Trať ČD/ŽSR Olomouc - Ostrava - Žilina - (Košice)_archív #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Martine, však jsem Ti to zde popisoval už před několika dny, myslel jsem, že už jsi to pochopil.
To co stavíš na Slovensku, tak to vypadalo kdysi i na Praha - Přerov. Vlastně Libeň - Běchovice, tam do Běchovic není zleva VN dodnes. Také bych měl něco utopit pod terén.

Zbyňku, to co jsi mi psal, jsem už udělal, teď tady řešíme něco jiného. Řešíme jak se chovají návěstidla při jízdě po nesprávné koleji, co signalizují a jestli vůbec něco signalizují...

Lenže nesmieme zabudnúť aj na možnosť, že sa v dotyčnom prípade mohlo jednať o závadu, pre ktorú nešli stavať jednotlivé návestidlá a preto sa išlo v medzistaničnom oddiele. X-krát sa mi stalo, že som mal "Z"-rozkaz o poruche autobloku a jazde v medzistaničnom oddiele a návestidlá predomnou svietili na "Stoj". Cestujúci mohli kukať, že sa ženiem okolo nich 120.
Bob: to stavanie súčastných ciest vedla seba, aby na vchode zo správnej svietila riadna návesť, no neviem, dať sa to dá, ale je to prinajmenšom porušenie predpisov, (viac by povedal nejaký výpravca). Pokiaľ viem tak vchod sa smie dovoliť jedine privolávačkou, ak je správna kolaj vylúčená. Ak je v prevádzke, tak sa smie vchod dovoliť jedine ručnou privolávačkou dávanou na vonkajšej strane nesprávnej kolaje.

Stavitelxx napsal:
Zbyňku, to co jsi mi psal, jsem už udělal, teď tady řešíme něco jiného. Řešíme jak se chovají návěstidla při jízdě po nesprávné koleji, co signalizují a jestli vůbec něco signalizují...
Však jsem Ti to napsal doufám jasně.
Po nesprávné koleji buď jízda v mezistaničním oddíle (logické je, že návěstidla správné koleje neplatí) nebo při plánovaných výlukách se z návěstidel autobloku správné koleje udělají hlásky Anna, Barbora, obsluhují se zaměstnancem jako hlásky(v tomto případě logicky platí návěstidla správné koleje). Takže řešíte to samé, jen Bob Ti to rozepsal i s omáčkou.

Dráčik napsal:
Lenže nesmieme zabudnúť aj na možnosť, že sa v dotyčnom prípade mohlo jednať o závadu, pre ktorú nešli stavať jednotlivé návestidlá a preto sa išlo v medzistaničnom oddiele. X-krát sa mi stalo, že som mal "Z"-rozkaz o poruche autobloku a jazde v medzistaničnom oddiele a návestidlá predomnou svietili na "Stoj". Cestujúci mohli kukať, že sa ženiem okolo nich 120.
Bob: to stavanie súčastných ciest vedla seba, aby na vchode zo správnej svietila riadna návesť, no neviem, dať sa to dá, ale je to prinajmenšom porušenie predpisov, (viac by povedal nejaký výpravca). Pokiaľ viem tak vchod sa smie dovoliť jedine privolávačkou, ak je správna kolaj vylúčená. Ak je v prevádzke, tak sa smie vchod dovoliť jedine ručnou privolávačkou dávanou na vonkajšej strane nesprávnej kolaje.
Velmi správně.
Oblíbená otázka zkoušejících komisařů bylo:
Výluka, pojedu po nesprávné koleji, vjezdové návěstidlo jen u správné koleje, na něm bliká přivolávačka, ale souběžně ke vjezdu pojede po správné koleji podbíječka. Kdo a jak pojede do stanice?
Na rozkaze je vždy napsáno, jak se do následující stanice dostanu, to je první kriterium, když tam bude napsáno návěstidlem správné koleje, tak podbíječka vedle musí jet do stanice jen na písemný rozkaz (vysílačka), tedy návěstidlo platí pro mě.
V druhém případě je to povoleno pouze ruční přivolávací návěstí dávanou vlevo ve směru jízdy v úrovni vjezdového návěstidla správné koleje.
Přivolávačka na návěstidle pak platí pro podbíječku.
Když tak mne opravte. Je to už přes deset let od posledních přezkoušek.

Zbyněk Šemora napsal:
Stavitelxx napsal:
Však jsem Ti to napsal doufám jasně.
Po nesprávné koleji buď jízda v mezistaničním oddíle (logické je, že návěstidla správné koleje neplatí) nebo při plánovaných výlukách se z návěstidel autobloku správné koleje udělají hlásky Anna, Barbora, obsluhují se zaměstnancem jako hlásky(v tomto případě logicky platí návěstidla správné koleje). Takže řešíte to samé, jen Bob Ti to rozepsal i s omáčkou.

Mě se to rozmazává čím dál víc :? Jasně že při jízdě v mezistaničním oddíle návěstidla na správné koleji neplatí, jenže návěstidla na nesprávné koleji byly vypnuté, tak podle čeho ten vlak jel??? Byla to neplánovaná výluka z důvodu poruchy vlaku na správné koleji.

Naposled editoval moderátor:
Vypnuté nebo vyvrácené, co je Ti po tom. Ikdyby tam svítila fialová, tak Ti to může být jedno, když máš rozkaz, že jedeš v mezistaničním oddíle.

Pri jazde v medzistaničnom oddiele neplatia žiadne návestidlá na trati, v úrovni predzvesti sa chováš ako pri návesti výstraha, prvé návestidlo, čo pre teba platí je vchodové a vchod sa dovolí podla príspevkov vyššie. Prečo bolo to konkrétne zhasnuté už vedia len zabezpečováci, čo tam vtedy boli.

Zbyněk Šemora napsal:
Vypnuté nebo vyvrácené, co je Ti po tom. Ikdyby tam svítila fialová, tak Ti to může být jedno, když máš rozkaz, že jedeš v mezistaničním oddíle.

No mě to je úplně jedno, ale musím to nějak nastavit v MSTS a jsem z toho úplně vedle... Tak mám to v editoru nastavit tak, že když se pojede v protisměru, tak mají být všechny mezistaniční návěstidla vypnuté? (předvěsti a hradla, kromě poslední předvěsti a vjezdového)?????
ANO nebo NE, víc už nechci vědět :?

Zbyněk Šemora napsal:
Dráčik napsal:
Velmi správně.
Oblíbená otázka zkoušejících komisařů bylo:
Výluka, pojedu po nesprávné koleji, vjezdové návěstidlo jen u správné koleje, na něm bliká přivolávačka, ale souběžně ke vjezdu pojede po správné koleji podbíječka. Kdo a jak pojede do stanice?
Na rozkaze je vždy napsáno, jak se do následující stanice dostanu, to je první kriterium, když tam bude napsáno návěstidlem správné koleje, tak podbíječka vedle musí jet do stanice jen na písemný rozkaz (vysílačka), tedy návěstidlo platí pro mě.
V druhém případě je to povoleno pouze ruční přivolávací návěstí dávanou vlevo ve směru jízdy v úrovni vjezdového návěstidla správné koleje.
Přivolávačka na návěstidle pak platí pro podbíječku.
Když tak mne opravte. Je to už přes deset let od posledních přezkoušek.
Chlapci, čo bolo to bolo. Terazky je to už prežitok.
Rozkaz o výluce je nadřazen ostatním ustanovením a vypracovává se vždy na konkrétní případ jednotlivě!
Zbyňku, pracovní vlaky jezdí zásadně z vyloučené koleje cestou posunu, to by sis mohl ještě pamatovat, takže nehrozí kolize současných vjezdů vlaku a posunujícího dílu ! Pro každého platí jiné návěsti. Posun nemůže jet ani na přivolávačku ani na plnou barvu (nelze-li rozsvítit na vjezdovém posun, jede se ke krajní výhybce) a vlak zase nejede na barvu posunu.
Miro, hovořím o zcela jasném příkladu - plánovaná výluka správné koleje a za podmínky nekřížení. Tebe jako fíru zajímá, jestli vjezdové správné pro tebe platí a to máš v rozkaze. Jak si to zabezpečí výpravčí v souladu s RO, do toho ti nič. Neodporuje to ničemu. Neplést plánovanou a neplánovanou !

Stavitelxx: Ak v danom smere máš návestidlo, tak ho nechaj nech riadne platí. Možno sa tým vyhneš iným problémom v aktivitách.
Bob: Ja viem o čom hovoríš, nechcem sa hádať, možno za Tvojej "éry" sa tak robilo, ja som ešte mladý a neskúsený :) . Ja si len neviem predstaviť, že zo správnej kolaje by mi svietilo 40 a výstraha, aj keby bola vylúčená a nebolo by tam kolesa. Nerád to robím, ale budem citovať D2 čl.1186 .....platí vchodové návestidlo vylúčenej kolaje, ktoré sa však neobsluhuje. Vchod sa dovolí..... (privolávačkami).

Stavitelxx napsal:
Zbyněk Šemora napsal:

No mě to je úplně jedno, ale musím to nějak nastavit v MSTS a jsem z toho úplně vedle... Tak mám to v editoru nastavit tak, že když se pojede v protisměru, tak mají být všechny mezistaniční návěstidla vypnuté? (předvěsti a hradla, kromě poslední předvěsti a vjezdového)?????
ANO nebo NE, víc už nechci vědět :?
Já umím jen česky, já nevím, jak Ti to už mám napsat. Ale pokud vím, návěstidla nelze nakonfigurovat, aby byly zhasnuté. Tak to neřeš. Jestli svítit budou, či nebudou, to vlaku po nesprávné koleji je úplně jedno.

Zbyňku, pracovní vlaky jezdí zásadně z vyloučené koleje cestou posunu, to by sis mohl ještě pamatovat, takže nehrozí kolize současných vjezdů vlaku a posunujícího dílu ! Pro každého platí jiné návěsti. Posun nemůže jet ani na přivolávačku ani na plnou barvu (nelze-li rozsvítit na vjezdovém posun, jede se ke krajní výhybce) a vlak zase nejede na barvu posunu.
Tak jsem to zblbl.
Správně to bylo asi z uváznutým vlakem na správné koleji, oba vlaky se došourali ke vjezdu a kdo jak pojede do stanice?
To víš, 12let od dráhy.....

Dráčik napsal:
Bob: Ja viem o čom hovoríš, nechcem sa hádať, možno za Tvojej "éry" sa tak robilo, ja som ešte mladý a neskúsený :) . Ja si len neviem predstaviť, že zo správnej kolaje by mi svietilo 40 a výstraha, aj keby bola vylúčená a nebolo by tam kolesa. Nerád to robím, ale budem citovať D2 čl.1186 .....platí vchodové návestidlo vylúčenej kolaje, ktoré sa však neobsluhuje. Vchod sa dovolí..... (privolávačkami).
To je paskvil ! Koukám, jak "kvalifikovaní odborníci" vám ty předpisy mrší.
I přivolávačka je obsluha návěstidla. Neobsluhované je takové, na kterém je stůj nebo je zhaslé. Taky jsem měl v Žilině přímo na Štědrý večer u Detvana výstup s jedním RBD a dost těžce jsem jej uzemnil právě na nesprávné návěsti a jejich definice. Na popud výpravčího mne dotyčný RBD nutil pod pohrůžkou sesazení jet proti pochybné/neznámé návěsti a nedal pokoj, dokud jsem mu neoznámil, že zamykám a jdu na nejbližší žandárstvo pro kriminálku a dám jej zavřít pro obecné ohrožení. Pak se chlapec jakoby probudil a otočil a zjebal výpravčí a zabezpečováky. Detvan dosud načas dostal na odjezdu směr Vrútky 20minut sekáč. Vozili jsme jej do Martina.
Zbyněk Šemora napsal:
Správně to bylo asi z uváznutým vlakem na správné koleji, oba vlaky se došourali ke vjezdu a kdo jak pojede do stanice?
To víš, 12let od dráhy.....
Pro vlak na správné platí jeho návěstidlo, vlak na nesprávné vjede na návěst, která je mu dávána na vnější straně této koleje ( vlastní návěstidlo, RPN, písemný rozkaz doručený u vjezdu, telef.souhlas se zápisem do tel.zápisníku, nahrávaný spoj RDS ).
Plánovaná výluka správné koleje a jízda po nesprávné z důvodu uváznutí vlaku na správné jsou naprosto odlišné situace. A to jsou právě niance, které musí fíra mít v malíku.
V prvém případě se jezdí podle ROV, ve druhém podle D2. Co píše Miro je též OK. Podle tohoto článku D2 se takto pojede, pokud ROV neurčí jinak. ROV je nadřazen D2ce, protože D2 nemůže univerzálně řešit všechny varianty odlišností. Proto se ty ROV vydávají.

Keďže pracujem ako výpravca v stanici s elektromechanickým SZZ a priľahlé medzistaničné úseky sú vybavené jednosmerným hradlovým poloautoblokom, chcel by som uviesť predchádzajúce dohady na pravú mieru.

V podstate to správne vysvetlil Dráčik, i keď je mladý, tak vedomosti má celkom správne. Až na to, že už by sa nemal riadiť ustanoveniami predpisu D2, ktorý už neplatí, ale predpisom Ž1. :lol:

Pri plánovanej výluke sa odchod vlaku na nesprávnu koľaj sa dovolí PN odchodového návestidla. Vchod vlaku z nesprávnej koľaje sa takisto dovolí PN vchodového návestilda správnej koľaje (pokiaľ vo V-rozkaze nie je uvedené inak). Postavenie súbežných vlakových ciest tak, ako to popisoval bob_57 nie je dovolené, i keď je to teoreticky možné!

Samozrejme, že takýto postup pri jazde po nesprávnej koľaji nie je rovnaký vo všetkých staniciach a medzistaničných úsekoch. Keďže sú na železničnej sieti rôzne druhy SZZ a TZZ, tak sa môže spôsob zabezpečenia jazdy vlakom odlišovať podľa miestnych pomerov.

Obsluhu návestidiel pri jazde vlaku po nesprávnej koľaji na Slovensku riešia čl. 996, 997 predpisu Ž1.

Romido: Presne Teba som potreboval. Citát z D2 som uviedol preto, lebo tam to bolo napísané jasnejšie. V Ž1 bol odkaz na stať o poruche návestidiel, ktorú som jaksik nenašiel, ale pointa je tá istá.

Išlo mi o to, že teoreticky to je možné, ale z hladiska bezpečnosti by pri návesti napr. 40 a výstraha mala byť celá VC 100% zabezpečená, čo v tomto prípade nieje. Zrovna dnes som sa o tom bavil s kolegami (skúsenejšími :) ) a povedali aj oni, že jediná návesť, ktorú budú rešpektovať je privolávačka.

P.S. To mladý a neskúsený som myslel služobne, už vyše roka vozím Os, R, EC, IC aj na Žilinu. Podla uvedeného bydliska v Tvojom profile sa možno aj stretávame 8)

P.S. 2. Martens (JOHNZ), možno by stálo zato to dať ako osobitné vlákno, nech to Stavitelxx(ovi) neprzní tému. :wink:

Dráčik:
Je to celkom možné, že sa stretávame. Konkrétne som hovoril o stanici Ladce. A čo sa týka tej mladosti, to som myslem s humorom, ja tiež nemám na krku ešte ani tridsiatku.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře