 a Zbyněk - oba s ní jezdili v reálu), tak žabotlama přestává v reále brzdit EDB cca pod 30 km/h. Pak už je nutno brzdit vzduchem.....

Největší brzdící účinek je po zařazení B2 v 90km/h a při 75 naskočí B3 a to je také pěkně cítit. Se snižující rychlostí brzdící účinek elektrik snižuje. Ve 30km/h EDB automativky odpadne a brzdí se pouze vzduchem, ale ten nemá účinek jako elektriky. Dobrzdění vzduchem myslím odpovídá. Ono by to chtělo se znovu svézt, stopky a vše proměřit, zapsat a pak porovnat v MSTS.

Prinz Eugen napsal:
K té žabotlamě. Jen mne překvapilo, že z devadesátky začnu brzdit a pěkně to brzdí, pak najednou to brzdit přestane a já jedu 30, 29, 28, přejedu stanici, 27, 26, 25, přejedu druhou stanici a zastaví se to až někde daleko v polích. Nevím, školy nemám, ale při jízdě vlakem mi připadá, že se snižující se rychlostí se jakoby zvyšuje brzdný účinek, tady je to přesně naopak. (Ty údaje jsou samozřejmě nadsázka, ale vpodstatě to vypadá, že při nižší rychlosti to brzdí méně) Je taky samozřejmě možné, že to neumím, protože jsem nepochopil princip brždění s tímhle strojem. V reálu jsem jí nikdy neřídil, tak mě nekamenujte, ale jel jsem v ní mockrát a nezdálo by se mi, že by v malé rychlosti nebrzdila. Tohle by měl zřejmě vysvětlit pan Šemora, a pokud mi řekne že je to správné a já to neumím, považuju věc za vyřízenou.

Se vším by se mělo umět zacházet. Ano, EDB ti krásně brzdí, ale při rychlosti pod 30 ti vypadne a musíš vzít za vzduch, a tím se perfektně dostaneš na místo kde máš zastavit. Ale pozor: platí poznámka v minulé větě. Když mi Ppoollll poslal při vývoji modelu 451 chování reálného stroje, zdálo se mi to divné. Po konzultaci s fíry, kteří na 451 jezdili dlouhá léta, bych se jako autor modelu přiklonil k jejich názoru, a to že 451 jezdí v modelu velmi dobře. A pokud se tady můžu k něčenu přiznat, tak je to asi toto mé přání: mít tak možnost si za skutečnou 451 na chvíli sednout a vzít do levé ruky rohlík od kntroleru a do pravé páku brzdiče.......

Jo, jo. Poslední dobou jezdím jenom s dobře brzdícími vozidly v reálu a najednou vydáš žabotlamu :D . Ani koncový motorák jsem neměl u perónu :twisted: . Ale tak to má být a tak se mi to líbí. Jen tak dál, páni kolegové.

Jo jo, poslední větu Boba57_cz potvrzuji. Považoval jsem za stavovskou čest při zastavování s osobákem, aby si cestující v okamžiku zastavení nenamlátili. Navíc jsme mívali vyplou průběžnou brzdu na mašinách (boty nemá nikdo rád, alespoň na mašinách) a tak když bylo zastavení trochu ostřejší, se ještě muselo při zastavení přibrzdit přídavnou brzdou mašinu, aby nebouchla do stojící soupravy. To jsem na osobáku miloval, vlítnout do zastávky a zastavit jako do peřin.
Karel

Bobe, díky za odborný výklad, ale také Tě doplním.
Já psal, "pokud tam dám B2 v 90km/h" protože kdyby jsi ji tam dal ve 100km/h, tak Ti EDB v 95% jednoduše vypadne. Možná na malým procentu jednotek byla tato ochrana vypnuta stejně jako u některých jednotek to EDB bylo aktivní až do zastavení.
Mirane, myslím, že Tvé přání by šlo určitě vyjednat.
Vidíš, mě se v noci na dnešek zdál sen, že jsem znovu nastoupil na 451 na ONJ, strojmistr mi sdělil i mé číslo, "Provozní záznam" (tak se jmenoval A4 sešit, kde si lokomotivní čety píší své výkony) mám v přihrádce. Jen mne zaráží ta přesnost. Číslo které mi řekl bylo 402 a to jsem skutečně měl, ale před vojnou, pak se to měnilo na 4 ciferné. Takže ten sen byl pravdivý. Proto vím, že mi ta B2 ve stovce vypadla. :lol:

Prinz Eugen

Ještě tady mám jednu doplňkovou informaci pro tebe:

"Jak zpomalit"
"1. Stisknete A pro ubrani jizdnich stupnu ( postupne az na 0 )."
"2. Drzte stisknuté i nadále A pro zarazení 1 neboo 2 stupne EDB."
" (Pozn.: Tato brzda je úcinná do 30 km/h. Pri nizsích rychlostech je nutné brzdit prubeznou brzdou.)"
"3. Jestlize je to nutné tak pouzijte vzduchové vlakové brzdy pro postupné rychlejsí snizování rychlosti."
"Jak pouzít vlakovou brzdu"
"1. Stisknete a drzte ' a dosáhnete pozadovaného brzdného tlaku (0-100%)."

Tohle je napsáno v samotném eng souboru dotyčného modelu a objevuje se to hned po spuštění úkolu. Stačilo si jen přečíst pokyny k ovládání této jednotky.
A jinak dotyčné okno (Operační sešit a v něm položku ovládání) lze vyvolat kdykoliv stiskem klávesy F11.

A teď ještě malá odbočka k tomu co bylo napsáno v jiné části diskuse ale nebudu to již hledat:

A pro ostatní lidičky zmiňující se o tom, že naše modely (lokomotivy a vozy vesměs česko/slovenské provenience) jezdí i v zahraničí a že by popisy měly být v angličtině.
S tímto já osobně nesouhlasím. Pokud je model z domácí produkce a týká se domácích vozidel tak i popisy/texty by měly být české/slovenské. S modelem bude jezdit z 99 % člověk žijící zde. A předpokládat, že každý umí anglicky, je podle mne blbost. A pokud někdo chce jezdit s modely zahraničními, tak mu nezbyde nic jiného, než se přizpůsobit tomu, co a jak je v zahraničí vytvořeno. Kvůli jinak hovořícím lidem to zahraniční tvůrci asi nikdy nebudou upravovat do jiného jazyka. Tak nevím proč bych se měl tomu necelému procentu v tomto ohledu přizpůsobovat abych byl "světový" a přitom znepřehlednil texty pro tu naprostou většinu s modelem jezdící.

Tax
O tom kdo a odkud na webové stránky chodí vím také. Ale pokud mohu soudit podle sebe, tak zahraniční modely velká část cizinců (z této menšiny) nebude nijak moc výrazně provozovat. V mnoha případech je model stažen, chvíli se s ním zajezdí a pak skončí v propadlišti zapomnění. A to vesměs kvůli tomu, že dotyčným osobám (z pohledu modelu naprostým cizincům) vesměs tato vozidla nic neříkají - nemají k nim vztah.

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Bobe, díky za odborný výklad, ale také Tě doplním. ... Proto vím, že mi ta B2 ve stovce vypadla.
Padala tobě - mi ne. To je rukama - praxí. ....musíš ji "pohladit", ona cítí, komu "podrží" a komu ne.
Jestli Ti padala nebo nepadala, to není podstatné. Podstatné je, že B2 se ve 100km/h nesmí zařazovat. Když se k mašince někdo chová takto macešsky, to mi nepřipadá jako pohlazení, ale přiložení nože na krk. "Buď EDB budeš na B2 držet ve 100, jinak uvidíš...." :!:

3koda, že jsem se svým rozhlasem nedostal do Boba allstar týmu...asi budu muset udělat víc než jednu aktivitu:-)

Ale k tématu...respektive od tématu;-)....Mě spíš než brždění přijde na 451 trochu divný rozjezd. Fírové za to v reálu berou jak utržený ze řetězu a i když nastavym "fofr kládu" na 100%!tak nikdy ani z kopce nedosáhnu onoho jistého kopance a takového rozjezdu jako dostávám na sedadle ve vagónu :wink: Do mě

Naposled editoval moderátor:
2 bob57_cz>
uff....t4k už js3m 0 k0t3l chytřejš1....
Hust3j výkl4d....d1ky m0c :)

P.S.: tu trojku předtim jsem am hodil omylem...ale je zajímavý pár písmen nahradit č1sl4m4 8)

Back
Nahoře