Trať ČD 251 Tišnov - Žďár nad Sázavou

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna heme
  • Datum začátku Datum začátku

heme

Posunovač
Zdravím, spolu s uživatelem train.msts vám chceme představit projekt tvorby tratě číslo 251 Tišnov - Žďár nad Sázavou, jiným slovem Tišnovka, do simulátoru MsTS. Stavba započala před několika málo dny, tudíž uvádět screeny, odkazy ke stažení je asi zbytečné, ale trošku popisu by nebylo na škodu.

Seznam stanic a zastávek, nadmořská výška ZDE
Seznam ZABZAŘ a info o návěstidlech ZDE
Krásný popis a historické fotky ZDE
Vybrané fotky z tratě 251 ZDE
Diskuze k trati 251 ZDE

Jak jsme na tom daleko a kdy bude aktualizace...?
Aktualizace číslo 1 - Tišnov - Bystřice n.P
Aktualizace číslo 2 - Bystřice n.P - Žďár n.S
Aktualizace číslo 3 - Žďár n.S - Havlíčkův Brod (trať 250)

Jak často a jak dlouho pracujeme...?
Jelikož škola má přednost, je to složitější odpověď. O víkendu děláme o 106, ale jinak to jde pomalu. Denní limit trávení u PC jsou max 2 hodiny a oči už mám zkažené dost. Jak je na tom kolega, nechť se sám vyjádří, myslím, že rozdílné odpovědi nečkejte. Ale jednu věc nesmíme zapomenout, vyhrazujeme si možnost zrušení tvorby tratě z důvdů zdravotních a časových.

Jaké úseky máme hotové...?

Informace jou průběžně zveřejňovány

Máte nějaké dotazy k trati...?
Klidně pište sem, ale pod podmínkou, že zde nebudou vznikat OT. Děkujeme

S pozdravem Heme a train.msts :)

Re: Trať ČD 251 Žďár nad Sázavou - Tišnov #2

Jen pro doplnění. Trať je stavěná na Xtracks a bez úprav Globalu. Úsek je pořád stejný, neprotažený, protože se snažíme udělat krajinu. Kolega ji načal a já jako vždy dodělal detaily. Přidám jeden obrázek a pro srovnání realitu. Obrázek ze hry je u takzvaného "Áčkového" telegrafního sloupu.
Pro srovníní realita číslo 1 ZDE a realita číslo 2 ZDE.
Obrázek ze hry vypadá následovně:

EDIT: Pro neaktuálnost smazáno

Jenom doplním, že je to Xtracks + ÚZK. Global je shodný s Globalem pro trať ČD 090 od Tygyho.

Tak stavba nestojí, kolega jede jak 350 s Pannonií :lol: Posuďte sami :)

Naposled editoval moderátor:

Propojeno, Nyní máme hotové spojení Tišnov- Žďár jak po staré, tak po nové štrece. Teď by měla následovat úprava terénu kolem trati, TV, návěstidla, aby trať byla sjízdná pro aktivity.

Doteď to byla pro kolegu snažší práce, ale teď přijde to nejhorší, tak držte palce...

Chtěl bych se zeptat jestli budou i zvuky s globalem k trati 8) ? Nebo si budu muset časem sáhnout global se zvukama :? ????

Ke stažení bude global i zvuky. Vzhledem k tomu, že se mi v posledních dnech podařilo sehnat podklady pro další tratě, je na co se těšit :lol: . Kolejově bude vše potřebné do července, kdy bude trať plně sjízdná pro aktivity a potom bude následovat dokončení krajiny.

Kolega předbíhá čas, nechme termín ještě uzavřený, vyhneme se případným dotazům :|

Odpoledne bude uveřejněn screen ze stanice Ostrov nad Oslavou. Jen chci upozornit, že model je ve verzi High poly, High detail, High texture a celkový počet polygonů je zaokrouhleně 7500. Model nepoužívá LODs. :!:

Práce na odtučněné verzi modelu probíhat nebudou.

Vypadá to pěkně, jen počet polygonů se mi zdá nějak neúměrně vysoký.

Kank napsal:
Vypadá to pěkně, jen počet polygonů se mi zdá nějak neúměrně vysoký.

Tak, tak, na to že má Masaryčka v Praze 18880 polys se mi to zdá taky nějak moc..... Přitom v Praze jsou největší žrouti polygonů vlaštovky na nástupištích a vnitřek odjezdové haly, obojí bratru za cca 10000 polys...
Jinak opravdu pěkný model, všechna čest.....
Jenom malá připomínka: vidím tam nevhodně zvolený materiál skel u přístřešků na perónech, fitrují totiž pozadí za nimi.

Miran napsal:
Jenom malá připomínka: vidím tam nevhodně zvolený materiál skel u přístřešků na perónech, fitrují totiž pozadí za nimi.
:? No tohle jsem se naučil dělat teprve nedávno, myslím, že jsem se na to dokonce ptal i v tématu GMAX a odpověď jsem našel v návodu Honzy Švece...Teď si teda budu lámat hlavu, co s tím dál udělat. :roll:

To vysoké polygonové číslo je dáno tím, že za vzor beru pana Lubomira, jeho objekty jsou opravdu krásné a snažím se o jejich napodobení - tím pádem se u mne budete shledávat s vysokými čísly...Alfa textura zrovna není moje přednost.

Jinak díky za pochvalu, určitě to pomůže do stavby dlaších stanic

heme napsal:
Miran napsal:
To vysoké polygonové číslo je dáno tím, že za vzor beru pana Lubomira, jeho objekty jsou opravdu krásné a snažím se o jejich napodobení - tím pádem se u mne budete shledávat s vysokými čísly...Alfa textura zrovna není moje přednost.
To je chvályhodné, ale myslím si, že hlavní příčinou perfektního vzhledů modelů od Lubomira jsou kvalitní a detailní textury. Takže určitě vždy neplatí že čím více polygonů, tím krásnější model.
I když beru v potaz to, že nástupiště jsou v oblouku a tudíž jsou hrany rozsekány tak, aby celek nepůsobil hranatě, stejně dumám nad tím, kde autor docílil cca 7500 polygonů. Určitě by neškodilo vlézt do Editable Poly módu, přepnout se na Edge a nějaké ty zbytečné hrany removovat...

Kank No, největšími žrouty polygonů jsou staniční rozhlasy, jeden má kolem 450polys a když na jednom sloupu jsou dva a sloupy by měly být čtyři, pak se to neúsnosně zvedne. Chápu, že to je moc... :(

Re: Trať ČD 251 Žďár nad Sázavou - Tišnov

I tady se blížíme do finále. Peron ze stanice Sklené nad Oslavou. Druhý peron je takřka stejný, následují předělávací práce na staniční budově.
Peron je opět vysocepolygonový - zaokrouhleně přes 5000 na jeden peron. Model nemá LODs, obsahuje HighPoly, HighDetail, HighTexture. Upozorňuji, že oproti reálu se může vyskytnout malý rozdíl - to platí pro všechny mé modely.

Screeny jsou pracovní, detaily ještě budou pozměněny...!

EDIT - Pro neaktuálnost smazáno...

A nebylo by lepší ubrat ty polygony? např.: sedák a opěradlo lavičky řešit jako 3 pláně a prkna udělat alfou? Pokud budou ty sice hezké, ale velice náročné objekty osazeny v nějaké městské nebo vesnické zástavbě, mohlo by to dělat problémy.

Čouda Ve 3D jde Čoudo všechno. Sklené nad Oslavou vůbec neleží v nějaké rozsáhlé zástavbě (viz mapy.cz), takže si myslím, že ubrání polygonů asi neudělám. Sice už jsem to psal a odpovědi se dostalo, beru za vzor modely autora, který má vysocepolygonové modely, výborné textury a já se snažím jít v jeho stopách...Jestli se dožiju té chuti a vrhnu se na Žďár, asi šetřit polygonama taky nebudu...

S tím Žďárem to vůbec není závazná informace, modelování mi vůbec nejde, je to stašně náročná časová záležitost...

Je chválihodné,že chceš jít ve stopách Lubomíra,ale jenom vysokým počtem polygonů toho nedocílíš.Myslím že by to šlo dosti optimalizovat na nižší hodnotu a neutrpělo by to na kvalitě.Více úsilí bych věnoval zpracování textur

Mates Přít se s tebou nemůžu - si zkušenější, zaběhlý modelář. Máš zkrátka pravdu, dokonce nejsi jedinný, co mi o tomto říká, ale bohužel už nevím jak více zapracovat na texturách...Dokonce už to ani víc neumím...

Tady nejde o to přít se,chtěl jsem přidat svůj názor,že těch polygonů je moc a ty dle mého názoru nezaručují kvalitu.Vím že nejsem první kdo tě upozorňuje na jejich počet a pokud nevíš jak ubrat,tak bych doporučoval domluvit se s některým modelářem a prokonzultovat nějaký konkrétní model.Textury jsou dosti závislé na nafocení,takže z mizerné budeš těžko dělat kvalitu.Nechtěl jsem tím říci,že máš špatné textury,ale že kvalitní fotkou můžu simulovat např.další hranu na zdi a nemusím ji modelovat

Back
Nahoře