Signalista napsal:
Jelikož jsem byl ve škole s fyzikou a matematikou na štíru, nikdy mi tyto předměty nešly, teď potřebuji vysvětlivky k nastavení dieselových lokomotiv.
Co znamená a k čemu je brzdové potrubí, a proč je tam hodnota většinou 70 PSI ?
Co znamená a k čemu je brzdový válec, a proč je hodnota uváděna ve zkratce bar ?
Co znamená a k čemu je Hlavní vzduchojem a opět proč je tam uváděna zkratka bar ?
A též co znamená Pomocný vzduchojem ?
Tyto údaje, které se mi zobrazují po zmáčknutí f5 jso pro mne hodně odborné.
Jo, a co znamená " Prokluz kol " a proč se mi to někdy zobrazí ?
Nevím jak odpovědět, otázka mi zní úplně stejně, jako proč lokomotiva nepotřebuje volant, aby se udržela na kolejích. To jsou také základní věci.
Bar je základní jednotka tlaku (dříve atmosféra) 1bar =1atm.
Brzdový válec je zařízení, které tlakem vzduchu tlačí brzdové botky na obruče kol a tím vozy na kolejích brzdí. (diskové brzdy, tam je tlak na brzdové kotouče na nápravách dvojkolí. Elektromagnetické tlačí na kolejnici.
Brzdové průběžné potrubí slouží k ovládání brzd celého vlaku, tlak je tam přesně 5 baru. Pak jsou brzdy celého vlaku odbrzděny. Pokud je tam méně, celá souprava brzdí (jak jednoduché, proto mne točí akční filmy, kde je problém zastavit vlak), pokud tam fíra nafouká více, dojde k tzv. přebití brzdy a pak je problém s odbržďováním. Pak nezbývá nic jiného, než zavřít brzdu a pak jít po vlaku a každý vůz ručně odbrzdit takovým táhlem, které kouká z boku každého vozu (vypustit vzduch z brzdových válců). Pak je ještě napájecí potrubí, tam je tlak 8 barů a to slouží k ovládání pneumatických zařízení ve vlaku (dveře, myslím že u vapek ovládání výsypného zařízení, atd) .Hlavní vzduchojem je zásobník stlačeného vzduchu pro obsluhu brzdy i pomocných zařízení. Na 451 se tlak udržoval v toleranci 6 - 8 baru. Pomocný vzduchojem, abych nekecal, ale ten slouží k zásobě vzduchu z kompresorku z baterek pro zvednutí sběrače při dávání lokomotivy do provozu.
Prokluz kol je stav, kdy fíra najede na výkon více než je mez adheze a začnou prokluzovat kola.
Pokud tě zajímá, proč železniční vozidlo nepotřebuje na rozdíl od auta diferenciál, tak tam je to vymyšleno průřezem nákolku nápravy. Když jede vůz v oblouku, je odstředivou silou tlačen na jednu stranu. Zkosením obruče je takto způsobeno, že dvojkolí jede na jedné straně po větším průměru kola a na vnitřní straně po menším průměru kola. Díky tomuto jevu se osa nápravy neukroutí.
Atd.