Zvuky - vozidel, tratí

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna PV
  • Datum začátku Datum začátku
No, mě jde spíš o to, že to píská na můj vkus až moc :? Když jsem jel tu prví aktivitu - Den blbec, tak na te lokomotivě "to nedělalo". Proto by mě právě zajímalo, jestli se to dá nějak eliminovat technikou jízdy, to mě zajímá spíš než nějaké zásadní technické detaily, protože bych jim teď prakticky skoro vůbec nerozuměl - nechám si to na později, až se trošku dostanu do obrazu. Polovině věcí na fóru nerozumím vůbec, hlavně když se baví staří mazáci - a myslím, že nejsem sám :D

Pitris napsal:
No, mě jde spíš o to, že to píská na můj vkus až moc :? Když jsem jel tu prví aktivitu - Den blbec, tak na te lokomotivě "to nedělalo".
To bude tím, že tam byla tuším 151 s odporovou regulací výkonu. 363 má pulzní regulaci. Ale jak psal Martens, jsou tu povolanější.

Tak jsem "zjistil", že ten "vysoký" tón přestává být slyšet někde kolem 60% výkonu, je to tedy takhle v pořádku?

Pitris napsal:
Tak jsem "zjistil", že ten "vysoký" tón přestává být slyšet někde kolem 60% výkonu, je to tedy takhle v pořádku?
Nevím nejsu fíra, ale myslím si že kdybys jsi to dal nad těch 60%, tak by jsi zavřil lokomotivu. Mi se náhodou ty vysoké tóny velice líbí, je to krok či dokonce skok k realitě, až někdy uvidíš rozjíždět eso, tak právě takovéto vysoké tóny uslyšíš

No, rozjíždět možná jo, jenže ono to dělá pořád. 60% s rozjetým vlakem je moc? Jen mi přijde divné, že to na čas přestane, chci trochu ubrat tah a je to zase slyšet. Přijde mi to zkrátka divné.

Pitris napsal:
No, rozjíždět možná jo, jenže ono to dělá pořád. 60% s rozjetým vlakem je moc? Jen mi přijde divné, že to na čas přestane, chci trochu ubrat tah a je to zase slyšet. Přijde mi to zkrátka divné.
S rozjetým vlakem ne, stačí sledovat ampermetr. Pokud dáš ze stání přímo 100%, tak to určitě dobré není

P.S. ampermetr je ten spodní bylí budík nalevo od rychloměru
http://eso.ts-web.info/fotky/363-082s.jpg

Jo, to je mi jasne, pekne se to chovalo na 151 v aktivite Den blbec. Tam byla i signalizace prokluzu. Trosku me zarazilo, ze se u te 363 zadny prokluz neprojevil nebo ho tedy nepozoruji. Mašina zrychluje jako by se nic nedělo :) A ten zvuk, ty tyristory, jak bylo napsano vyse, tobe to vazne nevadi? :)

Pitris napsal:
Jo, to je mi jasne, pekne se to chovalo na 151 v aktivite Den blbec. Tam byla i signalizace prokluzu. Trosku me zarazilo, ze se u te 363 zadny prokluz neprojevil nebo ho tedy nepozoruji. Mašina zrychluje jako by se nic nedělo :) A ten zvuk, ty tyristory, jak bylo napsano vyse, tobe to vazne nevadi? :)
Pravda že jsou ty zvuky trochu nepříjemné, ale dá se to v pohodě přežít. V kabině na 362/3 indikátor prokluzu není, zkus F5 , možná že ti to napíše

Pitrísku, Pitrísku,

to řvaní tyristorů je prostě reál a musíš se s tím smířit, stejně jako fíra v reálu. Musí se smířit i s tím, že o ploché čelo opírající se sloupec vzduchu vytváří infrazvuk. To je také dobrota.
Zvuky jsou dílem Dráčika a reálnější už být nemohou.
A pokud nemáš ani nejmenší ponětí o elektrotechnice, tak si to velmi zjednodušeně představ tak, že ten motor reguluješ velmi rychlým zapínáním a vypínáním. Čím rychleji zapínáš, tím vyšší napětí dostaneš.
A to zapínání a vypínaní bzučí.

Pro zajímavost se podívej sem:
http://data2.edisk.cz/stahni/93294/Tyristory.wmv_688.35kB.html
Lokomotiva je zhruba v rychlosti 110 km/h ve výkonu a tyristory tichounce bručí, poté si automatika z výkonu trochu shodí a ozve se ten vyšší tón.

Nemyslíš, že by bylo lepší se při první návštěvě fóra trochu rozkoukat, přečíst si nějakou knížku o mašinkách a pak klást dotazy typu "že to divně bzučí"?

Naposled editoval moderátor:
Ok, stydím se :eek:

Na foru nejsem poprve, zaregistroval jsem se až teď, dlouho jsem se tady rozhlížel, četl věci o brždění (stejně tomu houby rozumím :eek: ) ale časem na to všechno přijdu :D Právě až teď jsem se osmělil zeptat.

Díky moc za detailní odpověď a za odkaz. Co se týče knížky o mašinkách 1) můžeš mi nějakou prosím doporučit? 2) Přečtu si ji až někdy, to bych tu diplomku nedopsal :)

Ještě jednou díky, že se takhle věnujete každé lamě

Ten první článek jsem četl a atlas lokomotiv jsem objevil dneska :D Tak vidíš, že nejdřív koukám a pak se ptám, ale beru, že mám hloupé otázky. Zkrátka mě to zarazilo, v te 151 bylo tichoučko, ale jak někdo říkal, je ten výkon regulován odporově či tak nějak :) Dokonce mám ponětí o tom, že existují nějaké hospodárné stupně a asi i vím, kde to v cabu od 151 najdu, tedy jejich indikaci.

Každopádně moc díky za osvětlení a hlavně za ten odkaz. Ještě teď se stydím za tu hloupou otázku a díky všem, kdo dělají takhle skvělé a reálné modely

Elektronické obvody lokomotivy jsou sice občas problematické i v dnešní době, ale vzhledem ke složitosti lokomotivy (řady 363/362 jsou naše nejsložitější lokomotivy) je počet těchto závad na únosné úrovni. Předností lokomotivy je klidný a tichý chod (až na bzučení měničů)............ :D Fakt se stydím :eek:

Pitris napsal:
Pulzně regulované lokomotivy mají elektronickou protiskluzovou ochranu a ta je tak citlivá, že zachytí skluz už při hodnotě, kterou fíra sotva sluchem zaznamená. Jakmile se objeví malinký skluz, je ihned do regulátoru tahu vyslán příkaz ke snížení tažné síly a skluz se nemůže dále prohlubovat. Lokomotiva tak jede na mezi adheze. Skluzovka je tak citlivá, že se musí dávat pozor i na takové "drobnosti", jako je rozdílný průměr kol po soustružení. V praxi to znamená asi toliko, že když se na některé obruči objeví vydroleniny, musí se osoustružit nejen tato postižená náprava, ale spolu s ní i ostatní, aby měly stejné průměry, jinak by skluzovka vyhodnotila rozdíl otáček i při plné adhezi jako skluz a omezila tažnou sílu, takže lokomotiva neutáhne plánovanou zátěž. S tímto případem jsem se setkal osobně, při stání byla schopna zabrzděná lokomotiva utrhnout celé nádraží, ale po odbrzdění a rozjetí na nějakých 10-15km/h spadly proudy prudce dolu a přestala táhnout.
Pitris napsal:
Elektronické obvody lokomotivy jsou sice občas problematické i v dnešní době, ale vzhledem ke složitosti lokomotivy (řady 363/362 jsou naše nejsložitější lokomotivy) je počet těchto závad na únosné úrovni. Předností lokomotivy je klidný a tichý chod (až na bzučení měničů)....... Fakt se stydím
Pokud považuješ tyhle stroje za nejsložitější, tak ses asi ještě nesetkal s asynchrony ( 114, 169, 471 ) a jejich regulátory.
Jinak pro znalce, nebzučí ty tyristory jako takové, ale částečně rezonuje jejich plášť ( to není slyšet vzhledem k ostatním hlukům ), ale ten kravál způsobují převážně jádra magnetických obvodů - vyhlazovací a kompenzační tlumivky, kterých je na mašině docela dost. A od nich se rozezvučí celá skříň.

Díky díky díky :)

Fakt si vašeho přístupu moc vážím. Jinak, ten druhý citát - to je právě z toho atlasu lokomotiv, tam je považují za složité :) Jen jsem se chtěl tímto omluvit za to, že nejdřív nečtu a pak se ptám. Zkrátka, že tam ta informace byla.

Pitris: Bob57_cz Ti to vysvetlil odborne, ale aby si pochopil trošku systém toho "bzučania", tak Ti to skúsim vysvetliť laicky. Poznajú to len mašinky radu 162, 163, 362 a 363. Jak bolo povedané jedná sa "sekanie" napätia, alebo velmi rýchle zapínanie a vypínanie napätia pre jednotlivé motory. Keď sa rozbiehaš, počuješ najprv tri tóny. Tie sú zavyslé od rýchlosti a od velkosti výkonu. Najprv počuješ 33Hz tón do rýchlosti cca 10km/h, potom si mašinka zvýši frekvenciu "otvárania a zatvárania" na 100 Hz (ten je najtichší) a asi pri 30 km/h sa prepne na tento nepríjemný pisklavý 300Hz tón, ktorý bohužial počúvame aj v reále. Pri tomto tóne sa väčšinou aj udržuje rýchlosť. Nakoniec poznáme ešte štvrtý tón, ktorý znie tak isto ako ten na 100Hz, len sa líši šírkou (to už je odborné), ale pri tom buchote sa zdá, že ostalo ticho. Tento sa používa len pri rozbiehaní, teda v msts som ho nastavil na týchto asi 60% výkonu. Pri dokončení rozbiehania sa zas prepne na "udržovací" 300Hz.

Toto všetko si ale mašinka prepína sama, rušňovodič len sedí a počúva. Hádam som to napísal tak, aby si s toho niečo mal. :D

Dráčik:
Přísahal bych, že když jsem měl loni v ČT v ruce 111.032, tak mi "bzučela" taky. 8)

Tak to je možné, o jednosmerkách viem len to, že sú zelené. (aspoň u nás boli). 111 mali nejakú reko na pulznú reguláciu, ale neviem o tom nič, viac by vedel Bob57_cz.

Michal napsal:
Dráčik:
Přísahal bych, že když jsem měl loni v ČT v ruce 111.032, tak mi "bzučela" taky. 8)
111 má na kapotě namalovaný tyristor a každý tyristor bzučí.
Když jsem si tenkrát hrával s pikovláčkem, také jsem měl tyristorovou regulaci Jízda/brzda a také to bzučelo. :lol: Kde jsou ty časy.

Back
Nahoře