Křižování vlaků

Samotna idea XTracks rozhodne zla nie je ... ale ten obludny rozmer do ktoreho sa to dostalo ... to je na tom to zle ... uz je toho moc ... je sice pekne, ze vsetky trate potom bezia spolu ... ale radsej milionkrat prehadzovat tsection.dat ako mat popisovane problemy s neprehladnostou a zatuhavanim editora ... na to ostatne vznikli Michalove BPTracks ... ktore nepouzivaju metodiku XTracks ale su postavene ako max. vyuzitie rezerv MsTS ...

K tomu krizovaniu ... si si isty, ze si nadefinoval uplne rovnaku situaciu ako vtedy ked si mal XTracks ... ja by som to skor tipol, ze predtym si tam mal ine navestidla ...

Trat jsem postavil skoro stejnou. Krajina je trochu jina, ale zhlavi všech stanic zůstalo stejné.
Použil jsem i naprosto stejnou sadu návěstidel. Mechanická návěstidla pana Poláka.
Dovolil jsem si z jeho obsáhlé sady vyseparovat pouze to, co jsem použil. Jednoramenné mechanické, dvouramenné mechanické, předvěst mechanickou, posun mechanické a dvě skryté návěsti (konec vlakové cesty a námezník s koncem vlakové cesty). Také jsem trochu pozměnil návěstní skripty, doufám, že se pan Polák na mne proto nebude zlobit.

Všechny tyto úpravy návěstí jsem dělal ještě na své staré trati s XTracks. To té nové bez XTracks jsem je pouze přenesl. Už jsem na nich nezměníl ani čárku. Návěstidla byly 100% stejná.

Upřesňuji, že teď používám Train Simulator v té "nejsurovější" podobě. tsection.dat v globalu ma 159 016 byte a je ze dne 8.5.2001. Žádný update jsem nedělal, ani ten oficiální od MS.

Vlaky jdou vykřižovat i bez návěstidel

Máte například stanici, která má dvě koleje. Je úplně bez návěstidel. Hráč má definovaný path na přímou kolej a protijedoucí traffic na odbočku.
Simulátor se pak chová takto:
1) Protijedoucí traffic zůstane stát před zhlavím, protože nemá postavenu cestu. Simulátor postavil výhybky na OBOU zhlavích pro hráče.
2)Hráč vjede do stanice a zastaví.
3)Jakmile hráč nepatrně cukne s vlakem nazpátek, simulátor přehodí výhybku protijedoucímu trafficu a ten projede stanicí po odbočce.

S toho soudím, že zde popisovaný problém s cukáním nazpátek, aby protijedoucí vlak netrčel před vjezdem, nesouvisí s návěstidly, ale s výhybkami. Simulátor protijedoucímu vlaku někdy prostě nepostaví cestu.

Jak jsem již psal, tento problém zmizel, jakmile jsem přestal používat XTracks. Jak se chová BP nevím.

Křupan
[/b]

Re: Vlaky jdou vykřižovat i bez návěstidel

krupan napsal:
Máte například stanici, která má dvě koleje. Je úplně bez návěstidel. Hráč má definovaný path na přímou kolej a protijedoucí traffic na odbočku.
Simulátor se pak chová takto:
1) Protijedoucí traffic zůstane stát před zhlavím, protože nemá postavenu cestu. Simulátor postavil výhybky na OBOU zhlavích pro hráče.
2)Hráč vjede do stanice a zastaví.
3)Jakmile hráč nepatrně cukne s vlakem nazpátek, simulátor přehodí výhybku protijedoucímu trafficu a ten projede stanicí po odbočce.

S toho soudím, že zde popisovaný problém s cukáním nazpátek, aby protijedoucí vlak netrčel před vjezdem, nesouvisí s návěstidly, ale s výhybkami. Simulátor protijedoucímu vlaku někdy prostě nepostaví cestu.

Jak jsem již psal, tento problém zmizel, jakmile jsem přestal používat XTracks. Jak se chová BP nevím.

Křupan
[/b]
No na toto sa prišlo už dávnejšie ... Podľa mňa ide oto že keď vlak hráča cúvne späť, simulátor si myslí že protiidúci traffic má už voľnú cestu a preto ho pustí ... A ako sa chová BP ??? No tak isto.Ale mne sa toto stávalo keď servis, ktorý blokoval hráča zmizol skoro a MSTS potom nevedel ktorý vlak má pustiť skôr a nastala "dosti blbá situace" - traffic zostal stáť na výhybkách (prípadne pred nimi) a ten zas blokoval vlak hráča.Ale zase sa to dalo obísť - stačilo cúvnuť s vlakom hráča, počkať kým sa traffic "odprace" a frčalo sa.Preto vždy treba dať simulátoru jasne najavo kedy a v akom poradí konkétny vlak pôjde ... :wink:

Jo, já jen říkám, že jádro tohoto problému asi není v návěstidlech, ale ve výhybkách.
Ještě bych se zeptal: existuje možnost, přehodit manuální výhybku která je proti směru jízdy hráče? Po směru to je jasné.

bob57_cz napsal:
krupan napsal:
Jo, já jen říkám, že jádro tohoto problému asi není v návěstidlech, ale ve výhybkách.
Ještě bych se zeptal: existuje možnost, přehodit manuální výhybku která je proti směru jízdy hráče? Po směru to je jasné.
Můžeš přehazovat výhybky před a za sebou, na které jedeš proti hrotu,
výhybky po hrotu jsou sjízdné vždy, stejně jako ve skutečnosti, kdy se nepostavená výhybka po hrotu prostě řízne ( u tramvají je to normální stav, u dráhy jsou jen někde a spíše výjimečně ).

To je škoda. Ja vím, že po hrotu ji můžu říznout. Kbyby šla přehodit dal by se tím možná částečně ovládat protijedoucí vlak.

krupan napsal:
bob57_cz napsal:
krupan napsal:
Můžeš přehazovat výhybky před a za sebou, na které jedeš proti hrotu,
výhybky po hrotu jsou sjízdné vždy, stejně jako ve skutečnosti, kdy se nepostavená výhybka po hrotu prostě řízne ( u tramvají je to normální stav, u dráhy jsou jen někde a spíše výjimečně ).

To je škoda. Ja vím, že po hrotu ji můžu říznout. Kbyby šla přehodit dal by se tím možná částečně ovládat protijedoucí vlak.
To by bylo úplně to nejlepší. Tím by sis taky řídil návěstidla. Návěstidla se řídí jen podle obsazení úseku a podle výhybek. Nic víc se z nich nevykouzlí.

Křižování 2 traffic vlaků.

Mám problém při křižování 2 traffic vlaků. Je to v Újezdci u Luhačovic. První jede přímo (3 kolej) a vyrazí na trať jako první. Ten má ve stanici delší pobyt - cca 3 min. Druhý traffic jede do odbočky (4 kolej) a má ve stanici kratší pobyt - cca 1 minutu. Oba vlaky přijedou do stanice, ale oba mají Stůj. Co s tím, aby se nejdříve rozjel ten druhý traffic a pak až ten první? Jak to udělat, aby měl na volno? A ještě: když navolím trasu cd servisu od návěstidla k výhybce, trasu urazí za pár vteřin a zmizí - i když má výkon na 1. Dík za rady.

Servisu2 nadefinuj cestu třeba i s několika otočnými body a vyzkoušej si jak dlouho mu trvá jeho jízda.Podle toho jej pak vypust tak,aby skončil jízdu až po odjezdu druhého vlaku,ale pozor musí být vypuštěn třeba o 5 sekund dříve než první vlak,který má blokovat.Pokud by nestačila jeho doba na blokování klidně jej vypust několikráte za sebou.

Re: Křižování 2 traffic vlaků.

Ramon napsal:
Mám problém při křižování 2 traffic vlaků. Je to v Újezdci u Luhačovic. První jede přímo (3 kolej) a vyrazí na trať jako první. Ten má ve stanici delší pobyt - cca 3 min. Druhý traffic jede do odbočky (4 kolej) a má ve stanici kratší pobyt - cca 1 minutu. Oba vlaky přijedou do stanice, ale oba mají Stůj. Co s tím, aby se nejdříve rozjel ten druhý traffic a pak až ten první? Jak to udělat, aby měl na volno? A ještě: když navolím trasu cd servisu od návěstidla k výhybce, trasu urazí za pár vteřin a zmizí - i když má výkon na 1. Dík za rady.

Je to nejspíš tím, že pro oba vlaky se nepostavi vyhybky pro odjezd. Zkus, s vlakem hrace cuknout kousicek dozadu.

Re: Křižování 2 traffic vlaků.

krupan napsal:
Je to nejspíš tím, že pro oba vlaky se nepostavi vyhybky pro odjezd. Zkus s vlakem hrace cuknout kousicek dozadu.

Vlak hráče stojí na 1 koleji, takže nevím, jaký vliv by to mělo na trafic vlaky. Ale zkoušel jsem to a nefunguje. Jak teda udělat, aby se těm 2 křižujícím se traffic vlakům přehodily výhybky a vzájemně si neblokovali trasu?

Ramon: Traffic servisy, stejně jako každé jiné, musí pro úspěšné vykřižování začínat a končit ve stanici. Nejlépe každý na jiné koleji. Mezi těmito stanicemi se pak nachází ta, kde se vlaky vykřižují.

Zdravim.
Takze pracujem na aktivite k trati 150 a objavil som takyto problem.

Idem osobakom a v Kalnej nad Hronom mam krizovat s inym osobakom. Takze som si postavil servis2, aby mi blokoval cestu. Servis2 funguje ako ma, a moj vlak AE zastavi pekne pred navestidlom, ktore tento servis blokuje. V tom ale nastupuje druhy osobak, ktoremu patch zacina az pred vchodovym navestidlom a konci az za odjazdovym navestidlom. A hoci ma tento osobak volnu cestu, tak zastane pred vjazdovym navestidlom, pretoze tam stale svieti cervena. Proste sa tomu druhemu osobaku neurobi vlakova cesta.

Viem, ze sa takto tazko radi, ale nema nikto napad, ako tomu osobaku urobit cestu?

PS: S tym servisom2 som uz pohyboval a menil ho, aj patch pre ten osobak som uz skusal mierne pozmenit, ale stale bez vysledku.

aktivita

Někdy pomůže cuknout s vlakem hráče trochu dozadu.Cesta pro traffic se postaví a následně po jeho projetí je postavena cesta i pro vlak hráče.Vím,že s realitou to nemá nic společného,ale nějdy je to jediné řešení.

Zkus posunout čas nasazeni servisu2 o několik minut dříve a případně ho nasadit i několikrát po sobě.

Zdeněk

Podívejte se jak mám udělané křižování já ve své aktivtě Os Hradec - Pardubice. Křižování je v Opatovicích a Rosicích. Nepoužívám žádný servis 2, ale čekací bod u protijedoucího vlaku. Aktivitu najdete na mých stránkách.

Zdravim. Takze som sa zase dnes trosku hranbal v AE a skusal som vyriesit to krizovanie.

A prisiel som asi na toto:

Ak servis 2, ktory mam umiestneny v Kalnej nad Hronom spustim este predtym, ako sa moj vlak dostane z Levic, tak moj vlak sa z Levic ani nedostane :-) Vlak zostane stat na odjazazdovom navestidle, pretoze v tom momente ako sa spusti servis2, dostane moj vlak na odjazdovom navestidle v Levciach cervenu. Vlak z ktorym mam krizovat ale v tomto pripade pekne vojde do stanice Kalna nad Hronom.

Ak ale servis2 spustim az po odchode z Levic, tak zase osobak z ktorym mam krizovat ma na vjazdovom navestidle v Kalnej cervenu, ale moj vlak do Kalnej bez problemov pride.

Proste sa tie vlaky nie a nie stretnut. Bud ma problem jeden, alebo druhy.
Vobec neviem, kde by mohla byt chyba.

Ja sa to krizovanie snad nikdy nenaucim :cry:

Chyba může být taky v té konkrétní stanici, použité návěstní soustavě, použitých typech návěstidel a nalinkovaných návěstních znacích. A to je pak mimo působnost aktivitářů.

Neviem kde môže byť problém ale mne pri aktivite Os 5716 nostalgia križovanie v Kalnej s rychlikom prebehne v poriadku.Skús dať začiatok cesty trafficu o dve stanice ďalej...cca z Beši.

Takze som umiestnil zaciatok trafficu az z Beši a co sa stalo?

Vlak dostal hned pri prvom navestidle cervenu a zostal stat.

Proste, ked je na trati vlak hraca, tak traffic dostane hocikde hned na prvej navesti cervenu - vlastne sa mu vobec nepostavi vlakova cesta. Nechapem to.

Back
Nahoře