Test rozhraní DirectX

tata22

Cestující
Zdravím všechny. Zase mám problém a žádám o radu. Poctivě jsem hledal, zda-li už nebylo řešeno ale nenašel. MSTS mi začalo blbnout a to tak, že když pustím MSTS a vyberu konkrétní trať a vozidlo atd. a hra se začne načítat, tak ke konci načítání najednou vyskočí okno s Testem rozhraní DirectX a PC se začne testovat na kompabilitu (jako když spustíte "dxdiag"). Následně mne MSTS pošle kamsi ... Říkal jsem si je to soupravou, a zkusil jí v jiné trati, bylo to O.K.. Řekl jsem si je to tratí a zkusil jsem jinou soupravu bylo to O.K. Ve 4 případech z 5 jsem v pohodě, v 1 mi to udělá znovu. Nějak jsem nevypozoroval souvislost , kdy to dělá a kdy ne. Rozhraní DirectX bych měl mít aktuální, mám plně aktualizované XP Proffesional, poslední ovladače grafické karty ATI Radeon 9600 Pro( já vím, že pro MSTS to není nejlepší ale jiné hry to bohužel vyžadují) a žádná jiná hra ani program mi nic takového nedělají. Napadá Vás někoho něco ? Díky předem za snahu.

Tohle jsem měl úplně to samé a taky jsem nepřišel na to,co to vlastně způsobuje.Zničeho nic se spustila kontrola DirectX a už to frčelo.Snad pomohla až odinstalace DirectX 9c,dá se to udělat pomocí odinstalátoru DirectX a pak jsem nainstaloval verzi 9a či b.Cečko raději neužívat,nevím,proč to blbne.Pak se to již neobjevilo a tak nevím,zda-li DirectX 9c toho bylo pravou příčinou.Je to asi jedna z možností,nevím.

Petře, díky. Aspoň, že měl někdo podobný problém. Do odinstalace DirectX ale nejdu, protože verzi "c" stejně většina nových her nutně vyžaduje (nehledě na to, že před tím odborníci dost varují) . Je to zase stejný jako s ovladačema grafárny. Holt je MSTS stará hra a chce všechno hezky postaru, kdežto ostatní novější a novější hry se zase nedají hrát bez novinek. Je to pořád ta neřešitelná schizofrenie. Nevíte někdo jak na to ?

tata22 napsal:
Petře, díky. Aspoň, že měl někdo podobný problém. Do odinstalace DirectX ale nejdu, protože verzi "c" stejně většina nových her nutně vyžaduje (nehledě na to, že před tím odborníci dost varují) . Je to zase stejný jako s ovladačema grafárny. Holt je MSTS stará hra a chce všechno hezky postaru, kdežto ostatní novější a novější hry se zase nedají hrát bez novinek. Je to pořád ta neřešitelná schizofrenie. Nevíte někdo jak na to ?

Obávám se, že jediným řešením je rozdělení disku na dva logické oddíly, dvě instalace OS a různých ovladačů a DirectX. :(

Sponka napsal:
tata22 napsal:

Obávám se, že jediným řešením je rozdělení disku na dva logické oddíly, dvě instalace OS a různých ovladačů a DirectX. :(
No potěš nás pánbůh,za chvíli se v tom nikdo nevyzná,co kde má :eek:

Naposled editoval moderátor:
to Sponka:
nepomohlo by mít MSTS na samostatném HDD a ostatní věci na jiném dalším?Např.hry na c:/ a MSTS na d:/ ,pak by to smad mohlo běhat bez problémů.

Petr Novák napsal:
to Sponka:
nepomohlo by mít MSTS na samostatném HDD a ostatní věci na jiném dalším?Např.hry na c:/ a MSTS na d:/ ,pak by to smad mohlo běhat bez problémů.

To ti Petře není na nic. Ty potřebuješ dva operační systémy. V tom je ten fígl. V jednom operačním systému budeš mít ovladače a DirectX v jedné verzi a v druhém ve druhé verzi. Ale napadlo mi ještě použít hardwarové profily, který XP umí. S tímhle by to nějak nešlo ? Nemám s tím žádnou zkušenost ale vím, že ta možnost existuje. Nevíte někdo jestli je možné mít pod jedním OS dva různé ovladače a dvě různé DirectX a jen se mezi nimi přepínat přes ten hardwarový profil ?

Tak jsem se koukal do příručky pro XP Profi (špalek tlustý skoro 5cm) a tam se píše,že ty hardwarové profily je možné používat na dvě či více sad připojených/instalovaných hardwarových zařízení.Konkrétně:hradwarové profily se výborně hodí,pokud používáte na cestách laptop a ten pak potřebujete připojit k pracovní stanici doma nebo v kanceláři.
Jest-li se tohle vztahuje na více instalací OS,to mi tedy není jasné.

Máš pravdu Petře, hardwarový profil slouží aby ti nastartoval jen hardware, který je třeba , a který nechceš aby nestartoval. Takže pro naši potřebu je to na nic.

To všechno je krásné,ale jak dál?Napadá mě poslední možnost,ale asi je to blbost- mít dva disky,na c:/ mít nainstalované 2 OS: XP a 98SE a druhém,např.d:/ tam mít MSTS.Při startu OS mít zapnutou možnost volby OS,vybrat si 98SE,tam přece běží MSTS bez problémů,a můžeme pokračovat dále ve spouštění MSTS.
Odborníci mě nejspíše sprdnou,ale už nic jiného mě fakt nenapadá.. :cry:

Petr Novák napsal:
... ale asi je to blbost- mít dva disky,na c:/ mít nainstalované 2 OS: XP a 98SE a druhém,např.d:/ tam mít MSTS.Při startu OS mít zapnutou možnost volby OS,vybrat si 98SE,tam přece běží MSTS bez problémů,a můžeme pokračovat dále ve spouštění MSTS.
Odborníci mě nejspíše sprdnou...
sprdnúť ťa nesprdneme, ale blbosť to do istej miery je: na jednom logickom disku nemôžeš mať dvoje wokna, pretože to by bolo katastrofou. Dvoje ( alebo viaceré ) wokná môžeš mať takto: na C: môžeš mať win98SE a MSTS, na D: WinXP a inú inštaláciu MSTS a na (napríklad ) disku E: môžeš mať ďalšiu inštaláciu WinXP a ďalšiu inštaláciu MSTS. No a pri štarte PC si vyberieš, či chceš Windows98, WinXP1 alebo WinXP2 :wink: Totižto, aby si lepšie pochopil, každá inštalácia Windows musí mať "svoje" Program Files a podobné veci, ktoré súviasia s konkrétnou inštaláciou Windows, ich nastaveniami a tak podobne. No a na jednom disku mať dve inštalácie, tak by z toho mohol nastať nežiaduci chaos. Môžeš mať tých diskov viac, ale Win98 je vždy len na jednom disku, XP ( alebo W2k ) môžeš mať viacnásobne, avšak vždy na jednom logickom disku len jednu inštaláciu. Howgh!

Tax: videl som na jednom logickom disku spoľahlivo fungovať Win98 a WinXP ... ale nepýtaj sa na koľký pokus ...

JOHNZ napsal:
Tax: videl som na jednom logickom disku spoľahlivo fungovať Win98 a WinXP ... ale nepýtaj sa na koľký pokus ...
Aj ja som videl - aj s následkami ...

tak jsem po tom trochu pátral a našel jsem toto:
Přesněji návod jak mít na jednom disku až 3 krát na sobě nezávislé Windows(libovolné) + libovolný počet instalací Linuxu. Místo těch tří Windows může být libovolný jiný operační systém, ale bohužel jiný se nepoužívá. Je takto možné si jedny Windows vyhradit na hry a experimentování, druhé na práci a třetí např. pro jiného člena rodiny ...
Celý postup se skládá z několika relativně jednoduchých kroků, které jsou očíslovány a popsáni níže:
podívejte se sem: http://volejlevne.cz/rusak/myboot/

Petr Novák napsal:
tak jsem po tom trochu pátral a našel jsem toto:
Přesněji návod jak mít na jednom disku až 3 krát na sobě nezávislé Windows(libovolné) + libovolný počet instalací Linuxu. Místo těch tří Windows může být libovolný jiný operační systém, ale bohužel jiný se nepoužívá. Je takto možné si jedny Windows vyhradit na hry a experimentování, druhé na práci a třetí např. pro jiného člena rodiny ...
Celý postup se skládá z několika relativně jednoduchých kroků, které jsou očíslovány a popsáni níže:
podívejte se sem: http://volejlevne.cz/rusak/myboot/
Toto, čo tu opisuješ, je zas len rozdelenie jedného ( alebo dvoch ) fyzického disku na viac partícií, s tým rozdielom, že keď sa ti to zgrcne, no zbohom, dáta ... XOSL si rozdelí harddisk na toľko partícií, koľko inštalácii Windows chceš mať ... s tým rozdielom, že môžeš mať viac inštalácii Win98, ale aj s tým, že je tu dosť rizikový program navyše a človek je tým o kus bližšie ku kolapsu systému a strate dát. Toto je vhodné tak pre decká, ktorým sa často zosiera systém a na jednu im neprístupnú partíciu si necháš zálohu Windows, aby si to nemusel znova a znova inštalovať ... ale to sa samozrejme dá aj iným spôsobom. V skratke: XOSL nahrá viac inštalácii Windows na jeden fyzický disk, ale VŽDY na samostatnú partíciu. Myslím, že cez XOSL cesta nevedie, leda že bysi chcel mat 2 -3 -4 inštalácie Win98

bob57_cz napsal:
Můžeš mít i více win 98 na stejné part, ale adresář s win se musí jmenovat vždy jinak. Pokud nebudeš používat sadu office,můžou mít obě instalace win i společný adresář PF.
Přepínání mezi systémy se provádí v DOSu záměnou souboru MSDOS.SYS.
Ten se musí napřed upravit,aby umožňoval zobrazení výběru a pak pomocí dodatečného souboru.bat provést záměnu potřebných souborů-předpřípravu (autoexec,config,MSDOS) nebo vše včetně menu nadefinovat do config a autoexec.
To jsou už ale dost komplikované operace pro nezkušené uživatele a tak nejschůdnější varianta je více systémů serie NT (NT,2k,XP),mají multiboot implementovaný přímo.
Myslím, že tu neradíme IT odborníkom, ale úplne obyčajneému užívateľovi PC, ktorý má elementárne problémy naeditovať konfiguračné, eng, wag, s a sd súbory vo wordpade a takisto má problém niekam niečo uložiť, zapakovať a rozpakovať. Takéto finesy, ktoré popisuješ, sú naozaj len pre zdatných experimentátorov, ale nie pre širokú verejnosť. Prevažnej väčšine musí stačiť klasický multiboot s kombináciou Win98/WinXP na dvoch logických diskoch ...

Chlapi, díky za snahu. Tax má pravdu, já se nepovažuji za odborníka na IT ale spíše za samouka. To co tady radíte je jistě použitelné a funguje to, nicméně to přináší zase spoustu jiných problémů. Kamarád měl takto řešené soužití s dětmi na jednom PC, kdy měl W98 i XP a děti pouštěl jenom na W98, kde měli hry. Jenže nové hry přibývají a W98 už nestíhají, takže nakonec je stejně musel pustit na XP a měl v tom akorát guláš, kde co je, jak co a kdy aktualizovat a čistit atd. Nakonec W98 smazal a říkal mi, že si hodně oddechl a práce ubyla.
Ale jak to tak poslouchám tak by to muselo být asi tak, že W98 by měl člověk jen kvůli MSTS. Jenže je otázka, zda-li budou pod W98 fungovat i ostatní potřebné programy jako TrainStore, ConBuilder, Activity Analyser a pokud ano, tak jak dlouho...
Takže moje Resume je, že do toho nejdu. Už takhle mám 4 instalace MSTS a mám pocit, že nedělám na PC pomalu nic jiného než MSTS.

Apropó, nevíte někdo proč se spouští ten diagnostický test rozhraní DirectX ?

Ten test directx mi taky vrtá hlavou a mám takový dojem,že to začalo dělat po některé aktualizaci XP a taky najednou MSTS začal vyžadovat disk v mechanice,to dřív nebylo.Tak mám takový dojem,že ti pánové od Billa něco přehnali a do aktualizací přidali něco,co by tam být vůbec nemuselo,s tím se bohužel musíme smířit anebo mít XP bez oprav.Sám nevím,co by bylo lepší.Ale podle mé osobní zkušenosti běhal MSTS na Win98SE naprosto bez problémů.

Petr Novák: to CD je spôosobené niečím úplne iným ... keď si zapínal MsTS zaabudol si CD v mechanike ...

JOHNZ napsal:
Petr Novák: to CD je spôosobené niečím úplne iným ... keď si zapínal MsTS zaabudol si CD v mechanike ...
Právě že vůbec ne,mechanika byla úplně prázdná,já nenechávám CD v mechanice,k čemu by mi to bylo?Po instalaci jakéhokoliv programu vyndávám instalační CD z mechaniky,restartuji PC a jedu v programu,tuhle zásadu nám vtloukali učitelé na SPŠE v hodinách IT do hlavy. :lol:

Back
Nahoře