Převod bmp do ace

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Pomocí TgaTool si otevřeš stávající textury 810 (soubory ace), abys věděl, jak ořezané a upravené fotky potřebuješ, vyrobíš stejné obrázky ze svých fotek, pomocí TgaTool je převedeš na ace soubory, ty pak správně pojmenuješ, v s souboru 810 provedeš správné směrování na Tvoje ace soubory ... a máš hotovo.

Možná se zeptám jako úplný hlupák, ale zeptám se.
Rád bych začal skinovat a jsem úplný začátečník. Byl bych rád kdyby byl někdo tak ochotný a poradil jak na to, jaký program nebo programy jsou nejvhodnější atd. Díky předem.

Zdravim!

Po převodu textury do .ace je textura rozmazaná. bílo a sem tam nějaká ta barva z původní textury. Dělá mi to pouze když se pokouším naskinovat okna u Zamračené. Pokud to udělám jinak, tak textura je v pořádku, ale MSTS nahlásí, že vozidlo nelze přidat do světa UID(2000), kde je zrada?

Děkuji za odpověď

Čouda

A co takhle napsat v čem a jak to konvertuješ, velikost textury, alfakanál (typ) ano či ne a podobné doplňující info?

To ti máme popisovat postup na těch X programů v kterých se to dá konvertovat?

Ppoollll napsal:
Čouda

A co takhle napsat v čem a jak to konvertuješ, velikost textury, alfakanál (typ) ano či ne a podobné doplňující info?

Používám program TGA tool2, postup převodu znám, to funguje spolehlivě, ale pouze u tý Zamračený mi to celou texturu (na okna, značení např.:749254a) rozmaže. Dělá to jen u zamračených.

Ppoollll napsal:
Čouda

To nevidíš na co vše jsem se ptal? Opět ti nemohu kvalifikovaně odpovědět neboť tvoje údaje jsou nedostatečné.

Čouda napsal:
Používám program TGA tool2, postup převodu znám, to funguje spolehlivě, ale pouze u tý Zamračený mi to celou texturu (na okna, značení např.:749254a) rozmaže. Dělá to jen u zamračených.

Pošli mi na mail onu zdrojovou texturu a ten zmršenej ace soubor. S něčím podobným jsem se setkal taky. Tak abych si tom mohl udělat obrázek o co tam jde.

Miran napsal:
Pošli mi na mail onu zdrojovou texturu a ten zmršenej ace soubor. S něčím podobným jsem se setkal taky. Tak abych si tom mohl udělat obrázek o co tam jde.

Děkuji za nabídku. onu texturu zašlu, ale až v pátek až se dostanu domů.

Ad Ppoollll:
Děkuju za snahu pomoct mi, ale psal jsem, že je to na Bertu a že se jedná o okna a navíc s přihlédnutím k tomu, že je jen jeden model Berty od pana Starého, tak mi přijde zbytečné psát Rozměry textury a jestli tam je alfakanál. Alfanál tam je, rozměr textury můžu zjistit až výkendu. Nic ve zlím, ale psát to mi přide zbytečné

Čouda

Jenže ty dotazy nejsou na zbytečné věci. Právě podle nich ti mohu říci kde je chyba. V TGATool totiž některé kombinace nefungujou a musí se ten převod dělat jinak. Nebo si myslíš že se ptám na zbytečnosti a jen tě buzeruju?

Já nemám snahu si hrát na děda vševěda. Pokud ale mám odpovědět na konkrétní problém tak potřebuji i určité informace. A že je to na bertu je sice hezké ale to neříká nic o rozměru. A že tam jsou okna neříká nic o typu alfakanálu. Ty jsou totiž dva možné.

Takže pokud chceš s něčím poradit tak příště odpovídej na položené doplňkové dotazy. Pokud ti to je ale zatěžko tak ti je také těžké poradit a budou se zde množit akorát nicneříkající příspěvky zaplňující fórum. Toto je již pátý nicneříkající a naprosto zbytečný příspěvek.

for Ppoollll: beru zpět co jsem napsal. Nechtěl jsem zajít až tak daleko, ale opět to pramení z toho, že jsem nevěděl o existenci různých alfa kanálů. Promiň

Rozměry a typ zjistím zítra večer, dřív to nejde

For Ppoollll:

Velikost textury je 359x256 32bit
Typ alfakanálu se mi nepodařilo zjistit, protože to nemůžu nikde najít. možná že kdybyste mi poradil kde se to píše tak bych se kouknul.

Čouda napsal:
For Ppoollll:

Velikost textury je 359x256 32bit
Typ alfakanálu se mi nepodařilo zjistit, protože to nemůžu nikde najít. možná že kdybyste mi poradil kde se to píše tak bych se kouknul.

Tohle všechno je způsobeno tím, že pánové nečtou ze zásady manuály. V techdocs se o texturách praví: "The pixel ratio must remain constant as in 512 x 512 pixels, 256 x 256 pixels, 128 x 128 pixels, 64 x 64 pixels or 32 x 32 pixels." A tvoje rozměry? Já na tý předloze vidím 359 x 256 pixels. Tohle přeložit TgaTool nedokáže, a následuje to zkreslení. Takže rada je jediná: Dodržovat to co je napsáno v techdocs. Velké textury (1024 x 1024 pixels) překládám pomocí MakeAceWin z MSTS tools. Pouze musí být zatržená volba Create bitmap (for cab background and controls)

Takže abych to upřesnil. TGATool2 je jen nadstavba nad programem makeace.exe dodaného se simulátorem a neprovádí žádnou konverzi. Pouze předává odpovídající vstupní soubory a řadu parametrů programu makeace.exe. Takže zvládá jen to co umí tento program. A jelikož byl MSTS 2x updatován tak v poslední verzi umí tento program a s ním i TGATool i ty textury 1024x1024. Jenže nic není bezchybné. Já mám pro jistotu schovány všechny tři verze tohoto prográmku (makeace.exe) neboť v každém jsou různé chybičky. A střídám je podle potřeby. Je ale zapotřebí mít ve shodě navolenu verzi i v TGATool.

A teď k těm alfakanálům - volby při exportu ACE bez alfy, ACE s plnou alfou (polopropustné), ACE s transparentní alfou (naprosto čistý průhledný výřez).
A ani v jedné verzi nefunguje velikost textury 1024x1024 s plnou alfou. Od třetí (nebo že by už od druhé???) verze makeace.exe to funguje jen s transparentní alfou při tom maximálním rozměru 1024x1024 neboť tento rozměr textur je podporován MSTS až po updatu.
V tomto rozměru a s plnou alfou je zapotřebí nejdříve uložit výsledek jako tga soubor. A tento výsledný soubor lze pak odpovídajícím způsobem konvertovat přes MakeAceWin program.

A k těm rozměrům - lze vytvořit i zcela nestandartní rozměry, nemusí být strany v poměru 1:1 (přesněji již Miranem citované násobky z manuálu). Je to ale o tom vědět co a jak je možné (mnoho experimentování) a umět s těmito prográmky zacházet. Jako příklad mohu uvést čelní texturu kabiny pro cab1014 šířenou se Zbyňkovým trainsetem - rozměr 1024x768. Taktéž když se podíváte na rozměry ručiček tak strany nejsou v pomeru 1:1. Je to ale o velkém experimentování a je nezbytné vědět co která z těch tří verzí programu makeace.exe zvládá a co nezvládá a na co použít MakeAceWin konverzi. Největším problémem jsou právě ty alfakanály. Čisté textury fungujou skoro bezproblémově.

Zdravím, když chci převést BMP do ACE, tak TGA Tool nevytvoří žádný soubor, Route Ritter nefunguje (nefunguje jen část s vytvářením ACE, jinak jde) a AceIt! pak hlásí "Run-time error '429': ActiveX component can't create object". DirectX mám 9.0c. V čem je chyba? Už se mi to stalo jednou, převedl jsem si pár souborů a pak najednou vypadlo toto a od té doby to nejde. Díky za radu.

Vřele doporučuji pracovat s formátem obrázků TGA místo BMP, když už nic, tak se člověk nemusí starat o alfakanály. Pokud si pamatuju z dřívějška, kdy jsem BMP používal, tak BMP může být 16bitový, 24 bitový, s 16 barvama, 256 barvama a ne se všema těmato variantama umí TGA Tool resp. MakeAce pracovat.

JiříkTK napsal:
Vřele doporučuji pracovat s formátem obrázků TGA místo BMP, když už nic, tak se člověk nemusí starat o alfakanály. Pokud si pamatuju z dřívějška, kdy jsem BMP používal, tak BMP může být 16bitový, 24 bitový, s 16 barvama, 256 barvama a ne se všema těmato variantama umí TGA Tool resp. MakeAce pracovat.

Já teda používám vždy BMP, sice je to záhul na HDD, protože jedno bmp-čko s rozlišením 2048x2048 má 12MB :D a jelikož skinuji docela dost tak jich tam mám hafo :) mám ale HDD 1000GB, takže no problem. Jinak s tím, že by TGATool takhle zlobil a nechtěl převést, jsem se setkal párkrát. Vždy se jednalo o špatné nastavení k souboru makeace atd.

JiříkTK napsal:

Nikdy som s formátom TGA nepracoval a nikdy som žiaden problém nemal.

dem napsal:
JiříkTK napsal:
Vřele doporučuji pracovat s formátem obrázků TGA místo BMP...

Nikdy som s formátom TGA nepracoval a nikdy som žiaden problém nemal.

Nikdy som BMP nepoužil, nebol najmenší dôvod pracovať s tým. Hlavná výhoda TGA oproti BMP je v tom, že prevezme či zachová z ACE alfakanál a dokáže ho v 3ds max používať, resp naznačí, ktorá časť textúry je s alfakanálom a ktorá nie.
Iste, pri modelovaní jednoduchej búdy je to jedno, kľudne možno používať aj BMP. Aj pri skinovaní to môže byť lautr jedno. Ale pri výrobe skleníka, akým sú motorové vozy a osobné vagóny a pri kopírovaní a klonovaní komponentov ( či už objektov alebo len textúr ) má TGA v 3ds max jednoznačne zjavné prednosti.

V 3dmaxe tiež používam len Bmp. Aj Bmpeer aj Ampeer som mapoval s Bmp formátu. Alfu som dorobil neskôr. Žiaden problém. Ale to je už o štýloch. Reagoval som len na to že pri skinovaní je doporučený TGA. Podla mňa zbytočná komplikácia.

Nejlépe je vyzkoušet si v praxi obě varianty a teprve pak hodnotit. Do té doby je to jen teorie a osobní názor a nikoli praktická zkušenost.

Back
Nahoře