SW podpora - vyladění operačního systému

Petr Novák

Průvodčí
S tímto problémem bojuji s XP od té doby,co mám nový comp.XP velice neochotně uvolňují systémové prostředky i když je dávno nepotřebují.To je ta příčina neustálého zpomalování programů - nedostatek volné paměti.I kdybyste měli 2GB RAM,stejně po čase je XP zaplní a budete tam,kde jste byli.Tax tady varuje před používáním Ram Idle.Tento problém se ve W98 opravdu vyskytoval,osobně odzkoušeno.Ve verzi pro XP je ten program lépe odladěn,používám jej již přes rok a nemám nějaké problémy,paměť mi uvolni podle nastavení.Podle zkušeností není příliš vhodné,aby Ram Idle neustále uvolňoval paměť - vede to ke zpomalení provádené akce celého compu.Mám jej nastaven tak,že při poklesu volné paměti na 1/5 se Ram Idle aktivuje a uvolní paměť na cca 300MB a jede se v pohodě dále.Mám celkem 512MB RAM.Zbylých 200MB je opravu zapotřebí pro bezproblémový běh spuštěných programů pod XP,méně paměti vede do pádu k Billovi.

Petr Novák napsal:
...Ve verzi pro XP je ten program lépe odladěn,používám jej již přes rok a nemám nějaké problémy,paměť mi uvolni podle nastavení...
Tak ja RamIdle v XP odskúšaný nemám, to je pravda, ale na druhej strane nemám v PC permanentne spustených kopu zbytočných programov a funkcíí, ktoré práve nepoužívam ... tým mám stále dostatok voľnej pamäte a tieto menované problémy sa u mňa zatiaľ nevyskytujú. Zo svojej praxe viem, že kope ľudí nabehnú rovno pri štarte balastné "užitočné" programy, ktoré niekedy vôbec nepoužijú, ale zato ukrajujú zo systémových prostriedkov a z voľnej pamäte - to sú rôzne komunikačné programy, rôzne manažéry médií, nechce sa mi to všetko menovať. Predsa ten debilný ICQ, Messenger, IRC, Corel media folder alebo Nero Smart start a im podobné blbiny pri jazde s MSTS vôbec nepotrebujem - spustím to, až to chcem ja a nie vtedy, kedy mi to určí nejaký cvoknutý sčot s Woknami

Aktivity

Tax:Zo svojej praxe viem, že kope ľudí nabehnú rovno pri štarte balastné "užitočné" programy, ktoré niekedy vôbec nepoužijú, ale zato ukrajujú zo systémových prostriedkov a z voľnej pamäte - to sú rôzne komunikačné programy, rôzne manažéry médií, nechce sa mi to všetko menovať. Predsa ten debilný ICQ, Messenger, IRC, Corel media folder alebo Nero Smart start a im podobné blbiny pri jazde s MSTS vôbec nepotrebujem - spustím to, až to chcem ja a nie vtedy, kedy mi to určí nejaký cvoknutý sčot s Woknami

Procesor mám 2,5Ghz paměť 512 a co se týče grafiky mám Radeona 9600 256 paměti .Spouštím tuto trať v systému ME .Jak psal Tax jiné programy v tomto systému nemám pouze MSTS.ba i na samostatným disku je .Na vše ostatní používám XP.Nevím proč hned někteří z vás používáte ironii ,a povyšování pokud se slušně zeptám to opravdu nechápu.Jinak co se týče autora této tratě je to známá trať to ,že jsem ho neuvedl je proto abych sebe a jeho zbytečně nevystavoval kritice protože znám jak to chodí.Nikdo nemusí mít strach o Zbyňkovo trať se nejedná ta je ok. Proto vás ještě jednou prosím bez ironie zamyslete se čím by to mohlo být.Tak nevím či je chyba v počítači nebo v trati.
Jarda

Tax napsal:
Petr Novák napsal:
...Ve verzi pro XP je ten program lépe odladěn,používám jej již přes rok a nemám nějaké problémy,paměť mi uvolni podle nastavení...
Tak ja RamIdle v XP odskúšaný nemám, to je pravda, ale na druhej strane nemám v PC permanentne spustených kopu zbytočných programov a funkcíí, ktoré práve nepoužívam ... tým mám stále dostatok voľnej pamäte a tieto menované problémy sa u mňa zatiaľ nevyskytujú. Zo svojej praxe viem, že kope ľudí nabehnú rovno pri štarte balastné "užitočné" programy, ktoré niekedy vôbec nepoužijú, ale zato ukrajujú zo systémových prostriedkov a z voľnej pamäte - to sú rôzne komunikačné programy, rôzne manažéry médií, nechce sa mi to všetko menovať. Predsa ten debilný ICQ, Messenger, IRC, Corel media folder alebo Nero Smart start a im podobné blbiny pri jazde s MSTS vôbec nepotrebujem - spustím to, až to chcem ja a nie vtedy, kedy mi to určí nejaký cvoknutý sčot s Woknami
Pokud si Taxi myslíš,že jsem takový debil,že používám ICQ,Mesengrera a podobné "vymoženosti" tak se přijď podívat na můj komp.Mám tam akorát antivirový scener,ConMet,APC Power na záložní zdroj,připojení k internetu,Operu,bezdrátovou klávesnici s myší Logitech,rezidentní SpyBoot&Destroy,SoundMax na zvuk a pak služby,které si spouští XP pro svůj běh.A abych nezapomněl na RamIdle.Z 512MB paměti mám permanentně 300MB volných a chtěl bych vidět,kolik volných prostředků v XP máš Ty.Souhlasím s J.Brabcem,že to nemusíš podávat takovýmto tónem.Mohl bych odpovědět podobně,ale to nechci,chceme být na tomto fóru slušní nejen k nováčkům,ale i mezi sebou. :P

P.Novák napsal:
Petr Novák napsal:
Tax napsal:
Petr Novák napsal:
Pokud si Taxi myslíš,že jsem takový debil,že používám ICQ,Mesengrera a podobné "vymoženosti" tak se přijď podívat na můj komp.Mám tam akorát antivirový scener,ConMet,APC Power na záložní zdroj,připojení k internetu,Operu,bezdrátovou klávesnici s myší Logitech,rezidentní SpyBoot&Destroy,SoundMax na zvuk a pak služby,které si spouští XP pro svůj běh.A abych nezapomněl na RamIdle.Z 512MB paměti mám permanentně 300MB volných a chtěl bych vidět,kolik volných prostředků v XP máš Ty.Souhlasím s J.Brabcem,že to nemusíš podávat takovýmto tónem.Mohl bych odpovědět podobně,ale to nechci,chceme být na tomto fóru slušní nejen k nováčkům,ale i mezi sebou. :P

To nemá cenu se rozčilovat tím se nic nevyřeší Tax si hold myslí ,že je bůh a ostatní jsou debilové. Jen proto,že on se více vyzná v počítačích a problémům co se týče MSTS.Nic víc v tom nevidím.Jiné to již nebude s tím se musíme smířit.

[/quote]
Pokud si Taxi myslíš,že jsem takový debil,že používám ICQ,Mesengrera a podobné "vymoženosti" tak se přijď podívat na můj komp.Mám tam akorát antivirový scener,ConMet,APC Power na záložní zdroj,připojení k internetu,Operu,bezdrátovou klávesnici s myší Logitech,rezidentní SpyBoot&Destroy,SoundMax na zvuk a pak služby,které si spouští XP pro svůj běh.A abych nezapomněl na RamIdle.Z 512MB paměti mám permanentně 300MB volných a chtěl bych vidět,kolik volných prostředků v XP máš Ty.Souhlasím s J.Brabcem,že to nemusíš podávat takovýmto tónem.Mohl bych odpovědět podobně,ale to nechci,chceme být na tomto fóru slušní nejen k nováčkům,ale i mezi sebou. :P[/quote]

Zdravím všechny. Souhlasím s Taxem. Taky mám samozřejmě odebrané všechno co se dá ale ono se všechno taky vždycky nedá.
Pro Petra: ConMet i Antivir doporučuji startovat taky jen při vstupu na Internet (anebo když potřebuješ něco zkontrolovat) . Nechci dělat chytrého ale já od té doby co mi kolega tohle poradil tak se jsem na tom s rychlostí líp.
Ram Idle neznám (jdu se na něj mrknout - díky za tip), používám System Mechanic a ten je taky celkem O.K. Ještě jsem zjistil, že vedle defragmentace disků, čištění a stlačování registrů, je taky dobrý se občas zbavit dočasných souborů na disku. Možná mám nějaké špatné nastavení Voken ale dost mi jich tam zůstává viset. Když to sem tam smáznu, řekl bych, že PC taky trochu ožije....

to tata22
ConMet musí bohužel běžet neustále,hlídá přesměrování na podvodné stránky.Zabírá v paměti necelé 2Mb,to raději oželím tohle,než pak mastný účet od Eurotelu.Antivir také nechávám raději běžet na pozadí,nikdy nevíš,co se ti do compu snaží nacpat,už mi přišlo dost zavirovaných zpráv a taky jsem si stáhl některé zavirované soubory,do nich člověk bohužel nevidí.Na úklid woken používám pravidelně Jv16PowerTools a co mi najde všelijakého smetí,raději nepsat.A ještě jedna zkušenost - jednou týdně vymažu obsah adresáře Prefeteh ve Windows,časem naroste do obludných rozměrů a wokna se pak podle něho spouštějí.Ne smazat celou složku Prefeteh,ale pouze její obsah,ta složka tam musí být,wokna ji hledají při každém startu.O tomhle by se dalo psát hodně dlouho,ale tématem to sem jaksi nepatří.. :wink:

Tak sa našlo pár ludí, ktorí takmer zhola nič nepochopili. Pokiaľ viem, nikoho som nenazval debilom, len poniektorí ludia si určité veci neviem prečo vzťahujú na seba. A to, že najmenej 80% užívateľov WinXP majú ponaťahovaných kopu programov zbytočne, bez toho, aby ich použili, alebo aby vedeli k čomu vôbec slúžia, len popri tom zaberajú systémové prostriedky, je holá pravda. A keďže ja osobne som na nikoho konkrétneho nemyslel, ani nemenoval, neviem, prečo vôbec na to niektorí jednci reagujú tak, ako reagujú. Ak nič také nepoužívate, tak načo vôbec túto moju poznámku vzťahujete na seba. Sú však ludia, ktorí majú spustený napríklad Skype, Messenger, ICQ a Mirc súčasne a striehnu, či im náhodou niekto nenapíše, alebo či môžu oni niekoho na napísanie pár riadkov uloviť, popritom ešte majú spustenú kopu ďalších balastných programov ... stačí si pozrieť bežiace procesy, čo tam úplne zbytočne zavadzia bezproblémovému chodu PC. Ale to je už iná kapitola. Nemôžem si pomôcť, ale mne tá nemenovaná trať funguje veľmi dobre. Pritom nemám žiadny hviezdny stroj, obyčajný postarší Intel P4/2400 s 512 MB RAM a obyčajný ATA 100 HDD, VGA ATI Radeon 9200/128 MB. Len v samotnom PC to nebude, ale problém býva buď v kondícii operačného systému, alebo potom dosť často aj medzi stoličkou a klávesnicou.

Inak pozrite si ako MSTS využíva RAM- u mna na XP je ich vlastna spotreba pamäte pre sysstém cca 180 MB a ak si po zajazdeni v MSTS pozriem vyuzitie pamäte, tak maximum je do 450MB( aj to je hadam veľa) z celkového 1GB RAM. Čiže MSTS reálne vie využiť cca 270MB RAM. Procesor beží na cca 60% (PIV-3GHz). Nastavenia MSTS mam takmer na maximum, okrem tieňov a podobnych blbosti. Inak mam iny problem, v poslednom čase mi pri istých aktivitách vo väčších a trošku viac vozidlami obsadených staniciach ( Zábřeh, Brno a pod) zvykne MSTS bez výstrahy padnúť. Neviem či je to danou náročnosťou aktivít, alebo by to chcelo preinštalovať MSTS. Donedávna bol tento problém bol velmi zriedkavý.

Petr Novák napsal:
Mám jej nastaven tak,že při poklesu volné paměti na 1/5 se Ram Idle aktivuje a uvolní paměť na cca 300MB a jede se v pohodě dále.Mám celkem 512MB RAM.

Pouzitie programov ako je RAMIdle moze byt aj kontraproduktivne, ak su blbo nastavene - oni totiz nie su natolko inteligentne, aby z ramky vyhodili (resp. presunuli do swapu) uz nepotrebne veci, ale vyhodia aj prave pouzivane objekty. Vykon je v takychto pripadoch mrhany nielen na ich presun, ale aj na opatovne nacitanie :?

Hlavne vyssie uvedeny priklad - pro poklese pod 1/5 uvolnit 300MB z 512 - to je snad vtip ne? :D

Mne osobne tiež tieto uvolňovacie programy typu "RAM CLEANER" moc nepomohli, lebo stale udržovali istu hodnotu volnej RAM :? . V časoch keď som nemal dost RAM, tak som to riešil buď použitím nejakého ladiaceho programu (napr Tune Up utilites), ktorym som obmedzil spuštane nepotrebnych aplikacii pri štarte PC, alebo som jednoducho v spravcovy uloh pred hranim všetko nepotrebne povypinal (antivirus a rozne podobne veci, ktore zase inokedy bežať maju).

Ono to fakt sem nepatrí, ale keď už sme to začali: Wokná sa správajú tak šialene, že spustením akéhokoľvek programu ubudne nejaké percento voľných systémových prostriedkov. Vypnutím programu, alebo ukončením procesu, sa časť týchto systémových prostriedkov uvoľní, ale časť nie a tak postupne klesá využiteľná kapacita voľných systémových prostriedkov na kritické minimum. Stačí niekoľkokrát zapnúť a vypnúť komponenty Office ( Word, Excel, PowerPoint ), Outlook Express - a katastrofa je celkom nablízku. Potom stačí pustiť si MSTS, nejakú aktivitu či ešte lepšie Activity Editor a výsledok je zaujímavý - dôjde k hláške, že systém má nebezpečne málo voľných systémových prostriedkov, alebo vás to pošle bez výstrahy rovno k Billovi. Znie to doslova šarlatánsky, ale keď chcete pracovať s MSTS, tak začnite čistým štartom PC, najlepšie bez spustenia ďalších "užitočných" programov ... Tak by sa nemalo nič stať. Ak má niekto P4 alebo Celeron nad 1,5 GB a RAM 256 alebo viac MB, tak má PC viac než dostačujúci k prevádzkovaniu MSTS. To ostatné je fakt len na kondícii PC a operačného systému ( ach tie naše Wokna )

Omlouvám se,že pokračuji v tomto tématu,nebylo by lepší zřídit nové vlákno?
to Tomi: naprosto spouhlasím,že když je blbě Ram Idle nastavený,tak to dělá pěknou paseku,spíše ke škodě než k užitku.Než jsem na to přišel,jak se to vlastně nastavuje a jaké hodnoty jsou pro můj comp vhodné,uplynulo hodně vody a nervů vyteklo.S tímhle se musí velice opatrně a pořád zkoušet mezní hodnoty,díval jsem se,že mám min pamět na cca 175MB a max 330MB.Ne každému může toto nastavení vyhovovat,každý comp je úplně jiný.Vyzkoušel jsem to na stříhání videa a nestalo se mi,že bych měl nedostatek paměti,při poklesu na nějakých volných 100MB RAM se opravdu paměť uvolní.Podmínkou je však málo běžících procesů,jinak to zkolabuje.

to tata22: právě že mám trvalé připojení na internet přes Eurotel data Expres,to nemá cenu ani vypínat,je to na měsíční paušál.No a každý večer po odpojení spojení spustím AdAware a SpyBoot&Destroy,někdy najdou dost všelijakého smetí.

Petr Novák napsal:
Omlouvám se,že pokračuji v tomto tématu,nebylo by lepší zřídit nové vlákno?
to Tomi: naprosto spouhlasím,že když je blbě Ram Idle nastavený,tak to dělá pěknou paseku,spíše ke škodě než k užitku.Než jsem na to přišel,jak se to vlastně nastavuje a jaké hodnoty jsou pro můj comp vhodné,uplynulo hodně vody a nervů vyteklo.S tímhle se musí velice opatrně a pořád zkoušet mezní hodnoty,díval jsem se,že mám min pamět na cca 175MB a max 330MB.Ne každému může toto nastavení vyhovovat,každý comp je úplně jiný.Vyzkoušel jsem to na stříhání videa a nestalo se mi,že bych měl nedostatek paměti,při poklesu na nějakých volných 100MB RAM se opravdu paměť uvolní.Podmínkou je však málo běžících procesů,jinak to zkolabuje.

Mno Petre, ale ked to mas vazne tak nastavene ako tvrdis - je to mrhanie nie? Ramku mas tak vyuzitu maximalne na cca 400MB (4/5 z 512). Vseobecne sa odporuca "cistit" ramku pri poklese volnej kapacity na hranicu 10-20MB, a vycistit nanajvys 50-60MB (teraz hovorim o automatickom cisteni), inak to povyhadzuje aj casti spustenych programov a OS ma pracu navyse s ich opatovnym nacitanim.

to Tomi: souhlasím,že je to blbě nastavené,dělal jsem to metodou pokus - omyl a to hlavně kvůli trati BK,aby mi nepadala.Když mám volnou RAM tak od 220MB,tak mi vše běží v pohodě,když mi však klesne pod 100MB,je to katastrofa,ani RamIdle to pak nestačí čistit.Tak proto to mám natavené na tak úzké rozmezí,při širším jsem nevěděl,kdy mě to pošle k Billovi.Pokud by jsi věděl lepší řešení,byl bych moc rád.Je zajímavé,ře Ram Idle na W98 dělala takové problémy,že jsem ji musel ze systému odinstalovat,věčně něco kolabovalo.Po odinstalaci byl klid.

Back
Nahoře