3ds max

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Dnes jsem dělal na rámu podvozku 26-2.8 a potřeboval jsem do postranice rámu vyříznout ty typické oblé otvory. Použil jsem funkci Boolean a narazil na stejný problém jako kdysi Ivan.ps:
Ivan.ps napsal:
Zdravím. Vedel by niekto vysvetliť, prečo pri použitý funkcie Boolean vznikajú dosť často "divoké" tvary polygónov, hoci odčítavam od seba aj jednoduché objekty? Dá sa tomu nejak predísť? ďakujem
Už jsem si myslel, že vyřízlé otvory budu muset pracně opravovat, ale pak jsem si všimnul, že v menu Compound Objects je kromě Booleanu ještě ProBoolean. Zkusil jsem otvory vyříznout pomocí tohoto nástroje a výsledek dopadl dobře - otvory se vyřízly přesně a čistě tak jak jsem zamýšlel. Tato funkce bude ale patrně dostupná až ve vyšších verzích 3ds max (dělám v 9). Dříve jsem dělal v 3ds max 5 a tam tento nástroj není.

Niekedy to blblo aj mne a blbol mi aj ProBoolean. Preto som radšej začal používať ProCuter.

RE: 3D Max

Kank napsal:
... Dříve jsem dělal v 3ds max 5 a tam tento nástroj není.
Ja ešte furt používam 3ds max 5 a riešim to takto - detachnem plochu, ktorú idem rezať do samostatného objektu a režem len tento detachnutý objekt. Spavidla to vyjde dobre ( viac menej všetky prípady, až na nejaké výnimky ) a ak ano, tak to attachnem späť a pozváram vertexy. Pokiaľ som to nerobil týmto spôsobom, ale rezal som napríklad kompletnú skriňu vagóna so zaoblenými hranami, vždy sa tam niečo pos... ralo.

Ahoj, potřebuji zmenšit objekt, ale pouze ve svislém směru.
Označím si všechny pivoty, zvolím "Select and uniform scale" a teď je problém, jak napsat dolů do políčka souřadnice Z procentuální hodnotu zmenšení.
Do okénka nejde nic vepsat, taháním za šipku osy Z souřadnicového kříže to zmenšit jde, ale je to dost nepřesné.
Díky

Hned vlevo od políčka kam se zadávají x-ové hodnoty je jedno tlačítko. Když jej přepneš, tak by ti měly jít procentuální hodnoty zadávat.

Díky, tohle používám, to funguje, ale mění to hodnoty všech souřadnic najednou - jde zapisovat jen do X a v ostatních se jen objevuje ta samá číslice.
Já bych potřeboval zapsat pouze do Z. Dík

Rozbal si v hlavní liště ikonku Select and uniform scale (podržíš na ní stisknuté levé tlačítko myši). Když si vybereš jiný mód, pak můžeš měnit třeba jen zetovou souřadnici.

Viac krát ste tu použili výraz zvarenie styčných polygónov. O akú funkciu prosím Vás ide?

Nejenom Weld, existuje i funkce TargetWeld. Rozdíl je následující:
Funkce Weld "svaří" všechny vybrané vertexy, jejichž vzájemná vzdálenost je menší než nastavená, a to bez ohledu na vzájemnou polohu vertexů. Zjednodušeně řečeno: z dotčených vertexů vyrobí jediný o souřadnicích které se rovnají aritmetickému průměru souřadnic vertexů do funkce vstupujících.
Funkce TargetWeld funguje tak, že vybraný vertex jednoduše myší přetáhnu na cílový a oba se spojí v jeden se souřadnicemi cílového vertexu.
U obou funkcí platí to, že vertexy musí být součástí jednoho objektu, a mezi nimi nesmí být polygon nebo face, které by byly touto fukcí vymazány.

While reading level of detail 1 from 'ampeer900.3ds'
Animation hierarchy contains multiple root nodes

Túto hlášku neviem odstrániť a to som už niekoľko krát prelinkoval všetko. Vedel by niekto helpnuť čo sa maxku nepozdáva?

Ďakujem. Bol tam zabudnutý planar. Ale po odmazaní sa zmenil štýl komunikácie....:)

D:\Moje modeli\3Dmax\export>conv3ds.exe ampeer900.s ampeer900.3ds
While reading level of detail 1 from 'ampeer900.3ds'
Node 'Bogie2' has a scale or reflection in it, these are not supported.

D:\Moje modeli\3Dmax\export>txt2uni.exe ampeer900.s
Failed to open source file ampeer900.s
txt2uni FAILED

D:\Moje modeli\3Dmax\export>pause
Press any key to continue . . .

dem: Ak si dobre pamätám tak na odstránenie tejto chyby treba urobiť ResetXForm a následne Collapse (tam zaškrtni parameter Modifier Stack Result). Samozrejme toto urobiť pre každý objekt zvlášť.

No to som spravil ešte pred touto radou, ale potom to robilo zase niečo iné. Naneštastie sa podarilo odstrániť všetky neduhy a je to exportnuté. Ďakujem ti Kebarko.

dobry den chcel som vsetkym tvorcom modelov do MSTS v 3dsmax-e oznamit ze som objavil cloveka ktory ochotne namapuje hocijaky model vytvoreny v tomto programe a zasle ho naspet autorovi ale pozaduje zato uverejnenie v readme

pripadny zaujem o kontakt na tochto cloveka zaslem formou SZ

Což o to. Nevím jak pro ostatní, ale pro mě je mapování textur nejoblíbenější část celého modelování. Kdyby se tak našel člověk, který by z fotek dělal textury, to by bylo zajímavější.

Ja si zas neviem predstaviť, ako by sme si pri výrobe zložitejšieho modelu, textúry a mapovaní textúry pimpongovali "hotový" model hore dole a na diaľku ho prispôsobovali. Tvorba modelu pre MSTS je trocha špecifická a ak o tom človek nemá páru, tak výsledok môže byť skôr sklamaním.

Okrem toho namapovať textúry na jednoduchý objekt je robota, ktorú zvládne ktokoľvek kto chce, hoci aj decko a z toho sa odvíja aj mapovanie zložitejších objektov alebo aj modelov vozidiel.
Môj názor je ten, že kto tvorí model, mal by vedieť jednak vyrobiť jak použiteľnú textúru tak ju zároveň naniesť na model. Ako vidieť, všetci činní aj už nečinní modelári, ktorí dokázali pre MSTS niečo zmysluplné vytvoriť zvládli aj výrobu textúr aj ich namapovanie na model.
Horšie je, keď človek povie, že to nevie, pritom to ani poriadne neskúsil alebo sa mu jednoducho nechce ...

Tax napsal:
...
Môj názor je ten, že kto tvorí model, mal by vedieť jednak vyrobiť jak použiteľnú textúru tak ju zároveň naniesť na model.
...

Nevím jak ostatní, ale mě k smrti nudí retušovat zábradlí, je to ta největší zdržovačka.

Back
Nahoře