Videozáznamy od kolejí

Nechci zakládat nové vlákno. Zeptám se tady.
Můžu fotit anebo natáčet na nádraží? Neřekne mi někdo něco? Potřebuju to zdokumentovat ke stavbě trati.

Voľakedy sa v cestovnom poriadku uvádzalo že natáčať a fotiť železnicu je možné z miest verejne prístupných ( z okolia trate a staníc, z vlaku a z nástupíšť ) pokiaľ nie je na objektoch tabuľka Zákaz fotografovania. Ale nejakého aktívneho blbca môžeš stretnúť vždy. Do koľajiska je samozrejme zakázaný vstup. :D

LuděkD:
Jako fotograf a filmař s tím mám dlouholeté zkušenosti. Zákaz platil za minulého režimu, ale dnes můžeš fotit cokoliv z míst kam má veřejnost volný přístup. Např. v takovém depu je potřeba se zeptat strojmistra, zpravidla nebude mít námitek. I když zrovna v místním depu měli většinou milion otázek, jako k čemu, pro koho, na co to budu potřebovat, atd. Odpověděl jsem, že imperialisté na takové snímky čekají :D
Mimochodem těch fotografů jsou dnes stovky, takže už se mi dlouho nestalo, aby mi někdo řekl, že fotit se nesmí

Já se vždy pro jistotu ptám výpravčího, či jiného vhodného zaměstnance. Zatím se mi nestalo, že by mě vyhodili. Naopak jsou rádi, že se jim ohlásím. Pak se i bez problémů motám v kolejišti na koridoru před nádražní budovou, i když tam je často nápis, že se smí vstupovat do kolejiště až po zastavení vlaku.

Kamarát bol minule fotiť tunelový portál na bratislavskej hlavnej stanici a boli tam aj traťováci. Dostal vynadané že nemá výstražnú vestu....

Naposled editoval moderátor:
Z toho vyplývá jedno - vem si výstražnou vestu a nikdo si tě nevšimne a nevyžene. To už mi kolikrát radili.

Jacek napsal:
Z toho vyplývá jedno - vem si výstražnou vestu a nikdo si tě nevšimne a nevyžene. To už mi kolikrát radili.

Mohu potvrdit.Do oranžové výstražné vesty jsem investoval 50 Kč a od té doby mi dokonce začali mávat i strojvůdci projíždějících vlaků a dokonce i "kolegové" traťováci.Takto jsem prošmejdil stanice jako Dětmarovice,Ostravu hl.n,Bohumín apod.Na odbočce v Koukolné se mi stalo,že na mne houkal fíra,který při jízdě do Karviné hl.n. teprve míjel vjezdové návěstidlo od Dětmarovic a to bylo ode mne dobrých 400 m daleko.Takže výstražné vesty určitě s sebou.
Ale pozor.To neznamená,že se v kolejišti chovám jako by mi to tam patřilo.Vždy je totiž třeba dávat pozor na to,kam a hlavně před co šlapu.Určitě se oplatí sledovat návěsti na návěstidlech,když už je třeba, tak jít po koleji,po které jezdí vlaky proti mě /pozor na oboustranný provoz/ atd.

Zdraví
David

Nedávno jsem někde četl,že v celé Evropské unii budou zpřísňovat pohyb občanů v prostorách železnic ( viz teroristické útoky v Madridu),takže je docela možné,že reflexní vesty už ani stačit nebudou.Vše se má zpřísnit na druhou stranu,je to správné,protože skutečně někdo může si po domácku vyrobit bombu a tu omotá někde v kolejišti.Nedávno zase byly plané poplachy jednoho anonyma,který vyhrožoval,že vyhodí jeden vlak do vzduchu,naštěstí policie toho syčáka dostala.Pokud se budou ve světě zpřísňovat protiteroristické zákony,tak za chvíli si ani fíra neuprdne,protože bude přísně prověřován,jestli vůbec patří na lokomotivu. :roll:

Zpřísnění pohybu útoky na železnici neznemožní. Pokud bude někdo chtít vyhodit do vzduchu vlak, tak se mu to dnes na 99% povede. Stejně tak se radikálně nezmění počet blbečků spálených na uhel od TV a hovad se sprejem v ruce.
A při vstupu na drážní pozemky je fakt nejlepší se zeptat. Pokud uvidí slušného člověka se zájmem o vlaky, jsou většinou dokonce rádi, že se v dnešní době ještě někdo o železnici zajímá. A krásně si s nima pokecáte :)

Ja mám z fotením na stanici bohužial aj veľmi nepríjemnú skúsenosť, keď som si pracne vyzistil kedy pôjde loko 362 005 ktrorej foto som potreboval kôli skinu čo pripravujeme spolu s Ľubošom.Zistil som si vlak, došiel na stanicu, počkal na príchod vlaku, postavil sa o perón ďalej kôli väčším záberom ( teda zaberanej plochy a podotýkam, že som stál na peróne). Odfotil som posledný snímok, ešte stihol prehodiť slovko z majstrom že čo a ako, že dlho stála a že bola v oprave. čakal som na výpravu vlaku a v tom po mne zozadu šáhla ruka výpravcu, stiahol ma k sebe a pomaly mi vytrhol foťák z ruky zo slovami, že aby som okamžite vypadol aj s mojim zasraním ( omlúvam sa za výraz ) foťákom, že tam nemám čo robiťa že ide pre policajtov a že ma to bude stáť 5 000 Sk. Nakoľko som však mal už poterbné fotky nafotené, zobral som sa a odišiel s veľmi zmiešanými pocitmi.Keď som to potom spomínal niektorým kolegom, tek nechápavo krútili hlavami.

Tak to bych ho hnal "sviňským" krokem. Na mě kdysi vyběhl nějaký zahrádkář jestli mám povolení Drážního úřadu a hned po mě pro jistotu chtěl film (!) z kamery. Taky neuspěl.
V případě zaměstnanců je to hlavně o lidech. Mám šichtu, jede odklon a vidím, že u kolejí stojí fotograf. No tak se nevzrušuju (pokud teda zrovna nestojí přímo v trase), kdežto kolega je schopný volat policajty pokaždé, když jde kdejaký houbař z lesa

Kdyby na mě vyběhl nějaký zahrádkář, tak bych se ho rovnou zeptal, jestli on má zase povolení mně něco říkat anebo brát dokonce film. Nebyl to třeba někdo od dráhy? Já jsem teď točil na nádraží s videokamerou, výpravčí tam stál kousek ode mě a nic neříkal. :)

Zdravím. Nevíte někdo o nějakým videu od kolejí, kde by byl natočený kus nějaké tratě, která je ještě osázená telegrafními sloupy? Teda nejlepší by bylo něco starýho z páry, ale pochybuju že něco takovýho existuje... Stačilo by i pár fotek. Jde mi hlavně o rozložení těch sloupů. Díky předem.

Anonymous napsal:
Zdravím. Nevíte někdo o nějakým videu od kolejí, kde by byl natočený kus nějaké tratě, která je ještě osázená telegrafními sloupy? Teda nejlepší by bylo něco starýho z páry, ale pochybuju že něco takovýho existuje... Stačilo by i pár fotek. Jde mi hlavně o rozložení těch sloupů. Díky předem.
Všeobecne by sa dalo povedať že v priamych úsekoch sa používa jednoduchý stožiar ( typ "J" ). Tieto úseky sa zosilňujú podľa miestnych podmienok a rozsahu vedenia vložením stožiarov typu "A" - napr. každy piaty stožiar. V oblúkoch sa používajú hlavne stožiare typu "A". Ak sa jedná o vedenie s väčším počtom liniek a v exponovanom teréne, tak je možné vidieť aj celé vedenie zložené so stožiarov typu "A". Dvojité stožiare postavené rovnobežne tesne pri sebe ( typ "D" ) sa používajú skôr iba výnimočne v stiesnených podmienkach. Všetky typy stožiarov môžu byť vybavené šikmou drevenou vzperou, alebo drôtenou kotvou, pre zníženie účinku ťahu vodičov ( v zátačkách, alebo pri ukončení vedenia ).

Nebulus díky za odpověď, toto jsem potřeboval.

Ad Bob: Díky za tip, už to běžím shánět

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře