Trainset a jeho značení

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dejv
  • Datum začátku Datum začátku
Jenom takova nezasvecena otazka. Proc, kdyz si da pan Semora praci s kompletnim predelanim trainsetu, siri ho na CD, proc vznikaji dalsi odchylne normy? At uz jen u adresaru napr cd_163 (Semora) / cd163 (Vrbam). Semoruv system dotahuji nekteri modelari k dokonalosti, kdyz vsechny soubory patrici k modelu pojmenuji napr. cislem loko (363070.eng/.s/.sd). Bohuzel vetsina skinaru na to kasle a udela klidne dva ruzne skiny lokomotivy s naprosto identickymi nazvy souboru :mad:
Co je spatneho na Semorovo systemu? Je to rozhodne lepsi, nez kdyz ma kazdy skin vlastni adresar - v tom obrovskym mnozstvi adresaru se pak velice dobre hleda :x

Vrbam 1: Nezlob se na me, ale pokud mam dva adresare napr. cd_240 a cd_Gbkkqs, ktery z nich je vagon a ktery masina? Je nutne mit v nazvu slovo "vag"?
Vrbam 2: Adresare "CD" a "ZSSK" by nebyly spatne :idea:

Naposled editoval moderátor:
Nick napsal:
Jenom takova nezasvecena otazka. Proc, kdyz si da pan Semora praci s kompletnim predelanim trainsetu, siri ho na CD, proc vznikaji dalsi odchylne normy? At uz jen u adresaru napr cd_163 (Semora) / cd163 (Vrbam). Semoruv system dotahuji nekteri modelari k dokonalosti, kdyz vsechny soubory patrici k modelu pojmenuji napr. cislem loko (363070.eng/.s/.sd). Bohuzel vetsina skinaru na to kasle a udela klidne dva ruzne skiny lokomotivy s naprosto identickymi nazvy souboru :mad:
Co je spatneho na Semorovo systemu? Je to rozhodne lepsi, nez kdyz ma kazdy skin vlastni adresar - v tom obrovskym mnozstvi adresaru se pak velice dobre hleda :x

Vrbam 1: Nezlob se na me, ale pokud mam dva adresare napr. cd_240 a cd_Gbkkqs, ktery z nich je vagon a ktery masina? Je nutne mit v nazvu slovo "vag"?
Vlastik-mě je osobně jedno jak kdo si nazve adresář a složky ,neboť je pořád lépe si mít co přepsat než nic,myslím si že tohle jsou dost silná slova na účet pana Vrbam,neboť bez něj by jsme dnes jezdili jen s tím co kdysy vyrobil p.Starý nebo Dejv,nerad bych aby kvúli někomu jako vy se přestala dělat tvorba,vy sám jste tu ještě nic nepředved,tak nás modeláře nechte napokoji,pořád lepší je to přepsat než nemít co přepsat,Vlastik525-26,010,011,230.

Vlastik napsal:
Nick napsal:

Vlastik-mě je osobně jedno jak kdo si nazve adresář a složky ,neboť je pořád lépe si mít co přepsat než nic,myslím si že tohle jsou dost silná slova na účet pana Vrbam,neboť bez něj by jsme dnes jezdili jen s tím co kdysy vyrobil p.Starý nebo Dejv,nerad bych aby kvúli někomu jako vy se přestala dělat tvorba,vy sám jste tu ještě nic nepředved,tak nás modeláře nechte napokoji,pořád lepší je to přepsat než nemít co přepsat,Vlastik525-26,010,011,230.
Omlouvam se, pokud to vyznelo jako nejaky osobni utok na Vrbama. Ale trochu me mrzi, ze se cela komunita nedokaze shodnout na jednom znaceni a kazdy se snazi prosadit to sve. A prispevky typu "Nefunguji mi aktivity, co mam delat?" me uz docela vytaci, Vas ne? Asi Vas bavi stahovat modely, prepisovat nazvy, stahovat aktivity, zase prepisovat nazvy.

mna to tiez permanentne nasiera, ale holt neni inej pomoci ... nastastie na prepisovanie modelov a aktivit na PB normu nie som sam :o)

To Nick:
Takova zajimavost je, ze ta norma vznikla pred pulrokem kvuli sjednoceni TRANSETu, takze neni dodatecne ted, ale uz pred delsi dobou.

1) To oznaceni "vag" bylo spise kvuli tomu, aby loko mely adresare vyse nez vagony a timto to bylo prehlednejsi.

2) Udelat adresare CD a ZSSK pro vsechny vozidla je ironie!

Pripominam, ze vozidla z trate p. Semory jsou puvodne zamyslene jako doprovodne a neresi nas problem.

A pokud zavedete jakykoliv system na oznacovani, tak se vyskytnou vzdy lidi, kteri se tim ridit nebudou a vas system je nanic.

pokud si pamatuji, tak před půlrokem byly u Havla 3 návrhy způsobu značení. Žádná z těchto variant se ale nezačala používat jako norma. Mé značení vozidel nebyla jako náhradní varianta, ale bylo třeba přizpůsobit se návěstidlům od Tomiho, které mají mnohem širší možnosti proti standartu, který se do té doby používal. Také nestačil systém, kdy kabiny a zvuky byly v adresáři lokomotiv (stovky mega navíc). Tak jsem převzal sdílení kabin a zvuků od Pikka a opravil jsem všechny překlepy v sd a eng souborech. Později "mému" systému požehnal Dejv a podle něj byly upraveny cvf soubory, aby složka Cabview mohla z adresáře lokomotiv definitivně zmizet. Jinak původní myšlenka tohoto systému značení je od pana T. Celý systém značení podrobně popisuje na mých stránkách
http://www.cbox.cz/semora/MSTS/navodtrainset.htm
Některé modely mám převzaté i s logickou úpravou všech souborů od tohoto pána. Pokud čtu další návrhy značení od jiných autorů, tak mi připadá, že si mnozí přečetli příspěvek pana T na odkazu výše a prezentují to samé pod svým jménem. V současné době pan T uznal, že je nepřehledné mít každé inventární číslo v extra složce a dal si práci s přejmenováním všech s a ace souborů aby bylo možné tohle ve všech případech uskutečnit. Jak píše Vrbam, je zbytečné vymýšlet další systémy značení, setkal jsem se i s případem, že někdo používá místo common.snd složku zvuky. T zase používá místo common.cab pouze cab. To je to samé, jako by jste si přejmenovali při instalaci složku Windows na Virus. Na výkonu počítače to nic nezmění, ale máte to jinak. Ale začít by s nějakou normou značení měly sami tvůrci original modelů, podle toho by se s jiným inventarním číslem odvíjely skiny. Jinak složky common.cab a snd považuji za zavedené a autory modelů již uznávané. Alespoň první vlaštovka ke sjednocení, jinak řečeno, systém který prezentuji s tratí řeší náš problém pane Vrbam.

Co se tyce meho navrhu, tak ja jsem vychazel ze znaceni od Stareho a od Janise, protoze mi to prislo jako nejrozumnejsi a nejjednodussi.
Proc treba pridavat "_", vzdyt je to zbytecne
a jaky je tedy rozdil mezi "CD242" a "CD_242"?!

Prvni loko oznacit pouze jako radou a ostatni cislovat,
tim by bylo jiste, ze nejaka loko v uvedenem adresari je
a treba v mem pripade si CON soubory tvorim ve WordPadu.
Duvod je jednoduchy, je to rychlejsi
a pokud mate napr. rychlik a chcete jen prehodit loko,
tak staci prepsat 3 radky a zkopirovat/prejmenovat samotny CON soubor a je to.

Rozhodne me prijde, zbytecne tvorit stovky adresaru s jedinou loko od jedne rady.

Jen nechapu proc jste vsichni "nadrzeni" na pouzivani tecky v oznaceni adresaru, pokud ja vim, tak tecka je rezervovana pro odeleni jmena souboru a jeho pripony,
tak nevim proc to zase menit a jit tzv. proti proudu.

Moc bych na sebe nebyl hrdy byt vami, protoze sice se vam poradilo sjednotit,
transet k vasi trati, ale jeste se nic nedeje se sjednocovanim oznaceni budoucich modelu nebo skinu.
Coz bude vetsi orisek a jak se zda, tak zadny clovek nechce odstoupit od sveho nazoru oznaceni.

Kdyby se dane oznaceni dostalo do podvedomi jako norma,
tak by to usetrily starosti, protoze normy jsou dane a plati absolutne.

Preji hezky den. :D

A mam taky pocit ze Vrbam opat dosiel k tomu, k comu sa zakonite dojst muselo...asi jediny sposob ako presvedcite niekoho (kohokolvek) o tom aby zo svojej normy zlavil je, ze mu poskytnente cely trainset s normou vasou ...

... což je mimochodem v tomto případě způsob, kerým lze zdarma získat trať Břeclav-Praha. :lol:

Vrbam napsal:
To Nick:
Takova zajimavost je, ze ta norma vznikla pred pulrokem kvuli sjednoceni TRANSETu, takze neni dodatecne ted, ale uz pred delsi dobou.

1) To oznaceni "vag" bylo spise kvuli tomu, aby loko mely adresare vyse nez vagony a timto to bylo prehlednejsi.

2) Udelat adresare CD a ZSSK pro vsechny vozidla je ironie!

Pripominam, ze vozidla z trate p. Semory jsou puvodne zamyslene jako doprovodne a neresi nas problem.

A pokud zavedete jakykoliv system na oznacovani, tak se vyskytnou vzdy lidi, kteri se tim ridit nebudou a vas system je nanic.

S poslední větou bych si dovolil nesouhlasit. Pokud se dohadne alespoň těch pár lidí, kterí chtějí tvořit aktivity. Tak pak se časem nový systém prosadí. Problém je v tom, že se nedohodne ani těch pár lidí :cry:

Jenže my, co děláme pro Břeclav-Praha, už jsme se dohodli. Víš?

MirekM napsal:
Jenže my, co děláme pro Břeclav-Praha, už jsme se dohodli. Víš?

Jenže mi, co nemáme Břeclav-Praha nevíme na čem jste se dohodli, pokud mi tedy něco neuniklo.

Ono není úplně pravda, že kdo už má zavedený svůj systém, tak se mu do jiného nechce. Vidím to na sobě, nedávno (tak 4 měsíce zpátky) jsem tu sice psal, že svému systému zůstanu věrný (z důvodu stovek mega mého českého trainsetu), protože mnoho tratí a vlaků už nevzniká, takže není problém si nový model vždy přizpůsobit, ALE od té doby české MSTS nevídaným způsobem ožilo, vyrojily se nové tratě apod., takže už i já jsem pevně rozhodnut si svůj trainset přizpůsobit na "Šemora + pan T systém". A jak jednodušeji to udělat, než si objednat trať Kúty - ČT, kde je tímto způsobem upraveno již obrovské množství vlaků (to není reklama :-) A zbytek, který na této trati není si už jednoduše dodělám sám. Tento systém je totiž jediný jednotný systém, který je hojně rozšířený mezi uživateli MSTS a myslím si, že na jiný už se asi těžko přejde. Uznávám sice, že podtržítko v názvu je zbytečný luxus, ale pokud budou všichni mít jednotný systém, tak nám to podtržítko ani nemusí vadit, protože nebude nutnost se v trainsetu neustále hrabat a něco opravovat a přizpůsobovat. Toť můj skromný názor. Zdraví Lord

Souhlasím s Lordem, byť má někdo k systému trainset od Zbyňka a pana T. výhrady, tak je díky této trati ( pravidelně aktualizované) nejrozšířenější........a co se týče toho podtržítka.........
pamatujete si ještě na rok 1991, kdy jsme se v parlamentu hádali a nemohli dohodnout na pomlčce????? :-) Podobnost čistě náhodná????

Tak chlapi a deme něco dělat.....;-)

PRCH napsal:
Jenže my, co nemáme Břeclav-Praha nevíme na čem jste se dohodli, pokud mi tedy něco neuniklo.
Tak se podívej do diskuze o trati Břeclav - Praha, tam se to řešilo. Stránka 26 a dále. Bohužel je to trochu rozsáhlé...
Bylo by dobré to někde shrnout, ať se tím každý nemusí probírat.

Souhlasim s Lordem, jsem na tom totiz podobne
a treba z trate Breclav - Praha mam minimum vozidel

Myšlen tedy návod na http://www.cbox.cz/semora/MSTS/navodtrainset.htm ?
Systém rozdělení do složek nejen podle řad, ale i podle inventárních čísel mě moc nenadchnul, ale nakonec zřejmě na něj přistoupím. Četnost aktualizací aktivit je přeci jen vyšší než moje slábnoucí ochota to přepisovat "po svém". Nebylo by od věci, zanechat na to téma nějakou anketu, např. na msts.cz. Ty grafiky tam už delší dobu stagnují.

On je totiž původní návrh popisován ještě s rozdělením na složky s jednotlivými loko dle inventárních čísel. Zároveň zde pozoruji tendence, toto "pitvání" opustit. Ale protože se zdá, že systém společných složek pro cabview a sound začíná mít podporu a podtržítka nebudou až tak důležitá, tak by zbývalo dořešit jen toto a "Návod na systém v traisetu" aktualizovat. Pan T?

No vzhledem k tomu, že kompletní trainset k naší nejrozšířenější trati má Zbyněk Šemora, tak přehazováním na adresáře s a bez podtržítek se stavba trati zpomalí nebo zastaví a Zbyněk nebude dělat nic jiného, než přehazovat adresáře v trainsetu.........
ad anketa- proč ne? ale zase k čeu bude, když je v podstatě rozhodnuto....

Martens má pravdu. Ani nevíte, jak mne Trainset zdržuje od stavby trati. Ale řešit jsem ho musel, jinak by se to v původním značení nevešlo ani na DVD.
Postupně se snažím domluvit s autory modelů a skinů, aby modely značily podle nějakého logického systému. O podtržítku to není. To doplnit nebo vyhodit je otázkou minuty, ale jedná se o označení eng, s, ACE dle řady a inventárního čísla. Pokud se tohle podaří, tak bude možné mít vše ve složce xx_XXX místo xx_XXX-XXX. Jen tak mimochodem pan T už tohle má komplet přepracované včetně s a ACE souborů, kompletní Trainset. Pokud by změnil své směrování kabin a zvuků do mezinárodně uznávaných common.cab a common.snd, tak se jedná o kompatibilní systém, na který je možné postupně přejít. Brzy svoji verzi zveřejní, ale vychází z návodu na mých stránkách. Není problém potom zveřejnit update na přechod na logický systém značení. Ale smysl to bude mít jedinně pokud autoři modelů budou takový logický systém používat. Ale nutno poznamenat, že zatím to k tomu směruje. Další je věc dohody. Proto zatím to nechávám být a jdu konečně dodělat svou práci na novém úseku z Břeclavi do Lednice ať zítra mohu vydat aktualizaci. Včera jsem otestoval aktivitu s velkým posunem a otočením lokomotivy v Břeclavi a pokračování zpět na jiném vlaku a šlape to jak hodiny.

Back
Nahoře