Trať Kúty - Brno - (směr Praha) - archív #2

Stav
nelze přidat další příspěvky.
S tím perníkem si ještě chvilku počkej.
p.Šemoro, v Úvalech jsem si všiml věci odbočující od skutečnosti (nejedná se o skladiště, to je opravdu pěkné a na správném místě), ale o vjezdových návěstidlech od Běchovic, ty jsou ve skutečnosti trochu dál od stanice v rovince a ne v oblouku.

.

To Mirec: No a z toho čo povedal Miro som v úžase: Břeclav - Praha na jeden šup.To ten rušňovodič musí na konci šichty ale vyzerať...

To není nic mimořádné, chlapi z Prahy jezdí Praha-Bohumín-Praha na otočku a stejně tak Praha-Břeclav-Praha.
Já sám jsem ještě v letech 91-94 jezdil Praha-Žilina jednomužně s malou pauzou v Olomouci (0,5-3hodiny). Momentálně mám doma půjčenou od bývalého kolegy kazetu s jeho poslední šichtou před důchodem- právě otočka P-Bo-P. Teď jezdí v metru noční pracáky a já už 11let odpolední
soupravy.

Zbyněk Šemora napsal:
Mirec: Breclav Praha je jen pár hodin. Já míval 16 hodinové šichty i noční a to bylo teprve třeba sirky do očí. Nebo 30 hodinové dvoudenní Hradce, kde byl první den tak nadupaný, že když jsi ráno chytil zpoždění, tak jsi jej vezl až do večera. Pak se šlo spát na nocležnu v Hradci Králové a druhý den jsme pak pendlovali na Týniště a Choceň, to už bylo volnější a pak do Prahy. A 3 až 4 dny turnusové volno.
Takový noční Borohrádek. To když se vyslovilo, to byla šichta Železný muž. Začínalo se v 16 hodin odpoledne, Praha - Pardubice - Hradec, pár pendlů do Pardubic a pak o půlnoci strojově z Hradce do Borohrádku. Když jezdily náklady, tak na jednokolejce než se to vykřižovalo, tak jsme do Borohrádku přijeli ve dvě až v půl třetí ráno, na hoďku jsme si dřímli a ve čtyři první osobák do Hradce, Chlumce, Nymburka a Prahy. Něco se jelo reží. Sloužit se smělo maximálně 15 hodin.
Nebo takový Přerov. Z Prahy jsme jeli odpolední rychlík, kolem 22. hodiny v Přerově, tam hodina na večeři a poštovní rychlík (max 80km/h) zpět, v půl šesté ráno v Praze.

Jojo, to jsem jezdil taky:645/600. 645jsem nedokázal při tehdejším stavu pomalých jízd nikdy dovézt do Přerova včas,vždy aspoň 20 min sekáč,měli jsme pravidelně 16-18 kočárů se 150 a v Olomouci nás pravidelně předjížděla lehčí Silesia s 140+10vozů.
Zpátky pošťák 600 s posunem v Olomouci,CT,PA a vykládkou v Zábřehu, Chocni, Kolíně.
Ještěže v tu dobu na 150kách většinou fungovala automatika a na tu 80ku byla ideální, stačilo ji inteligentně zablokovat na serii a na parádu se nedostala, stačilo nechat předvolené šunty na směráku a když tam skočil první šunt v seri,tak ji dát tlačítkem jaden malý-1 , takže si zapamatovala,že výše už nesmí a pohybovala se se je do hospodárné serie. Pošťák byl občas (nejvíce před svátky) pěkně ložený, až 900tun a na Masaryčku 1.kolej se ani nevešel.

Já jsem se k této šichtě tenkrát dostal jako slepej k houslím. Byl jsem panťákovej a tento Přerov jsem dostal nouzově, protože jej neměli kým obsadit. Ani jsem tam neměl seznání. Cestou z depa na hlavní nádraží, kde jsme měli střídání, mne kolega fíra postavil před hotovou věc. " s dvojkou (tak se tenkrát říkalo 150tkám) doufám jezdit umíš". On si odjel 645 do Přerova a noční poštu (600) přenechal od Olomouce mě a uvelebil se k polospánku v koutě. Celkem nářez. Já jel Přerov pouze jednou a to ještě kdysi dávno ve dne. Takže sešiťák, malou baterčičku (tam myslím nebylo osvětlení okénka s jízdním řádem jako na 451). A hlídal jsem si, kde to vlastně jsem, abych nepřehlédl Zábřeh, kde mám poprve zastavovat. Ale v pohodě. V dáli světla, to bude určitě Zábřeh. Pak Krasíkov, tam byla tenkrát přes most 20km/h. Také jsem se trefil. Ale posuny ve stanicích jsem přenechal raději kolegovi. Z Pardubic se z původního krátkého pošťáku, na který jsme v Přerově najížděli, už stal dlouhý nákladní vlak. Ale Pardubice - Praha, tam jsem byl doma, to bych už trefil poslepu. Na Masaryčce jsem byl asi 10 minut s náskokem.
Co se týká šichet a tehdejších turnusů, zlaté panťáky. Ale ten Přerov byla taková příjemná změna.

Přátelé, tyto vaše příběhy, to se výborně čte, zvláště nám - fandům teoretikům - jen houšť!!! To by člověk netušil, co všechno se dá na železnici zmáknout za jednu šichtu, to takhle při kancelářské práci, tam když si člověk chce odfrknout, tak si prostě dá pauzičku nebo si jde číst noviny na záchod :D nebo předstírá v polospánku práci, ale při šichtě v lokomotivě musí být strojvedoucí nepřetržitě v pozoru celou směnu........to bych se pak chtěl vidět, bych se pak cestou z nádraží domů motal jak klacek pod jezem :D . Mějte se. Lord.

Prosím Slováky,kteří tady píšou,ať mi přeloží slovo Rušňovodič do češtiny, lámám si nad tím hlavu a nevím co to je, že by strojvedoucí ?

Jiří napsal:
Prosím Slováky,kteří tady píšou,ať mi přeloží slovo Rušňovodič do češtiny, lámám si nad tím hlavu a nevím co to je, že by strojvedoucí ?
Prepáč, Jiří, ja zas nerozumiem, čo znamená tvoje meno, žeby George ???

A co takhle opékání cestujících na střeše 451 mezi Hradcem a Opatovicemi nad Labem?. Po té nám přezdívali grilovací parta.
Noční přímo hororová. Z Prahy rychlík 253 Bohemia, v Hradci jsme bobinu odstavili, vystřídali kluky na 451, kteří šli v Hradci spát. Jeden pendl do Pardubic a zpět a půlnoční zrychlenka do Pardubic, kde měla být pár hodin pauza. Zastavujeme v Opatovicích nad Labem (jedinná zastávka do Pardubic). Už jsem se viděl, jak si v Pardubicích ustelu na sedačkách v interiéru vozu...výpravčí na nás volá, "hoří vám střecha posledního vozu". Opravdu. Plameny jak v Černobylu, fíra ihned stáhnul sběrače s poznámkou "to je konec naší mašinky". Ale po odpojení od troleje plameny zhasly. Pak přiběhla ječící vlakvedoucí (to byla taková typická drážní postavička, přezdívali jsme jí Hilda) že jí do okna spadla ze střechy ohořelá ruka. Blbec chlap se opil, vylezl na střechu, dotkl se klepeta, dostal 3000V a jak jsme se rozjeli a s ním to začalo mlet, tak chytil elektrický oblouk a začal hořet jak pochodeň. A než přijeli policajti...cestující namačkali na šestikoláka na stanoviště, který jel do Pardubic a my jsme po třech hodinách, až policie vše uklidila, mrtvolu snesla dolů, pokračovali do Pardubic také a přijeli jsme akorát na odjezd do Prahy. Noční jak vymalovaná.
Ale s tou vlakvedoucí Hildou byla sranda. Jednou zapomněla při pendlování Pardubice - Hradec, kterým směrem vlastně jedeme a čekala na Čeperce až se rozsvítí zelená, tak jsem ji musel vysvětlit, že nejedeme do Hradce, ale do Pardubic. Jindy v Rosicích odmávla výpravčímu, ale do vlaku nenastoupila. V Semtíně marně čekáme na návěst. Hilda zůstala v Rosicích. Pak museli do Stéblové vypravit speciální lokomotivu, aby nám dopravili Hildu a my mohli pokračovat v jízdě do Hradce. Jindy jsme byli v Hradci v nádražním kině. Najednou uprostřed filmu rozsvítili, přišla Hilda a hledala tam služební aktovku. Samozřejmě, že tam nebyla...Na takové komixové postavičky se nezapomíná.

To první to je tragédie, ale holt lidi jsou nepoučitelný. Ale Hilda nemá chybu. Ale to, že je občas vlaková četa zapomenuta na nějaké stanici, není nic mimořádného. Není to tak dlouho co se to stalo (i když teď nevím přesně kde to bylo). Co se stává prý docela často, je že nedorazí obsluha jídelního vozu v Maďarsku na IC ze Záhon do Budapesti (pro neznalé je to souprava Ex Hašek). Prý na to mají už vymyšlenou trasu, jak ten vlak taxíkem cestou honí. Zatím se to prý pokaždé povedlo. Maďaři se s tím nepářou, posádka neposádka, prostě jedem ..). Jinak tyhle historky se fakt skvěle čtou, Martensi udělej na to téma ať se máme kde zabavit. :-)

Tax napsal:
Jiří napsal:
Prepáč, Jiří, ja zas nerozumiem, čo znamená tvoje meno, žeby George ???

No tak je Jiří asi holt mladší ročník. Uvědom si Taxi, že je to už přes dvanáct let co skončilo Československo. Někteří to budeme oplakávat pořád, ale bude přibývat těch pro které je Československo jen historickým pojmem. Žel bohu. Ale slovo rušeň by si myslím na tomto fóru mělo patřit k základnímu vzdělání všech zůčastněných.

Lord napsal:
Přátelé, tyto vaše příběhy, to se výborně čte, zvláště nám - fandům teoretikům - jen houšť!!! To by člověk netušil, co všechno se dá na železnici zmáknout za jednu šichtu, to takhle při kancelářské práci, tam když si člověk chce odfrknout, tak si prostě dá pauzičku nebo si jde číst noviny na záchod :D nebo předstírá v polospánku práci, ale při šichtě v lokomotivě musí být strojvedoucí nepřetržitě v pozoru celou směnu........to bych se pak chtěl vidět, bych se pak cestou z nádraží domů motal jak klacek pod jezem :D . Mějte se. Lord.

O.K. moje řeč, Martensi hoď tyhle příběhy do samostatného threadu. Určitě se najde spousta lidí, kteří si je přečtou, a možná přihodí i svou trošku do mlejna......

Miran napsal:
O.K. moje řeč, Martensi hoď tyhle příběhy do samostatného threadu. Určitě se najde spousta lidí, kteří si je přečtou, a možná přihodí i svou trošku do mlejna......

Chtěl jsm to udělat už odpoledne, ale zřejmě jsme s tímhle vláknem překročili přípustnou mez, takže to p.Starý bude muset odložit do archivu.....až to udělá a bude možné toto vlákno opěr moderovat, tak tam ty příspěvky přehodím......téma něco jako Příběhy psané kontrolerem aneb na železnici, dějou se věci.....:-)

Tož jsem dnes robil na hlaváku takovou běžnou situaci, R421 přijel od Ústí, tedy ze směru Praha Sedlec, přijel jsem s ním na hlavní a jal se přepojovat. Přijel jsem na nástupiště 2, odpřáhnul lokomotivu a jel jsem si pro lůžko, lehátko a jednu dvojku od R377. objížděl jsem pak přes první nástupiště kolej dva (první průjezdná) a ejhle, mašinka mě vypadla z kolejí. Pak jsem něco podobného zkusil i s vozy a totéž. Rychlost byla předpisových 20km/h (a nenadejchal jsem nic :D )
Jinak tuhle aktivitu si asi zkusím udělat, má to akorát háček v podobě toho reflektorů lokomotivym bude na to potřeba trošku upravit ENG, aby svítila do obou směrů.

Hezky jste se kluci rozjeli se zážitky ze šichet. Taky by se u mne našly nějaké vzpomínky za 22 let života na kolejích (z toho 19 let jako fíra). Asi to fakt bude chtít samostatné téma, ale aktivní fírové by si měli dát pozor na případný cvičný, kteří to můžou tady číst :-).
Karel

michawel napsal:
Tož jsem dnes robil na hlaváku takovou běžnou situaci, R421 přijel od Ústí, tedy ze směru Praha Sedlec, přijel jsem s ním na hlavní a jal se přepojovat. Přijel jsem na nástupiště 2, odpřáhnul lokomotivu a jel jsem si pro lůžko, lehátko a jednu dvojku od R377. objížděl jsem pak přes první nástupiště kolej dva (první průjezdná) a ejhle, mašinka mě vypadla z kolejí. Pak jsem něco podobného zkusil i s vozy a totéž. Rychlost byla předpisových 20km/h (a nenadejchal jsem nic :D )
Jinak tuhle aktivitu si asi zkusím udělat, má to akorát háček v podobě toho reflektorů lokomotivym bude na to potřeba trošku upravit ENG, aby svítila do obou směrů.
Tak jsem zmiňovanou kolej projel a v pohodě. Ale pro příště pište číslo koleje a místo. A také jestli náhodou nemáte nastavené vykolejení (které je nereálné) To vykolejení v MSTS by bylo na místě při překročení traťové rychlosti tak o 30 až 40km/h. Kdyby tohle šlo někde změnit.
Do Stránčic úřednickým překlepem bylo od Prahy několik let 100km/h, ale oblouk před Stránčicema stavěný na 80km/h. Pendolina tenkrát ještě nejezdila. A pár bláznů tam tou stovkou s panťáky jezdilo. Když sto, tak sto. Trochu adrenalinu neuškodí. Dělalo to divy. Já kafe na zemi, zadní fíra kastrol s obědem na zemi, trochu se motala hlava, ale nikdy tam nic nevykolejilo.

michawel napsal:

Jestli myslíš, aby dálkové světlo osvětlovalo krajinu, to bohužel jde jen dopředu.

Jacek: hm, já si to už nepamatuju, ale myslím, že dozadu to šlo. Ale nechci se hádat. (už jsem tu dokumentaci dobře rok neviděl)

Šemora: no teď to nemám u sebe, ale je to prostě první průjezdná kolej vlevo od tunelů směr Hrabovka. Je divný, že jsem jel fakt maximálně 20 km/h a derailment zaplý nemám. Zajímavý je, že poprvé mě tam vylítla mašina a podruhý mě tam vylítla celá souprava sunutých vozů (u těch bych to možná i pochopil)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře