Křižování vlaků

U MSTS je problém v tom že například na dvou různých počítačích se aktivity a hlavně traffic chovají naprosto jinak. Použitím servisu předejdeš problémům které by se mohly objevit u někoho jiného. Navíc si myslím že nastavení servisu nezabere tolik času aby si s tím autor aktivity nemohl pohrát.

Zdravím vás! Během čekání na test mé předchozí řešené aktivity jsem se pustil do tvorby další. Tentokrát jde o spěšňák z Českého Těšína do Opavy východ. Narazil jsem na jediný problém, se kterým si nevím rady, ačkoliv jsem zkoušel vše, co mi bylo doporučeno již dříve. Soupravu přistavím z nákladního nádraží ke třetímu nástupišti a servisem 2 si už šest minut před začátkem aktivity blokuji svou trasu na odjezdu, aby mohly projet protijedoucí vlaky. Jenže ty se seknou na vjezdu a stanicí projedou až po mém odjezdu.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img532.imageshack.us/img532/1761/tesin.jpg

a - ke 4. nástupišti má přijet osobní vlak a zůstat zde stát
b, c - kolem třetího nástupiště má projet nákladní vlak, následně za ním má přijet osobák a mít zde pětiminutový pobyt
hnědé kolečko se směrovou šipkou - servis blokující mé odjezdové návěstidlo

Vlaky se chovají jak mají pouze v případě, že soupravou mírně cuknu nazpátek, čímž se anuluje moje trasa před vlakem. Jinak vlaky pokaždé stojí, ať vyzkouším cokoliv. Nevěděl by si s tímto problémem někdo rady? Byl bych opravdu moc rád, kdyby nějaké řešení existovalo.

Zkus dát do svojí trasy mezi konec nástupiště a odjezdové návěstidlo těsně za sebe dva reverzní body ( prostě tak aby tvoje trasa vedla jakoby kousek zpět a zase hned znovu vpřed ). Někdy to pomůže. Jinak předpokládám že máš správně všechny ty vlaky které mají přijet proti tobě nasazeny v době startu aktivity již na svojí trase a čekající na vyčkávacím bodě.
Pokud ani toto nepomůže a jak jsi psal funguje cuknutí zpátky tak prostě po zastavení proveď toto couvnutí a na tobě zbývá pouze vymyslet pro hráče nějaký důvod proč to mají udělat ( fírovi spadly cigára pod mašinu tak blbě že bec cuknutí zpátky se pro ně nedostane :D )

Dobré odpoledne! Tak jsem narazil na další pro mě zajímavý problém, se kterým si nevím rady (jinak bych tady neopruzoval). Ve stanicích Studénka a Hranice na Moravě (trať 321) chci, aby mě předjelo pár vlaků. Proto svůj vlak vedu mimo hlavní průjezdnou kolej a jedu o jednu doleva. Ve Studénce blokuju odjezdové návěstidlo za "spadlým" mostem servisem, ale "Stůj!" mi svítí už na návěstidle u peronu ve stanici. Přitom kolej přede mnou je až k dalšímu klacku volná. Je to linkováním návěstidel? Podobný problém řeším i v těch Hranicích - tam si taky blokuju servisem odjezdové návěstidlo, ale stojím už na vjezdu, čili o návěstidlo dříve. A tak se opět ptám - je to taktéž linkováním návěstidel, nebo je zakopaný pes jinde? Kdyby mi byl nějaký zkušený aktivitář ochoten pomoci soukromě, můžu poslat aktivitu k prohlédnutí, kdyby můj popis nebyl dostatečný.

Silnice není závodní dráha napsal:
Dobré odpoledne! Tak jsem narazil na další pro mě zajímavý problém, se kterým si nevím rady (jinak bych tady neopruzoval). Ve stanicích Studénka a Hranice na Moravě (trať 321) chci, aby mě předjelo pár vlaků. Proto svůj vlak vedu mimo hlavní průjezdnou kolej a jedu o jednu doleva. Ve Studénce blokuju odjezdové návěstidlo za "spadlým" mostem servisem, ale "Stůj!" mi svítí už na návěstidle u peronu ve stanici. Přitom kolej přede mnou je až k dalšímu klacku volná. Je to linkováním návěstidel? Podobný problém řeším i v těch Hranicích - tam si taky blokuju servisem odjezdové návěstidlo, ale stojím už na vjezdu, čili o návěstidlo dříve. A tak se opět ptám - je to taktéž linkováním návěstidel, nebo je zakopaný pes jinde? Kdyby mi byl nějaký zkušený aktivitář ochoten pomoci soukromě, můžu poslat aktivitu k prohlédnutí, kdyby můj popis nebyl dostatečný.
Nejede te servis náhodou proti směru jízdy tvojeho vlaku ?

Blokuj servisem až na hlavní koleji do té doby než zajedeš, návěstidlo před stanicí tě pustí. Až budeš zajetej a čekat na předjetí servis na hlavní koleji zmizí, ale než zmizí naskočí ten co tě blokuje teď, tedy mezi návěstidlem a výhybkou. Tohle mi dělalo tuším ve Vranovicích a takto to šlapalo. Někdy je to holt řehole takový předjíždění.
Ano jak píše Ondra.H i to může být problém, servis by měl mít trasu stejným směrem jako hráč.

Naposled editoval moderátor:
poison napsal:
Blokuj servisem až na hlavní koleji do té doby než zajedeš, návěstidlo před stanicí tě pustí. Až budeš zajetej a čekat na předjetí servis na hlavní koleji zmizí, ale než zmizí naskočí ten co tě blokuje teď, tedy mezi návěstidlem a výhybkou. Tohle mi dělalo tuším ve Vranovicích a takto to šlapalo. Někdy je to holt řehole takový předjíždění.
Ano jak píše Ondra.H i to může být problém, servis by měl mít trasu stejným směrem jako hráč.

Sakryš, jo, to je taky super řešení! Tohle mě nenapadlo. Ten mozek používám poslední dobou čím dál méně... Hned to jdu vyzkoušet a uvidíme, co to udělá. Díky!

PS: Servis pokud možno vždy vedu ve směru jízdy hráčem řízeného vlaku.

Při tvorbě dalších misí na trati 310 jsem přišel na pár poznatků, tak jsem udělal pár obrázků, snad to někomu pomůže:

Na obrázcích je jedno z typických křižování, vlak hráče přijíždí do stanice, zde Milotice, 3. kolej, příjezd od Krnova. Od Bruntálu má přijet traffic, ale většinou se stane, že zastaví před krajní výměnou a rozjede se jen cuknutím hráče směrem zpět. Asi jediné možné řešení, které často používám, je, že traffic má počátek trasy někde na záhlaví a v consistu je před lokomotivou tolik servisů4, aby první z nich byl při startu už na výhybce. Pak traffic vjede na 100% Má to jen drobnou vadu, spíš zvukovou, je slyšet, že se traffic rozjíždí. Pokud je vjezd z trati viditelný ze stanice, nedá se to použít vůbec.

Takže jsem zkusil jiné řešení:
bod 1
servis2 blokuje odjezdové návěstidlo hráče. Jeho trasa je ale na trati, tím neblokuje zhlaví pro vjezd trafficu.
85c2712613be25c02c08667ce0ad484b.jpg

bod 2
teď by se měl objevit traffic a vjet do stanice, v tomto případě ale nevjede a nevjede a běžné finty nepomáhají. Zůstane stát před krajní výměnou. Příčinou je asi to, že výhybky jsou postavené jinam, zřejmě pro odjezd hráče nebo jeho vjezd při návratu (hráč jede z Opavy do Bruntálu a zpět do Opavy)
Použiju tedy novou fintu :cool:, dříve než se má objevit traffic, nechám projet zhlaví neviditelnou soupravou - několik servisů4 tlačených servisem1.
fbfd4d2521f236586e268dc9237ef952.jpg

Po jejím zmizení se objeví traffic a bez problémů vjede do stanice.
c44cfb6964d03103a680531a7e03a702.jpg

U této mise nefungoval ani odjezd, proto jsem stejný postup udělal ještě jednou
bod 3
f4943109b48b879fae63e2ea27940a4c.jpg

bod 4
odjezd hráče
1114de818198fe6e30895b0081422014.jpg

Toto je velmi zajímavé řešení situace. Musím uznat že je to zajímavý fígl Přiznávám že mně něco podobného ani jednou nenapadlo
Jacku gratuluji

Tak to je skvělá zpráva, jelikož jsem při tvorbě své nové aktivity už dvakrát narazil na obdobný problém a nevěděl si s ním rady. Teď vše nasvědčuje tomu, že by mohly být tyto strasti již minulostí. Díky!

Zdravím, tvořím následující aktivitu: v Praze na hlavním n. čeká (cca. 20 minut) na svůj odjezd EC ve směru na Kolín - a během této doby na nádraží přijede, nebo odjede (pomocí .trf) asi 10 souprav
(na, od Smíchova, na od Vršovic), ale nevím, proč mi sopupravy od Vršovic a Smíchova (z tunelu) normálně přijedou v uvedený čas, ale soupravy, které mají z hlavního nádraží odjet, se vždycky zastaví u návěstidla s návěstí stůj (přestože jejich trasy nijak nekřižují vlakovou cestu hráčova vlaku - EC na Kolín). Ví někdo a poradí, v čem je problém!? Když dám před hráčův vlak servis 2, tak je sice na "jeho" návěstidle "stůj", ale na ostatních taky! Proč?

Zdravím,
mám velký problém. Přijedu v trati BP ze zastávky Praha-Sedlec do zastávky praha bubeneč a mám zde vyčkat na zpožděný rychlík, který mě předjede, jenže pak mi zůstane trčet na návěstidle červená, i když cd_servis2 si zabral cestu už pět minut před startem hráče a má tam být pouze 10 minut. Umí někdo poradit?

Pepa z Nuslí napsal:
Zdravím,
mám velký problém. Přijedu v trati BP ze zastávky Praha-Sedlec do zastávky praha bubeneč a mám zde vyčkat na zpožděný rychlík, který mě předjede, jenže pak mi zůstane trčet na návěstidle červená, i když cd_servis2 si zabral cestu už pět minut před startem hráče a má tam být pouze 10 minut. Umí někdo poradit?

Celý dotaz je dost nepřesně popsán. Zmizel servis tak jak měl nebo ne? Někdy nastavení servisu před startem aktivity může způsobit i tento problém. Bude křižování fungovat když začátek servisu bude nastaven až po startu aktivity? Jak daleko je rychlík který předjížděl? Je už minimálně za dalším oddílovým návěstidlem? Jsou to možná stupidní otázky ale někdy se prostě v podobných situacích musí zkoušet různé možnosti.
Například pokud tě servis zastaví tak jak má a rychlík který tě míjí už si zabral trasu tak zkus servis ukončit. Aby prostě po průjezdu rychlíku nic už nezabíralo tvojí trasu. Těch možností je spousta a někdy je to alchymie.

Tommy66 napsal:
Pepa z Nuslí napsal:
Zdravím,

Celý dotaz je dost nepřesně popsán. Zmizel servis tak jak měl nebo ne? Někdy nastavení servisu před startem aktivity může způsobit i tento problém. Bude křižování fungovat když začátek servisu bude nastaven až po startu aktivity? Jak daleko je rychlík který předjížděl? Je už minimálně za dalším oddílovým návěstidlem? Jsou to možná stupidní otázky ale někdy se prostě v podobných situacích musí zkoušet různé možnosti.
Například pokud tě servis zastaví tak jak má a rychlík který tě míjí už si zabral trasu tak zkus servis ukončit. Aby prostě po průjezdu rychlíku nic už nezabíralo tvojí trasu. Těch možností je spousta a někdy je to alchymie.

Díky moc, nakonec jsem to vyřešil že mě rychlík předjede v Holešovicích. V tý Bubenči jsem to zkoušel, ale nešlo to. Tak jsem to takhle vyřešil.

Zdravím. Tak zas řeším problém s vykřižováním vlaků. Tentokrát se jedná o stanici Třinec, ve směru do Českého Těšína. Přijedu s rychlíkem po pravé koleji od Těšína a čekám v Třinci u třetího nástupiště na první koleji na obrat (tím pádem se ocitám v pozici "proti srsti"). Mezitím má z trati přijet podbíječka (po levé koleji, takže taky proti srsti), kterou chci odstavit bokem u druhého nástupiště na čtvrtou kolej. Jenže ať dělám co dělám, vždy zůstane stát na vjezdu a nehne se dál. Zkoušel jsem i variantu dle Jacka, taktéž bez úspěchu. Své odjezdové návěstidlo blokuji servisem 2 od předpokládaného okamžiku zastavení u peronu, trasu podbíječky nechávám po zhlaví projet soupravou servisů 1 a 4 ve směru její jízdy. Existuje nějaká možnost podbíječku donutit zajet až k peronu a nezůstat nesmyslně stát na zhlaví? Lámu si s tím hlavu už třetí den a stále bez výsledku. Děkuji.

Nene, servisy jedou tak, jak je třeba. Na druhou stranu jsem dal podbíječku na trať ještě když jsem stál v Těšíně, a to jsem se pak pro jistotu z Těšína nedostal vůbec. Přitom bych řekl, že do projetí reverzního bodu by mělo být jedno, co se děje na sousední koleji... Tak už vážně nevím.

Pánové zdravím. Chtěl bych se zeptat na takovou věc, ohledně křižování v Domašově nad Bystřicí na trati 310.
Já jako hráč mám pobyt ve stanici 6:08 - 6:21:30, ve stanici odpojuji zadní část vlaku a pokračuji směrem Moravský Beroun. Ve stanici mne křižuje R 818 do Olomouce. Pobyt ve stanici má 6:20 - 6:20:30. Jak prosím vás probíhá křižování? Jde mi o to, že je nástupiště mezi kolejemi a pokud já zastavím blíže staniční budově před přechodem, pak vjede 818-čka na kolej dál od budovy a zastaví taky před přechodem, je to OK, ale když odjíždí dříve, tak stejně projede kolem moji soupravy a tím, že je nástupiště uprostřed, tak jsou ohroženi cestující u vlaku? (viz screen)
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img18.imageshack.us/img18/5562/domaovnb.jpg
Dan

Obecně: Pokud se staví čumákama k sobě, přijet mohou současně (bližší vlak u budovy se staví na praporek), jako první odjíždí ten dál od budovy.
Pokud se staví za přechodem, může vlak dále od budovy vjet do stanice, až když první vlak zastaví. Odjíždět mohou současně.

Ten Domašov jsem nepochopil. Tam je jedno nástupiště uprostřed pro obě koleje? Ta bližší budově nemá svoje?

Back
Nahoře