Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Tak jsem si připomněl, proč mívaly vlaky jedoucí z této strany tak často zpoždění - vyčkávání, pomalé jízdy... A mezitím přípoj ufujazdil preč. :(

Tohle si pamatuji velmi dobře z mých cest s tátou do Roudnice a později víc na sever až do Děčína. Rozmlácená trať (ale hodně dnešních koridorů bylo na tom tehdy prakticky stejně), pomalé jízdy a pomalu zarůstající vlečky. Už tehdy mi to přišlo smutné. A o 30 let později (video je z roku 1997) sice máme koridor, ale pořád není hotový. Autor slibuje brzy druhý díl který bude ještě zajímavější. V té době mezi Děčínem a Ústím stále byl skanzen pod širým nebem: hradlový poloautoblok s hrady Mojžíř, Roztoky, Dobkovice a Rakoviště. Některé přejezdy měly stále ještě mechanické závory a jsem zvědavý na stav přejezdu v Choraticích. Podle pamětníků zde byly výstražníky VÚD, byť PZZ bylo typu SSSR.

Zdar jak Sviňa.
Zde je ukázka mého soustředění na jisté věci, které teď hodlám odtajnit. Už tu jeden pokus z mé strany byl, ale teď jsem získal větší část pokladu a podkladů,
Bude to použitelné pro všechny, hodlám to dát veřejně ke stažení. Někteří to do svých tratí budou muset zkusit, je to bez rizika, ale má to určité podmínky. Jen s tím potřebuji pomoci od zkušených modelářů, takže to záleží i na nich, zda budou nápomocni či nikoli.
Náhledy zde:

koleje_2.zk_0.jpgkoleje_2.zk_1.jpgkoleje_2.zk_Lukavec.jpgNew_Rails_090_1.jpgNew_Rails_090_2.jpgwexle_lukavec_1.jpgwexle_lukavec_2.jpg

Moc jsem nepochopil o co jde. Jiné pražce, dělení na troleji. Ale jestli potřebuješ modeláře, těch moc nenajdeš. Ale jak pozoruji tvé nápady, nauč se gmax, vyplatí se ti to. Není to tak těžké. Ale první měsíce budou peklo a test, jestli máš vůli to dát. A pak už je to sranda a budeš zkušený modelář. Pak sice naštveš Deteria, protože on je raději, když má na vše svůj monopol, ale to přežiješ jako já.
Vždyť od toho jsou sleziny. Tam jsme mohli cokoli probrat. Protože jen podle dostupných návodů, vůbec jsem nechápal. A pak mne tady rozsvítili pomyslnou žárovku nad hlavou až Mikulda a Tom Kaňka. A samozřejmě pomohli i další jako Nebulus.

Zjistil jsem již kouzlo Dynatrax programu. ('To brzo, vím). Ale když to člověk nepotřeboval vzhledem k nepoužívání dynamik v trati, je to pro mě objevení Ameriky. Ale nikdy neříkej nikdy. Takže stačí malá pomoc od jiných a kouzlo se povede.

Proto schání modeláře.
A proto mu radím, "nauč se gmax" Protože modeláři jsou buď v modelářském důchodu a veškeré úkony dávno zapomněli anebo jsou ještě aktivní, ale jen s nohami na stole s smějí se jiným modelářům, kteří se aktuálně snaží. A pak jsou modeláři, kteří mají tolik práce na svých projektech, pak rodiny a jiné povinnosti, že ti také nepomohou.

To nebylo úplně fér, Zbyňku. Už tam je zase Mračounek a jak je červený. ;) Listuji těmi kolejemi a jsem víc a víc nadšený. Hlavně díky těm texturám se dá dělat milion kombinací, mimo jiné i koleje nepojížděné, stačí vyměnit texturu za pojížděnou, dala by se udělat i taková lehce ohoblovaná, okolo řádná rez a na hlavě kolejnice jen tak, že přes ní přejelo 6 vozů a mašina.
Ale hleďme, wexle třícestná. Hezká.
Třícestná_150r.jpg

Otestuj to hlavně v Děčíně. Hlavák a Děčín východ dohromady, to bylo stavební peklo i tak. A když to zaskládáš vlaky jak to dělá Dan. A když k tomu ještě vymodeluješ troleje, tak nevím nevím. A plus město Děčín. Zvládne to ještě OR? Toho se bojím. A takových velkých uzlů je hodně.

Tygy, máš k dispozici i kolejové modely s pozvolným přechodem štěrkového podloží na jiné, např. čerstvě nasypané? Nebo jak se to řeší? Včera jsem viděl na 321 PB4 něco podobného např. v Čadci, působilo to docela dobře - daleko líp, než ostře ohraničené přechody vzniklé prostým přiložením modulů s různými texturami k sobě. Vidíme hlavně ve stanicích.

To by mne taky zajímalo, jaké zatížení to bude mít na HW. Spíš kvůli ostatním, mně to asi může být jedno. Ale vydám aktivitu a jiný hráč pojede přískokem vpřed. Ale na obhajobu Tygyho, chápu to a vypadá to perfektně a na druhou stranu, pokud dnes koupíš třeba novou Mafii, tak musíš mít na to comp a nikoho nezajímá, že ta původní jela na starých vidlích s nízkou náročností. Tedy dnes, tehdy to bylo stejné a dokonce, Remeke zmiňované jedničky nespustíš jinak než na win10 a teď nová "Domovina" na 10 jede, ale ne naplno, to jen s win11. Takže Hangar13, se s tím taky nese.e, kup si komponenty, nebo si nezahraheš. Doba MSTS, kdy stačil win XP, je minulost. Kdyby se toho měli vývojáři držet, jezdíne stále v MSTS prostředí, bez stínû atd...

Tady je ochutnávka screenů z poladění některých modelů 3D kolejí, musel jsem upravit ujiž některých modifikovaných výhybek výměnu textur. Např. na jedné hotové CZ výhybce byly pražce traťové, vypadalo to dosti blbě. Úsek Bohu - Lovo, upozorňuji, že ještě všechny dostupné koleje nemají modifikaci pro nám tak potřebný kolejový svršek tedy koridory, klasické či jeté betonové praže a nakonec dřevěňáky. Všechny koleje se pak dají ještě dodatečně editovat např, i s nepojížděnými kolejnicemi včetně výhybek i tak, že může být tato pojížděná jen jedním směrem apod..
Taky jsem našel model koleje, který měl být od výhybky odbočující vpravo ( Rgt.s ), ale model byl ve skutečnosti doleva ( Lft. ). Přišel jsem na to až při testu v trati, takže najít ten správný model a znovu modifikovat na 3 modely. Ufff..... Taky jsem našel dosti modelů kolejí ještě rozkódovaných, někdo upravoval a již nekomprimoval.
Všechny modely mám ve složce Global / Shapes. Tím se projevilo i to, že všechny ostatní tratě, které má společně ve složce Routes, mají změněné kolejivo na toto 3D. Ale modely výhybek bude "pár" přeci jen udělat potřeba.
Další příspěvek budou slíbené screeny.

Back
Nahoře