nastavení modelů pro MSTS

Vážení diskutující,nezdá se Vám,že hodně diskusí se míjí s názvem diskusní skupiny?Poslednou dobou se tento nešvar velice rozmohl a tak bych Vás všechny chtěl poprosit,to zdůrazňuji,poprosit,držete se prosím tématu diskusní skupiny,již několik diskutujících se ozvalo,že toto forum začíná být nepřehledné.Je jistě zajímavé,jak Ppoollll přišel k své přezdívce,sám jsem k tomuto tématu přispěl a tudíž mám také svůj díl viny,ale tato témata by se hodila do jiné diskuse než je tato.V této chvíli řešíme opravdu důležitou věc a pokud nedotáhneme tuto věc až do konce,naše modely nikdy nebudou reálné.Náhodou jsme přišli na jednu velice zajímavou věc a to,že korektní nastavení *eng\*wag a *sd souborů je závislé na nastavení MSTS v konkrétním PC. Známý skinař (nebudu ho jmenovat) mi poslal k otestování své úpravy výše uvedených souborů jednoho modelu a přiložil screeny,ve kterých jsou modely spojené nárazník na nárazník.V mém PC došlo k zajímavé věci,že toto identické nastavení funguje jinak - mezi modely jsou mezery a známé červené čáry ESD_Boudung_Box jsou jiné než u modelů známého skinaře.Takže vidíte,že vše není tak jednoduché,jak si někdo myslí.Podle mě je příčinou tohoto jevu jiné nastavení MSTS v mém PC,jinak by k tomuto jevu nemohlo dojít.Typ Windows zde nehraje velkou roli, v podstatě je to stejné.Mohl by někdo jiný podat logické vysvětlení tohoto jevu? :idea:

Petr Novák: Napíšeš sem prosímtě odkaz u Havla kde to mám hledat ? Já ty stránky prošel celé ale nic jsem nenašel dík.

KaMat napsal:
Petr Novák: Napíšeš sem prosímtě odkaz u Havla kde to mám hledat ? Já ty stránky prošel celé ale nic jsem nenašel dík.

Tak to máš pravdu,já jsem taky ten soubor modelsize teď u Havla nenašel.Ale nic se neděje,jak jsem už psal,připravuje se varianta 2.0,
která má být podle toho,co mi sdělil autor,v blízké době uveřejněna u Havla.Na poslední chvíli se přišlo na nějaké nepřesnosti a autoři (je to týmová práce) chtějí pustit do světa verzi bez chyb.Osobně jsem také na ni zvědavý,má to být obsáhlejší a tak se přemýšlí,jak to udělat,aby si i modemisté mohli soubor bez problémů stáhnout.Pokud máš zájem,mohl bych Ti verzi 1.0 poslat mailem,má 4MB.Piš na adresu
petrnovak@mybox.cz :D

Naposled editoval moderátor:
Rozměry

Petr Novák

Jaké nastavení níže uvedeného parametru v DEFAULT.WAG má ten dotyčný skinař a jaké nastavení je u Vás?
"30cm # Minimum couple distance"
Pokud ho nemáte oba stejné ale používáte přitom ten samý SD a WAG/ENG soubor tak to má vliv na připojování - reaguje to jindy.
A jsou oba vozy nastaveny stejně na obou PC?
Ptám se jen tak pro kontrolu. Pokud to nebude obtěžovat tak bych to po zaslání dotyčných ENG/WAG a SD souborů testnul abych viděl jestli to budu mít s mezerama či bez nich. :?:
A ještě jedna věc. Nejde náhodou o nesouměrný model? Zobrazte si rozměry modelu v programu ShapeView stiskem kláves Ctrl+C. Pokud Y rozměr nebude stejný tak ten model mohl být v soupravě otočen. Zkuste si zařadit některý nesouměrný model do soupravy (například Ampz od JaMara) takto - Normál, Reverz, Reverz, Normál, Normál a koukněte na ty mezery. Pokud se podaří někomu vyladit VŠECHNY mezery v takto řazené soupravě nárazník na nárazník a tento citovaný nesouměrný model přitom bude reagovat na spojení při jejich doteku tak před ním smekám.

Re: Rozměry

Ppoollll napsal:
Petr Novák

Jaké nastavení níže uvedeného parametru v DEFAULT.WAG má ten dotyčný skinař a jaké nastavení je u Vás?
"30cm # Minimum couple distance"
Pokud ho nemáte oba stejné ale používáte přitom ten samý SD a WAG/ENG soubor tak to má vliv na připojování - reaguje to jindy.
A jsou oba vozy nastaveny stejně na obou PC?
Ptám se jen tak pro kontrolu. Pokud to nebude obtěžovat tak bych to po zaslání dotyčných ENG/WAG a SD souborů testnul abych viděl jestli to budu mít s mezerama či bez nich. :?:
A ještě jedna věc. Nejde náhodou o nesouměrný model? Zobrazte si rozměry modelu v programu ShapeView stiskem kláves Ctrl+C. Pokud Y rozměr nebude stejný tak ten model mohl být v soupravě otočen. Zkuste si zařadit některý nesouměrný model do soupravy (například Ampz od JaMara) takto - Normál, Reverz, Reverz, Normál, Normál a koukněte na ty mezery. Pokud se podaří někomu vyladit VŠECHNY mezery v takto řazené soupravě nárazník na nárazník a tento citovaný nesouměrný model přitom bude reagovat na spojení při jejich doteku tak před ním smekám.
Jak má nastavený default.wag ten skinař se mohu jen dohadovat,je to aktivní stojvedoucí a nyní má turnus,takže na odpověď si počkáme.Já mám nastavení default.wag podle p.Frinty ve variantě dle modelsize 1.0.Použil jsem pak *eng a *sd soubor,který mi skinař poslal emailem,takže nastavení 714 by mělo být naprosto identické.Soubory mohu zaslat, není problém.Tu Vrbamovu 714 jsem nijak netestoval,použil jsem ji tak,jak jsem si ji stáhl.Zarazila mě velikost mezery mezi 714 a vozem Btn,který má nastavení dle p.Frinty.Dvojice těchto vozů se spojuje nárazník na nárazník.Jiné varianty spojení 714 s jinými vozy jsem netestoval z časových důvodů,nyní se k PC dostávám až po 20 hodině večer.Také musím vydělávat jako ostatní.Moc se omlouvám,netušil jsem,jaké vzrušení vyvolá můj příspěvek.P.Frinta mi ráno poslal podobný dotaz,stihnul jsem mu odpovědět a poslat na test *eng a *sd soubory a screeny spojení 714 s Btn a 714 s 714. Na druhé straně jsem rád,že se čím dál tím více lidí zajímá o správné nastavení modelů a o to mi především šlo.Proč bych si měl kazit dojem z jedoucího vlaku,který má mezery mezi vozy tak velké,že se jeden diví,že ten vlak vůbec jede.

K problému s asymetrickým modelom.

Zostavil som "consist" z modelu Ampz v postupnosti Loko+Normál, Reverz, Reverz, Normál, Normál+Loko a tie medzery medzi vagónmi sa mi nepodarilo úpravou parametrov odstrániť. Tak som prikročil k posunutiu celého modelu tak aby bol symetrický (to sa podarilo až na niekoľko bezvýznamných milimetrov). Po nastavení doporučených parametrov podľa návodu od Ondřeja Frinta sa jednotlivé vagóny dotýkali nárazníkmi. Problém je ovšem v tom že "prechodová guma" (jej dĺžka) na konci vagónu je na každej strane iná (na jednej strane je krátka). Tým vznikne jav že aj keď sa vagóny dotýkajú nárazníkmi tak medzi "prechodovymi gumami" je medzera. Malá, ale je. To by sa ale musel upraviť priamo model.

P.Frinta upozorňuje,že některé modely jsou asymetrické a ty může upravit pouze autor modelu.Podle seznamu ve modelsize 1.0 jde o tyto modely: 720,721,Ampz,Bmz,WRRmz,G(zrušený),
Gbkkgs a Ks.Další modely budou ve verzi 2.0
Je lépe model upravit,aby měl přesné rozměry (což není vždy pravidlem) a byl vycentrovaný.Pak problémy se zobrazováním přestanou.

Kebarko napsal:
K problému s asymetrickým modelom.

Tak som prikročil k posunutiu celého modelu tak aby bol symetrický (to sa podarilo až na niekoľko bezvýznamných milimetrov).

A jak jste ho posunul? Je možné napsat postup?

Mám ale problém - tento prográmek vyžadující zřejmě jakousi verzi Javy mi nefunguje. Přitom mám Javu na PC povolenou a nemám s ní až na ještě jednu utilitku problém. :(
Ví někdo co s tím?

Kebarko napsal:
Ja mám Win XP a funguje bez akýchkoľvek problémov.

To mě taky,ale tady byl dotaz,jak se s tím programem pracuje,co a kde se má změnit.Nebo to máme zkoušet sami metodou pokusu a omylu? Díky za pochopení.

To PPoollll : Podívej se na stránky Micorosoftu a hledej JavaVIrtualMachine nebo zkratku JVM.......to že máš povolenou Javu je jenom java script do prohlížeče a to je něco jiného

Mám ji i nainstalovanou. Tohle je jedna z prvních věcí kterou cpu na PC kvůli webu a lidem co to používaj na stránkách. Například Šemorovy stránky mi fungovaly vždy bez problémů i když tam měl tu Javu než ji zrušil. Docela rád bych tento problém odstranil. Mám WinXPprof.

Ppoolllle ( snad je to správně :wink: ) počkej , to co píšeš je JavaScript, co potřebují Šemorovy stránky.

Ale pro ten Shape File Manager potřebuješ Java Virtual Machine, což je něco jiného......

Mám W2k Profi a jede mi to...asi jsem ji tam instaloval s Visual Studiem

Zkus se podívat na http://www.java.com/en/download/manual.jsp

Naposled editoval moderátor:
Holt ne vše člověku dojde hned. A zatím jsem neměl výraznou potřebu se tím zabývat a tak jsem to neřešil. :?
Dík za nakopnutí. Teď už se snad s tím potrápím úspěšně. :wink:

Jak pokračuje tvorba návodu na úpravu parametrů modelů? Mám na mysli soubor modelsize v avízované verzi 2.0, jehož první varianta se před časem vyskytovala u F. Havla.

Josef Vogeltanz napsal:
Jak pokračuje tvorba návodu na úpravu parametrů modelů? Mám na mysli soubor modelsize v avízované verzi 2.0, jehož první varianta se před časem vyskytovala u F. Havla.

P.Frinta se mi ozval s tím,že konečná verze je na korekturách,aby bylo vše gramaticky správně.Až bude vše překontolováno,bude návod uvolněn,termín však neznám. :lol:

Hoj všichni, mám dotaz na kohokoliv, kdo dělá modely. Stáhnul jsem si z netu (Thetrain.de) nějaké modely vagónů pro úzkorozchodnou trať, ale modely jsou podstatně menší, než by měli být. Dá se s tím něco dělat ?
Díky

Back
Nahoře