nastavení modelů pro MSTS

Trochu poopravím Martense. V Německu a Rakousku je 15kV/16,7Hz. Tábor-Bechyně se jezdí stále na 1500V ss, předělává se lipenka (Rybník-Lipno) a to na 25kV/50Hz.

Přechodové stanice mezi soustavami doplním o Nedakonice na trati Přerov-Břeclav, ale zde se prakticky nepřepřahá, provoz na této trati zajišťují Esa 363.

Pro zájemce mohu poslat mapu, kde jsou vyznačeny trakční soustavy a místa jejich styků.

Bob napsal:
Trochu poopravím Martense. V Německu a Rakousku je 15kV/16,7Hz. Tábor-Bechyně se jezdí stále na 1500V ss, předělává se lipenka (Rybník-Lipno) a to na 25kV/50Hz.

Přechodové stanice mezi soustavami doplním o Nedakonice na trati Přerov-Břeclav, ale zde se prakticky nepřepřahá, provoz na této trati zajišťují Esa 363.

Pro zájemce mohu poslat mapu, kde jsou vyznačeny trakční soustavy a místa jejich styků.

Blbnu a stárnu :-)

Martens napsal:
Bob napsal:

V poho, také na tom už nejsem nejlépe. :wink:

Bob napsal:
Martens napsal:
Bob napsal:

V poho, také na tom už nejsem nejlépe. :wink:

Přesně to je 15 kV a 16 2/3 Hz. Proč to tak je jsem asi už zapomněl, ale má to něco do činění s převodem třífázové soustavy na jednofázovou.

čau lidi,nestáhnul jste si někdo ze stránek The train.de dneska DB-VT 137 ? Je tam nějaký problém,s kterým si nevím rady. Model vypadá celkem dobře,ale při startu ConBuilderu vyhodí chybu,že u tohoto modelu nedokáže lokalizovat řádek Type a proto ho nemůže zařadit do Engine seznamu. Při procházení .eng souboru tam je vše,jak má být (alespoň na první pohled) a tak nevím,co s tím. Zkoukněte to někdo prosím.Jestli ho nemáte staženej,tak ho můžu poslat mailem.Díky předem

Přesně to je 15 kV a 16 2/3 Hz. Proč to tak je jsem asi už zapomněl, ale má to něco do činění s převodem třífázové soustavy na jednofázovou.

Dneska je to přesně 15kV/16,7Hz.

16 2/3Hz bývalo "kdysy" přesně a přišli na to tak že vydělily 50Hz/3=16 2/3Hz (vyráběno při třetinových otáčkách generátoru, asi to bude složitější, ale elektrika není moje láska :D ), to platilo v době kdy dotčené železniční správy měli vlastní elektrárny. Po privatizacích a jinech bejkárnách přišlo na řadu přifázování na běžnou síť. Na frekvenčních měničích docházelo k "hádkám" kmitočtů , kvůli tomu, že to byla přesně 1/3 průmyslového kmitočtu (50Hz). No a nejjednodušší řešení daného problému bylo 16,7Hz přesně :wink:

AlesB napsal:
čau lidi,nestáhnul jste si někdo ze stránek The train.de dneska DB-VT 137 ? Je tam nějaký problém,s kterým si nevím rady. Model vypadá celkem dobře,ale při startu ConBuilderu vyhodí chybu,že u tohoto modelu nedokáže lokalizovat řádek Type a proto ho nemůže zařadit do Engine seznamu. Při procházení .eng souboru tam je vše,jak má být (alespoň na první pohled) a tak nevím,co s tím. Zkoukněte to někdo prosím.Jestli ho nemáte staženej,tak ho můžu poslat mailem.Díky předem
Skontroluj zatvorky ...

Ještě opravím Martense - na trati od Šemory se jede stejnosměrně z Třebové až do Svitav. Přechod na třífázovou soustavu je v úseku Svitavy - Svitavy Lány.
Dave

Nechci zakládat nový téma tak to fláknu sem....cbybí mi tenhle soubor?
[SHAPE FILE MISSING]
The shape definition file CDvagBtn.sd located in the folder
D:\TRAIN SIMULATOR\TRAINS\TRAINSET\CDVAGBTN\
is pointing to a file named CSDvagBaim1.s that doesn't exist in the same folder.
The error was found on this line: shape ( CSDvagBaim1.s

Amazon napsal:
Nechci zakládat nový téma tak to fláknu sem....cbybí mi tenhle soubor?
[SHAPE FILE MISSING]
The shape definition file CDvagBtn.sd located in the folder
D:\TRAIN SIMULATOR\TRAINS\TRAINSET\CDVAGBTN\
is pointing to a file named CSDvagBaim1.s that doesn't exist in the same folder.
The error was found on this line: shape ( CSDvagBaim1.s

Mrkni se do souboru *sd příslušného modelu,vypadá to,že je tam špatně napsaný odkaz na *s soubor,toto jsem řešil u některých skinů.Problém je v tom,že všechny soubory musí mít stejné jméno,jinak to vyhazuje hlášku,že příslušný soubor chybí -v *sd souboru musí být uveden název *s souboru,tak,jak se fyzicky přítomný *s soubor skutečně jmenuje.

PRCH napsal:

16 2/3Hz bývalo "kdysy" přesně a přišli na to tak že vydělily 50Hz/3=16 2/3Hz (vyráběno při třetinových otáčkách generátoru, asi to bude složitější, ale elektrika není moje láska :D ), to platilo v době kdy dotčené železniční správy měli vlastní elektrárny. Po privatizacích a jinech bejkárnách přišlo na řadu přifázování na běžnou síť. Na frekvenčních měničích docházelo k "hádkám" kmitočtů , kvůli tomu, že to byla přesně 1/3 průmyslového kmitočtu (50Hz). No a nejjednodušší řešení daného problému bylo 16,7Hz přesně :wink:

Ja len doplním, že sa jednalo o vodné elktrárne, kde bolo jednoduchšie točiť generátorom 16 2/3Hz ako 50 Hz. Takže to nemalo niečo s prevodom fázových sústav.

passion napsal:
PRCH napsal:

Ja len doplním, že sa jednalo o vodné elktrárne, kde bolo jednoduchšie točiť generátorom 16 2/3Hz ako 50 Hz. Takže to nemalo niečo s prevodom fázových sústav.

No řekl bych, že jste oba vedle, jak ta jedle :lol: .

Tak radši vážně. Frekvence 16 2/3Hz byla zvolena z úplně jiného důvodu. Zkusme se přenést do té doby. Pokud Helmuti nechtěli používat stejnosměrný napájecí systém, tak jim zbyly už jen střídavé motory. Asynchroní motory se daly v té době špatně regulovat a stejnosměrné motory (při střídavém napájení) nešly použít neb ještě nebyly usměrňovače, které by se dali v lokomotivě využít. Tudíž bylo nutné použít komutátorové střídavé motory s regulací pomocí odboček na transformátoru. Ovšem u těchto motorů vzniká problém s tzv. transformačním napětím. Jedná se o napětí, které se indukuje v cívce motoru a přes uhlík komutátoru se uzavírá v defakto téměř zkrat. To znamená, že tyto motory (na rozdíl od stejnosměrných) špatně komutují. A čím je frekvence větší, tím je komutace horší - zvětšuje se komutační napětí. Proto motory pak více jiskří na komutátoru. Při výkonech lokomotivním motorů (na rozdíl od takových mixérů, vysavačů apod.), by při frekvenci 50Hz komutátor defakto shořel.
V Itálii zkoušeli frekvenci 25Hz (50/2), ale ještě to nebylo ono, tak Němci zvolili 16 2/3Hz=50/3. Nevýhodou těchto motorů je, že musí poměrně rychle do otáček, proto se v Německu netahali těžkotonážní vlaky.
Proč to byla zrovna 1/3 z 50 má taky vcelku prozaický důvod. Šlo použít rotační měnič s 3-násobným počtem pólpárů na motoru oproti generátoru.
Jinak vodní elektrárna, která jede na 50Hz nemusí mít jiné otáčky než na 16 2/3Hz. To lze vyřešit jednoduše počtem pólpárů. Defakto jen generátor parních či jaderných elektráren (s jedním pólpárem) točí 3000ot/min=50ot/s=50Hz. Vodní elektrárny točí generátorem daleko pomaleji a 50Hz je dosaženo vyšším počtem pólpárů.
Prostě platí: Frekvence=otáčky za sekundy krát počet pólpárů
1pólpár => 3000ot/min=50ot/s =>50x1=50Hz
2polpáry => 1500ot/min=25ot/s =>25x2=50Hz
3polpáry => 1000ot/min=16 2/3ot/s => 16 2/3x3=50Hz
..
..
10pólpárů => 300ot/min = 5ot/s => 5x10=50Hz
atd.

Tak snad je to alespoň trochu jasný :idea:

Tak nějak to asi bylo, ale dneska dráhy odebírají naprostou většinu elektrické energie z normálních rozvodů (50Hz). Trafostanice napájející trať jsou vybaveny polovodičovými frekvenčními měniči z 50Hz na 16,7Hz, protože při použití 16 a 2/3Hz docházelo k haváriím polovodičů vlivem rezonancí apod. (mechanický měnič tím netrpěl - no, trpěl tím taky, ale skousnul to :lol: ) proto došlo k drobné změně frekvence z 16,6666666666666...Hz na 16,7Hz při tomto kmitočtu se již problémy nevyskytují a ani nebylo nutné měnit trakční výzbroj stávajících vozidel. :wink:

To jen na doplění dnešního stavu :idea:

soustavy

Ještě bych doplnil, třeba v Rakousku vlastní OBB svoje elektrárny a svoji rozvodnou síť, částečně to platí i pro Německo. Právě proto není problém s odlišnou frekvencí od veřejné sítě.

Mám malý problémek. Stáhnul jsem si z http://www.the-train.de nákladní vůz Danzas a chtěl ho zapojit za českou lokomotivu a v tom jsem přišel na to, že má jiný typ spřáhel a to "automatic". Šlo by nějak přenastavit ten typ na "chain" používaný u českých modelů? Těmto věcem nerozumím, tak bych potřeboval případné vysvětlení trochu polopaticky nebo jestli by mi byl někdo ochoten ty spřáhla přenastavit, tak bych to poslal mailem. Díky moc

Naposled editoval moderátor:
kabulus napsal:
Mám malý problémek. Stáhnul jsem si z http://www.the-train.de nákladní vůz Danzas a chtěl ho zapojit za českou lokomotivu a v tom jsem přišel na to, že má jiný typ spřáhel a to "automatic". Šlo by nějak přenastavit ten typ na "chain" používaný u českých modelů? Těmto věcem nerozumím, tak bych potřeboval případné vysvětlení trochu polopaticky nebo jestli by mi byl někdo ochoten ty spřáhla přenastavit, tak bych to poslal mailem. Díky moc

Úpravy spřáhel - autorem textu je Ppoollll

V nasledujicich radkach uvadim strucny komentar u parametru tykajicich se sprahel. Tyto vsechny parametry maji vliv na chovani sprahel a jeste par dalsich ktere souviseji s definici rozmeru vozidla a to i v sd souboru. To by ale jiz nemelo souviset s popisovanou hlaskou o nemoznosti pripojit vozidlo.

Mass ( 26.400t ) ------------------------------- hmotnost vozidla

Coupling (
Type ( Chain ) -------------------------- typ sprahla
Spring (
Stiffness ( 2e6N/m 5e6N/m ) ----- sily pusobici u sprahel
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s ) --- -"-
Break ( 1.1e7N 1.1e7N ) --------- -"-
r0 ( 3cm 10cm ) ----------------- rozmery ovlivnujici velikost
prodlouzeni nebo stlaceni sprahel/narazniku
)
CouplingHasRigidConnection ( 0 ) -------- pokud je tento radek uveden,
tak je jakekoliv propruzeni mezi vozidly nefunkcni
Velocity ( 0.1m/s ) -------------------- prumerna rychlost, kterou muzete pouzit
pro spojeni sprahel
)
Buffers (
Spring (
Stiffness ( 1e6N/m 5e6N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e6N/m/s )
r0 ( 3cm 10cm )
)
Centre ( 0.5 )
Radius ( 1 )
Angle ( 0.5deg )
)

DerailBufferForce ( 260kN ) ------- MASS*9,81 -- 26,4t * 9,81 = 260kN (zaokrouhleno)
--------- sila narazu kterou je vozidlo schopno pohltit pri spojovani

Hmotnost vozidla je jasna a ma vliv pri vypoctu posledniho radku (DerailBufferForce) kde je hlavni parametr urcujici jak velky naraz je vozidlo schopno pohltit pri spojovani. Lehka ci prazdna vozidla ho maji mnohem nizsi a je nutne na ne najizdet opatrneji jako v realu.
Cast v sekci COUPLING lze uvest sice 2x s ruznymi typy sprahel ale neni to tak ze vozidlo pak lze v misi spojovat s obema typy sprahel. Pozor na to. To lze jen v editoru soupravy, ten nerozlisuje narozdil od samotneho simulatoru predni a zadni stranu vozidla. V samotnem simulatoru je udajne (netestoval jsem to jen jsem se to docetl v clancich od jinych lidi a verim tomu nebot jsem s obojetnymi vozy mel take problemy) typ sprahla uvedeny jako prvni vzadu a typ sprahla uvedeny jako druhy je pak vepredu. Proto nejdou vozidla s obema typy sprahel v simulatoru vzdy svesit. Doporucuji proto nechat v sekci COUPLING pouze jeden typ sprahla. Prakticke pouziti by to melo u parnich lokomotiv s tendrem kde se da pak nadefinovat nerozpojitelna vazba mezi lokomotivou a tendrem cili se daji smysluplne vyuzit ty dva ruzne typy sprahel. Cili typ sprahla pouze jednou a u vsech vozidel ktera budou spojovana spolu stejny! S temi silami si nedelejte hlavu a proste si to dosadte vsude stejne tak jak je uvedeno. Urcuji silove pomery pri stlaceni, natazeni a pretrzeni sprahla. Parametr R0 je zavisly take na uvedenych rozmerech vozidla a muze se proto lisit u ruznych vozidel. Pokud nechcete zdlouhave testovat vysledny vizualni efekt (mezeru mezi vozidly) tak doporucuji zachovat puvodni hodnoty u konkretniho modelu. Podle dokumentace by ale nemela byt zadna z techto hodnot nulova ale je bohuzel mnoho vozidel kde to autori ignoruji a pak je nutne to korigovat aby se vozidlo nechovalo nesmyslne a nepredvidane.
Sekce BUFFERS je urcena pro sroubovku ale je pry nefunkcni. Ma urcovat nejake doplnkove chovani v dalsi verzi simulatoru. Doporucuji ji proto opsat tak jak je zde uvedeno.
Takze ted jiz jen vyzkouset. Snad to pomuze.
Upozornuji ale na to ze u vozidel existuje zhruba polovina modelu ktera kopiruje i jine chyby od jinych vozidel a nemusi to pomoci.

(z: http://www.msts.cz )

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře