Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou_archív #2

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Trať ČD/ŽSR Olomouc - Ostrava - Žilina - (Košice)

Dráčik napsal:
Bob57_cz: efko3 asi myslel odchod zo Zábřehu o 14 hod 20min a príchod do Olomouca o 14 hod a 54 min. Ale on je už v Olomouci o 14hod a 40 min. Správne som to pochopil?
Nojono, když napíše jízdní doba, ale přitom definuje odj/př. ...

ASP napsal:
alcapone napsal:
Já jsem tam postupně hodil všechny 3 části a rozjel jsem se bez jediné hlášky jak ve dne tak v noci, kromě Bohumína.
No vidíš. Ja som urobil to isté a výsledok je iný. Takže otázka znie: v ktorej aktualizácii, resp. v ktorej časti aktualizácie č. 10 sú napr.: routes\Trat321\Textures\Autumn\briza15_1.ace
routes\Trat321\Textures\Snow\Sturc.ace ???
(mám obmedzený net a nerád by som zbytočne sťahoval zase 280 MB), alebo mali byť tieto textúry obsahom DVD? :eek:
Aktualizace 10 je dělený archiv a rozbaluje se celý komplet najednou automaticky rozbalením první části, další části se samostatně neotevírají a jejich obsah je v soupisce první části. Pokud by byla některá část nekompletní, vyhlásilo by to při rozbalování chybu crc ( kontrolní součet ).
V trati 321 jsou použité jen 2 textury rozkopírované do 5 adresářů ( dřívější, v akt 10 již další není )
TEXTURES\briza15_1.ace (175082)
TEXTURES\SNOW\briza15_1.ace (179339)
TEXTURES\SPRING\briza15_1.ace (175082)
TEXTURES\WINTER\briza15_1.ace (179339)
TEXTURES\WINTERSNOW\briza15_1.ace (179339)
chybějící dokoipíruj z existujících ...

Naposled editoval moderátor:

sú napr.: routes\Trat321\Textures\Autumn\briza15_1.ace
routes\Trat321\Textures\Snow\Sturc.ace ???
(mám obmedzený net a nerád by som zbytočne sťahoval zase 280 MB), alebo mali byť tieto textúry obsahom DVD? :eek:[/quote]

Zběžně jsem se podíval,briza15_1.ace je součást základního DVD.

Žižkovský Josef napsal:
Zběžně jsem se podíval,briza15_1.ace je součást základního DVD.
Aha. Takže chyba bude asi tam, lebo na DVD nemám napr. aj night\Dev_jazero_2.ACE a Nast_sypane_zastavkove.ACE

Osvětlení stanic

Ahoj všem.
Rád bych se vyjádřil k jedné novince Akt. 10 - osvětlení nástupišť a stanic. Berte to jako názor člověka, který se nějakou dobu zabýval umělým osvětlením profesionálně.
Osvětlení stanic v MSTS vneslo do nočních jízd jinou atmosféru, už není skoro vše tak temné jako půl hodiny před náletem demokratizačních bombardérů.... První pokus byl tedy realizován, ale protože se zde stále volá po co nejvěrnější simulaci, měl bych pro autora několik skromných podnětů.
Světelné kužely na ploše perónů / kolejiště jsou oproti reálu příliš intenzivní a ostré. Spíše než běžnému drážnímu svítidlu na sloupu odpovídají použití směrových reflektorů s vysokým světelným výkonem. Realitě bychom se přiblížili tím, že by "zabarvení" osvětlené plochy na nástupišti bylo méně intenzivní. Poloměr osvětlené plochy bych bez obav podstatně zvětšil a to tak, aby se kužely sousedních osvětlovacích bodů částečně prolínaly. Tak je tomu i ve skutečnosti - správně navržené a provedené osvětlení by mělo být v tak specifickém prostředí žel. stanice téměř jednolité - neměly by se nikde vyskytovat "hluché" neosvětlené prostory, zvlášť tam ,kde hrozí nebezpečí. Další návrh ohledně provedení kuželů by spočíval v postupném ubývání intenzity světla směrem od světelného zdroje. Řečeno jinak - žlutá či bílá barva by přecházela postupně v barvu plochy - jako když v některých grafických programech vybíráte barvu pera a ve spektru ji máte zobrazenu od nejsvětlejší až po černou. Uvědomuji si, že možná nebude jednoduché tento požadavek přesně přenést do modelu - výpočtové programy pro umělé osvětlení umožňují grafický výstup, v němž je zobrazení intenzity osvětlení redukováno na několik "prahových" úrovní (představte si to zjednodušeně jako terč, kde každé mezikruží má jiný odstín základní barvy - ve středu nejsvětlejší, na kraji nejtmavší), tedy by možná šlo tuto metodu aplikovat i pro model.
Co se týče reflektorových sad na ocelových stožárech, které se používají na osvětlení rozsáhlých kolejišť, je situace obdobná. Jelikož jde zřejmě o halogenové světelné zdroje, světlo by mělo být bělavé a ostré, prakticky homogenní osvětlovaná plocha - o nějakých jednotlivých kuželech tu nelze mluvit. Představte si v reálu jízdu, kdy fíra několikrát na stanici vjíždí a vyjíždí z osvětleného prostoru do tmavého - to je samozřejmě naprosto nepřípustné (oslnění, prudká změna intenzity osvětlení apod.). Řešením by mohlo být (pokud je to realizovatelné) toto: celou plochu takto osvětlované stanice jakoby lehce "pocukrovat" bílou barvou. Odstín by zřejmě mohl být jen jeden - kdo by se tu patlal s intenzitou osvětlení jako u jednotlivých svítidel - viz výše.
No a těm, co rádi ve všem šťourají a hledají vešky, zároveň nabíjím jejich pomyslný odstřelovací kanón: nikdy ve své praxi jsem nenavrhoval či se jinak nepodílel na osvětlování takových prostor jako jsou železniční stanice či kolejiště. Tyto poznatky vycházejí z mé praxe při návrhu umělého osvětlení místních komunikací, veřejných ploch a také ze všeobecně platných zásad, daných normami.
Děkuji za pozornost a doufám, že autora zdravě vyhecuji ke zdokonalování jeho zajímavého počinu, kterým noční osvětlení v MSTS určitě je.

Zdravím Venny,
jako první ti chci říct, že veřejné osvětlení ve skutečnosti je naprosto rozdílné oproti osvětlení v tratích MSTS. Toto je jen simulátor a v žádném případě nejde udělat takové osvětlení, jako děláš ve skutečnosti na veřejných plochách.
Otevři si trať a zkus si tvým stylem osvětlit nějakou stanici, z výsledku ti budou hrůzou stát vlasy na hlavě.
Největši chyba je aby se dva světelné kužely navzájem překrývaly. Ve skutečnosti to tak sice je, ale pokud dva kužely překryješ v MSTS, tak ti to začne šíleně problikávat. A v případě, že je překryješ v jiné nadzemní výšce, tak vrchní kužel bude v pořádku a ten spodní bude jako měsíc těsně před zatměním. :lol:
Hluché místa prostě mezi světelnými kužely být musí, jinak to udělat nejde. A co se týče velmi odborného výkladu o odstínech atd, tak opět nezapomeň, že jsme v simulátoru, takové detaily můžeš praktikovat venku v parku, ale né v MSTS.
Věřím tomu, že ve svém oboru jsi velmi dobrý a úspěšný člověk, ale v MSTS jsou ti tyto praktiky k ničemu, tady platí jiné normy...
Tvorba světelných kuželů nebyla práce na jedno odpoledne, tvorbou i pokládáním se zabývalo několik lidí a trvalo to dost dlouho, takže věř tomu, že vzhledem k možnostem MSTS je osvětlení tratě provedeno na velmi vysoké úrovni.
Pokud ale máš zájem o nějakém vylepšení stávajícího osvětlení, tak doporučuji udělat toto: Otevři si mojí trať a tam si zkus osvětlovat nějaké stanice, abys poznal jak to funguje, co si můžeš dovolit, co se může překrývat a co ne atd. Když budeš znát možnosti MSTS, tak potom třeba příjdeš i na nějaké vylepšení :wink:

Jinak v trati opravdu chybí docela hodně textur, především nočních a zimních. Všechny tyto textury vydám v aktualizaci nejpozději do dvou týdnu. V aktualizaci budou ještě další věci, ale to si prozatím nechám pro sebe.

Ahoj Martine,
jak si správně předeslal, teorie osvětlování a praxe uvnitř MSTS je pokaždé o něčem jiném. Jak jsem psal ve svém příspěvku - jsem si toho omezení aspoň částečně vědom, proto výrazy ve stylu "možná", "pokud to simulace dovolí", "je-li to možné" apod. Neznám podrobně grafické možnosti MSTS, nezabývám se programováním ani modelováním, a určitě se ani v budoucnu do této práce nepustím. Příspěvek byl myšlen jako teoretické vodítko pro ty, kdo s modelováním mají své zkušenosti a podrobně znají možnosti MSTS, aby mohli své experimentování v oblasti "nasvětlení stanic" nastavit správným směrem. Kde jinde mohou programátoři nabrat teoretické podklady, než u těch, co se tímto zabývají... :study:
Nechci snižovat úroveň Tvé práce či práce kohokoliv jiného - toho jsem dalek. Pokud to tak vyznělo - je mi to líto. Mým zájmem bylo opravdu jen a jen poskytnutí základních informací o umělém osvětlování, možnost aplikace v MSTS je a nebo není na autorech. :)

Dále bych Ti chtěl poděkovat za neustále rostoucí pěknou trať, která má svůj charakter a ráz a v níž mě vždy něco mile překvapí - zvlášť když projíždím úseky, které znám z dob svého zejména studentského cestování.
Na další aktualizaci se těší :bounce:
Venny

Re: Osvětlení stanic

Venny napsal:
Stavitelxx napsal:
Ono by to šlo zrealizovať podľa Vennyho návrhu, ale ... Musela by sa stanica komplet modelovať ako jeden celok - to jest spoločný objekt lampa, perón a priľahlé plochy, žo je za súčasného rozsahu trate nemysliteľné.
Druhou alternatívou je tzv trainstex ... proste vyrobiť textúru, ktorá by napodobňovala dopad svetla podľa Vennyho popisu a umiestniť ju na terén pod lampy. To by ovšem lampy nesmeli obsahovať ten osvetlený kruh a sveteľný kužel by musel byť čiastočne priehľadný bez filtrovania pozadia. Až by sa aplikovala táto druhá alternatíva, stačí jednoducho vymeniť všetky textúry a *.s súbory s lampami v zložke Textures a Shapes za nové. Ovšem zase je tu ale - niekto to musí vymodelovať a odskúšať ...
Každopádne je to téma hodná zamyslenia a môžeme sa jej na slezine povenovať aj názorne v praxi

Venny já vím, že se snažíš jen poskytnout teoretické informace o stylu osvětlování ve skutečnosti, ale jak říkám, skutečnost a možnosti MSTS jsou hodně odlišné věci a kdyby se dalo udělat osvětlení stanic lépe, tak už bych to dávno udělal.
Nejoriginálnějším řešením by bylo vymodelovat osvětlení stanice jako jeden objekt, ale s rozsáhlostí tratě je to nemyslitelné, takže se budeme muset spokojit s tím, jak je to uděláno teď.
Myslím že je to rozhodně lepší, než kdyby nebylo osvětlení žádné.
Každopádně nějaké další návrhy a vylepšení se může probrat na slezině, bude lepší to vyřešit tam, než tady.

Já jsem tohle osvětlení ještě nezkoumal, není čas, mám co dělat se svou prací, ale jako nádražák, který poznal noční osvětlení v praxi vidím jediné řešení. Do všech stanic dát podklad jako statický objekt, který v noci bude jako by slabě odrážet rozptýlené světlo. Stejné, jako se kdysi dělaly noční verze peronů. Tedy žádné kužely, ale mírně nasvícená plocha. To se týká i všech budov kolem. Ne jen nasvícená okna, ale i zdi. Jako odstrašující příklad je, jak kdysi osvětlení peronů řešil Vlastík a zveřejnil zde screeny. Myslím, že to byla zastávka Cerhenice. Ostré kužely světla na peronech budily dojem, jako že zde přistává UFO. Ale s nočním osvětlením zastávky to neměmo nic společného. Ale také to byl pokus o nasvícení.
Že stanic je hodně? To už je problém nás stavitelů, abychom si s tím pohráli. Někdy je lepší si s problémem víc pohrát, než udělat řešení, které je mimo reál. Ale je zde i další podmínka. Pokud chci dělat noční stanice, nesmí nastat situace, aby uživateli MSTS řval, že mu chybí nějaký noční objekt. Od toho už máme od kolegů vynikající programy (TR od Michala, například)

Normální jev,létají i např. na Šumavských 180 a 183. :wink:

poison napsal:
Normální jev,létají i např. na Šumavských 180 a 183. :wink:
A v okolí Popradu,Bohumína,Ostravy i Přerova dle denní doby a ročního období už tuším od 6,nebo 7 aktualizace

Zdravím.

To letadlo se vyskytuje v počasí které má název Albula21winterrain.env a autor trati ho používá jako Zima - déšť. V env souboru je to položka Aplane.ace, ale protože mě se to moc nelíbilo, tak jsem ho do svých předělávek počasí neumístil.

Upozornění: Ti kdo používali počasí z mých stránek pro tuto trať, tak se vám po aktualizaci 10 přepsal soubour Trat 321.trk, takže se bude zobrazovat původní počasí, které měl Martin u své trati nastavené. Během zítřka vydám opravený trk soubor pro aktualizaci 10.

BlackWolf : Tvoje počasie je veľmi vydarené,dnes som ho akurát dal do 321tky :wink: Parádička
Jediné čo som prerobil,bolo Léto déšť

Blackwolf Na co vsak nemuzu prijit, proc padne MSTS pri kombinaci Zima-dest-noc. Celej proces nahravni trate dobezi normalne , ukaze spoustim svet a pak pad do win, nevis proc?Zima-snezeni-noc jede ok.

Ja mám jeden problém ohľadom Žiliny.Neviem čím to je,ale asi po 10tej Aktualizácii mi pri hraní aktivity z Bratislavy pravidelne v Žiline miznú nástupištia,zastrešenie,návestidlá.Ostane mi len hlavná staničná budova.Ak začínam aktivitu v Žiline,všetko ide bez problémov,ak idem z Bratislavy tak Žilina mizne :( .Grafiku a detaily mám naplno,síce nemám Supernova PC :lol: ale Žilinu mi vždy stíhalo.Chyby nevypisuje takže by malo byť všetko OK,no len niečo tam zrejme neni OK :roll: .Vďaka za pomoc :wink:

Hekl 338 To samé mi psal i Stavitelxx. Asi tam bude nějaký chybus. Kouknu na to a dám vědět co tam hapruje.

Hezký večer. Takže to s tím mizením se dějě i mě. Už jsem to tu někde psal. Stalo se mi to už i v OV Kunčicích, OV hlavní a někde před chotěbuzí směrem z Karvíné. Stači save/load a vše v pohodě. Nevím čím to, začíná mi to dělat i u Dvoukolejky, tam však jen značky když zadám omezení na 30km/h. Dvoukoljku mám pod globalem 321. U tratí, které nepoužívají x-tracks se mi to ještě nestalo. Dan

Takže chyba u počasí Zima-déšť-noc nalezena. Kdo chce může si jí opravit jednoduchou úpravou souboru Zima-dest.env který se nachází v adresáři Trat 321/ENVFILES.
Otevřete si soubor Zima-dest.env v nějakém jednoduchém textovém prohlížeči (WordPad, poznámkový blok, apod) a upravte tyto řádky

world_fog_night_colour ( ff404040 ) na world_fog_night_colour ( ff000010 ) - je to hned na začátku (9. řádek od začátku)

dále na řádkách 254 a 255 je toto:
%world_sky_satellite_light ( )
%world_sky_satellite_fog ( 96 )

tak si prosím smažte ty znaky % na začátku řádků.

Pro koho je tento návod složitý, napište mi na mail a já vám opravený soubor pošlu.

A ještě malá poznámka na závěr. Od příští aktualizace tratě 321 bude moje počasí součástí tratě, takže kdo zatím nechce toto počasí používat, může si v klidu počkat.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře