Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

To wizards,
kdyby jsi se místo zbytečného dotazu podíval na první příspěvek tohoto vlákna a klikl na tam uvedený odkaz, okamžitě bys věděl "vo co go"! A dokonce se tam dá najít, že to lze koupit i v Evropě, bohužel cena je dosti "lidová", v Německu 199,99 Eur: http://www.aerosoft.de/cgi-local/rd/iboshop.cgi?showd,,50096 . U Amíků je to lepší, cena "jen" $199,95: http://www.raildriver.com/products/raildriver.php . Otázka zní kolik by dělalo poštovné a případné clo. Ale pozor na to že drivery končí u XP.

Update:
Tak s poštovným od Amíků by to dělalo "jenom" nějakých $448,95. Cenu zásilky z Německa jsem nezjišťoval.

Jen tak pro zajimavost na Žilinské Univerzite rozbihame takovy mensi projektik : http://www.kves.uniza.sk/Kvesnew/Dokumenty/ET/Simulator.pdf Proto bychom vas radi pozadali o jakekoliv prispevky nazoru ci napadu na realizaci ridiciho pultiku s vyuzitim MSTS. Drzime se pravidla, vic hlav vic vi! . Pult je z lokomotivy řady 240. Puvodne slouzil pro simulaci jizdy na jedne ze zdejsich fakult vyuzivajic analogovy pocitac. Nekolik let jiz nebyl funkcni a tak bylo rozhodnuto o jeho odstraneni ze skoly. Podarilo se nam ho nastesti zachranit v docela slusnem stavu a prenest na nasi elektrotechnickou fakultu, kde jsme se rozhodli zprovoznit dany pult jako ucebni ukazku pro studenty. Nektere bakalarske a diplomove prace s touto problematikou jsou jiz rozebrany a momentalne se pracuje na oprave a kontrole ridiciho pultu (tlacitka, vypinace atd) a jeho nasledne kopletaci do puvodniho stavu, aby se stal co mozna nejvernejsi kopii skutecneho pultu. Co se tyka rozhrani, prozatim narazime na tvrdy odpor komunikace ze strany MSTS -> PC,snad se nam podari tento tvrdy orisek rozlousknout. .Nekolik zpusobu se pomalu rodi, nakoli budou uspesne se dovime v nasledujicich mesicich. Kazdopadne za jakekoliv rady budem jen a jen radi.

Naposled editoval moderátor:
peršink napsal:
přes co a jak hlavně dokáže te msts komunikovat s okolím??

Prozatim pracujeme na propojeni Pult - DSP(Digitální signální procesor) - PC - MSTS. Takze zpetna vazba bude resena o neco pozdeji, nicmene mame lehci pozici v tom ze nedelame univerzalni pult ale pult jedne rady 240. Proto zatim premyslime a zkusime vyuzivat metody OCR (optické rozpoznávání znaků). Potrebujeme dostat vlakovy opakovac, cas, rychlost a v neposledni rade hodnoty profilu trate. Dale uz by vse mela zvladnout simulace jizdy vlaku, ktera pobezi zaroven s hrou.Simulace by mela dal vypočitavat hodnoty např. proudu, simulovat ruzne poruchove stavy na HV. Hodnoty ktere potrebujeme nacitat se nachazi na stejnem miste (napr. rozpoznavani barev na vlakovem opakovaci). Uvidime nakolik bude rozpoznavani znaku rychle a kolik bude hltat systemovych prostredku. Pokud se nam podari OCR metodu nejak slusne naprogramovat muze byt vyuzita jako zakladni kamen pro dalsi pulty HV.

Naposled editoval moderátor:
Není to náhodou přesně to co potřebujeme ?
Do toho si už umím představit zapojit vratné spínače a přepínače v podobě řídícího pultíku.
To by pak byla jízda.

Myslím si že tohle je to pravé co je třeba. On to vlastně je kompletní volně programovatelný řadič klávesnice a joysticku. Více info i s možností stažení podrobného manuálu i možností zakoupení je zde: http://www.poscope.com/product.php?pid=3 Jenom je to trochu dražší: 50 Eur (cca 1400 Kč) není zrovna láce.....

Zdravím,
skoukl jsem stránky prodejce /a snad i výrobce/ a levnější je verze bez svorkovnic. Dá se pořídit za 42 Euro /na stránce je po přepočtu uváděno 1058,- Kč/. Verze se svorkovnicemi stojí 1 259,- Kč. Českého prodejce jsem nenašel,takže se to bude muset řešit zřejmě přes cizinu a kvůli tomu se tak trošku děsím případného zdanění či balného a poštovného.:40:
Vzhledem k tomu,že nejde o žádnou levnou záležitost /tedy,jak pro koho :3:/,být vlastníkem této "mašinky",použil bych raději verzi bez svorkovnic a vstupní impulsy řešil přes optočleny,které by se s deskou "PoKeys 55" propojily pájenými vodiči.Přeci jen se tak minimalizuje riziko zničení zařízení kvůli externím přepětím apod. Ze stránek prodejce/výrobce http://www.poscope.com/product.php?pid=2 jsem si už stáhl i software k programování tohoto zařízení a podle demo-verze by to neměl být problém. Zařízení umožňuje i připojení klávesnice 8x8 tlačítek či LCD displeje 4x20 znaků /to je asi pro nás nepoužitelné/,takže využití pro ty naše "ptákovinky" je podle mě plně postačující.:4:
Teď už zbývá jen pořešit problematiku snímání polohy a směru otáčení brzdiče BP a šel bych do toho. Tedy,ještě jedna maličkst,bude to chtít také něco málo přesčasů. :2:

David

Hojky
Davide já si zase myslím že je lepší ta verze se svorkovnicí.Už kvůli lepší manipulaci, ale zase mě napadlo si koupit verzi bez a u nas si ty svorkovnice koupit a pridelat. Já zase spíš nemám ještě zkušenost s nákupem s ciziny tak nevím. napíšu ti SZ

Akorát pro naše účely mají páku pro leváky a nepohodlně moc vysoko. Ale jinak dobrý. Hold stará škola z dob, kdy si každý musel vše vyrobit sám a na koleně.
Mě už chybí jen ty přepínače a jdu do toho. :D

No hele kdybyste objednavali, tak mi napiště a já bych si objednal taky, aby sme nemuseli každej platit poštovný jak truhlík. Přepínače Zbyšku už někde seženeš.

Zdravím,
měl bych dotaz pro ostřílené elektroniky.;)
Předpokládejme,že na hřídel brzdiče BP mechanicky připevním hřídel potenciometru a ten zapojim do obvodu A/D převodníku.Výstupní impulsy z něj by byly přivedeny přes optočleny do desky PoKeys55 / http://www.poscope.com/uploads/files/PoKeys55.pdf /,který by nahrazoval stisk kláves "ú" a ")" /přímočinná brzda/ .

Kolikabitový by měl tedy A/D převodník být ?

David

Čouda napsal:
... Přepínače Zbyšku už někde seženeš.
Sice nejsem Zbyšek, ale piš konkrétně. Kde se dají koupit vratné dvoupólové spínače na dvě strany. A hlavně pro ovládání výkonu ten samý přepínač ale dvě polohy dopředu a dvě polohy zpět. (druhá poloha zapne impulzy pro rychlé krokování například u 350 nebo 240) Tady stačí jednopólový.

Davide to já bych potřeboval Kontroler z brejláku a vlastně celej pult. Doma mám brzdiče a rychloměr. Vymyslet rychloměr by byla asi taky pecka nesejdem se někdy s nějakýma lidma co tomu rozumí a nedáme dokupy nějakej konkrétní návod typu udělej si sám?

Čouda napsal:
Davide to já bych potřeboval Kontroler z brejláku a vlastně celej pult.
...

Zdravím,
jak jsem se již někde zmínil,razím myšlenku pultu bez indikačních prvků /rychloměry,NO,manometry apod./.Ty rád ponechám simulátoru a monitoru.;) Důvody jsou zrhuba dva,menší rozměry pultu a především není třeba špekulovat nad tím,jak "rozhýbat" ony manometry apod. Jestli jsem možnosti MSTS za ta léta správně pochopil,nelze z něj dostat "ven" jakákoli data pro zmíněná zařízení. Mám prostě zato,že jediným výstupem z MSTS je holt jen ten monitor.;)
Co se týče originálních ovládacích prvků z lokomotiv,zde v drtivé většině "narazíme".Pravda,brzdič BP má dnes doma téměř každý fanda ajznbóny,ale v případě mechanismu volič směru + "rajčák" + ovladač EDB ze strojů ř.163/363 apod. se je třeba smířit s jeho nemožným pořízením.Dotazoval jsem se již v několika depech a opravnách,ale všude mi bylo sděleno "nemáme". Přitom samozřejmě téměř všichni víme,že se něco "ztratilo" ze čtyř částí "Krakenů",něco bylo uzmuto ze stroje 163 004,který se teď přestavuje na třísystémový stroj ř.363.5 po nehodě v Moravanech atd.,atd. Ale je to pochopitelné,tyto de facto již náhradní díly se dnes platí zlatem a těžko by byly poskytnuty pro ty naše "ptákovinky".:rolleyes:
Nicméně,vím o existenci forem na výrobu odlitků rukojetí uvedených řídících prvků,takže bych asi začal investicí do Dentacrylu.:D
Málem bych zapomněl,před časem se také uvažovalo a vyšší místa byla nakloněna poskytnutí většiny částí pultu z jistého zrušeného stroje ř.110,ale když jsem viděl rozměry kontroleru a brzdič BS 2,choutky na realizaci takovéhoto pultu pro MSTS mě rychle přešly.:cool:

David

Zdravím,
měl bych jedno téma pro veřejnou diskuzi.:rolleyes:
Nějaký ten den jsem špekuloval nad problematikou snímání polohy a směru otáčení rukojeti brzdiče BP s cílem získat na "výstupu" signály pro další zpracování,na jehož konci by byl např.převodník PoKeys55 či přímo "vykuchaná" klávesnice.
Takže,stále jsem narážel na problém se snímáním směru otáčení rukojeti brzdiče,respektive jeho části skryté v útrobách brzdiče.Nevím,možná to je jen výkřik do tmy,ale daly by se pro tento účel využít optické snímače a kotoučky z klasické /kuličkové/ myši ? Dle mé čistě teoretické úvahy by se právě ony kotoučky mechanicky spojily s hřídelí brzdiče a výstupní impulsy s optického snímače by se zpracovaly v obvodech "bývalé" myši s tím,že dále by se upravily dle potřeby /např zesílily,invertovaly apod./ pro potřeby zmíněné klávesnice či PoKeys55. Jestliže by se dal takto řešit problém snímání směru otáčení.nemuselo by být daleko i k řešení brzdiče BS-2 či kontroleru.
Je mi jasné,že např.brzdič BS-2 by vyžadoval i další obvody /čítače,invertory signálu apod./,ale to jsem zatím neřešil. Mám za to,že prvně je třeba řešit zmíněné snímání polohy spolu se snímáním směru otáčení a tak bych uvítal jakékoli názory na toto řešení.
Výše uvedené řádky berte jen jako prvotní myšlenku,založenou na neznalostech jejího autora.;)

David

Mě by zajímalo jak vytáhnout nějaká data z toho msts. třebas aktuální nastavený výkon, brzda, rychlost .....
Nezkoumal to někdo ?

Tou myší by to šlo,jen by se tam musel hodit ještě jeden obvod, aby jsi zjistil zda se to točí vlevo či v pravo a z něho by šli jenom impulzy pro klávesu budto zvětši tlak nebo zmenši tlak v brzdách...

peršink napsal:
...
Tou myší by to šlo,jen by se tam musel hodit ještě jeden obvod, aby jsi zjistil zda se to točí vlevo či v pravo a z něho by šli jenom impulzy pro klávesu budto zvětši tlak nebo zmenši tlak v brzdách...

Zdravím,
zřejmě jsem nebyl správně pochopen.:) Jak jsem psal,využily by se obvody "bývalé" myši a tam je již přece směr otáčení kotoučků řešen.Přesněji,výstupní impulsy jsou jiné když se myš posouvá např.hoprizontálně vlevo a jiné když myší pohybujeme vpravo. Nebo se pletu ???

David

Back
Nahoře