padání MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Ještě co se týče zvuků,je v tom hodně věcí,co by se mohlo změnit.Je to spíše otázka na mistra zvuků Jacka: máme zvuky czechtrack00-32,europestreamtrack0-9,zsr_europestreamtrack0-9 a CZ-europestreamtrack0-9.Není těch zvuků nějak moc?Všechno tohle má 129MB a myslím si,že spousta souborů je tam několikrát.Prostě vyházet duplicitní zvuky a použít jednu sestavu pro všechny trati.Stavitelé tratí stejně sami zvuky většinou netvoří,tak by to neměl být tak velký problém.

Petr Novák napsal:
..... Prostě vyházet duplicitní zvuky a použít jednu sestavu pro všechny trati.Stavitelé tratí stejně sami zvuky většinou netvoří,tak by to neměl být tak velký problém.
To ne, nejlepší je, když každá trať obsahuje ve svém adresáři sound vše, co používá. bez ohledu na duplicity. Pak si s tím jednak může autor dle vlastního uvážení pracovat. A druhak - kde pak mají ukrajinci, francouzi a další národové hledat Jackovy zvuky. A tak mají vše pohromadě. Např balík zvuků ve Ztracené_old má 21 MB a obsahuje vše, od zvuků tratě až po štěkání psů. Neobsahují ale třeba koridirové zvuky.
V každé trati mám třeba jiné pískání výpravčího, u tramvají výpravčí není ani potřeba. Tyto rozdíly musím pořešit v trati. Zvuky pro úzkorozchodky jsem si udělal z Jackových zvuků výhybek - tyto možnosti by nebyly při sdílení zvuků možné.

Tak zvuky tedy necháme,co je to pár MB dat navíc?Hlavně,že bude vše fungovat...:D
Jinak jsem dokončil sérii testů globalu na nové 310 a 183.Zatím bez problémů.Ozval se mi Nebulus,snad promine,že to dávám všem na vědomí.Zkusil ten global na 240 a ZSR150 bez problémů.Takže zbývá poslední velká výzva a to 321.
Ale provedl jsem další pokus o zmenšení velikosti globalu.Ten co mi jede na 090,310 a 183,nepočítám menší trati,tak má 92,1MB.240 zapisovala do globalu málo,ZSR150 si už nepamatuji a uvidíme 321.Třeba nakonec ta velikost bude menší než nyní těch 161MB.

Tak jsem dnes dopoledne testoval 321 na úkor ostatní práce a vyšly najevo zajímavé věci.Pokud nebudou potřebné složky přímo v Globalu (Track_K,Textures a další) dojde vždy k pádu bez chybového hlášení.Velké stanice (např.Ostrava hl.n.) se vůbec nenačtou a následuje pád.Zkusil jsem vše přesunout z Globalu přímo do trati a hned při načítání 321 to řvalo,že to chce soubory z Globalu.Je to zřejmě natvrdo nastaveno v trati a pokud to autor nezmění,tak se s tím nedá nic dělat.Global,na kterém to zatím vše jede,má 134MB.Míň se to udělat nedá.Zbývá ještě zkusit zredukovat ZSR150,tu testoval Nebulus a pak by byly testy hotové.Pokud chce někdo pomoci,budu jen rád.Pozor na přepisování tsection.dat,musí mít těch 5393KB,jinak následuje pád train.exe.To by bylo z velkých tratí vše,na ostatních malých mi to jede bez problémů,ty do Globalu vůbec nic nezapisují.

Odkazy na Track_K jsou natvrdo ve *.w souborech. Když tu složku přesuneš, je potřeba změnit cestu i v nich...

Ono tohle totiž vzniká neznalostí některých autorů, kteří neznají a tím také nerespektují systém vyhledávání, kterým MSTS hledá soubory modelů a textur k nim.
MSTS totiž vše hledá systémem "bližší košile než kabát" takže vše co se týká modelů v trati se hledá např. zde:
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\SHAPES\model.s
příslušné textury se hledají v tomto případě např zde:
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\TEXTURES\model.ace
zimní textury se hledají zde:
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\TEXTURES\SNOW\model.ace
atd.
Totéž platí pro zvuky, ty se hledají také u trati, konkrétně zde:
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\SOUND\zvuk.sms
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\SOUND\zvuk.ace
Jenomže když se model nebo zvuk nenajde v těchto umístěních, MSTS jde o úroveň výš a nejbližší možnost kde příslušné najít, je v společném adresáři:
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\GLOBAL\SHAPES\
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\GLOBAL\TEXTURES\
C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\GLOBAL\SOUND\
A teď přijde právě to co způsobí onen bordel. Když totiž MSTS příslušný objekt nenajde ani tam, vypíše hlášku, že nelze nají soubor modelu v adresáři C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\GLOBAL\SHAPES\ ačkoliv by správně mělo být C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\SHAPES\.
No a co udělá neznalý autor aby tu chybu odstranil? Automaticky plácne objekt do adresáře C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\GLOBAL\SHAPES\ protože ho tam přece MSTS vyžaduje, místo aby ho dal tam kam patří tedy C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\ROUTES\trat\SHAPES\. A problém nekompatibilních GLOBALů je na světě. Ono to taky mohlo vzniknout snahou ušetřit místo na disku, kdy příslušný model je společný pro více tratí a tedy je na disku pouze jednou pro celou skupinu tratí. Tahle praxe je ale v dnešní době velikých disků cestou do pekel, jak se právě ukazuje. Tím chci říci, že v GLOBALU má být pouze to co tam MSTS nekompromisně vyžaduje a nic víc. Vše ostatí patří do trati i kdyby se onen model měl opakovat třeba desetkrát v deseti tratích.

Je jasné,že msts vyhledává podle zadaných kritérií a tak ať mi tedy někdo vysvětlí,proč po přesunutí všech složek do trati mi při nahrávání vyskočí hláška,že msts nenašel soubory v Global\Shapes a pod.To mi dělá pouze 321,ostatní ne.
Jinak 240 je taky bez problémů,všechny soubory jsou v trati,do globalu jsem nedal ani jediný soubor.Ale pár chybějících souborů Route Riter našel a nakopíroval z ostatních tratí.
Co je problémem všech tratí pod Xtrack,že chybějí některé zimní textury.Trati pod BP ještě otestované nemám.Ale těch souborů není zase tolik,aby způsobovaly pád train.exe :D
Jinak poslední informace - velikost Globalu se zastavila na 134MB.Nejvíce místa tam zabírají Shapes - 82,9MB.Pokud to tam nenahraji,následuje vždy pád.:(

Petr Novák napsal:
Je jasné,že msts vyhledává podle zadaných kritérií a tak ať mi tedy někdo vysvětlí,proč po přesunutí všech složek do trati mi při nahrávání vyskočí hláška,že msts nenašel soubory v Global\Shapes a pod.To mi dělá pouze 321,ostatní ne.
Nejspíš proto, že se jedná o soubory z dodatkového adresáře TRACK-K,B,I,L,... a k němu také MSTS nezná defaultní cestu, takže zápisy ve .w jsou natvrdo.
Náprava je možná, ale jen za podmínky přejmenování použitých souborů tak, že nebudou v různých podadresářích stejnojmenné soubory různého obsahu, ale budou soubory s jedinečným jménem všechny v default umístění, zde tedy v \Shapes příslušné trati a nechají na pokoji Global.
Dodatkové adresáře jsou prostě hrubou chybou stavitelů.

drn napsal:
Petr Novák napsal:
Nejspíš proto, že se jedná o soubory z dodatkového adresáře TRACK-K,B,I,L,... a k němu také MSTS nezná defaultní cestu, takže zápisy ve .w jsou natvrdo.
Náprava je možná, ale jen za podmínky přejmenování použitých souborů tak, že nebudou v různých podadresářích stejnojmenné soubory různého obsahu, ale budou soubory s jedinečným jménem všechny v default umístění, zde tedy v \Shapes příslušné trati a nechají na pokoji Global.
Dodatkové adresáře jsou prostě hrubou chybou stavitelů.
To je ono,321 tam přidává Track_K,ostatní trati ne,ty soubory se dají nahrát v pohodě do trati a vše funguje.Pak je mi jasné že s globalem BP bude to samé a že pokud budeme chtít mít jediný Global,tak tyto složky navíc tam budou muset být nahrané,jinak to nepůjde.Není asi reálné požádat autory tratí,aby tohle vše opravili,je toho postavené už příliš moc...

Petr Novák napsal:
.Není asi reálné požádat autory tratí,aby tohle vše opravili,je toho postavené už příliš moc...
To už navrhoval B57, abych z adresáře MSTS vyhodil Track_B a hodil to někam do trati. Martinovi zase myslím poradil on, aby svůj Track_K dal do Global.

Chci jen upozornit, že Track_B já nevymyslel. Tuhle složku pravděpodobně vygeneroval nějaký software, který právě asi umožňuje měnit textury pražců. Mě tohle hotové a osazaené kdysi poslal jeden polský fanda do našich tratí. Já už to pak dál editoval a dopisoval všude ručně. Po postavení koridorů, kdy se už většinou pracovalo na běžných tratích jsme se domluvili s Michalem T, že by bylo lepší otočit základní textury kolejiva z koridoru na klasické. Michal na to postavil utilitku a tak se vše na několik fází přejmenovalo v celém adresáři world. Zůstaly tam nějaké nedodělky a ty se pak opravily ručně. Ale asi nejvíc práce měl Michal s vymyšlením programu, aby to fungovalo.
Track_B v adresáři Train Simulator asi má svůj smysl, aby se dal používat pro ostatní tratě. Kdyby se to mělo přesunout do adresáře trati nebo do Globalu, jako to má Martin, byla by opět práce přepsat kompletní adresář World. Tedy nic jednoduchého. Takže navrhovat "Kam s ním" může jen ten, kdo bude mít na to vytvořit software pro převod.

Podle toho,co jsem vyzkoumal,jsou textury a Shapes zapsány ve *w souborech natvrdo do adresářů,které msts nezná.To je ten problém,který za vše může.Pokud toto udělal nějaký softwér,tak byl udělán bez znalosti defaultního nastavení msts a na to teď doplácíme všichni.321 má pod Xtrack výsadní postavení,protože používá zvláštní adresář v Globalu,který defaultní instalace msts nezná.Bez adresáře Track_K prostě trať nejde spustit a to i v případě,kdy ji přesunu přímo do trati.U ostatních tratí pod Xtrack tohle naštěstí není,tam se dají soubory přesunout zpět do příslušné trati.Track_B nepoužívá žádná trať pod Xtrack,pouze trati typu BP.Track_K používá 240,ale tam se to dá bez problémů přesunout přímo do trati.No jsem zvědav,co na to ostatní autoři tratí.

Je nutné chápat, jak MSTS funguje. Nelze jen tak svévolně přesouvat adresáře a myslet si, že se nic nestane. Stane, protože speciální koleje jsou zapsány ve World:
../../TRACK_B/shapes/xxxxxx.s
Pokud bych Track_B přesunul do trati, asi by zápis by se ve všech milionech zápisů musel změnit na :
../../Routes/Breclav - Praha/TRACK_B/shapes/xxxxx.s
Alespoň doufám, že jsem to napsal správně.
To že to fungovalo na 240 znamená, že byl vstup do hry, kde se tyto koleje nevyskytovaly. Po najetí do těchto míst by okamžitě nasledovala chybová hláška.

To je jasné,ale msts defaultně hledá soubory přímo v trati a teprve když je nenajde,tak jde do globalu.Těch souborů v Track_K není zase tolik speciálních,skoro všechny to jsou standartní soubory,které jsou obsaženy skoro ve všech tratích.240 jsem neprojel na 100% celou,to jsem z časových důvodů ještě nestihl,ale ta hlavní trasa byla bez problémů.Podle mě je zbytečné cpát do globalu soubory,když mohou být přímo v trati.Ono je to potom taky velký problém,že nováček neví,proč mu to hlásí chybějící soubory,když si celou trať poctivě nainstaloval.Pak v 95% se přijde na to,že má špatný global.Pak hledá global ke trati,naplácá to k tomu stávajícímu a pak stejně zjistí,že mu hlášky vyskakují dál.Kdyby byly všechny potřebné soubory přímo v trati,k tomuto stavu by nemuselo nikdy dojít.Starý mazák si poradí,ale co ti začínající?Tím je velice snadno odradíme od msts jako takového...

Právě proto dělám výstupní kontroly a až je vše tip ťop, až teprve potom to dám do instalačky. A tu ještě znovu otestuji. Instalace nesmí vykázat žádnou chybičku. Pak i ten začátečník nemá žádný problém. Samozřejmě za předpokladu, že má správně nastaven počítač a MSTS dle přiložených pokynů.

Prosím vás stáhnul jsem si a naistaloval trať břeclav - praha (bratislava - brno - praha) od pana šemory a jak mile spustím simulátor nic to nehlásí jen spadne

Asi to bude tím, že tato trať není volně ke stažení. Na mých stránkách jsou jen aktualizace něco přes rok zpět k originálním DVD, kde je vše popsáno, do jakého prostředí instalovat.

Zdravím , obědnal sem si dvd s 321čkou , ale když sem tam vše nakopíroval začalo mi to psát tyhle hlášky : chyba při čtení souboru vozidla podtim je:
Soubor:
Řádek:106
pak vyskočí druhé okno :
Chyba při čtení souboru vozidla
Soubor: Trains/trainset/cd_150/150015.eng
Těch hlášek naskočí asi 100 snad ke každému vlaku ..

už si stim nevim rady, dělá to po naběhnutíí těch obdélníčku když zapnete MSTS , :-( začlo to dělat až když sem tam vložil 321čku .. díky za rady, chtěl jsem tady dát obázek ale jaksi to nejde,

Martan1702 napsal:
Zdravím , obědnal sem si dvd s 321čkou , ale když sem tam vše nakopíroval začalo mi to psát tyhle hlášky : chyba při čtení souboru vozidla podtim je:
Soubor:
pak vyskočí druhé okno :
Chyba při čtení souboru vozidla
Soubor: Trains/trainset/cd_150/150015.eng
Těch hlášek naskočí asi 100 snad ke každému vlaku ..

už si stim nevim rady, dělá to po naběhnutíí těch obdélníčku když zapnete MSTS , :-( začlo to dělat až když sem tam vložil 321čku .. díky za rady, chtěl jsem tady dát obázek ale jaksi to nejde,
S pravděpodobností hraničící s jistotou chybí MSTS Bin. Na další otázky typu: Já nevím jak ho získat, nainstalovat a podobně, je zde na fóru dostatek odpovědí v jiných vláknech.

Back
Nahoře