Spriahla nastavené na default 30 cm

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Podívej Martensi,protože právě vím,že ne všechno je okolo MSTS v pořádku a nechci to tady na foru propírat jako špinavé prádlo,tak jsem psal všeobecně.Je na každém modeláři,jak nastavené modely bude používat a to tvrdím od samého začátku,kdy vznikl ten návod na úpravu chování spřáhel.To,že se tady vehementně prosazuje 30cm,to už je o něčem jiném.Pokud bych přinesl nějaké zprávy,že se něco děje,o čem spousta lidí nemá ani tušení (vzpomeň si na naši debatu z listupadu a prosince 2004 ohledně trati BK a nakonec jsi mi dal za pravdu a to nejen Ty),tak bude pěkné pozdvižení.Proto nevyhovím Taxovi a neřeknu na plnou hubu,co vím.Nikomu z nás by to neprospělo.Takže nějaké srovnávání s Dr.Rathem bych raději nedělal,ale je to Tvůj názor a máme demokracii,takže je to čistě na Tobě,co řekneš...

Petr Novák

Nějak tomu nerozumím. Jak "se tady vehementně prosazuje 30cm". Pokud je mi známo, je to default od Billa.

Petr Novák napsal:
Pozorně jsem si prohlédl přiložené obrázky a našel jsem několik věcí,které se mi nějak něchtějí líbit:v první řadě třech obrázků je jasně vidět,že nárazníky proti jsou mimo osu proti sobě a to o hodně, na prostředním obrázku jsou nárazníky o hodně od sebe,v reálu bych to odhadl na 30-40cm.
No vono v msts nejde udelat aby se narazniky v zatackach zmackly do sebe jako v realeu proto to na vnejsi strane vypada takhle ale kdyz se podivas na vnitrni stranu tak narazniky sedi.

Petr Novák napsal:
Podívej Martensi,protože právě vím,že ne všechno je okolo MSTS v pořádku a nechci to tady na foru propírat jako špinavé prádlo,tak jsem psal všeobecně.Je na každém modeláři,jak nastavené modely bude používat a to tvrdím od samého začátku,kdy vznikl ten návod na úpravu chování spřáhel.To,že se tady vehementně prosazuje 30cm,to už je o něčem jiném.Pokud bych přinesl nějaké zprávy,že se něco děje,o čem spousta lidí nemá ani tušení (vzpomeň si na naši debatu z listupadu a prosince 2004 ohledně trati BK a nakonec jsi mi dal za pravdu a to nejen Ty),tak bude pěkné pozdvižení.Proto nevyhovím Taxovi a neřeknu na plnou hubu,co vím.Nikomu z nás by to neprospělo.Takže nějaké srovnávání s Dr.Rathem bych raději nedělal,ale je to Tvůj názor a máme demokracii,takže je to čistě na Tobě,co řekneš...

Tak potom být Tebou raději opravdu mlčím, než psát takové polopříspěvky, které nehovoří o ničem a ničím nejsou podloženy a přesto napadají.....takže ve vší úctě bych tam to přirovnání ponechal......

IMHO těch 30 cm je opravdu default od Billa, 80 cm je - dneska už víme nesprávný krok, ale díky Frintově analýze se na to přišlo.....faktem je, že když je to správně vyladěné, tak fungujou modely jak na 30, tak na 80 cm.....

Od Tebe nezazněl zase jediný důvod proč propaguješ 80 cm, když už jsi to začal......

Opět zajímavá debata dost značně se odchylující od výchozího tématu.

Takže začnu popořádku a využiji toho co jsem nedávno psal v mejlu jednomu človíčkovi taktéž do těchto parametrů šťourajícímu - nechápal proč a jak, v čem je rozdíl a čemu to pomůže.

Nerovnosti ve spojích kolejí (i když nejsou vidět tak tam občas jsou) rozkmitávají občas vozy mezi sebou. To pak trhá spřáhla nastavená podle reálu. Aby se tomuto předešlo tak se začaly obecně celosvětově zvyšovat síly působící na spřáhlech (co spřáhlo vydrží a jak nárazníky pruží) aby nedocházelo k trhání spřáhel. Tím se odstranil/ošetřil problém trhání spřáhel. Toto ale vedlo k tomu že u příliš krátkých definic rozměrů spřáhel se o sebe modely opírali svými hraničními neproniknutelnými rozměry. Na rovině to nevadí ale v obloucích je v důsledku velkého BoudingBoxu jako vedlejší důsledek vyšších sil u spřáhel neúměrně zvýšený jízdní odpor. Spoj je nutné ohnout silou. U soupravy s 8 dlouhými osobními vozy pak bylo prakticky nemožné projet zhlaví několika odbočkami pomalou rychlostí. Při delší definici rozměrů spřáhla je tento nežádoucí efekt odstraněn – modely mají vůli v ohybu v místě spřáhla. Bohužel za určitých situací dochází k „přesmyknutí“ spřáhla na druhou stranu – modely se prolnou. Je to dáno tím že jsou překonány tlaky které má model vydržet a MSTS si pak prohodí směr sil a začne to fungovat s obráceným znamínkem – modely jsou prolnuté a při jejich pokusu o opětné natažení do správné délky je to z pohledu MSTS totéž jako když se snažíte modely stlačit.

Tolik k tomu jak se MSTS chová. Přechodem na 80 cm se tohoto problému zcela nezbavíte. Chování je sice do určité míry stabilnější ale to neznamená že se modely nikdy neprolnou. Zrovna před třemy dny jsem couval z kopce se soupravou o 25 těžkých vozech a pod kopcem při intenzivním brzdění se mi tak

Tady se ale jedná o jinou věc. Kdo je v obraze, tak si Trainset přizpůsobí dle svého vkusu. Ale myslím si, že většina těch, kteří používají 80cm, tohle vzali jako nějaké náboženské dogma a porovnávají vlastnosti nevyladěných 30cm a vyladěných 80cm, proto se takto rozhodli. Ale největší skupina jsou ti, kteří vůbec nepochopili, co úprava na spřáhla 80cm přináší. Jinak by se mi nestalo, že by mi uživatelé posílali eng soubory nastavené na 80cm a sd soubory na 30cm anebo automaticky bez upozornění mi poslal eng a počítají předem s tím, že dle nějaké MSTSnáboženské víry všichni musí používat 80cm. Já s takovým jednáním vůbec nepočítal, a nyní se vyhrabávám z těchto problémů, kde jsem měl obojí namixováno.
Proto odmítám jakékoli úpravy engu na koleně, ale veškeré připomínky by se měly opravovat kolektivně a pokud je to možné, přes autora a update by bylo pro všechny stejné.

Zbyněk Šemora napsal:
Tady se ale jedná o jinou věc. Kdo je v obraze, tak si Trainset přizpůsobí dle svého vkusu. Ale myslím si, že většina těch, kteří používají 80cm, tohle vzali jako nějaké náboženské dogma a porovnávají vlastnosti nevyladěných 30cm a vyladěných 80cm, proto se takto rozhodli. Ale největší skupina jsou ti, kteří vůbec nepochopili, co úprava na spřáhla 80cm přináší. Jinak by se mi nestalo, že by mi uživatelé posílali eng soubory nastavené na 80cm a sd soubory na 30cm anebo automaticky bez upozornění mi poslal eng a počítají předem s tím, že dle nějaké MSTSnáboženské víry všichni musí používat 80cm. Já s takovým jednáním vůbec nepočítal, a nyní se vyhrabávám z těchto problémů, kde jsem měl obojí namixováno.
Proto odmítám jakékoli úpravy engu na koleně, ale veškeré připomínky by se měly opravovat kolektivně a pokud je to možné, přes autora a update by bylo pro všechny stejné.
Tak. A preto sa slobodne, demokraticky rozhodneme na defaultných celosvetovo používaných 30 cm ... :wink: :lol: ... a odovzdane sa poddáme sa diktátu vedúcej strany My skôr narodení už máme s tým svoje skúsenosti
Pretože ten, kto sa nepodriadi, toho čaká:

Naposled editoval moderátor:
Ja by som k tomu len doplnil, ze chovanie spriahel jest individualnou vecou, a tak je na kazdom co si tam da za chovanie ... jedine by sa mohlo dohodnut ze tvorcovia vozidiel by tieto umiestnovali v oboch verziach (ako 30 tak 80 cm) i ked v pripade presneho vyladenia na 30cm je uprava na 80cm len otazkou pozmenenia niekolkych udajov a je pomerne lahko skriptovatelna ... podme to urobit tak ako v skutocnom svete, kde sa podporuju aj tie najexotickejsie standardy ...

Příště menší obrázky :!:
Znovu opakuji - dokud nedojde ke spojování či rozpojování vozidel s různým (rozměrově správným) nastavením na 30 a 80 cm tak se nic neděje. MSTS se řídí podle údajů v eng a sd souborech. Takže pokud mají vozidla nadefinován konec na hranu nárazníků tak je to OK.
Pokud ale připojujete/odpojujete vozidla od sebe tak se MSTS u nezapojeného vozidla řídí podle definice v default.wag. A tam už není brán ohled na zbylé rozměry a tak dojde k neshodě - scuknutí či odskočení vozidel od sebe.
Chování spřáhel při couvání není ovlivňováno touto neshodou. Pokud před couváním bylo vše v pořádku a došlo k prolnutí až při couvání tak je to o tom že byly překročeny určité síly působící mezi vozidly a MSTS pak prohodil jejich znaménka a chování spřáhel je postaveno doslova a do písmene na hlavu.

Ppoollll napsal:
Příště menší obrázky :!:
Znovu opakuji - dokud nedojde ke spojování či rozpojování vozidel s různým (rozměrově správným) nastavením na 30 a 80 cm tak se nic neděje. MSTS se řídí podle údajů v eng a sd souborech. Takže pokud mají vozidla nadefinován konec na hranu nárazníků tak je to OK.
Pokud ale připojujete/odpojujete vozidla od sebe tak se MSTS u nezapojeného vozidla řídí podle definice v default.wag. A tam už není brán ohled na zbylé rozměry a tak dojde k neshodě - scuknutí či odskočení vozidel od sebe.
Chování spřáhel při couvání není ovlivňováno touto neshodou. Pokud před couváním bylo vše v pořádku a došlo k prolnutí až při couvání tak je to o tom že byly překročeny určité síly působící mezi vozidly a MSTS pak prohodil jejich znaménka a chování spřáhel je postaveno doslova a do písmene na hlavu.

No jo, ale když jsem měl mašinu na druhé straně vlaku, tak ten poslední vagón tzv. nebimbal jako zvon, nastalo bimbání až když jsem mašinu připojil k poslednímu vagónu a začal jsem couvat. Ten poslední vagón začal vibrovat a to má pak vliv i na rychlost vlaku.

Jiří napsal:
No jo, ale když jsem měl mašinu na druhé straně vlaku, tak ten poslední vagón tzv. nebimbal jako zvon, nastalo bimbání až když jsem mašinu připojil k poslednímu vagónu a začal jsem couvat. Ten poslední vagón začal vibrovat a to má pak vliv i na rychlost vlaku.

To znamená, že jsi tlačil soupravu na přední spřáhlo loko? Pokud ano, tak se nediv, přední spřáhlo se v MSTS chová nestandartně.

Bob napsal:
Jiří napsal:

To znamená, že jsi tlačil soupravu na přední spřáhlo loko? Pokud ano, tak se nediv, přední spřáhlo se v MSTS chová nestandartně.

Ano máš pravdu a jak to nastavit, aby se to v MSTS chovalo standartně ? Zásah do eng souboru ?V této věci jsem trošku laik, takže nemusím všemu rozumět.

Jiří napsal:
Bob napsal:
Jiří napsal:

Ano máš pravdu a jak to nastavit, aby se to v MSTS chovalo standartně ? Zásah do eng souboru ?V této věci jsem trošku laik, takže nemusím všemu rozumět.
To se Ti nepovede.....je to krpa přímo v simulátoru......

Back
Nahoře