Editor tratí a vše s ním související

Bohuzial, zhorsi a u niektorych dost znacne, zalezi na danej texture. U objektov kdesi 100m od trate je to aj fuk, zial u tych blizsie k trati to nemusi byt zrovna vhodne. Je to vec vkusu kazdeho.

Petr Novák napsal:
...
Vše uděláš pohodlně v Route Riteru.Pokud chceš češtinu,najdeš ji na webu JiříkaTK.Ale pozor,Route Riter překonvertuje vše,i alfa kanály na modelu,tam bych byl moc opatrný.V tratích to tak nevadí,že některá budova má neprůhledné okna,ale u modelu už to vadí.Na modelech jsem *ace nekonvertoval,ale *s ano.
Tak to bych nechtěl vidět tu hrůzu. Alfa kanály nejsou jen okna na budovách. Ale jsou to zábradlí, okraje polních cest, silnic , náspů a dokonce i některé tunelové portály. Ale víc ví modeláři.

Co se týká zásahu do trati ohledně vyhození textur z Global, jedná se jen o úpravu sd souboru v modelu.
Otevřu a tento řádek musí vypadat takto (pokud neexistují noční a zimní textury):
ESD_Alternative_Texture ( 0 )
Nechápu, že by žádný autor trati si nechtěl nechat tohle vysvětlit a místo opravy této chyby opatruje stovky mega duplicitních textur v Global. Paličatej bývám mnohdy já, ale nikdy bych si nedovolil dupat, "Ne, žádný parametr přepisovat v sd nebudu, já chci mít textury v Global" :D:D:D
A i kdyby autor tohle odmítal, tak Uniglobal by právě u problematických modelů do trati nainstaloval opravu tohoto sd do všech problematických tratí. Je to záležitost velikosti pár kilo místo desítek až stovek mega v Global/Textures. A možná se pak dostaneme do stavu, kdy bude stačit oficiální standartní Xtrack.

Zbyněk Šemora napsal:
Petr Novák napsal:
...
Vše uděláš pohodlně v Route Riteru.Pokud chceš češtinu,najdeš ji na webu JiříkaTK.Ale pozor,Route Riter překonvertuje vše,i alfa kanály na modelu,tam bych byl moc opatrný.V tratích to tak nevadí,že některá budova má neprůhledné okna,ale u modelu už to vadí.Na modelech jsem *ace nekonvertoval,ale *s ano.
Tak to bych nechtěl vidět tu hrůzu. Alfa kanály nejsou jen okna na budovách. Ale jsou to zábradlí, okraje polních cest, silnic , náspů a dokonce i některé tunelové portály. Ale víc ví modeláři.

Takže textury raději nekomprimovat. Ale komprimací souborů .s a .w nic pokazit nemůžu že?

Malé drobné poznatky (1)

Během startu Route Editoru (dále jen RE) se ke konci načítání objeví hláška:

"selhala incializace terénu"

Pokud ostatní části programů MSTS ( Jízda + Editor Aktivit ) se vzhledem k dané trati chovají normálně - hledejte chybu v traťovém adresáři ENVFILES (počasí) v souboru s názvem "editor.env". Buď je poškozen nebo zcela chybí.

Malé drobné poznatky (2)

Při startu RE se objeví hláška chyby v ref souboru tratě s udáním řádku.

Pokud číslo řádku není úplně posledním řádkem souboru - najeďte si na číslo řádku uvedené v hlášce a chybu hledejte nad řádkem .....
Mohou to být popletené závorky (buď chybí mebo je nějaká navíc) nebo tento případ:

Importoval jsem pomocí RR objekty z tratě XYZ a tedy RR zkopíroval i položky ref souboru. Celá skupina nových objektů měla tento (původní) zápis:

Filename ( "abcdef.s")

Opravil jsem na :

Filename ( abcdef.s )

... a problém byl odstraněn

Pokud je číslo řádku idnetické s posledním řádkem v ref souboru - je to nějaká jiná zrada jejíž podstatu jsem ještě neobjevil.

Naposled editoval moderátor:
pepeQ-2 napsal:
Importoval jsem pomocí RR objekty z tratě XYZ a tedy RR zkopíroval i položky ref souboru. Celá skupina nových objektů měla tento (původní) zápis:

Filename ( "abcdef.s")

Opravil jsem na :

Filename ( abcdef.s )

... a problém byl odstraněn

Pokud je číslo řádku idnetické s posledním řádkem v ref souboru - je to nějaká jiná zrada jejíž podstatu jsem ještě neobjevil.

Zdravím,
nevím jakej problém by byl v uvozovkách a navíc pokud
v Description uvozovky nedáš a budeš mít dlouhý název,nezobrazí se Ti celý.

Asi tak nějak, uvozovky slouží jen k tomu, aby se v názvech mohly dělat mezery. Chyba ale je, když se v refu omylem při editování smaže nějaká závorka. Mě se jednou právě stalo, že po načtení editoru jsem měl nějako málo položek v nabídce. :D A mohla za to právě ta závorka, už nevím jestli navíc nebo chyběla. Na tohle si už dávám několik let pozor. Vždy platí zálohovat zálohovat zálohovat. Pak na chybu přijdu rychle.

Ad Miky945

nenapsal jsem Description nýbrž File name
Ad Zbyněk Šemora

z nedostatečného a ukvapeného zkoumání problému vznikla moje nedostatečná a ukvapená teorie ........ :-(
Je to trochu jinak. To co pomohlo refíku trati A to samé vytvořilo problém u trati B.
Z chování v trati A jsem nabyl dojmu že se RE nelíbí když je v položce Filename název souboru shapes v úvozovkách. JENŽE v trati B kde jsem chtěl stejný problém u čertstvě nově vložených položek opravit stejným způsobem vznikl totální kolabs refíku .......
Začal jsem tedy znovu pozorně sledovat chybové hlášky a postupně opravovat. A zjistil jsem, že úvozovky v položce Filename se vyskytovaly v refíku u daleko většího počtu definiovaných shapes a tak jsem z toho dovodil, že chyba byla zde:
( "abcedef.s")
= tedy absence mezery mezi uvozovkou na konci a závorkou ....
Opravil jsem na:
( "abcedef.s" )
a teď příjde překvapení, které celou teorii zpochybní ! :-D
Operaci záměny .s") na .s" ) jsem udělal příkazem najdi a nahraď ....
Jenže počet opravených souborů podstatně převýšil počet nově dodaných souborů - tedy tato chyba tam byla již dříve ale RE to vůbec nevadilo ......

Faktem je, že po této úpravě je refík trati A i B opět v pořádku a problém je odstraněn.
Proč absence mezery před závorku vadila jen u nově dodaných souborů a u starých ne - to skutečně nechápu.

Pokud by modeláři traťových objektů nepoužívaly ve jménech shapes mezery - nebylo by nutné v položce Filename používat úvozovky a bylo by méně problémů.

Doplněk:

Nedalo mi to a šel jsem se podívat do originál refíku trati X ze které jsem si postupně připravil 3 balíčky objektů pro trati A a B.
A ejhle! V refíku původní trati n e e x i s t u j e případ že by jméno shapes souboru bylo v úvozovkách ! ! !
Podíval jsem se tedy do samostatných balíčků 1 - 3 po exportu pomocí RR.
Úvozovky se vyskytovaly pouze v Balíčku č. 1. Snažil jsem se zjisti čím se líší Balíček 1 oproti 2 a 3. Jediný pro mne viditelný rozdíl by se dal vyjádřit tak, že jména shapes v prvním balíčku byla abnormálně dlouhá - až 32 znaků !!!!
Připomínám jen, že názvy shapes NEOBSAHOVALY mezery - protože by to bez úvozovek trápilo i původního stavitele trati X ....

Nevím, ale možná skutečnost tak strašně dlouhých názvů přiměla RR k generování úvozovek při exportu souborů.
Nikdo jiný to být nemohl - protože já to nebyl .... :-)

pepeQ-2 napsal:
Ad Miky945

nenapsal jsem Description nýbrž File name

To pepeQ,
Špatně jsi mou odpověď pochopil,já se na uvozovky ve File name ptal a to o Description jsem doplnil z vlastní skušenosti.:cool::D

Ad Miky945

Omluvte prosím moji natvrdlost .... Ano v případech, že modelář zvolí název příklad:
nasep100m 2k.s
potom ta mezera tam opravdu je tak se takový název musí dát do úvozovek. Jinak tak to MSTS čte jako: nasep100m .... a je tu chyba ...
Ale jak jsem psal výše - vzniklo to přenosem RR souborů z tratě do tratě zdá se mi, že je to v případě kdy shapes mají tuze dlouhé názvy.
Resumé:
1) Pokud budete kopírovat pomocí RR soubory tratě 1 do tratě 2 - doporučuji nedělat to "na ostro" nýbrž do něčeho co se tváří jako trať. Potom si to můžete zkontrolovat, přeložit si a svému stylu přispůsobit položky Class (to je ta skupina/adresář kde bude odkaz k souboru) a Description (název pod kterým soubor najdete)
2) Prosba směrem k modelářům - prosím, vyhněte se v názvech shapes
( i textures) souborů mezerám, čs. diakritice a příliš dlouhým názvům.
S díky a s pozdravem pepeq

To pepeQ,
V pořádku a jen za sebe, já se ještě s mezerou v názvu nesetkal a co se týče dlouhych názvů,jsem dosti velký pedant a pokud bych používal krátké názvy,tak bych v tom měl za chvíli takovej binec,že bych se v tom sám nevyznal a v Shapesech používám místo mezery znak_.
Ale i tak používám uvozovky.:D:D

Zdravím, mám dotaz ohledně okolních zvuků v trati. Když jsem si například vytvořil zvuky zpívajícího kosa a sýkorky, tak zda jde nějak nastavit, aby se třeba večer tyto zvuky nepřehrávaly - stejně tak v zimě? V trati zní perfektně, ale přehrávají se mi i ve 22 hodin večer a to už není ono :D. I když jako biolog vím, že zpívající kos pod lampou není výjimka :).
Děkuji za případné rady.

Nejde, ani je nejde modifikovat podle ročních období. Já to řešil tak, že v tratích mám v rámci možností pouze zvuky "celoroční". Ale i tak fabriky hrčí a psi štěkají bohužel i v noci.

JiříkTK napsal:
Nejde, ani je nejde modifikovat podle ročních období....
Děkuji za odpověď Jiříku, já si to myslel. Zas takový problém s tím nemám a ostatní se budou muset spokojit :D. Když čekám 14 minut na konečné v létě, tak je zpěv ptáčků super :).

Len potrebujeme nejakého odvážneho nahrávača, ktorý sa nebojí o svoje zdravie a nahrávacie zariadenie :-)

Zdravím páni.Mám taký problém ohladne B-Track od p. Šemory.Všetko funguje ako má pokial si nevygenerujem vlastnú placku.Otvorím RE a chcem položiť npr. tunel abo výhybku tak mi začne vyhadzovať hlášky že nie je daný model kolajiva možné nahrať.Rovné úseky a oblúky idú bez problémov.V defaultných tratiach MSTS to je v poriadku aj v trati BP.Kde môže byť chyba?

Back
Nahoře