3ds max

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Velice jednoduché. Neudělal jsi s příslušným objektem to co se má udělat těsně před exportem a to ResetXform a Collapse Selected.
A ta hláška říká že byl příslušný objekt zrcadlen a nebo byla změněna jeho velikost a toto překladač nepodporuje, neboť ony operace zůstávají v zásobníku změn v 3ds Maxku. Příkaz ResetXform srovná včechny změny a příkaz Collapse Selected je definitivně promítne na objekt a vymaže zásobník změn.

Ahoj!

Prosím Vás pánové, jak mám v 3DS maxu nastavit mapování, aby se mě textura opakovala. Třebas na perony. Přece nebudu celých 300 metrů mít v jednom kuse jako texturu, ale dám si třeba 50m a na těch zbylých 250 metrů se mi bude opakovat. Laboroval jsem nad tím a nevím si rady. Díky.

No neviem či sa to takto dá, ale keď si peron podelíš na toľko častí aby ti to presne vychádzalo po 50 metroch tak si to budeš vedieť každú 50m dlhú časť mapnúť s jednej textúry.

Čoudo, texturu toho peronu musíš mít roztáhnutou od levého kraje textury až k pravému. Když pak v mapovacím okně chytneš na pravé straně 2 vertexy toho obdelníčku, který mapuješ a šoupneš je ještě víc doprava mimo texturu, tak se jakoby textura začne opakovat od jejího levého okraje. Snad jsem to napsal aspoň trochu srozumitelně, ono se to bez obrázku blbě vysvětluje.

Ešte treba podotknúť, že textúra perónu by mala zaberať celú šírku obrázku, inak sa to po
Zjednodušene povedané, že nemali by byť vedľa seba dve rôzne textúry, v predmetnom obrázku s textúrou ich môžeš dať jedine nad seba. Napr. ak máš šírku obrázku 256 pix, jeho celá šírka musí byť napr. betón, a ten mapuješ natiahnutím vertexov doprava toľkonásobne, na akú dĺžku to chceš natiahnuť. To nakoniec uvidíš na renderi, ako sa ti to tam naskladá.

Pri mapovaní v okne Edit UVWs si zvýš číslo u položky Tiles (defaultne je 0) tak, aby sa textúra naklonovala na požadovanú dĺžku perónu. Napr. ak tam dáš 4 tak sa ti textúra naklonuje na štvorec 9x9 textúr. Pri každom zvýšení čísla sa po obvode štvorca pridá jedna rada. Treba myslieť na to aby sa textúra "pekne" napájala, aby nebolo na objekte vidieť kde je spoj.

Tohleto mi právě nikdy nefungovalo, v Maxu se to sice zobrazovalo správně, ale po exportu do MSTS byla textura celá ujetá, neopakovala se jak měla a zobrazovala se jakoby jednou. Dělávám to tak, že v okně Edit UVWs prostě roztáhnu mapovanou oblast přes okraj obrázku s texturou, protože se dál opakuje. Na peronech v Břeclavi je tak tato oblast roztažená třeba na patnáctinásobek šířky obrázku a textura se opakuje jak má. Samozřejmě je třeba počítat s přechodem na okrajích obrázku, na spojení jeho pravé a levé strany, které musí být plynulé.

Mám naprosto stejné zkušenosti. To opakování textur zmákne 3dsMax sám o sobě, bohužel překladač conv3ds hovoří jinak. Jenom mevím jak by se na tenhle problém tvářil Gmax a jeho exportní plugin. Vyzkoušejte to někdo, pls!....

V gmaxe to funguje, ale občas to zblbne. V SV je to OK, ale na niektorých PC sa to v MSTS zbrazuje zle. Normálny je len kus kde je textúra bez presahu, S obľubou to blbne keď sa použije alfakanál. Pri normálnej textúre to v 99% prípadov v poriadku.

Moja skúsenosť je taká, v 3ds max som to viackrát použil pri mapovaní nástupíšť a vždy to bolo v SView aj v MSTS v poriadku. Niektorí majú možno iné skúsenosti.

Ahoj!
Prosímtě kde najdu to Edit UVWs? Já totiž mapuju přes unwrap UVW, kde tedy potom v pravém sloupci je tlačítko EDIT. Jenže zase tam není to tiles. Potom tam vedle unwrap UVWje položka UVW map, kde se nechá nadefinovat to tiles a funguje to, ale nejde zase upravit mapování. Jsem z toho tedy mírně zmaten.

3DS max mám verzi 6.0

K Tiles se dostaneš přes Unwrap UVW. Ve sloupci vpravo klepneš na Edit a zobrazí se okno Edit UVWs. Vpravo dole najdeš tlačítko Options a tam už Tiles nastavíš.

Keď použiješ modifikátor Unwrap UVW a v ňon klikneš na Edit, tak sa ti otvorí okno Edit UVWs. V tomto okne vpravo dole (pod tlačítkami Rotate +/- 90) je tlačítko Show Options. To keď stlačíš tak sa ti otvoria ďalšie nastavenia a tam v časti Bitmap Options je položka Tiles, ktorá je defaultne nastavená na 0.

Jasně už to mám, ale potíž je v tom, že já potřebuju označit čtverec t tý mí textuře - jedná se o střechu - a potřebuju aby se ta textura opakovala na tý střeše asi 3x. Bohužel z důvodů prostorových nemůžu ten mapovací obdelník přetáhnout znovu do vedlejší textury, kterou sem si vyvolal změnou tiles. Co mám tedy za možnosti? předělat texturu a přemapvat model, nebo to jde nějak vyřešit?

Tak tu střechu řízni a udělej tam víc polygonů a každý z nich mamapuj z jednoho a toho samého místa textury. Jestli má mít model o nějakých 6 - 8 polys víc to je celkem jedno a a hru to tolik nezatíží.

Tvořím podle návodu od p. Starého dostal jsem se na stranu 5, ale dál se nemohu dostat prosím má někdo soubory, které jsou na dané stránce pokud. Prosím pošlete mi je na mail (uveden v profilu) mně nejdou stáhnout.

Předem děkuji a přeji hezký den.

Mam jeden problém v 3dsmax 5. (v 2009 to islo v pohode). Keď si chcem hocijaký objekt namapovať tak všetko klape až do času keď dám unwrap, pretože sa mi otvori mapovacie okno s vertexmi a šachovnicou, ale textúru ktorú som priradil nevidím. A ani za nič na svete neviem donútiť maxko aby som ju videl. Čo je problém ?

2 dem
je to způsobeno nevhodným nastavením v okně UnwrapUVW. Zvol Options -> Advanced Options a podívej se zda nemáš zaškrtnuté políčko Afect Center Tile. Pokud ano zruš to zaškrtnutí a měla by se ti textura objevit. A nezapomeň toto uložit volbou Options -> Save Current Settings As Default.

Back
Nahoře