Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Koukal jsi vůbec na ten můj screen? Jak je tedy možné, že já to tak nemám??? S žádnou výškou jsem nehýbal, a vše sedí jak má.
A tady je pro porovnání šířka mezi kolejemi u Xtrack a DBTracks:
Zobrazit přílohu 48148
Zkus to zapnout v OR, jak to bude vypadat a potom zkus násep dát o dva kroky níž, tak to bude nejvíce viditelné, ten ostrý vs plynulý přechod do náspu.

Zkus to zapnout v OR, jak to bude vypadat a potom zkus násep dát o dva kroky níž, tak to bude nejvíce viditelné, ten ostrý vs plynulý přechod do náspu.
Ty ale řešíš okraje štěrku - to už jsem tady psal, že ta přechodová alfa na konci štěrku je malá. To zase není takový problém vyřešit, je to pouze otázka úpravy textury.
Jenže my se bavíme o prolínání náspu uprostřed pražců.

Ty ale řešíš okraje štěrku - to už jsem tady psal, že ta přechodová alfa na konci štěrku je malá. To zase není takový problém vyřešit, je to pouze otázka úpravy textury.
Jenže my se bavíme o prolínání náspu uprostřed pražců.
Vždyť to samé ukazuje Tygy a ta přechodová alfa mi příjde ok, tak alepnoň více vynikne 3D efekt, prostě jen stačí náspy o ty dva kroky zapustit.

Tygy tady ukazuje, že musí snižovat násep, aby nevzniklo tohle:
Test_nasep_13.jpg
U mne to bez jakékoliv výškové korekce vypadá takhle:
3k.jpg
Tak by mne jenom zajímalo, kde je problém?

V tom zakroužkovaném od Toma (sice můj screen) je ponížený původní násep NR a nad ním klasická kolej napojený na dynamickou kolej z Dynytraxu, kde muselo právě dojít k tomu ponížení náspu. Tady stačila jen jedna otočka kolečkem myši+Ctrl, jinak by ten původní násep byl přes kolej. Tady jsem už ten násep posunul vodorovně v ose koleje, protože databáze té dynamiky je kratší než vygenerovaný model.
Test_nasep_11.jpg

Tady na tom horním obrázku je to samé, jen z druhé strany v původním výchozím bodě s kolejí, tedy zarovnáno dle x y z, používám "Copy Pos.+Rot." u možností "Transform...". Takže stejná výška i rotace a osa s kolejí. Pokud snížím, dojde ke splynutí, takže i ta překonvertovaná dynamická kolej má ten násep níže s ohledem na zakřivení štěrku a přechodu do náspu.
To se tu nehádáme, jen tu hledáme proč a na co a za co. To není nijak zásadní konstrukční problém, to je jen, že to pak opticky je daleko hezčí než pak na dvoukolejce "rozšklebené" koleje od sebe a ať každý zváží, zda posunout dolů či nikoliv. Jak už jsem psal, na jednokolejce bych to asi nijak vážně neřešil, pokud tam nebude dynamika s náspem.

Možné to je. Ale víc to pak sedí k té konvertované z Dynatraxu, protože tam je násep festovní, klasickým si pohneš.
Ale mimo jiné, to je kurňa výhybek a kolejí, co se musí jim přepsat textury. A to ještě nejsou všechny vyrobené. Už mám tak 80% toho základního kolejiva do Globalu XTrack+UZK, ale i přepisu názvů. K tomu budou minimálně aspoň 1/3 SD soubory, taky otevřít, přepsat. Ale jde to.
Jinak jsem včera vložil trať Zapadlá_2006 a až na ty editované koleje to vypadalo velmi dobře. Musí si pak každý dát do svých editačních složek konkrétní modely výhybek a dalších typů kolejí, např zarostlé travou, s rezavými hlavami, s náspem apod. Ale výsledek pak bude pro každého určitě příznivý.

Tak došlo na nejhorší, klekla mi trať 090, někteří to již vědí. Ale už jsem do dal aspoň z 90% dohromady, nebyla záloha za letošní 1. čtvrtletí. Dle screenů v galerii to už maká, jen jeden čtverec s osazením modelů to hold nepřežil, tak ten si dám hold znovu.
Ten pád, ač nevím ten správný důvod, poškodil databáze kolejí, asi 3 čtverce s krajinou ( soubory .... .w), k tomu to sejmulo i textury povrchu ve složce Terrtex, což mi vůbec nedávalo smysl a taky to poškodilo dva čtverce s generovaným terénem (ve složce Tiles).
Tak bylo celkem dosti bádání, jak zachránit to nepoškozené tak, aby to nejméně namáhavé na opravu. Obsahovalo to celý hotový ranžír v Lovosicích, strojovou stanici Lovosice a následující čtverec směr na Malé Žernoseky a Ústí n.L. Přitom to nebyly žádné zásadní úpravy v trati, aby byl důvod k tak rozsáhlému poškození, jen nějaká editace kolejí pro testy ve 3D kolejích a posuny náspů.
No nic, zálohy už jedou ve velkém stylu, neboť 2 měsíce práce mi pak daly týden čistého času na reparaci.
RunActivity 2026-05-07 18-30-39.jpgRunActivity 2026-05-07 18-31-47.jpgRunActivity 2026-05-12 21-57-31.jpgSnímek obrazovky 2026-05-14 170326.jpgSnímek obrazovky 2026-05-14 170533.jpg

A co jsi vyváděl? Přece atomové výbuchy dělal jen MSTS. V TSRE5 nehrozí, že by něco vybuchlo. Nehledě k tomu, že hotové práce nezálohovat je od pokročilého stavitele nezodpovědnost :)
Stát se to může každému, ale i tak, já mám pravidlo 1 veškeré aktualizační rozdíly s aktuálními pracemi kopíruji na OneDrive. K souborům má přístup i Alcapone s Danem, tedy i kdyby mne kleplo nebo by mi Rusi odstřelili drony barák včetně prodejny, tak stále nejnovější mé práce jsou takto dostupné.

A co jsi vyváděl? Přece atomové výbuchy dělal jen MSTS. V TSRE5 nehrozí, že by něco vybuchlo. Nehledě k tomu, že hotové práce nezálohovat je od pokročilého stavitele nezodpovědnost :)
Stát se to může každému, ale i tak, já mám......
Pravdu Máš Zbyňku, Bylo to ode mne nezodpovědné, ale vůbec jsem tomu nepřikládal žádnou váhu, protože celou dobu bylo jen takové Jak se říká paběrkování, a navíc jednoduchá editace, jen přepisy názvu kolejí a posunutí nás u směrem dolů, při kterém jsem vždy hned ukládal, aby se nehltila paměť zbytečně, mě tedy dost překvapila. Takže tsre5 také umí poškodit databázi, Už se mi to stalo asi po třetí, ale to víš, je vždy se potřeba ponaučit z chyb. Jen už mě ta infartová situace ani nedošla, ta se vlastně vůbec nedostavila.
Víceméně spíš zarazilo to poškození textur povrchu, na poškození tratě jsem přišel náhodou, když jsem chtěl spustit or a vyzkoušet jízdu. Každopádně při této obnově bylo potřeba mít v editoru Trati zapnutou položku tdb Items. Zůstalo tam mnoho těchto černých kostek bez příčin, Většinou to byli ale zvukové regiony v kolejích, ale našla se tam právě i nějaká databáze pro návěstidla, hlavně bez návěstidel, protože návěstidla jsem mezitím smazal a hlavně tam zůstává blinkování od návěstidel. To bohužel zůstává zapsáno i v souboru tdb, a je potřeba ho takto vyčistit. Pokud se totiž dosadí nové návěstidlo a některé této části zůstávají návěstidla původní, ale neviditelná, dělá to potom paseku v návěsním systému už tři volné jízdě, natož pak i v aktivitách.
Tím ale nesvaluji vinu na koleje typu 3D, ty s tím nemají vůbec nic společného

některé této části zůstávají návěstidla původní, ale neviditelná, dělá to potom paseku v návěsním systému
No, tak tohle jsem také měl, naposledy u Lysé nad Labem. A rozhodilo se to nějak samo od sebe, když jsem testoval aktivitu Topírna noc. Po nějakých dalších testech mi zůstal viset traffic u vjezdu a mě zablokoval cestu. TSRE5 to nijak neodhalí. Tady pomůže editor MSTS. Vjezdové návěstidlo jsem odsunul z kolejového bloku i ostatní databázové značky jako zvuky, kilometrovníky a čistou kolej jsem odebral, odsunul bokem. A pak dal uložit a MSTS v tom začne řvát něco o značce čehosi a nabídne "smazat objekt" a po save vrátím zpět a je už čisto, fantomové návěstidlo je pryč. Je to vidět i v editoru aktivit, že na kolejích je puntík, který tam nemá být.

Back
Nahoře