Ešus 471

Vitek napsal:
O aroganci mluvi ten pravej. Ale to sou osobni putky, kterym sem se chtel vzdycky vyvarovat.
Nebyt Zbynkovy histericky reakce, at si to vsechno co se mi nelibi, predelam sam tak sem mozna odpovedel trochu jinak, slusnejc. Ale ono je to taky trochu o tom jak to kdo chce pochopit. Od vas (nekterych jako otcu od rodin) bych ocekaval jisty nadhled nad veci a slusna odpoved typu "spravne sloupy zatim v msts nejsou, cekaj na autora" by urcite nebyla od veci, ne reakce jako nejakych netykavek, ktere vybouchnou, jen se na ne clovek trochu zamraci :?

Vitku, vidim,ze jsi nic nepochopil.Zbynkova reakce neni hystericka na kazdou kritiku (tedy urcite ne konstruktivni-stačí se podívat do archivu diskuse k jeho trati),ale nejak se tady zapomina na to,ze autoři add-onu do MSTS nejsou zamestnanci a podřízení uživatelů. A jsou to oni,kdo nesou svym vytvorem "kuzi na trh" a jsou to oni, kdo urcuji, kdy to sve dilko zaktualizují.....co budou stavět a jakym zpusobem.....a navíc.....všichni to dělají ve svém volném čase.......

Přesně tak. Pokud někdo začne kritiku tím, že jsem Kolín viděl tak maximálně z nočního rychlíku, jako reakci na skutečnost, že kolejiště Kolína, aby bylo dle raálu, bylo asi nejsložitější stavbou v MSTS, která stála týdny času. Vše je omezeno možnostmi MSTS, ale přesto je to vše dle dokumentace. Taková kritika není konstruktivní, ale jak napsal Michal, je to prachsprostá buzerace. Že budovy a stavby nejsou architektonicky totožné, o tom MSTS ale není. To si musíš počkat na dokonalejší počítače a dokonalejší simulátor. A hlavně profesionální modeláře.

Anonymous napsal:
U Esusu jsou dva renoncy - nedaji se spojit 2 soupravy do sebe zadnym zpusobem. Kdyz chci vybrat vuz 971, tak to napise "non driveable unit" a consist nejde ulozit. Tudiz nejde udelat dalsi souprava.
A dale se nevypisuje stav ovladace ve vypisu F5 (Jizda, Idle, Zaverna poloha) takze clovek nevi co tam ma nastaveno....

Zbyněk Šemora napsal:
To je zajímavé, já včera jezdil s dvoudílnou 6tivozovou soupravou. Ale consists jsem dostal s aktivitou, tak nevím. Jinak typ spřáhla je BAR. Tak si tam dej šroubovky (Chain) a půjde to spojit s čímkoli.
Ale ešus má svou rubriku této diskuse. Nějak se nám to plete. Dotazy na trať jsou v ešusu a dotazy na ešus jsou v trati. Ale je fakt, že ešus a tato trať jsou spolu provázány.

Odpověď z tématu "Trať Kúty-Praha": Aby byly dva Ešusy spojitelné mezi sebou, ale přitom nespojitelné s ostatními vozy, je třeba změnit typ spřáhla z "BAR" na "Automatic". Tím ovšem přijdou o svou nerozpojitelnost ve vlastní jednotce, takže pokud se někdo rozhodne v průběhu jízdy odpojit vložák i s řidičákem, půjde to. Tak jako celý MSTS, je to o kompromisu.

K zobrazování při F5: Zde je asi problém s kombinovaným ovladačem, ale do této problematiky jsem zatím moc hluboko neproniknul, takže někdo zukušenější snad doplní.

ešus

Chtěl bych se zeptat,jest-li ešus jezdí pouze jako třívozová jednotka anebo má ucelená souprava více vozů? Je to jako 460 u nás,ta má pouze dva vložené vozy mimo dvou motorových a na Ostravsku mají vložené vozy 4.Díky za odpověď

Re: ešus

Petr Novák napsal:
Chtěl bych se zeptat,jest-li ešus jezdí pouze jako třívozová jednotka anebo má ucelená souprava více vozů? Je to jako 460 u nás,ta má pouze dva vložené vozy mimo dvou motorových a na Ostravsku mají vložené vozy 4.Díky za odpověď

Sice nevim proc, ale jednotky jezdi pouze ve slozeni 471+071+971, pro zvyseni kapacity se jednotky spojuji (tedy dve vic to uz stejne asi nejde). Pritom konstrukcne by melo vice 071 jit vlozit a preci jen bude 071 levnejsi nez 971 nebo dokonce 471. No nevim ... ale nic to nemeni na tom ze maximalne jeden vlozak, ve spicce dve spojene soupravy.

AndrewM. napsal:

Sice nevim proc, ale jednotky jezdi pouze ve slozeni 471+071+971, pro zvyseni kapacity se jednotky spojuji (tedy dve vic to uz stejne asi nejde). Pritom konstrukcne by melo vice 071 jit vlozit a preci jen bude 071 levnejsi nez 971 nebo dokonce 471. No nevim ... ale nic to nemeni na tom ze maximalne jeden vlozak, ve spicce dve spojene soupravy.

Jednotky 471 je skutecne spojuji a jedna jednotka obsahuje jen jeden vlozak. Je to z duvodu jednak toho, ze ma vykon jen 2 MW, takze by mela problem s rozjezdem pri vice vozech.., dale je to kvuli datove sbernici, ktera vede celym vlakem a je tam problem s delkou.
Jinak jednotek jako takovych jelo pri testech spojenych 5, ale nevim jestli je to maximum .. vypadalo to dost maxi :-)

AndrewM. napsal:
Petr Novák napsal:

Někde jsem četl, že ČD měli objednané pětivozové jednotky ve složení 471+3x071+971. Výrobce z nějakého důvodu, který už si nepamatuji, dodal hybrid dvou spojených jednotek 471+071+971 a 471+971. A nějak u toho už zůstalo :D

Bob: Hele ono ta rozpojitelnost neni na skodu, vem si ze do Plzne se za 363 bezne taha 471, nebo ridicak, nebo vlozak do opravy. Nekdy jede cela, ale nekdy jezdi takovejhle hybrid :)

Spájanie dvoch jednotiek 471+071+971 a 471+071+971 predsa nieje problém. Stačí ak si nadefinujem u zadného spriahadla 971 Automatic a taktiež u predného spriahadla 471 Automatic. Potom spojenie/rozpájanie funguje bez problémov. U ostatných spriahadiel tj. zadne 471, oba 071 a predne 971 môžem nechať Bar. Tým pádom mám zaistené nerozpojitelné spojenie vo vnútri jednotky.
Zobrazovanie F5 funguje tj. zobrazuje jednotlivé stavy. (je to vec nastavenia)

Sen se mi splnil a ešus je venku...

Model - super
Cab - super
pohl. cest. (opačný cab) tam by bylo dobé, aby byly slyšet zvuky a ne aby tam něco tikalo (navíc šíleně rychle)

zvuky - až na trakční motory je to úžasné...
Dejve, nešlo by doupravit i ty trakční motory ? Ty jsou převzaté z x6x a k ešusu se vůbec nehodí. Ešus má takový zvláštní zvuk a určitě to pro Tebe nebude problém...

Pak to bude totálně, absolutně THE BEST MODEL ;-)

Maxilmální řazení 471+071+971 je z toho důvodu, že výkon 2000kW jen na čtyřech náptravách způsobuje velmi rychlou ztrátu adheze. Jednotka 471+2*071+971 by se rozjížděla o nběco pomaleji...
Proto bylo v plánu mít 675+4vlož.+675. 4000kW na osmi nápravách (třetina) už je lepší. Stačí, že zaprší a i 471+071+971 má docela brutální problémy se rozjet...

Karel Chýla napsal:
Maxilmální řazení 471+071+971 je z toho důvodu, že výkon 2000kW jen na čtyřech náptravách způsobuje velmi rychlou ztrátu adheze. Jednotka 471+2*071+971 by se rozjížděla o nběco pomaleji...
Proto bylo v plánu mít 675+4vlož.+675. 4000kW na osmi nápravách (třetina) už je lepší. Stačí, že zaprší a i 471+071+971 má docela brutální problémy se rozjet...
Tak díky za vysvětlení,tohle jsem neveděl.Ono by tedy bylo lepší mít 2x 675 + 4 vlož. než 2 jednotky spojené dohromady.S ešusem jsem už párkrát jel,ale vždy bylo hezké počasí,takže prokluz nemohl nastat...

Ještě doplním... když jede dvojička 471, prokluz je již téměř vyloučen... Kdyby byl výkon rozdělen na více náprav, jednotka by měla zase o něco lepší zrychlení. Třeba takto by to bylo dobré: 471(1500kW)+071+471(1500kW) to by bylo zrychlení...

Ještě by mohli vychytat ty mouchy, který 471 maj, protože stále docela dost chcípaj...

Karel Chýla napsal:
Ještě doplním... když jede dvojička 471, prokluz je již téměř vyloučen... Kdyby byl výkon rozdělen na více náprav, jednotka by měla zase o něco lepší zrychlení. Třeba takto by to bylo dobré: 471(1500kW)+071+471(1500kW) to by bylo zrychlení...

Ještě by mohli vychytat ty mouchy, který 471 maj, protože stále docela dost chcípaj...
Při takové sestavě by se tam výkonově mohlo být i 2x071 a nemusela by jezdit dvojice,je to tak?

Dvojice má jednu výhodu.. dá se rychle rozpojit... Takhle by byla třeba šestice, ale byla by nevyužitá... Teďko jezdí dvojičky Praha-Kolín a z kolína dál jede jen jedna 471... dvojičky jezdí jen v přepravních špičkách...
Respektive 471+071+071+471 by na kolínské ve špičkách nestačila a musela by se zdvojovat (to by ale nešlo kvůli délce nástupišť). Původně se uvažovalo o 471+071+971+471+971, to je ale pak nepřehledné, která jednotka je třívozová a která jen dvou... takhle jsou všechny se stejným počtem vozů.

jen pro info teď mají ČD celkem 16x471,
koncem září přibude 471.017
v listopadu 471.018 (prvni s vakuovym WC)
v prosinci pod stromeček 471.019...
příští rok se možná dočkáme 020 - 024 ...

Stejně jim ten hajzlík, ač bude vaku, zas někdo z našich drahých spoluobčanů odmontuje.
Jinak jak tu někdo psal, to spřažení AUTOMATIC - BAR - BAR - AUTOMATIC podle mě nejde. MSTS to takhle neumí.

michawel napsal:
Stejně jim ten hajzlík, ač bude vaku, zas někdo z našich drahých spoluobčanů odmontuje.
Jinak jak tu někdo psal, to spřažení AUTOMATIC - BAR - BAR - AUTOMATIC podle mě nejde. MSTS to takhle neumí.

Ale vie. Posielam sem zloženie spriahadiel dvojičiek 131. Princíp je ten istý.

Coupling (
Type ( Bar )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)

Velocity ( 0.01m/s )
)

Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)
)
Buffers (
Spring (
r0 ( 80cm 150cm )
)
Centre ( 0.5 )
Radius ( 1 )
Angle ( 0.5deg )

Prečo je to "chain" a "bar", to už chápeš

Mě se s ešusem stala zvláštní věc. krátce po rozjezdu se ešus najednou sém rozpojí na tři vozy(normáně to vůbec nejde), a během pokusu jsem motorovým vozem projel vložený vůz a najel jsem až na řídící vůz. po celou dobu od rozpojení se souprava chovala jako spojená, přitom by musela být 2 kilometry dlouhá. a do třetice rychloměr ukazoval nížší rychost než jsem jel (místo 120 jen 45 km/h)

Back
Nahoře