3ds max

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
No asi nejrychlejsi bude ve vybranem pohledu zmacknout klavesu F2. Pak to cervene oznaceni zmizi. Po opetovnem zmacknuti F2 se zase oznaci cervene (proste takove on/off na to cervene oznaceni).

Děkuju všem za cenné rady. Ještě mne napadá pár otázek, možná to jsou drobnosti, ale práci by usnadnily:
1/ Všiml jsem si, že jde zvětšit velikost okna Rendering (Rendering - Common - Output Size - ...). Ale nadaří se mi to nastavení uložit. Nevíte
jak na to?
2/ Taky zatím nevím jak okno Rendering aktualizovat. Pokud se po renderování přesunu na objekt a provedu nějakou operaci, tak okno s
vyrenderovaným objektem již nejde zaktualizovat. Musím ho zavřít a znovu otevřít.
3/ Při funkci UnwrapUVW je v pravém okně v sekci Parameters - Display - Show Pelt Seam a Show Map Seam. Taky bych rád tyhle funkce trvale vypnul, ale nevím jestli je to někde v nastavení možné.
Díky moc.

1) Nastav si požadované hodnoty a dole v okně jdi do rolovací nabídky Preset a nastavení si ulož. Pak jej stačí vždy po spuštění maxe naloadovat.
2) Toto jsem moc nepochopil. Mně to funguje bezproblémově. Po nastavení renderu pak už jen většinou mačkám Shift+Q (nebo čistě ikonu samotné konvičky) pro rychlé renderování.
3) Obávám se, že je nelze trvale vypnout. Ale mohu se mýlit.

Ahojte páni. ZAčal som modelovať v 3Dsmaxe, ale nastal problém. Chcem sa spýtať skúsených modelárov, ako s animáciami. Konkrétne. Dvojkolesie rozhýbem. Pri posuve na časovej osi všetko funguje. Teda až do chvíle, kým dvojkolesia pripojím funkciou attach k rámu. Ak viete ako z tohto von ( o čom nepochybujem) poraďte prosím.

Vlado, dvojkolí se neanimují. Stačí je mít pojmenované WheelsXY (X - číslo podvozku, Y - číslo dvojkolí v daném podvozku)
Takže pro 4 nápravovou lokomotivu to vypadá takto:
Wheels11
Wheels12
Wheels21
Wheels22
Pivot každého objektu Wheels musí být v jeho středu, podél něj se pak otáčí. Před exportem nedávej attach, ale jednotlivé objekty nalinkuj k hlavnímu MAIN. K tomu je tlačítko Select and link vlevo nahoře. Chytneš za dvojkolí a přetáhneš ho na podvozek (bogie1 nebo bogie2 - ty musí mít pivot v místě otočného čepu), další dvojkolí, pak chytneš za podvozek a přetáhneš ho na MAIN a takhle postupně i s dalšími objekty.

Animácia dvojkolia je veľmi jednoduchá. Tento objekt stačí len správne pomenovať názvom WHEELSxx pričom xx záleží od konkrétneho podvozku, napr. 11, 12, .... Potom sa tento objekt musí správne nalinkovať na príslušné Bogie a nie attachnúť. Správny názov a správne nalinkovanie zabezpečí v MSTS jeho animáciu. Samozrejme pre správnu animáciu sa musia splniť aj ďaľšie podmienky ako napr. Pivot, Collapse, ... . Tým, že si ho attachol si zrušil akúkoľvek možnosť animácie.
Pozri si v SView hierarchiu modelu u ktorého animácia funguje a tam to máš pekne rozpísané.

Jenom malá poznámka: Pozor na to že pokud jsou na dvojkolí nalinkovány jiné části (ojnice nebo spojnice), tak se dvojkolí animovat musí a to spolu s oněmi částmi. Jinak platí samozřejmě vše co se týká názvů a linkování jak to popisuješ. Pozor taky na to, aby byly osy pivotu správně orientovány, jinak je to velice zajímavý pohled....

Da prosim vas niekde v nastaveni 3dmax vypnut tiene? Dost ma to znervoznuje, ze ked otacam objektom tak mi to normalne robi tienovanie.

dem: Klepni v levém horním rohu viewportu pravým tlačítkem myši na jeho název, vyber Configure a v sekci Rendering Level zvol Flat. Pokud toto nastavení chceš mít ve všech viewportech, v sekci Apply To zvol All Viewports.

Mal by som jednu otazku. Ako dosiahnut to zby model po osadeni v MSTS sa troska vacsej vzdialenosti nerozmazaval?

Da sa nejak v 3dmaxe nastavit kvalita textur ?

Udělal jsem to a vyzkoušel (ten domeček je v mé trati), prakticky to nepomohlo. A jíž dříve jsem kontroloval onen parametr (-3) v modelech, u kterých se mi blbě zobrazovaly textury a také nic. Není to podmíněno ještě něčím jiným? Jako třeba způsobem komprimace textur či podobně.

Texturu som robil Ace Itom takysto ako pri prerabke 1024 na 2048 a nebolo to rozmazane. Ci to skor nesuvisi nejak definiciou materialu toho boxu v maxe? Ja som to nechal na default..

Ono tam nemusí být zrovna -3, já vyzkoušel -9 a zobrazení je perfektní. Ale chtěl bych se zeptat, zda změna tohoto parametru nezvyšuje zatížení MSTS a hlavně jak lze tento parametr ovlivnit už při tvorbě modelu ( předpokládám, že někde v parametrech materiálu ) v 3ds.max .

Obávám se, že tento parametr lze nastavit pouze v exportním pluginu v Gmaxku. Výstupem exportu 3ds.max je univerzální soubor typu *.3ds a ten se pouze předhodí překladači conv3ds.exe.

Pri poslednej prerabke stajana mi pri exporte napisalo toto.:

D:\Moje modeli\export>conv3ds.exe stojan80.s stojan80.3ds
While reading level of detail 1 from 'stojan80.3ds'
Node 'Box01' has a scale or reflection in it, these are not supported.

Nepodarilo sa mi to odstranit. Mohli by ste mi helpnut ?
Dakujem.

Otevři si model v 3dsmax, vyber objekt Box01 a uplatni funkce ResetXform a Collapse Selected a znovu model vyexportuj a přelož.

Back
Nahoře