Hlášení stanic

tata22

Cestující
AHOJ všichni. Zaznamenal jsem v diskusi, že na některých tratích funguje hlášení ve stanicích. To je dobrá zpráva, já však opravdu netuším jak to zprovoznit. Je na to nějaká klávesa, či to funguje jako automat, když zastavím ve stanici ? Já to různě zkoušel v obou nových tratích , jak 321, tak i ŽSR 150 (tam jsem to našel i v adresáři Sound). Můžete mne někdo poučit ? Díky !

tyto hlášení dělá tvůrce trati,kde zadá do stanice tzv.zvukovou oblast. Prozatím je to nejjednodušší možnost. Jinak pokud máš staženou trať pražského metra,tak se tam rýsuje něco jako samostatný magnetofon,kde si navolíš pásku s hlášením a pak ho zapínáš a vypínáš. Ale pro standartní tratě,by si si musel udělat tyto hlášení sám.

AlesB napsal:
tyto hlášení dělá tvůrce trati,kde zadá do stanice tzv.zvukovou oblast. Prozatím je to nejjednodušší možnost. Jinak pokud máš staženou trať pražského metra,tak se tam rýsuje něco jako samostatný magnetofon,kde si navolíš pásku s hlášením a pak ho zapínáš a vypínáš. Ale pro standartní tratě,by si si musel udělat tyto hlášení sám.

O.K. Ale mám za to, že jsi nezodpověděl můj dotaz. To vím, že to dělá tvůrce trati ale z diskuse jsem pochopil, že už to nějakému uživateli funguje. Ptám se tedy jestli to mohu nějak zprovoznit jaku uživatel na svém PC aniž bych cokoli přidělával (samozřejmě bych to asi ani neuměl) ?
Pražské metro mám ale ten "magnetofon" jsem nezprovoznil. Vystačím si z hlášením ve voze.

tata22 :
to hlášení (zvukové oblasti) nijak nezpouštíš.Prostě jakmile do této oblasti přijedeš,tak ho slyšíš. Ty jako uživatel tento zvuk nijak neovlivníš.Jedině se podívej,jestli máš v nastavení MSTS navolené na max.všechny zvuky. Jinak ten nový systém hlášení v metru jsem ještě nezkoušel, z diskuse jsem tam pochopil,že není ještě dodělán,ale přesně nevím

tata22:
malá oprava,otevřel jsem si teď editor tratí a ta položka se nejmenuje zvuková oblast (ta je pro ozvučení kolejí,vyhybek atd.),ale "zdroje zvuku"

AlesB napsal:
tata22 :
to hlášení (zvukové oblasti) nijak nezpouštíš.Prostě jakmile do této oblasti přijedeš,tak ho slyšíš. Ty jako uživatel tento zvuk nijak neovlivníš.Jedině se podívej,jestli máš v nastavení MSTS navolené na max.všechny zvuky. Jinak ten nový systém hlášení v metru jsem ještě nezkoušel, z diskuse jsem tam pochopil,že není ještě dodělán,ale přesně nevím

Nový system hlášení stanic v metru B je dodělán a ke stažení ale není odladěn a autor to i uvádí.
Někomu to funguje, někomu ne. :cry:

Chlapi omlouvám se , asi jsem natvrdlej ale mně to hlášení stanic nefunguje u tratě 321. U ŽSR 150 mi funguje. Stačilo ubrat na zvuku lokomotiv a už vše slyším. Ale u té 321 nevím. Dokonce jsem nenašel ve složce SOUND v trati ani žádné soubory, které by tam podle mne měly být (u té 150 jsou) - je tam jenom zvuk přejezdu. Mám trať staženou od Filipa Havla. Nemůže být problém v tom , že na CD hlášení je a u FH není. Anebo je ten zvuk v nějakém formátu, který moje PC nepodporuje ? Můžete mi nkědo říci, kde ty soubory najdou a jak se jmenují ? Díky.

tata22:
ve složce tratě/sound opravdu nic není,sice jsem to teď neprobíral komplet,ale ty zvuky by měli být v hlavní složce SOUND pro simulátor.
Jinak všchny zvuky jsou ve formátu .waw, stejný formát,jako pro ostatni tratě.Pokud Ti to nefunguje,tak zkus poslat maila tvůrci tratě.

AlesB napsal:
tata22:
ve složce tratě/sound opravdu nic není,sice jsem to teď neprobíral komplet,ale ty zvuky by měli být v hlavní složce SOUND pro simulátor.
Jinak všchny zvuky jsou ve formátu .waw, stejný formát,jako pro ostatni tratě.Pokud Ti to nefunguje,tak zkus poslat maila tvůrci tratě.

O.K. Díky. Zeptám se autora. Ještě mne napadlo jestli mi ty zvuky nepřepsala ta ŽSR 150 protože tu jsem instaloval až po 321 a pár souborů v hlavním adresáři SOUND jsem musel nechat přepsat.

Teď jsem zrovna dostal mail od autora trati. Tato trať žádné hlášení stanic neobsahuje. To jsem si to asi spletl s nějakou jinou tratí ale teď mi nenapadá s jakou. Takže se omlouvám za zbytečné otravování.

Mám nahrané hlášení z různých stanic. Hlášení jsem náhrával digitálním fotoaparátem jako videoklip a potřeboval bych z toho dostat jen zvuk. Zkoušel jsem jeden program pro konverzi souborů, ale po převedení je výsledný .wav soubor 2x zrychlený. Neví někdo jak ten zvuk z toho videoklipu toho dostat?

train.msts napsal:
Mám nahrané hlášení z různých stanic. Hlášení jsem náhrával digitálním fotoaparátem jako videoklip a potřeboval bych z toho dostat jen zvuk. Zkoušel jsem jeden program pro konverzi souborů, ale po převedení je výsledný .wav soubor 2x zrychlený. Neví někdo jak ten zvuk z toho videoklipu toho dostat?

Je to zřejmě tím, že při nahrávání na fotoaparát máš vzorkovacífrekvenci nižší, než je 11025 Hz, se kterou pracuje zvukový engine MSTS...

Zřejmě nejjednodušší postup je ten, že si to video v PC přehraješ znova a nahraješ se správnou vzorkovací frekvencí....

train.msts napsal:

Skus ten zvuk hlasenia nahrat z foťáku na HDD vo formáte .WAW PCM 11 025 Hz; 16 bitov; stereo a malo by ti to fungovať.Potom ho stači nejakým softom zostrihať alebo ináč upraviť ako potrebuješ a nechať tam nejakú pauzu,aby sa hlasenie opakovalo po nejakom čase.

train.msts napsal:

Skus ten zvuk hlasenia nahrat z foťáku na HDD vo formáte .WAW PCM 11 025 Hz; 16 bitov; stereo a malo by ti to fungovať.Potom ho stači nejakým softom zostrihať alebo ináč upraviť ako potrebuješ a nechať tam nejakú pauzu,aby sa hlasenie opakovalo po nejakom čase.

train.msts napsal:
...jak ten zvuk z toho videoklipu dostat?

Předpokládám, že to ten foťák vyplivnul ve formátu mpg. Dobrý program na úpravu zvuku, který zvládne i konverze (viz předchozí příspěvky) je např. GoldWave (na http://www.goldwave.com/, který však není zadarmo (lze ale stáhnout údajně plně funkční zkušební verzi). Pak by to mělo jít také přes VirtualDub, který je free na http://www.virtualdub.org/...

Mám dotaz nevíte jestli někdo náhodou nestaví trať Praha-Tanvald

díky STANDA

Dobré odpoledne,
nemáte prosím někdo zdání, co bych měl udělat se souborem hlášení, který je enormně veliký? Je to PCM 16bit, mono 22050 Hz, a má přes 30 MB. Když snížím vzorkování na 11025Hz, přijedu v MSTS na stanici a mluví to jak šmoula, protože přehrává pořád původní vzorkovací frekvencí. Dá se s tím něco udělat? Nějak MSTS vysvětlit, že má přehrávat jen 11025? Všiml jsem si, že některá hlášení v trati pana Šemory jsou 11025, jenže stereo. Takže podle mě to nějak půjde.
Děkuji za odpovědi.

P.S. Pro ty, co nepochopili, co chci v kostce: Jako je v trati BP hlášení třeba na Praha hl. n., tak se to sestává z nějakého WAVu, který je mono 22050 Hz. A kdybych teď z něj chtěl třeba udělat 11025Hz, aby to fungovalo korektně. Jediným cílem této akce má být zmenšení souboru.

Back
Nahoře