Historické motorové vozy 1918 - 1945

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
To vůbec nevypadá špatně! (Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že někdy uvidím Liberec z kabiny Věžáku! ;)) I já bych se přimlouval za verzi front bokem, tj. s pohledem na pult s tím, že při jízdě budu sledovat trať před sebou pohledem vlevo nebo vpravo.
Co se týče dýmů z výfuků, není možná cesta jako u odvodnění válců u parniček? Nejsem v této problematice až tak zběhlý, takže pouze dávám nápad.
Dále jsem přišel na nemilou událost při zařazení zpětného chodu za jízdy a následném zařazení a přidání plynu. Místo zpomalení, zastavení a následného rozjetí zpět, jsem zažil bleskový rozjezd týmž směrem až na 60 km/h - což bych ale zase až tak moc neřešil. Jinak pocit z jízdy je příjemný a myslím, že v tomto případě je mechanický přenos celkem věrný. Jen u zvuků poněkud ruší ono rachtání zubů, ale to nijak nemůže narušit celkový zážitek s jízdou s tímto modelem.

Naposled editoval moderátor:
Tom Kanka napsal:
Dále jsem přišel na nemilou událost při zařazení zpětného chodu za jízdy a následném zařazení a přidání plynu. Místo zpomalení, zastavení a následného rozjetí zpět, jsem zažil bleskový rozjezd týmž směrem až na 60 km/h ...

Toto sa kedysi riešilo už pri vydaní M131.1.
V podstate v "reále" by si toto nemal zažiť, pretože M120.4 má reverzný motor, to jest pre prehodenie smeru jazdy musíš zastaviť na nulovú rýchlosť, vypnúť motor, prestaviť ventily a znova naštartovať, ale v opačnom zmysle točenia motora. To značí, že aktivitári by s týmto modelom nemali vôbec robiť aktivity s otočkami bez státia min 1 -2 minúty. Niekto, kto má blízko do Šumperka by mohol u miestnych fírov zistiť aký dlhý čas treba na prehodenie smeru jazdy čakať. To je vlastne ten čas nutný k vypnutiu motora a jeho prispôsobeniu opačným otáčkam pre jazdu vzad. Ale na toto je teraz ešte dostatok času.

To Hynďa: Pekné. Keďže M120.417 hneď tak skoro nebude hotový, urob pls. aj verziu bez toho vetráčika na streche, on na tejto verzii nie je, nejako by si to mohol zaretušovať.
O pohľade "front bokem" som uvažoval pôvodne aj ja, až pokiaľ som nezistil, že v kabíne má fíra otočnú sedačku, to jest vidí normálne doprava aj doľava. Preto by som sa prichýlil k "normálnemu" usporiadaniu s tým, že by sa niekde do výrezu pri front pohľade umiestnil rýchlomer, nech hráč vidí, ako rýchlo ide. Samozrejme ten, čo používa F5 to moc nepotrebuje.
Kabínu upravím na otočnú sedačku, nakoniec na dokončenie je tam toho viac ...

Tax napsal:
.... V podstate v "reále" by si toto nemal zažiť, pretože M120.4 má reverzný motor, to jest pre prehodenie smeru jazdy musíš zastaviť na nulovú rýchlosť, vypnúť motor, prestaviť ventily a znova naštartovať, ale v opačnom zmysle točenia motora. ...

U M 131.1 by mě to ani nenapadlo zkoušet. Jenže právě u Věžáků se údajně tento způsob v praxi používal. Při objíždění přívěšáku se fíra rozjel, vyřadil rychlost, stopnul motor, přetočil vačkovou hřídel, nastartoval opačně, a citlivým ovládáním "řadící páky" vůz naprosto měkce zastavil a následně se rozjel směrem opačným. Nebyl důvod, proč by musel vypínat motor a přestavovat ventily za nulové rychlosti - samozřejmě pokud nebyl zařazen některý z rychlostních stupňů. ;)
Ale jak jsem psal - to bych neřešil, jen jsem chtěl vyzkoušet, zdali lze tuto "libůstku" praktikovat i v simulátoru.

A ještě k cabu. Sedačka sice byla otočná, ale v případě obsluhy se musel strojvedoucí vzhledem k poloze ovládacích prvků stejně otočit bokem, pakliže si nechtěl vykloubit ruku, nebo nohu. Ale na druhou stranu je asi zbytečné v simulátoru provádět tento tělocvik jen kvůli pohledu na rychloměr.

Mám známého u šumperského Věžáku tak se ho na čas potřebný k reverzaci zeptám.
Vyretušovat větráky snad nebude problém ale za sebe bych se přimlouval k frontu v boku. Mám pocit že tam na sezení byla jen lavice, nebo se pletu?
Jednou za čas se strojvedoucí může podívat do frontu na rychloměr a jinak jet otočený, kterým směrem potřebuje.

S tou lavicou / sedačkou je to dosť diskutabilné. Vežiak M120.417 má evidentne lavicu. M140.9 OZVD ( neskôr M140.4 ), ktorý tvarovo vychádza z tretej série M120.4 ( 80 - 89 ) má sedačku otočnú. Je možné, že otočná sedačka bola len u súkromníka. Súkromník na rozdiel od ČSD šetril na čom mohol, takže v jeho vežiaku chýba nielen koženka na sedadlách, ale aj záchod ( šak načo aj sRath vo vlaku, né ? :D )
Keďže kabína sa robí z jediného zachovalého pojazdného kusu, a tým je M120.417, dohodneme sa teda na lavici a "front" pohľadu na bok, left vpred a right bude vzad :cool:

Tom Kanka napsal:
... Při objíždění přívěšáku se fíra rozjel, vyřadil rychlost, stopnul motor, přetočil vačkovou hřídel, nastartoval opačně, a citlivým ovládáním "řadící páky" vůz naprosto měkce zastavil a následně se rozjel směrem opačným ...

Hehe, Tome, tým chceš naznačiť, že citlivým ovládáním "řadící páky" počítal zuby v prevodovke ? :D :cool:

Tax napsal:
V podstate v "reále" by si toto nemal zažiť, pretože M120.4 má reverzný motor, to jest pre prehodenie smeru jazdy musíš zastaviť na nulovú rýchlosť, vypnúť motor, prestaviť ventily a znova naštartovať, ale v opačnom zmysle točenia motora. To značí, že aktivitári by s týmto modelom nemali vôbec robiť aktivity s otočkami bez státia min 1 -2 minúty.

Motor lze chcípnout, zareverzovat a nastartovat na druhou stranu ještě během jízdy tam. Ale při najíždění na vozy bych si to asi netroufl.

Tax napsal:
Hehe, Tome, tým chceš naznačiť, že citlivým ovládáním "řadící páky" počítal zuby v prevodovke ? :D :cool:

Věžák má planetovou převodovku s koly ve stálém záběru a zařazení převodového stupně se provádí zabrzděním jedné ze čtyř pásových brzd. Postupné zabrzdění první brzdy nahrazuje prokluz spojky při rozjezdu.

Přesně tak, proto jsem také psal o tom, že mi v tomto případě připadá ovládání mechanického přenosu v simulátoru věrnější (možno řadit aniž bych musel manipulovat s plynem) a o rachtání převodovky.

Mikulda a Tom Kanka napsal:

Ono zas keď pozrieme cestovné poriadky motorových vozov z 30-tych rokov, tak pri obratoch bolo min. polhodinové stánie z rôznych dôvodov, málokedy, alebo skôr nikdy sa motorák nevracal hneď na "otočku", z tohoto dôvodu by som toto až tak neriešil. Iné to bude pri aktivtách zobrazujúcich historické jazdy, ale aj tam je podla mňa minimálne štvrťhodinové stánie - ak teda vychádzam z toho, čo vidím na zrazoch na Rendezi alebo vo Zvolene :rolleyes:

:D Takže, páni, včera sme si troška vymenili názory s Miranom a výsledkom je toto:

1) Eng umožňuje nastavenie dymu tak, ako to potrebujeme, to značí, že dym pôjde z výfukov spod rámu vozu smerom vpred aj vzad a pritom nebude zamorovať ani fírovňu, ani priestor pre cestujúcich, takže modelujem výfucky tak, ako to má M120.417

2) V engu bude zablokovaná možnosť zaradiť spätný chod, to značí, že pre jazdu vzad sa "vypne motor", voz sa zabrzdí, prehodí sa do "zadnej" kabíny a z pohľadu zadnej kabíny sa pôjde opäť len vpred, v tomto prípade však smerom dozadu. Teda pokiaľ sa neprehodí cabviev na "predný", voz môže ísť len vzad a pre zmenu smeru treba opäť zastaviť, prehodiť cab na "predný" a voz pôjde opäť smerom, kde mu to "umožňujú" obrátky reverzného motora

Toto je zatiaľ konečné riešenie otázky reverzovania motora, uvidíme, ako sa vysporiada Hynďa s kabínou "prednou" i "zadnou" :D

Tax napsal:
Toto je zatiaľ konečné riešenie otázky reverzovania motora, uvidíme, ako sa vysporiada Hynďa s kabínou "prednou" i "zadnou" :D
Já bych udělal přední a zadní pohled shodný, jinak se to asi řešit nedá.
Jinak k dotazu na reverzaci mi přišla tato odpověď:

Ahoj,

je to velice prosté.

1. Fíra tlačítkem na pultu rozpojí elektrický obvod magneta -> svíčky. Motor se tím zastaví. Trvá to 3-5 sek.
2. Fíra na podlaze sešlápne pedál. To se dá zvládnout i pod 1 sek
3. Fíra otočí reverzní pákou na pultu. Kterým směrem je páka nastavena, tak na ten směr jízdy se bude točit motor. Toto trvá 1-2 sek. (musí se jemně a pomalu)
4. Fíra pomalu spustí pedál (pedál musí být během reverzace sešlápnut). Pedál spouštíme většinou 2-3 sek. Prudké zpoždění může poničit kladičky ventilů nebo vačkovku.
5. Fíra nahodí motor zmáčknutím tlačítka. (toto trvá tak dlouho, dokud motor nechytne)

Ten pedál je vlastně jednak zdvihátko kladiček ventilů (uvolní vačkovou hřídel, aby se mohla volně posouvat) a jednak také zámek - když pedál není sešlápnut - mechanická závislost vně motoru nedovolí pohyb reverzní páky. Otočením reverzky o 120° se posune vačková hřídel o 2 cm. Na vačkové hřídely je dvojnásobný počet vaček - pro jeden a pro druhý směr.

Sice se můžeš říct, že než u motoru zareverzuješ, že je rychlejší v M131-ce otočit směrovým stavítkem a je to , ale u M131-ky čekáš na vzduch, kdežto u věžáka nahodíš motor a hned můžeš jet.

Protože jde rovněž o tatrovácký benzínový šestiválec, je tu stejný zádrhel jako u Kebarkovy Slovenské strely. A to absence zvuků vodou chlazeného benzínového šestiválce. Ten od M120.4 má jen o 65k méně, ale obávám se že ohledně věrného zvuku bude stejná potíž jako u M290.0
Od dob vydání M290.0 příležitostně hledám nějaký historický a dostupný autobus nebo náklaďák (především mezi SDH, kde se hist., kusy občas vyskytují), ale zatím bez valného úspěchu :(

Hynďa napsal:
.... Sice se můžeš říct, že než u motoru zareverzuješ, že je rychlejší v M131-ce otočit směrovým stavítkem a je to , ale u M131-ky čekáš na vzduch, kdežto u věžáka nahodíš motor a hned můžeš jet.

Jenže u M 131.1 musíš měnit směr, až když stojíš, zatímco u věžáku všechno zvládneš, než zastavíš, takže rychlejší změna směru jasně hovoří pro věžák - navíc ve spojení s planetovou převodovkou. ;)

Tom Kanka napsal:
Jenže u M 131.1 musíš měnit směr, až když stojíš, zatímco u věžáku všechno zvládneš, než zastavíš, takže rychlejší změna směru jasně hovoří pro věžák - navíc ve spojení s planetovou převodovkou. ;)
Přečetl si to ten můj známý od Věžáku a napsal mi:
U věžáka je možné změnit směr jízdy za pohybu vozidla (samozřejmě při stopnutém motoru), ale bylo zjištěno (už za první republiky), že tato rychlá reverzace způsobuje rychlejší opotřebení brzdových špalků v převodovce, ale hlavně se tam vytváří vibrace, díky nimž se vymlátí ložiska na satelitech. Kdo by to chtěl zkusit na našem, ať přijde i s vlastním parte ;) Jednou jsme už ložiska měnili, a teda nic pěknýho to není - ale to sám znáš... Brzdy nejsou pásové, ale brzdíš kotouče (vzhledem by se dalo říct setrvačníky) špalkama.
Prý mi může poslat i nějaká videa na zvuky.

Hynďa napsal:

Páni, dneska sme opäť s Miranom mudrovali nad ovládaním vežiaka v MSTS.
Ona tá kabína bude musieť byť tak či tak "predná" a "zadná" kvôli osvetleniu vozu, aj keď sa v podstate jedná len o jedno stanovište. Pri jazde sólo vozu vpred svietia vzadu červené pozičky a pri jednoduchom zreverzovaní ( zaradení spätného chodu ) bez výmeny kabíny by tie svetlá svietili červeným svetlom v smere jazdy vozidla, to asi nechceme. Nuž a keď medzi ostatnými vozidlami s dvoma koncovými kabínami je vežiak takýto exot s reverzným motorom tak prečo nenechať ten zámer, že pri jazde vpred nepôjde zaradiť "spiatočka" bez zmeny kabíny ?
Kurník, ešte sa nevyjadril ani jeden z aktivitárov. Dane, co spíš ? :D

Hynďa napsal:
To souhlasí. Mě to kdysi vyprávěl jeden fíra, který na Věžácích začínal. I s tím, že to bylo zakazáné, ale přesto se to tak nezřídka dělalo.

Tax napsal:
... Ona tá kabína bude musieť byť tak či tak "predná" a "zadná" kvôli osvetleniu vozu, aj keď sa v podstate jedná len o jedno stanovište. Pri jazde sólo vozu vpred svietia vzadu červené pozičky a pri jednoduchom zreverzovaní ( zaradení spätného chodu ) bez výmeny kabíny by tie svetlá svietili červeným svetlom v smere jazdy vozidla, to asi nechceme. ...

I když jsem zastáncem rv_kabiny, v tomto případě by nutností nebyla, protože Věžák nemá reflektor. Tudíž by je bylo možné nastavit: 0 den - světla vypnuta / noc - po jednom bílém na každém čele, 1 den - červená světla vzadu / noc - bílá vpředu, červená vzadu + poziční světla, 3 den - červená vpředu / noc - červená vpředu, bílá vzadu + poziční světla. Tím pádem nám nemusí např. při objíždění přívěšáků svítit ta červená světla vpředu, ale ani vzadu! ;) Samozřejmě, při použití rv kabiny je ještě možnost rozsvítit dálkové.

Tom Kanka napsal:
I když jsem zastáncem rv_kabiny, v tomto případě by nutností nebyla, protože Věžák nemá reflektor. Tudíž by je bylo možné nastavit: 0 den - světla vypnuta / noc - po jednom bílém na každém čele, 1 den - červená světla vzadu / noc - bílá vpředu, červená vzadu + poziční světla, 3 den - červená vpředu / noc - červená vpředu, bílá vzadu + poziční světla. Tím pádem nám nemusí např. při objíždění přívěšáků svítit ta červená světla vpředu, ale ani vzadu! ;) Samozřejmě, při použití rv kabiny je ještě možnost rozsvítit dálkové.

Tome, ani na M130.4 nie je "reflektor" ale na pozičkách som urobil "tlmené" a "dialkové" svetlá, ono bez rozsvieteného "dialkového reflektoru" sa v noci dosť hlúpo jazdí. Ak sa Ti podatí nastaviť svetlá tak, aby to svietilo aj v smere Z by bolo vidieť, nemám problém ostať pri jednej kabíne a normálnom ovládaní

A nešlo by to tak, že by byl přední pohled s rv pohledem stejný, front by byl do boku a při změně směru by se musela zmáčknout "1"? Pohled by zůstal stejný ale kabina by byla rv.

Hynďa napsal:
A nešlo by to tak, že by byl přední pohled s rv pohledem stejný, front by byl do boku a při změně směru by se musela zmáčknout "1"? Pohled by zůstal stejný ale kabina by byla rv.

Samozrejme, treba si prácu čo najviac zjednodušiť.

Tax napsal:
Samozrejme, treba si prácu čo najviac zjednodušiť.
Nejde o zjednodušení práce ale o to, že když vložím rychloměr do dalších dvou pohledů, tak na stanovišti budou 3 rychloměry, nebude to trošku divný?

Back
Nahoře