Modely a MSTS pro Technoramu Emila Škody

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
V rámci projektu Technorama Emila Škody (http://technik.ihned.cz/1-10002520-17026070-800000_detail-a7), projevili pracovníci podnikového muzea Škoda Holding. a.s. zájem o prezentaci lokomotiv formou 3D modelů určených pro simulátor MSTS. Protože jsem příznivcem MSTS a zároveň zaměstnancem dceřinné společnosti Škoda Transportation s.r.o, kde většina lokomotiv v minulosti vznikala a další se chystají, ujal jsem se role prostředníka.
Modely by měly být předváděny v prohlížeči ShapeView, z výběrového menu – PC upravené jako informační kiosek, kde by si návštěvník mohl vybranou lokomotivu prohlédnout ze všech stran.
Nemělo by však zůstat jen u tohoto. Muzeum jde ve svých plánech ještě dál a chtělo by poskytnout návštěvníkům možnost vyzkoušet si řízení vlaků tažených škodováckými lokomotivami. Jak jinak než prostřednictvím simulátoru MSTS.
I když jsem namítal, že bude možná problém sehnat licenci simulátoru starého víc jak čtyři roky, tvrdí že by to neměl být problém a že můžou využít kontaktů přímo s Microsoftem.
I když by se předvádění pomocí prohlížeče Sview dle mého názoru nijak nepříčilo uváděným licenčním podmínkám, přesto všechno bych rád získal písemný souhlas všech dotčených autorů. Jednalo by se především o p. Starého, Taxe, Johnze, J. Skůry, Pikku, M.Vrby, Dejva a dalších.
Rád uvítám rovněž taky veškeré připomínky a názory.

Je to sice pěkné, ale přimlouval bych se o to, aby níže jmenovaní neposkytovali jen písemný souhlas, ale dostali i patřičný honorář, který si za tuto práci zaslouží. V dobách mých služeb na dráze jsem znal jednoho modeláře, který pro Studénku stavěl model Uršuly (1:50) Mám pocit, že 15tisíc za to tenkrát dostal a to bylo za bolševika. Starý, Pikku, Tax, Dejv, Ondra,.... a mnozí další , by si nějaké finanční ocenění konečně zasloužili. Alespoň nějaký sponzorský příspěvek, dle počtu modelů, které vymodelovali.

Hmm, Zbyňku, zaujímavý názor ... Konkrétne ja som zatiaľ zosmolil len jeden model zo Škodovky, motorák M234.0, chystám síce ďalší, ale to ešte nejakú chvíľu potrvá.
Týmto dávam verejný súhlas s použitím môjho modelu M234.0 ( Škoda Plzeň - r.v. 1932 ) k verejnej prezentácii na tejto vyššie menovanej akcii.
Ako odmenu by som privítal pozitívny prístup a podporu pri vývoji nových modelov vo forme výkresovej a fotografickej dokumentácie.

Tady se jedná o to, že vstup zdarma tam určitě nebude a každý kdo vystavuje by měl být adekvátně odměněn. Bohužel modely do MSTS se prodat normálně nedají, tak by se to mohlo obejít, když už Škoda koupí práva Microsoftu. Já to vidím na sobě, jak mne stavba trati poznamenala za ty tři roky. Někdy už jsem nervní, viz mé občasné výbuchy zde v diskusi a současně řeším dilema jestli doma umýt okna plus vánoční úklid nebo to nechat až na poslední chvíli a věnovat se přípravě aktualizace trati. Jsou to někdy nervy. Určitě to samé prožívají modeláři vozidel. A každý z toho má jen dobrý pocit, když se výsledek líbí uživatelům. Nic víc. (Prodej, zasílání CD/DVD je úplně jiná práce, to s modelováním ani trochu nesouvisí)
Pěkný dárek pro všechny byl například server zdarma pro účely MSTS, kde by si všichni aktivní modeláři mohli pověsit stránky. Dozvěděl jsem se od Ppoolllla, že jeho web nesmí mít odkazy na nikoho jiného než na sponzora serveru. Tudíž tento web se hodí výhradně pro download a uživatel se tam nesmí dozvědět žádné informace o autorech modelů v podobě odkazu na jejich stránky. Což není příliš šťastné, ale zatím to bohužel jinak nejde. Ale u Mariana Šimo to funguje. Všichni máme své stránky a u něj pouze downloady.

Uprimne receno, ja se moc s cim nemam chlubit, skiny na Esa,Plechace atd by nebyly pokud by Stary nevydal svoje modely a moje modelarska tvorba se spise produkci Škody vyhyba.

PS: Ale preci jen je to zacatek neceho pozitivniho a aspon se i takto msts vice zviditelni.

Tax napsal:
Ako odmenu by som privítal pozitívny prístup a podporu pri vývoji nových modelov vo forme výkresovej a fotografickej dokumentácie.

Tohle už funguje. J. Skura se byl podivat na laminátku S699.0.
Pokud jde o platby za modely, neni problem požadavek přednést. Pokud bude jasná výše požadované částky. Já jsem prozatím pracovníky muzea informoval o obvyklých licenčních podmínkách, tak jak jsou uváděny u jednotlivých modelů na internetu. Samozřejmě, že jsem i já přemýšlel do jaké míry se vybírání vstupného od návštěvníků dá považovat za komerční činnost. Faktem ale je, že vstupné muzeum neživí. Jeho provoz hradí Škoda Holding a.s.
Pokud jde o trať do MSTS, předvedl jsem webové stránky Z. Šemory a poukázal na skutečnost, že jde o nejobsáhleší a o nejpropracovanější projekt vč. způsobu distribuce. Druhou variantou byla Šnekova trať Plzeň - Domažlice - Furt im Wald

Nicméně nápad s poskytnutím webového serveru jako určité protihodnoty za poskytnuté modely je docela dobrý. Konektivita na škodovácké servery je velmi slušná. Nemám ale představu, jak velký prostor poptávat.

Josef Vogeltanz napsal:
Nicméně nápad s poskytnutím webového serveru jako určité protihodnoty za poskytnuté modely je docela dobrý. Konektivita na škodovácké servery je velmi slušná. Nemám ale představu, jak velký prostor poptávat.

Tady by asi nebylo od věci kontaktovat Filipa Havla, ten by asi dost přesně věděl náročnost serveru co do kapacity prostoru tak i náročnosti na traffic. Jinak s tím severem je to velice dobrý nápad, u takového obra by se pár GB ztratilo jako plivnutí do moře....

Miran. Tohle bude vědět i Starý a Marian Šimo, ale zatím bych to neřešil ještě nám nikdo nic nenabídnul. Byl to jen dobrý nápad. U Mariana hostujeme já s Taxem (downloady), jestli někdo další nevím, ale pár giga místa to už bude.

Zbyněk Šemora napsal:
Miran. Tohle bude vědět i Starý a Marian Šimo, ale zatím bych to neřešil ještě nám nikdo nic nenabídnul. Byl to jen dobrý nápad. U Mariana hostujeme já s Taxem (downloady), jestli někdo další nevím, ale pár giga místa to už bude.
Ešte tam má downloady Johnz a Jene ( ŽSR 150 ) a zrejme je tam aj časť materiálu servera http://www.vlaky.net ... takže tých GB je tam požehnane.

Naposled editoval moderátor:
Muzeum Škoda Plzeň

Přeji pěkný den
Při mé návštěvě v depozitáři a prostorách škodováckého muzea v Plzni jsem se setkal s velice vstřícným přístupem ze strany zaměstnanců Škoda Plzeň. Konkrétně s panem Petrem Mazným, který projevil značný zájem o naší tvorbu a seznámil mě s konkrétními plány a představami, které byly citovány výše panem Josefem Vogeltanzem. Tím chci říci, že já osobně mám ty nejlepší zkušenosti se získáváním podkladů ze strany plzeňské Škody a bylo mi vždy s ochotou vyhověno !!!

Škoda měla takovouto představu: simulátor provozovaný na velkoplošné projekci před autentickým (reálným) ovládacím pultem některé z vyrobených lokomotiv. Rádi by tento simulátor provozovali s českou autentickou tratí z okolí Plzně.

Já jsem panu Maznému poskytnul příslušné kontakty na autory škodováckých modelů, Zbyňka Šemoru a zejména na Josefa Vogeltanze, který podle výše uvedeného již Zbyňkovu trať panu Maznému předvedl.

Co se týká mých současných a budoucích modelů dávám panu Vogeltanzovi plný souhlas s jejich vystavením. Jak již asi všichni ví, v současné době dokončuji stroj S699.0 a další má činnost se bude ubírat opět ke dvěma škodováckým strojům a jedním z nich bude prototyp stroje 380 (109E).

Před nedávnem se mě kdosi na fóru ptal, kde jsem získal screen definitivní podoby stroje ř. 380 a já jsem odpověděl že přímo ze Škody Plzeň (zdroj nebudu jmenovat), to jen potvrzuje slova pana Vogeltanze o kladném přístupu k nám modelářům a stavitelům ze strany Škodovky.

Jaroslav Skůra

Jen je škoda, že nás, kterých se to týká, nikdo ze Škody neoslovil, už jsem se těšil na výlet do Plzně.....celkem by mne ten jejich joystick do MSTS v podobě skutečného pultu lokomotivy zajímal.

Zbyněk Šemora napsal:
Jen je škoda, že nás, kterých se to týká, nikdo ze Škody neoslovil, už jsem se těšil na výlet do Plzně.....celkem by mne ten jejich joystick do MSTS v podobě skutečného pultu lokomotivy zajímal.

Ona je zřejmě celá tato záležitost ještě v plínkách, ale buďme rádi, že se alespoň narodila ...

Zbyněk Šemora napsal:

Zbyňku, vše je na úplném počátku. Zhruba řečeno muzeu bylo zatím dáno na vědomí, že nějaký simulátor existuje, že jsou kolem něj nadšenci kteří do něj tvoří modely i traťe dle skutečných předloh a část této tvorby prezentována pomocí PC a prohlížeče ShapeView. Tvoje trať jen prostřednictví tvých vlastních webových stránek, protože předváděčka byla ve firmě ma PC s uživatelskými právy, takže předchozí instalace MSTS nepřicházela v úvahu. To je zatím vše. Nic více, nic méně. (Kromě toho, že jsem již nakousl téma webového prostoru, jenže to bude záležitost vedení Škody samotné, nikoliv muzea).

Také dávám panu Vogeltanzovi plný souhlas s jejich vystavením.

Ze by jsme byli na zacatku nove epochy v MsTS.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře