Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Jo a ještě pro Davida, mrkni na mezikruží :-))
Jo jinak pánové měl bych v plánu udělat menší slezinu,, ale v tomto případě pouze pro zvané,, tedy velké ryby v MSTS .Tak jestli by byl zájem?

jE TO DOBRÝ, ALE KDYŽ SI TO NĚKDO NEMŮŽE DOVOLIT, STAČÍ TROŠKU ROZEBRAT A PŘEDĚLAT KLÁVESNICI, NO NE?:rolleyes:

Howky napsal:
Jo jinak pánové měl bych v plánu udělat menší slezinu,, ale v tomto případě pouze pro zvané,, tedy velké ryby v MSTS .Tak jestli by byl zájem?

A pre male sa nenajde aspon jedno miesto ?potom by som sa možno uvolnil :)

TS-BuP napsal:
jE TO DOBRÝ, ALE KDYŽ SI TO NĚKDO NEMŮŽE DOVOLIT, STAČÍ TROŠKU ROZEBRAT A PŘEDĚLAT KLÁVESNICI, NO NE?:rolleyes:

Prečo na nás kričíš ? A potom nech sa páči. Ukáž nám ako si prerobíš klávesnicu. A ak to bude dobré tak mi ver, že veľa ľudí ti poďakuje :!)

Mno...klávesnice by se předělávala dost špatně:) tam nejsou tlačítka.
Já pult udělal pomocí přepínače coby 8-mi polohového kontroléru, procesoru ATMega32 a jazyka BASCOM, který umí emulovat klávesnici.

dem napsal:
Howky napsal:

A pre male sa nenajde aspon jedno miesto ?potom by som sa možno uvolnil :)

Ty jsi právě ta velká ryba :-)

Až budu mít chvilku, tak se pokusim nějaký videjko natočit, ale neni to žádnej zázrak:) Je to jen cca 50cm velký.

Rail Driver

Pěkný den!

Rád bych ovládal jízdu v MSTS přes Rail Driver. Ze stránky "http://www.raildriver.com/support/downloads.php" mám nainstalován a okalibrován "rdmsts.exe (4.4 MB)". Ale zatím se to nedaří rozjet. MSTS spouštím přes Train Store. V jiných simulátorech to funguje bez problémů.

Dík za rady.
Kohlík

Tak jsem dneska v práci přes oběd předělal přepínač na sběrače a ted už to funguje krásně jako na peršingu, bez nutnosti mačkat pomocné tlačítko shift .

Liborvymola : Musím pochlávit tvorbu pultu

A taky mě zajimá : vidím tam napravo nákou indikaci smím se zeptat oč jde? je tam 1 a 1

Zdravím,
Ano je to zobrazení kurzu a linky pomocí BCD kódů.
Do budoucna plánuji pravou část pultu udělat vyměnitelnou pomocí konektoru, udělat novou stejnou, ale s brzdícími pákami na lokomotivy, abych je mohl mezi sebou volně vyměňovat a jezdit s tímto panelem i na lokomotivách.
Zde ještě video:
http://www.youtube.com/watch?v=MXqRO-CYRl0&feature=youtu.be

Zdravím,
na straně č.34 manuálu PoKeys55 / http://www.poscope.com/search.php?q=PoKeys55-T / je zmíněna i možnost připojení rotačního enkoderu. Nevím,možná to proveditelné nebude,ale nedalo by se těchto enkoderů / např. http://www.gme.cz/inkrementalni-spinace/p-re20s-p532-086/ / využít coby snímačů polohy a především směru otáčení rukojetí brzdičů BP,BS-2 či dokonce i "volantových" kontrolerů ? Jestliže ano,co je k tomu potřeba ? Předpokládám,že se musí mezi enkoder a PoKeys zařadit ještě nějaké zařízení /dekoder/,které by dekódovalo pulzy z enkoderu a PoKeys55 by tak de facto jen "posílal" informaci o tom,zda se má simulovat stisk kláves "A" či "D" pro kontroler,kláves "ú" či ")" pro přímočinnou brzdu a kláves "ů" či "§" pro ovládání brzdy průběžné.
Opravdu nemám tušení,jak takový "dekoder" pořešit a kdyby to šlo,možná by to bylo i složitější /obvody PIC apod./,ale použití enkoderů mi příjde lepší,než použití obvodů s "analogovými" potenciometry atd.

Kdyby se takové zařízení podařilo vytvořit,asi by ho poté bylo třeba doladit tak,aby počty pulzů pro PoKeys55 odpovídaly daným polohám rukojetí brzdičů či volantu kontroleru. Ale to je asi ještě hóóódně daleko.:rolleyes:

Zde malá motivace ... :oops: http://elektronika.kvalitne.cz/ATMEL/necoteorie/tutorial/RotaryEncoder/RotaryEncoder.html

David

Naposled editoval moderátor:
No já jsem se do toho manuálu díval a pochopil jsem to tak, že to z enkoderů přivedeš na Pokeys a toť vše pak už to je nastavíš v programu Pokeys a bude to fungovat , jinak už jsem se díval na ten potenciometr jak jsi mě říkal v telefonu , takže koupím a vyzkouším a pak dám vědět co a jak.

Při využití enkoderů pro snímání počtu a směru otáček kontroleru a brzdičů BP a BS-2 bude věc složitější.Uvedený enkoder dodá v průběhu jedné své otáčky /380 st./ 20 impulsů. Existují také podobné enkodery schopné dodat impulsů 24. U zmíněných prvků /kontroler,bzdiče/ se jejich otočné části ale nikdy neotočí o oněch 360 stupňů,takže ...

U brzdiče BP by zřejmě postačilo,aby při každém impulzu z enkoderu došlo pomocí PoKeys55 ke "stisku" klávesy ovládací přímočinné brždění. Dejme tomu,že by v tomto případě enkoder vyslal až 15 impulsů. Otázkou je,zda sám PoKeys55 rozliší směr otáčení rukojeti brzdiče od čehož se odvozuje,zda se brzdi či odbržuje.

U kontroleru Berty je osm stupňů a úhel otočení jeho osy je menší než u brzdiče BP. Zde by se už asi musel použít nějaký obvod,který by vyslal PoKeys-u55 impuls ke "stisku" kláves "A" nebo "D" až po dvou impulsech z enkoderu. I zde ovšem platí potřeba vyřešit problematiku směru otáčení osy kontroleru /snižuji či zvyšuji výkon/.

No a u brzdiče BS-2 to bude asi nejkomplikovanější. Poloh je tam více než 20 a ke všemu nejsou rozmístěny rovnoměrně po obvodu osy. Zde by se zřejmě muselo prvně vyzkoušet,kolik impulsů dodá enkoder v každé poloze rukojeti brzdiče a podle toho vyšpekulovat nějaký ten převodník /nevím,možná nějaký čítač/. Jisté ale je,že průběžné brždění by nemělo těch X "zoubků",protože zmíněné enkodery tolik impulsů prostě nedodají.

David

Samozřejmě to jde připojit přímo pomocí těchto encodérů bez jakýchkoliv problémů. Ty jsou právě pro tyto účely konstruované. Dokonce se myslím dělají i 30ti krokové. Stačí příslušné vstupy nadefinovat podle návodu a je to. Pokeys sám pozná směr otáčení a podle toho posílá jednotlivé znaky do PC. A co se růsných druhů brzdičů týká, musel by se encodér udělat z nějakého přepínače, děrovaného kotouče a optických snímačů z kuičkové myši. Všechno tohle mám vyzkoušené a jde to. Snímače z kuličkové myši jsou použity jenom proto že máš k sobě připasovanou IR ledku a dvojitý fototranzistor. Ten jsem nikde prodávat samostatně neviděl. Dá to trochu mechanické práce, ale není to nic co by se za pomocí vrtačky a základního nářadí nenenchalo vyrobit. A manuál v češtině shánějte u Michala. Je to sice k té úplně první verzi Pokeys, ale ono se toho tam až tak moc nezměnilo, pokud nepočítám ty novější Pokeys56E a ostatní.

Back
Nahoře