Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

no tam jsou dvě kolečka, jednoj e na vertikální a jedno na horizontální posun, ale ty ještě potřebuješ vědět zda se to posouvá nohur či dolů. K tomu slouží dva zdroje světla a dva snímací zdroje a záleží na který ten snímač přijde impulz jako první. Podle toho se zjisti zda se kolečko točí vlevo nebo v pravo, ale to všechny vyhodnocuje ten jednoúčelový obvod co v té myši je.

Jestli jsem tě pochopil dobře já ;)

Podle všeho jsme se pochopili správně. :-)
Předpokládám tedy,že snímač pro snímání horizontálního pohybu bude de facto "na pevno" /bez možnosti změny své polohy/ a kotouček snímače pohybu vertikálního by byl mechanicky spojen s otočnou částí brzdiče.P ři pohybech rukojeti tedy budou generovany dále zpracováváné impulsy jejichž tvar či průběh bude při změně směru otáčení rukojeti brdiče jiný.
Jednodušeji,kdyby byly tyto snímače spojeny s obvody myši a následně s PC,na monitoru by se při pohybu rukojeti brzdiče vpravo kurzor pohyboval nahoru a při pohybu opačném dolů.

David

no to jo, ale co z toho :D já myslel, že je to potřeba připojit na tu destičku, co je zde na ní odkaz. čili tam by se musel místo toho jednoúčelového obvodu vložit jiný, a do té destičky by se připojily dva vstupy. jeden pro přidání tlaku do brzd a jeden pro odfouknutí... Tak jsem to myslel já s tím dalším obovdem jak sejm psal výše

Ano,samozřejmě by se ještě signály z oněch snímačů musely zpracovat v obvodech bývalé myši,převodníku PoKeys55 nebo vykuchané klávesnice a výsledkem by nebylo nic jiného než simulované stisky kláves ovládajících přímočinnou brzdu vozidla.

David

David Hájek napsal:
Ano,samozřejmě by se ještě signály z oněch snímačů musely zpracovat v obvodech bývalé myši,převodníku PoKeys55 nebo vykuchané klávesnice

jenže v tom je ten problém, z toho obvodu to sotva dostaneš. Prot jsem psal, že by se tam musel dát obvod jiný.

Pánové,
doporučuji vám si pečlivě přečíst manuál k tomuto převodníku. Podle nich existue hotový otočný encodér, který se nechá připojit klibovolnému vstupu. A domnívám se že vhodným naprogramováním převodníku lze obejít i nutnost použití onoho encodéru. Času na impulsy z nějakého zdroje máme poměrně dost.
A jenom otázka na závěr: Už tu destičku převodníku někdo vlastní a udělal nějaké pokusy, nebo se tady bavíme pouze v rovině velmi hypotetické?

Také mám pocit, že se stále bavíme jen na teoretické rovině, kdy má každý jen zbožné přání.
Já bych byl skromnější a stačil by mi malý pultík menší než klávesnice, kde bych měl veškeré ovládání v MSTS převedené do logického uspořádání. Veškeré měřáky bych nechal v kabině a na pult bych dal jen věci, které MSTS neumí. Například kontrolky otevřených dveří. Podobně pro efekt další věci.
Já mám jen problém, že se moc nedostanu do světa, abych si někde okouknul vhodné polotovary pro sestavení skříně. Po internetu to nejde. To chce vždy fyzicky vidět. Například i ten blbej tišťák. Přece nebudu kupovat celou tabuli, když ve specializovaných prodejnách se prodávaly odřezky. Nejlepší jsou nějaké elektrobazary. Tam se vždy našlo věcí. (pokud to ještě existuje) Já si pamatuji, že do pultu na HO kolejiště jsem sehnal nějaké mnohapólové přepínače z nějaké vyřazené telefonní ústředny. Do hloubky kontakty měly asi 7cm a k přepínání kontaktů sloužily takové válečky. Malou úpravou šla zrušit aretace krajních poloh, takže z toho vznikl spínač na obě strany. Z toho jsem si tenkrát právě udělal přepínač jízda-brzda pro ovládání vláčků pomocí tyristorové regulace. Před očima vidím, jak by takový přepínač šel použít pro potřeby MSTS. Brnknu dopředu, zvednu sběrač. Brnknu ještě jednou dopředu druhý sběrač. brnknu zpět sběrač dolů. To samé výkon lokomotivy, světla, osvětlení přístrojů, otevírání dveří, brzda.
Právě z těch mnohapólových přepínačů by šly povely do kostky klávesnice, kde bych musel mít sepsaný spínací program všech povelů z kláves. Pro rychlé krokování například u 350 by sloužil elektronický generátor spínání a ovládal by se další polohou páky výkonu nebo pokud by se nesehnal vhodný pákový spínač na dvě polohy na každou stranu
tak by se rychlé krokování aktivovalo tlačítkem.
Bohužel, zatím jen také sním.

Tak proč to nešlo udělat do žabotlamy nebo Regionovy ? Určitě by to bylo efektnější přímo v kabině. Ale možná jsem jen slepej a nevidím to. :D

Ty přepínače, nic vhodného nevidím. Chce to páku. Vpřed, vzad, atd. Snad ten otočný přepínač by se mohl použít místo volantu, pokud nemá aretovanou nulu (aby se mohl točit kolem dokola, protože každá mašina má jiný počet stupňů.)

Ale bohužel stále je to jen sen. USB klávesnici na rozebání mám nachystanou. Chce to jen prosvítit všechny cesty od kláves a někam na tišťák dát výstup. Zatím by na ovládání stačilo použít tlačítka. A kdyby to fungovalo, tak se člověk může poohlížet po ovládacích prvcích. Hlavně vymyslet ten zdroj impulzů.

Tady máte malý ideový návrh encodéru který umí dávat impulsy při otáčení jedním i druhým směrem:
d71cd2abbfa042fe6d63cd4f0fcf9a8b.jpg
Na podobném principu by se nechaly vyrobit i ony páčkové přepínače (telefonní kipry) po kterých touží Zbyněk. A změnou rohatky na vačku s jiným tvarem by se nechal napodobit i rajčák s různými aretovanými i nearetovanými polohami. Pro zkušené železniční modeláře je tohle zhotovit určitě brnkačka.

Naposled editoval moderátor:
Miran napsal:
Pánové,
doporučuji vám si pečlivě přečíst manuál k tomuto převodníku. ...

Zdravím,
tak v mém případě jde o úvahy čistě hypotetické.Ostatně,jako neznalci anglického jazyka /viz.manuál k PoKeys55/ a velkými finančními přebytky neoplývajícímu jedinci /viz.zmíněný "hotový otočný necodér"/ mi ani nic jiného nezbývá.:D
Nicméně,začít je třeba u "hardvéru" / http://www.zelpage.cz/atlasloko/big/751f3.jpg / a to mě teď zaměstnává najvíce. ;)

David

Howky napsal:
To je ono. S tímto jsem si tenkrát hrával.

Jinak to video nemá chybu. Sice mít takový krám v pokojíčku je nepředstavitelné, ale proti gustu žádný dišputát :D . Mě by stačila ta elektronika.
Ideální by bylo, kdyby pult byl stavebnice, kdy by se střední díl dál vyměňovat. Pojedu se zamračenou, bude tam volant, pojedu se 151, budou tam rajčáky. Pojedu s párou, bude tam střevo. Tady je nejlépe pult udělat do krbu, abych mohl i přikládat uhlí. :D

Já jsem jen zvědav, koho tohle vyrajcuje a na příští slezinu přiveze svůj prototyp pultíku.
Možná, kdyby se vypsala nějaká soutěž, skončilo by jen snění a pár lidí by určitě něco zrealizovalo.

Zbyněk Šemora napsal:
Jinak to video nemá chybu. Sice mít takový krám v pokojíčku je nepředstavitelné, ale proti gustu žádný dišputát :D . Mě by stačila ta elektronika.
Ideální by bylo, kdyby pult byl stavebnice, kdy by se střední díl dál vyměňovat. Pojedu se zamračenou, bude tam volant, pojedu se 151, budou tam rajčáky. Pojedu s párou, bude tam střevo. Tady je nejlépe pult udělat do krbu, abych mohl i přikládat uhlí. :D

Já jsem jen zvědav, koho tohle vyrajcuje a na příští slezinu přiveze svůj prototyp pultíku.
Možná, kdyby se vypsala nějaká soutěž, skončilo by jen snění a pár lidí by určitě něco zrealizovalo.

Elektroniku je potřebné naprogramovat na konkrétní typ ovladače. Železo pultu si musí každý zajistit sám. Koneckonců v budoucnu se počítá s tím, že pulty na lokomotivách budou unifikované, včetně ovladačů...
Zatím to vyvíjíme nekomerčně, takže zájemci se mohou hlásit o výrobní podklady. Podmínkou je jen odeslání fotografie vašeho pultu :o)

Každopádně můžete přemýšlet o tom, zda nějaký sraz neudělat na půdě Žilinské univerzity, svorně okolo pultu lokomotivy řady 240 ;o)

paashi napsal:
...
Každopádně můžete přemýšlet o tom, zda nějaký sraz neudělat na půdě Žilinské univerzity, svorně okolo pultu lokomotivy řady 240 ;o)

Zdravím,
a co kdyby se letos pořádalo bohumínské říjnové setkání právě v Žilině ??? :D
Přeci jen bychom mohli pro letošek nechat bohumínská restaurační zařízení trošku spočnout.;)

David

Pánové dneska jsem prolejzal net a hledal něco o jendom rychloměru a našel tento odkaz nevíte o tom někdo víc?
http://www.hstrans.cz/cs/seznam-vyrobku/ostatni-vyrobky/hs-163/
Je tam i soubor v PDF kde jsou fotky ,ale je to zajimavé to bych chtěl vidět v reálu.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře