ČD 380

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna P-man
  • Datum začátku Datum začátku

P-man

Začátečník
Nestálo by za to vytvořit model lokomotivy řady 380 dp MSTS?
Existuje reklamní leták na http://www.skoda.cz/obrazek.asp?ID=4985 a z něj je vidět,že byl vytvořen 3D model týhle mašinky a tabulky technických vlastností. Takže v případě, že by byl schopen někdo vytvořit model téhle lokomotivy, tak bych zkusil,ač nemám žádné kontakty, vyzískat skrze korespondeci zdrojové soubory..Bylo by krásné projíždět se s ní dřív než fírové 8)

Naposled editoval moderátor:
P-man napsal:
Nestálo by za to vytvořit model lokomotivy řady 380 dp MSTS?
Existuje reklamní leták na http://www.skoda.cz/obrazek.asp?ID=4985 a z něj je vidět,že byl vytvořen 3D model týhle mašinky a tabulky technických vlastností. Takže v případě, že by byl schopen někdo vytvořit model téhle lokomotivy, tak bych zkusil,ač nemám žádné kontakty, vyzískat skrze korespondeci zdrojové soubory..Bylo by krásné projíždět se s ní dřív než fírové 8)
To je jen studie, neznamená to že takto bude vypadat konečná sériovka. Pokud by se mělo dosáhnout přiblížení s reálem, musela by se v těchto barvách přeskinovat loko řady 169. Právě do jejího "vykuchaného" šasi bude vestavěn první prototyp. (Ten bude ale sloužit zkouškám, nebude dodán ČD). Řada 169 tím pádem skončila v propadlišti dějin a zůstaly po ní jen fotky, výkresy a jak jsem již uvedl, rám se skříní nachystaný k nastrojení el. výzbroje prototypu řady 380. Všimněte si mnoha nápadně shodných znaků s řadou 169 u té designerské studie.

169/380

Dúfam, že tú 380-ku nebudú skúšať tak zdĺhavo, ako 169-ku, pretože medzitým, než ju pripravia do podoby v ktorej sa bude dať používať a pripravia do sériovej podoby, môže prípadný strategický investor ČD stratiť trpezlivosť a kúpiť hotové, overené siemensy alebo taurusy ... :twisted:

Re: 169/380

Tax napsal:
Dúfam, že tú 380-ku nebudú skúšať tak zdĺhavo, ako 169-ku, pretože medzitým, než ju pripravia do podoby v ktorej sa bude dať používať a pripravia do sériovej podoby, môže prípadný strategický investor ČD stratiť trpezlivosť a kúpiť hotové, overené siemensy alebo taurusy ... :twisted:

Těžko říct jak to celé dopadne. Na jedné straně to bude první el. loko po více než deseti letech vyrobená ve Škodovce (a to poslední vyráběná řada 114 nedopadla úplně nejlépe), na druhé straně, kdyby ČD měly dostatek prostředků, myslím si, že by po něčem od Siemense sáhly ihned. Proběhlo výběrové řízení a rozhodnuto bylo takto. Ale to jsem se vzdálil tématu MSTS.

Ještě něco k té řadě 114 o kterou jsem se otřel: 114-5 je momentálně u nás, v mateřské firmě. Pokud ji hned neodvezou a měl by někdo zájem, mohu ji zdokumentovat jak to jen půjde. K dispozici mám 2Mpix Kodaka.

Josef Vogeltanz napsal:
Ještě něco k té řadě 114 o kterou jsem se otřel: 114-5 je momentálně u nás, v mateřské firmě. Pokud ji hned neodvezou a měl by někdo zájem, mohu ji zdokumentovat jak to jen půjde. K dispozici mám 2Mpix Kodaka.

Myslím, že by si mohol fotiť všetko, čo sa pohne okolo teba a vonia to po niečom unikátnom, prípadne dnes už pomaly zabudnutom ... Pozri si napríklad model karkule 726/725.02 ... pomaly sa to už nedá oskinovať fototextúrou, pretože ich niet kde nafotiť ... a toto pomaly a iste čaká na bobiny, hektory, berty, čmeliaky ... na to netreba hľadieť, že ešte nie je model, najprv, aby vznikol, musia byť kvalitné podklady aby bolo z čoho potom vyrobiť textúry. Vyrobiť textúru je robota nepríjemná, piplavá a navyše keď nie sú dostatočné a kvalitné podklady, tak takmer nemožná ...

Toto ale platí nielen na Josefa, ale na každého, ktorý očakáva, že modelári alebo skinári pripravia niečo nové, atraktívne, po čom s radosťou siahnete

Josef Vogeltanz napsal:

Tak tady to je: http://vrbam.wz.cz/fotoalbum/prohledni.php?rada=114
Pro koho je řada 114.5 zatím neznámou, může se zde podívat na čtyři snímky včera pořízenými, kde je loko na servisu.

Josef Vogeltanz: Ty fotky 114 jsou docela povedené. Na to, aby se podle toho dala udělat mašina do msts, je to ale málo. Vím, že jsi to fotil jen dokumentačně, ale pokud máš příležitost, tak by byla podle mě škoda ji nenafotit podrobněji (více kolmých snímků, podvozky, třeba i nějaká fotka z ochozu na detail střechy a sběrače atd.). Samozřejmě Tě nenutím, abys ji fotil a přitom prováděl různé akrobatické kousky, protože ty fotky třeba nikdy k ničemu nebudou, ale možná se někdy najde jedinec, kterému by se hodily (ať již do msts nebo k jinému účelu) a nebude mít možnost si je pořídit.
Prostě jak říká Tax, foťte všechno možné dokud je příležitost, protože časem už příležitost nebude... (to se týká hlavně starších strojů). Myslím, že opotřebení foťáku zas není tak drastické. Osobně taky mnohdy fotím kdeco a předem počítám s tím, že to možná nikdy neupotřebím, ale když je příležitost, tak proč ne... co kdyby někdy...

P-man: podle mě nemá zatím moc smysl vyrábět loko, která nemá ještě ani prototyp (a kdoví, jestli vůbec někdy bude vyráběna sériově v podobě, jakou má na uvedené studii, viz třeba osud řady 184.5 o kterou ČD posléze taky ztratily zájem...). Navíc textury by se musely kreslit.
Pokud by byly zdrojáky v 3dmaxu, tak by pravděpodobně nebyl problém převést ji do msts. Ale řekl bych, že se je nikomu získat neopdaří, protože je to myslím prozatím průmyslové tajemství (nebo ne?) či průmyslový vzor nebo tak něco.

Mohu potvrdit že Dejvovy úvahy jsou správné (jsem přímo u zdroje). Prozradím alespoň že dle škodováckého systému ponese prototyp vestavěný do šasi 169-ky označení 89Em a všechny následující nově vyrobené 109E. Stočtrnáctku mohu nasnímat důkladněji v tom problém nevidím, jenže zatím jsou "k mání" jen dvě strany, protože stojí v rohu. Vezmu si Taxova slova k srdci :) a nasnímám, alespoň to co je.

Back
Nahoře