3ds max

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Huráááá
Zdá se, že řešení je tu, i když pro mě težko pochopitelné.
Vagon jsem přeměřil, byl absolutně souměrný. Hodil jsem texturu, export a zase to samé. Jelikož problém byl jen na místech kde nebyly úpravy souřadnic přes Unwrap UVW, zkusil jsem problémová místa přemapovat. Dám SV a tam je to konečne správně! Žádná světlejší místa. Snad je tento problém za mnou a stavba bude pokračovat dál kupředu...

Naposled editoval moderátor:
Pod pokličku to nejde dát, neb nemám oprávnění tak to šoupnu sem.
Soudruzi z NDR už udělali základ kastle nového vozu Bap pro příměstskou dopravu v okolí Prahy.

a4e3587e2d39403f2eec3a21c1b9a87a.jpg

A tu je dobře patrné řešení problému - pravá část přamapována, levá má jen čistě hozenou texturu bez úprav.

86e355c7ba0d25481a03396614ad0a65.jpg

Pokud by někoho zajímalo proč tento vagon dělám přestože v MSTS již existuje, ať se koukne ke mně na stránky

Vzdyt je to jedno.
Jedine dobre, ze bude o dalsiho modelare vice. Takze preji hodne stesti a uspechu.

Co tu spatnou cast odriznout (na obrazku dale) a tu dobrou naklonovat (na obrazku blize), a pak je dat dokromady a vzajemne stycne polygony svarit?

Tohle vypadá na špatně nastavené smoothovací skupiny.Komplet střecha musí mít jinou skupinu neř bočnice, ale tady to vypadá, že polygony bočnice tam, kde není vidět hrana mezi bokem a střechou mají společnou skupinu se strřechou a nebo jsou v obou skupinách, a proto se tam vytvoří to zaoblení. Kanku pokud chceš pošli mi zdroj a já se na to podívám.

Jak vypadá model v maxu před exportem je vidět na tom vyrenderovaném snímku. Když na něj hodím v texturu, jen UVW Map, tak je zmršeno vše - i ta přední část co na tom obrázku z SV vypadá dobře. Když se ale přes Unwrap UVW upraví souřadnice, jak jsem to udělal u té pravé části, tak pak je vše v pořádku. A vypadá to tak jako v tom obr. ze SV

Ked spravim objekt Create-Geometry-plane vidiet ho iba z jednej strany a straca sa textura. Je mozne aby ho bolo vidiet z obidvoch stran? :eek:

Neviete kde by som nasiel nejaky jednoduchy a zrozumitelny tutorial naako vytvorit animaciu otacania kolies?

Animovat kola není nutno, pokud tam nejsou spojnice a ojnice. Pouze se musí správně jmenovat Wheels1.....
A musí být spránvě navázánoa na objekt podvozku a modelu Podívej se ma orig dokumentaci k MSTS Najdeš ji na prvním CD s hrou v adr Techdocs. Popis je v Creation of a Complex Shape.doc

Zkusím to tady naznačit:
Main
  • Bogie1
    • Wheels11
    • Wheels12
  • Bogie2
    • Wheels21
    • Wheels22

Urobil som hierarchiu podľa návodu a taktiež pomenoval kolesá ako WHEELS11. Celé som to vyexportoval a skonvertoval, ale kolesá sa netočia tak ako by som chcel. Točia sa úplne nelogicky. Akokoľvek upravujem Pivot kolies tak animácia je stále rovnako zlá - nemení sa. Čo sa mení je len poloha kolesa pred spustením animácie. Akonáhle spustím animáciu všetko sa vráti do toho istého - zlého - stavu. Po zastavení animácie koleso zas skočí tam kde bolo pred ňou.
Čo musí byť splnené pri modelovaní aby animácia kolies bola korektná?

Už jsem to psal výše kola není třeba animovat pokud to není parní loko s ojnicemi a spojnicemi. Zruš tam všechny klíčové snímky animace, a musí to jít. Máš všude udělanej ResetXform a Collapse All? Pokud chceš tak mi to pošli já se na to kouknu.

Animáciu tam nemám žiadnu, ResetXform a Collapse All som urobil tak ako je to v návode od Starého. Hierarchiu mám urobenú:
Main
Bogie1
WHEELS11
WHEELS12
Práveže som skúšal tú animáciu vyrobiť pomocou pomenovania modelu kolies - WHEELS.
Animácia sa v SView rozbehne, ale úplne nelogicky.

Podle toho co jsi mi poslal děláš školáckou chybu: Nemáš správně srovnány osy pivotů u jednotlivých objektů vůči prostředí. Obecně platí, že osy všech pivotů všech objektů musí směřovat stejným směrem.
Pozorně se podívej kam ti ukazují jednotlivé osy pivotů. U kol je máš úplně jinak než u ostatních dílů.
Náprava je velice jednoduchá ve volbě Hierarchy --> Pivot tlačítko Affect pivot only a potom dej Align to world a potom Center to object.. Nezapomeň na ResetXForm a Collapse Selected. Přelož a mělo by to fungovat.

Pozn. Dávám to sem jen proto aby se i ostatní mohli poučit. Kebarko samozřejmě obdržel opravený zdroj.

Já mám také jeden problém s hiearchií. K Mainu jsem nalinkoval nárazníky, brzdové hadice atd. Hiearchie vypadala pak takto (ještě bez podvozků):

Main
  • Narazniky (72 poly)
  • Hadice (784 poly)
  • Navalky (70 poly)
vše prohnané přes Reset Xform, Collapsované do, všude textura...
conv3ds ale hodí hlášku, že v aplikaci conv3ds.exe došlo k problému a je třeba ji ukončit. Přitom pokud jsem pak ostatní objekty attachoval k Mainu, bylo vše v pořádku a konverze do .s proběhla v pořádku.
Má s tímto někdo nějaké zkušenosti?

Tohle vypadá na zapomenutý bezprizorní vertex. Náprava je jednoduchá: V módu úprav objektu zvol podobjekt Vertex a stiskni tračítko Remove Isolated Vertices. Mělo by to pomoci.

Může mi prosím někdo poradit s vytvářením LODs v 3DSMaxu?Fungovalo mi to,ale poslední dobou při třech stupních LODs se v editoru i v simulátoru nezobrazí plný model,ale až ten druhý očesaný stupeň i když stojím u modelu.V prohlížeči ShapeViewer se to zobrazuje normálně.A když použiju kteroukoliv tuto část a nechám BAT souborem vytvořit dvoustupňový LODs tak to funguje normálně.Lze řešit na ICQ "304727039" nebo Skype "matespavel"Děkuji za rady.

Nemáš náhodou v MSTS nastavené snížené detaily "Kvalita zobrazení vlaku"? Pokud to SViewer zobrazuje správně tak by v tom neměla být chyba.

Back
Nahoře