nastavení modelů pro MSTS

Já mám pocit, že pendolino bylo háklivé, pokud se přecházelo na druhou stranu a nechala se zatažená brzda nebo směr? Vzpomínám si, že jsme tohle jednou na slezině s Džordžem řešili a opravdu to bylo jen rukama.
Mě to tenkrát také nechtělo z druhé strany jet. Buď to brzdilo nebo zadní táhla obráceně. Podrobnosti si nepamatuji.

Dá sa v engu nastaviť, že pri prekročení konštrukčnej rýchlosti zíde mašina z výkonu? Jedná sa o diesel.

Na diesli je to viazane k maximálnym otáčkam motora. Konštrukčná rýchlosť sa prekročiť dá bez odpadnutia výkonu. (Rakušania jazdili na našich 754 140km/h). Takže by to bol trochu unreal, ale aj tak to asi nejde.
Preto sa to volá preotáčková ochrana.

Naposled editoval moderátor:
Většina mašin má nějaké ochranné relé, takže při dosažení určité rychlosti dojde (resp. by mělo dojít) k odbuzení trakčního dynama (obvykle pak ještě odlehčený spalovací motor "vyletí" do otáček a zasáhne přesotáčková ochrana, ale to je už spíš druhotný důsledek).
Konkrétní rychlost je uvedena v technické dokumentaci, např. pro 742 je to tuším cca. 104 km/h (Jelikož při TBZ musí lokomotiva jet 110% konstrukční rychlosti, ochrana bude ještě o něco "výše")

Na mých prapůvodních dieslech to i v MSTS nastavené bylo. Provedeno to bylo přes Overspeed monitor a parametr MonitoringDeviceAppliesCutsPower( 1 ) - tehdy byla tato ochrana jedinou funkcí OM, ovšem to bylo ještě před BINem a aplikováním dalších parametrů, např. vazby na traťovou rychlost, takže nevím zda by to ještě dneska šlo zprovnoznit a fungovalo (ostatně, i tehdy to bylo funkční jen v aktivitách).

Tak neviem ako to fungovalo na tých 754 , ale na pásku mali 140 km/h. Mašiny odtiaľ chodili na vývaz generátora, lebo tam boli neustále preskoky. Za tie roky už zrejme tie prúdy nemohol vydržať. Cvičný sa tiež chytali za hlavu, ale bohužial proti Rakušanom nemohly nič....Ešte mi sme dostali od nich keď praskla na 754 olejová trubka a okidala im tam olejom ich vzácnu prírodu. To ste mali vidieť v depe to haló....

Jak jsem psal v závorce, mělo by ;) To, že to je uvedené v technické dokumentaci neznamená, že to musí po 20 letech provozu fungovat nebo že to mezitím někdo neodstranil/neznefunkčnil :D

Ad Silnice není závodní dráha

Pan Šemora napsal: ....... pokud se přecházelo na druhou stranu a nechala se zatažená brzda .......

Toto se také týká vlakových souprav sestavených z mojích oblíbených M131.1 + n přívěsných + M131.1 - tam také při přechodu z jednoho konce vlaku na druhý nesmíte nechat brzdu zataženou !!!
Také se to týkalo některé soupravy metra, ale které už nevím moc je neprovozuji.

nebulus napsal:
Dá sa v engu nastaviť, že pri prekročení konštrukčnej rýchlosti zíde mašina z výkonu? Jedná sa o diesel.
Dá se to nastavit poměrně jednoduše - MaxVelocity ( x mph ).Pokud se rychlost zadá v km/h,tak to nefunguje.Co se týče max otáček motoru,tak těmi se v msts nastavuje především rychlost mašiny,ne výkon.

Vyskúšal som a nezdá sa mi to, že by to fungovalo, maximálku som dal 12mph ( cca 19km/h ) a bez problémov som po rovine išiel 24km/h, pričom som mal pár ton ako záťaž.

Úpně obecně, maximálky jsou všude nastaveny na konstrukční rychlost (pokud ŽSR něco nezměnil) a vždy se mašina rozjede o 10km více než je nastaveno. Například 350 pojede 170, laminátka 240 pojede na plný knedlík 130.
Asi by se mělo nastavovat trochu méně, aby v praxi konstrukční rychlost překročit nešla.

Zbyňku, ono zase v praxi prekročiť konštrukčnú rýchlosť nie je problém, hlavne ak tam nie je MIREL. Ja som iba chcel zistiť aké sú možnosti nastavení pre banskú mašinu, kde nie je žiadny zabezpečovač ani rýchlobrzda. Konštrukčná rýchlosť je 18km/h, ktorá sa v reále možno ani nedá dosiahnuť, pretože hrozí vykoľajenie na šialenom zvršku a oblúkoch o polomere 10m.

nebulus napsal:
Zbyňku, ono zase v praxi prekročiť konštrukčnú rýchlosť nie je problém, hlavne ak tam nie je MIREL. Ja som iba chcel zistiť aké sú možnosti nastavení pre banskú mašinu, kde nie je žiadny zabezpečovač ani rýchlobrzda. Konštrukčná rýchlosť je 18km/h, ktorá sa v reále možno ani nedá dosiahnuť, pretože hrozí vykoľajenie na šialenom zvršku a oblúkoch o polomere 10m.
Pokud je to úzký rozchod,tak tam je ještě jedna zvláštnost,na kterou jsme přišli při testování trainsetu JZD.MSTS vypočítává rychlost podle našich zkušeností z rychlosti otáčení kol.A proměnná je právě průměr hnacích kol.Pokud je průměr hnacích kol nad 50 cm,tak tam není problém.Pokud je menší,msts to neumí správně vypočítat a MaxVelocity se musí upravit ručně na nižší hodnotu,než by odpovídala pouhému přepočtu.Takže bych doporučil snižovat hodnotu MaxVelocity bez ohledu na to,jestli je jiná než vypočtená.
Jinak se rychlost snížit nedá.

Zbyněk Šemora napsal:
Úpně obecně, maximálky jsou všude nastaveny na konstrukční rychlost (pokud ŽSR něco nezměnil) a vždy se mašina rozjede o 10km více než je nastaveno. Například 350 pojede 170, laminátka 240 pojede na plný knedlík 130.
Asi by se mělo nastavovat trochu méně, aby v praxi konstrukční rychlost překročit nešla.
To je vždy individuální nastavení engu,s tím maximálka nemá co dělat.Co jsem ladil engy pro J.Skůru,tak tam vždy byly nastaveny rychlosti tak,aby nepřekročily maximální povolenou rychlost s rezervou ± 5km/h s povolenou zátěží.Nejsem přítelem toho,že mašina jede jako utržená ze řetězu a co nemá s realitou nic společného.Zářný příklad je 350,v praxi tu rychlost nemůže prostě vyvinout.

Naposled editoval moderátor:
Dělám si trochu pořádek v trainsetu a všiml jsem si, že u modelu loko OKD 770.534 (resp. skinu na model Ondry Janiše) je v engu zapsán Freightanim ( naraznik.s 1 1 ). Tento model ovšem - na rozdíl od starší verze - nárazníky má; jako Freightanim bych tam proto očekával spíš ( okd_770534freight.s 1 1 ), který je u -rv a -bs verze engů tohoto modelu. Tedy aby nevznikl omyl, eng u modelu na stránkách Ondry Janiše je v pořádku, ten nárazník jsem našel v okd_770534.eng v originálním trainsetu BP verze 8.
Jen bych potřeboval potvrdit, zda je tam ten nárazník omylem, jinak já si to u sebe opravím sám, to je v pohodě.

Ano, nema tam byt ziadny naraznik, v TBP bude zrejme chyba. Spravne ma byt ako pises, cize
Wagon ( okd_770534
Type ( Engine )
WagonShape ( okd_770534.s )
Freightanim ( okd_770534freight.s 1 1 )

Back
Nahoře