Model 740/742

Martens

Strojvedoucí
Správce
mám problém s modelem 742/740...

chtěl jsem dělat aktivitu s tímto modelem-manipulák.....vzhledem k výhodné kabině.....spousta změn směru....

problém se má následovně.....mám připojenou 742 k soupravě....po odpojení zkusmo se v pořádku znova připojí.....pokud chci ale objet soupravu, tak se 742 čelem připojí po objetí k soupravě, ale zvláštním způsobem....nárazníky se za sebe jakoby zaklesnou....souprava se tváří jako nepřivěšená.....pokud chci s loco odjet (a to i veeeeelmi pommmallluuu - jak mi radil Pppoollll a jiní), tak se loco znova přivěsí a už nejsem schopen se od soupravy odpojit.....

po konzultaci s JOHNZEM jsem zkoušel laborovat s eng souborem -vlastnosti size a r0, ale to nepomáhá.....pouze se zvěší mezera mezi loco a soupravou......

Už jste se s tím někdo setkali? Je nějaké řešení?

Toto je problém obecný. Tvůrci MSTS nějak pozapomněli odladit chování předního spřáhla. Je to vidět například i v okně sestavení vlaku (F9) když si před čumák přivěsíš více vozů než se vejde do zmiňovaného okna. Nelze se po soupravě pohybovat. Holt ladili chování spřáhel jen směrem dozadu a na směr dopředu pozapomněli.
Zmiňované zaklesnutí a svěšení při následném pokusu odjet se projevuje u předního spřáhla u velkého počtu lokomotiv. Není to problém jen modelu 740/742. Jediná možnost je opravdu velmi pomalu (max 0.3 km/h) odjet na vzdálenost 2 pražců. Tak se dostaneš z dosahu těch spřáhel a pak můžeš začít zrychlovat. Jiné řešení neznám a ani není. Parametry spřáhel tento jev ovlivňují v minimální míře - skoro nijak. Pár hodin jsem s tím již strávil a ne jen já.

Vyzerá to tak, že predné spriahla naozaj nerozchodíme iným spôsobom, než o akom tu ohovrí Ppoollll, takže:

1. Lokomotívu aj súpravu zabrzdíme. (lokomotívu priamočinnou brzdou, súpravu brzdou ručnou)

2. kontrolér (plyn), aj radič (volič smeru) prestavíme na nulu

3. radič prestavíme do polohy od súpravy (teda vzad) opatrne odbrzdíme priamočinnú brzdu

4. ak sa lokomotíva neuvedie do pohybu sama, alebo sa pohne proti súprave, pomôžeme jej kontrolérom, kde na nanajvýš 1 sekundu navolíme 1 stupeň - rýchlosť nesmie prekročiť 1 km/h.

5. vzdialime sa na vzdialenostť 1-2 pražcov

6. pridáme a odídeme od súpravy

No ještě jsem s tim laboroval a dospěl jsem k jednomu závěru.

1) Modely mají původně v eng souboru v definici spřáhla r0( 3cm 10cm) - tyto jsem změnil na r0( 30cm 30cm)
2) Pokud jsem spojil dvě 742, tak ani ty se mi nepodařilo rozpojit
3) S úpravou , uvedenou v bodě 1) už to začalo fungovat.
4) Pokud jsem spojil loco s nějakým vozem ( testováno na Eas-u), tak tady jsem taky ve wag nastavil stejné r0 ve wag souboru a za odjezdu od soupravy několikrát pokusit odvěsit......asi na 4 pokus to vyjde vždy...

Ale stale to nejni košer.....

Martens

Skus dat tie rozmery spriahla este vacsie, alebo sa pohraj s riadkom inertial tensor - ja na tieto veci mierne nemam cas

přední spřáhla

Martens: Pokud budeš přesvědčen že se ti daří již odpojovat vozy od čela lokomotivy (740/742) jinak než pomalou jízdou tak si pak zkus spojovat a rozpojovat dvě samé 740/742 čumáky proti sobě. Je to jediný způsob jak si můžeš být jistý tím že do toho nezasahuje něco jiného - konkrétně nastavení jiného modelu. Pokud by se ti to povedlo vyladit tak by jsi měl obrovské štěstí a pomohl by jsi tomuto modelu. Já nad tím strávil několik hodin než se mi podařilo najít chybu u originál modelu neboť tam měl Ondra chybu v sd souboru a na čelo tohoto modelu nešlo připojovat vozy vůbec. A nakonec jsem to, potom co jsem se naučil odpojovat pomalou jízdou a odstranil tuto autorovu chybičku, již vzdal. U 810 či jiných modelů narazíš dříve či později na to samé a tak jsem se s tím již smířil a naučil se pomalu odjíždět. Je to opravdu obecný problém. U zadního spřáhla se to dá nastavovat po centimetrech ale vepředu to skáče po jakýchsi velkých skocích a rozměry se nedají nastavit nijak moc přesně.

Pooll: Právě, že 740/742 už mi fungují správně.....změnil jsem to nakonec asymetricky.....r0( 20cm 30cm) a rvs model má r0( 30cm a 20cm)....tam to funguje na první šup......teď jsem dal zkušebně u Eas-u r0( 30cm 30cm) a uvidím, co to udělá.

Ppoollll : TAk jsem to vyzkoušel a vypadá to tak, že 742 spolu spojim v pohodě opačnými čely, pokud mám v definici eng r0, které je uvedeno v předchozím příspěvku.....na připojení vozů to už vliv nemá a jediné co zafungovalo bylo plížení, tj. vveeelllmi ppppooooommmmmmaaaallluuuu od soupravy, tak aby si toho nevšimla :-)

U vozů jsem zkoušel r0 v rozpětí od originálu r0( 3cm 10cm) až po
r0( 40cm 40cm) bez efektu.......

Tolik bádání.....jdu se trochu odreagovat na stavbě posázavského pacifiku.

Martens

Nepochopils. Měl jsem na mysli ten samý model (eng) ne normál a revers. Pokud spojuješ dva různé modely (eng) tak jsi mimo problém a nic tím neřešíš.

Poradí mi někdo, zda-li je možné se u modelu zbavit rozsvícených koncových světel, pokud si to sám nenavolím?

je tam parametr Headlight ( 0 ) tak to bud s prepis nebo prislisny kus Light ( ... ) smaz

Pekná práca, klobúk dole, Nebulusove fotky sa ujali, no a medzičasom máme nafotený ďalší ex-Leopoldovský stroj 742, to len tak pre zaujímavosť.Tuším je to 373.

Možno to je "magické oko" 740,treba sa poriadne zadívať :lol:
- Kebarko,veľmi pekná robota.
- Duuso,máš ešte v ponuke vrútockú ŽOSkársku 740 ? Ak je to tá v modrobielej "metalíze" tak na tomto modely by celkom pekne sedela...

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře