3ds max

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Tutoriály pre 3ds max

Kto má záujem, na tejto stránke: http://max.grafika.cz/3d.htm nájde zopár tutoriálov pre prácu s 3ds max.
Nie je to priamo určené pre MSTS, ale nájdete tam popísané rôzne funkcie vhodné na tvarovanie objektov.

Potreboval by som poradiť. Mam LOD nastaveny na 200m. Pri tomto LOD e sa mi maže interiér a ešte nejaké maličkosti. Ako mám pomenovať 3ds súbor ktorý má byť ako prvý bez LOD ? To znamená viditeľnosť od 0 do 200 ?

Vzdálenost LOD je udána jako maximální při které se objekt zobazí, čili pro vïditelnost od 0 do 200 m je LOD 200 a model je nejpodrobnější (s interiérem), tem méně podrobný bude mít LOD větší, třeba 400, ještě méně podrobný třeba LOD 900. Pozor si taky dej na to, aby ti z onoho mazaného interiéru zbyla alesoň jedna ploška na kterou je navázána příslušná textura, čili stručně řečeno ve všech LODech musí být obsaženy všechny materíály, které jsou použity v nejpodrobnějším modelu. Jinak to nepřeložíš do *.s souboru.

To mám ošetrené inak. Ja ich odmazávam všetky a potom mažem materiáli ,ktoré nie sú obsiahnuté na modeli. Funguje to dobre a ma to menej kujus. ALe problém je, že keď zadám plnému modelu nejakú viditeľnosť dajme tomu 150m tak po exporte mám podvozky a kolesa úplne rozhádzané. Ale keď ten istý max exportnem samostatne bez LOD tak je všetko v poriadku. Čo tomu je ?

U jednotlivých objektov (musí to byť vykonané pre všetky objekty v hierarchii) je potrebné mať zarovnané Pivoty a následne dať príkaz ResetXForm a potom Collapse.

Takto isto som rbil aj Mav DWA vagon a tam to nerobi tu ano. Nepomaha ani to co pises ty. Proste samostatne ked exportnem model do msts tak je vsetko v poriadku. AJ v MSTS ked to kontrolujem, vsetko je uplne v poriadku. Ten isty model pouzijem ako prvy v hierarchii LOD. Dorobim druhy stupen, na ktorom zrusim linkovanie a atachnem to vsetko do main. Pivot sa nepohne, ale pre istotu som spravil Center to objekt a nastavil som ho vyskovo tam kde aj bol presne.. Po exporte uz LOD (teda oboch 3ds suborov) je ten model ktory bol uplne v poriadku aj v MSTS s posunutymi podvozkami a kolesami. Druhy stupen LOD je v poriadku. Takze co s tym je
?

dem napsal:
... Po exporte uz LOD (teda oboch 3ds suborov) je ten model ktory bol uplne v poriadku aj v MSTS s posunutymi podvozkami a kolesami. Druhy stupen LOD je v poriadku. Takze co s tym je
?

Súhlasím s Kebarkom, toto presne zodpovedá tomu, že ti nepasujú pivoty jednotlivých submodelov. Ja som sa takto natrápil s vozom Calm49 a potom neskôr aj s Gkks/Zt a L.

No dobre dajme tomu, že je to tak. Ako to teda ošetrím? Nič ma nenapadá. Ja som to už resetoval hore dole, a nič.

Skontroluj si pozície, smer pivotov a ktovie, či nemáš nesprávne priradený materiál v ďalších stupňoch LOD - ďalšie stupne by mali byť attachnuté do jedného submodelu - tam by už nemali byť animácie kolies, podvozkov a pod.

To všetko mám ošetrené. Atachnuté ako main a pivot nastavený najskôr center to object a potom výškovo na nulu. A robí to furt...

dem napsal:
... potom výškovo na nulu. A robí to furt...

Nielen výškovo, ale všetky tri osi pivotov by mali mať hodnotu 0. Máš objekt pomenovaný Main ? Aj u submodelov ? Toto som síce neskúšal čo to urobí, ale to len preto, lebo v prípade mojich modelov všetky úrovne LOD majú hlavný objekt pomenovaný Main. V mojom prípade išlo vždy o posunutý pivot u Main - okamžite ako som pivoty zrovnal, model bol OK aj v LOD verzii.

Keď že model nemam presne v strede na mriežke tak mam pivot nasledovne. x:0,325 y:0,833 a Z: 0
Takto to mám aj v msts presne nakolajach. To iste nastavenie ma aj model prveho stupna LOD.

Tak isto to mam pri DWA madarskom pretoze je to s toho isteho zdrojaku a tam je vsetko v poriadku. Takze pivotom to nebude.

Toto isté som opovážlivo tvrdil Pikkovi pri exporte mrazáku L - a predsa to bolo v tom - zarovnal som pivoty na 0 a bol pokoj.

No dobre. Zarovnal som skusobne pivoty na druhom stupni a vysledok bol, ze bol model posunuty uz mimo kolaje. To mam potom nastavit aj model uplne do stredu na nulu nie?

Bol by som schopný sa staviť, že to nebude tým, ale predsa bolo. Potom ako som to zrovnal všetko na nulu je to košer. Teraz mi však nejde do hlavy ako to ,že pri maďarskom mi to nespravil, lebo tam to tiež nemám všetko na nule.
V každom prípade ďakujem za radu a trpezlivosť a prakticky to znamená, že práve dnes model Bmpeer finišuje. Ešte raz Ďakujem.

Přátelé, protože je pro mě maxku téměř španělská vesnice, obracím s prosbou pro radu.
Mapuji plochu pomocí UVW map/plane. Potíž je v tom, že maxko nabízí průmět pouze ve třech hlavních rovinách.
Je možné ten směr promítnutí textury na plochu natočit pod určitým úhlem? Díky.

Tak problém vyřešen, poradil OndraJ - natočit objekt a dát reset Xform, dík

Vedeli by ste mi poradiť, čo znamená táto hláška?

Node 'DOOR_A' has a scale or reflection in it, these are not supported.

Back
Nahoře