3ds max

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Díky moc za nápovědu.Člověk hledá složitosti a nakonec je to banalita.Chyba byla přesně v nastavení "kvalita objektu v terénu".Měl jsem dvojku,tak jsem to dal na maximum.Jinak tímto je dovršen model Ústí nad Labem hlavní nádraží s podjezdama na obou zhlaví,Benešův most s železničním na Střekov a zámecká restaurace Větruše,což jsou celkem tři objekty.Takže na doplnění do trati 090 se pracuje.

Zdravím,
postavil jsem si budovu nádraží v 3ds max. Jednotky jsem měl nastavené jako metry.. Rozměry jsem dodržoval.. Udělal jsem převod do hry a najednou jsem se nestašil divit - objekt byl obrovský.. Tak jsem si schválně pomocí nového boxu změřil rozměry mého modelu a např. místo šířky 11,2m má 438m! Jak je to možné? To musím stavět znovu, nebo je cesta ven? Nevíte, proč se to stalo? Děkuju za odpověď

Já stavím v g-maxu, ale bude to stejné. Nemusíš objekt dělat znovu. Měl by jít dobře označit jako celek a zmenšit pomocí příslušného nástroje zvětšování-zmenšování: (ve výběru funkcí je to malý bílý čtvereček uprostřed tmavého čtverečku). Kdyžtak popíšu podrobně.

Proč Ti vznikl veliký nevím, to nevím. Máš tam určitě jako jednotky metry?

No dal bych ruku do ohně za to, že měl, ale nakonec asi neměl.. Už jsem si to opravil podle vzorových zdrojáků od Microsoftu.. No snad to už bude v pohodě.. Teď koumu to, jak nastavit smoothovací skupiny, abych ten oběkt měl ve hře ostrý a ne takový skoro buclatý.. Snad rozumíte.. :)

Zdravim. Nainstaloval som si 30 dnovu verziu 3ds max, ale mam problem so spustenim. Stale, ked sa pokusim program spustit, sa mi objavi hláška: "This application has failed to start because d3dx_26.dll was not found. Re-installing the application may fix this problem."

Uz sa tu s tym hram 2 hodiny a nie a nie to rozchodit. Kde moze byt problem??? Dakujem

Pri modelovaní objektu v 3ds maxe sa mi niekedy stane, že ak dám príkaz ResetXForm -> Reset Selected tak mi to niekedy obráti normály polygonov naopak. Nevie niekto prečo sa to tak stane? Stáva sa mi to len výnimočne, takže som neodhalil príčinu otočenia normál a prídem na to až v SView, keď si kontrolujem model.

Většinou se mi to stávalo při resetování objektů vzniklých nakopírováním přes "zrcadlo". V tom případě pak označím všechny polygony objektu a dám příkaz Flip. Obrácené normály lze rozpoznat v samotném MAXu.

To obrácení normál a tím i otočení objektu "naruby" při zrcadlení objektu je pravidlem. Je třeba na to pamatovat, a jak píše Kank je třeba okamžitě vrátit normály zpět. Někdy totiž to otočení není na první pohled vidět a pokud se objekt attachne k jinému a projekt se uloží je velmi složité normály vracet zpět.

Miran napsal:
To obrácení normál a tím i otočení objektu "naruby" při zrcadlení objektu je pravidlem.

To je pravda jen v pripade, ze pro zrcadleni pouzivas ikonu na horni liste. Pokud zrcadleni provadis pomoci prikazu Mirror v Modifier Listu (ci jak se to jmenuje) tak k zadnemu otaceni normal u polygonu nedochazi. Proto je potreba nepouzivat ikonu, ale vyse popsany prikaz.

S pozdravem Milan.

Ahojte!

Nelúbi sa mi jedna vec. Modelujem , idem hodiť textúru na objekt. Všetko je OK, ale ak je na textúre nejaký text alebo detail ( kt. chcem, aby bol viditeľný ), je rozpadnutý - text je nečítatelný. Ako keby bol ten objekt prehnane velký a textúra moc malá, pritom ak má predmet normálne 3 metre, aj do 3D Studia dám 3 metre.
Mám nejako zle nastavené 3D Studio ?

Pokud ti to dělá v oknech kde vidíš ten model (Top,Front, Right....) a máš zapnutou volbu Smooth+Highlights tak tam to je takhle normální, asi proto aby to nezatěžovalo systém při vykreslování jednotlivých pohledů. Pokud to chceš vidět, jak to bude vypadat tak si zvol pohled a dej Rendrering ( F10 ) a v okně které se ti otevře uvidíš model tak jak bude vypadat ve skutečnosti.
Pokud to ani v tomto pohledu nevypadá pěkně je to skutečně tím, že textura je příliš malá a při roztažení na plochu se text rozmaže. Řeší se to tak, že texty se dají na samostatnou texturu poměrně velké, na modelu se v místě kde má být ten text se vytvoří Plane a na na tuto Plane se namapuje onen text.

Mohl by mi někdo poradit jak pojmenovat animovaná zrcátka, aby fungovali s Binem? Děkuju

Malo by to byť (výpis z manuálu MSTS):

MirrorArmLeft1
MirrorLeft1 (Left of driver mirror nodes (used on Acela class))
MirrorArmRight1
MirrorRight1 (Right of driver mirror nodes (used on Acela class))

Pričom samozrejme MirrorLeft/Right1 musia byť podradené objektom
MirrorArmLeft/Right1

Ale bacha na jednu věc: Ty názvy jsou příliš dlouhé a 3DS je při exportu zkrátí na 8 znaků. Tedy si ty zrcátka v 3DS pojmenuj tak abys je našel a v textovém *.s souboru před konečnou kompresí si je najdi a přejmenuj na správné pojmenování podle MSTS, jinak ti fungovat nebudou.

A taky bacha na to který zrcátka si naanimujete abyste nedopadli jako já. Zkoumal jsem proč ty zrcátka nefungujou, ale fungovaly jen to byly ty na druhý straně tot problém mezi klávesnicí a židlí

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře