Jaké objekty a kdy je u tratě zobrazovat nebo nezobrazovat

Ppoollll

Signalista
Sem napište v pořadí od nejméně důležitých objektů (zobrazovací úroveň 10) po nejvíce důležité (nepostradatelné) objekty (zobrazovací úroveň 0) včetně jednotlivých úrovní jak by jste si je představovali aby je bylo možné u tratě postupně vypnout. Ulehčíte tak autorům tratí rozhodování co se při jakém nastavení bude zobrazovat. Jakékoliv doplnění jednotlivých typů objektů bude určitě vítáno.

Môj názor

Úroveň 0: všetko dopravné značenie, návestidlá, staničné budovy
Úroveň 1: stožiare TV, časť domov
Úroveň 2: všetky budovy v stanici, detaily na nástupištiach, autá
Úroveň 3: všetky väčšie budovy
Úroveň 4: všetky objekty okolo trate, značky na cestách
Úroveň 5: prvé detaily mesta
Úroveň 6:celkom slušná časť stromov
Úroveň 7:detaily miest, podklady pod koľajami (ak riešené ako objekty)
Úroveň 8:cestujúci rozváľaný na nástupištiach
Úroveň 9: úplne všetky budovy, veľká časť stromov
Úroveň 10:Vzdialenejšie stromy (línie lemujúce trať)

Tak jsem si myslel že tato možnost jak rozumně ovlivnit požadavky na výkon počítače bude zajímat více lidí než jen jednoho. S uvedeným návrhem docela souhlasím i když vím o určitých typech objektů které nevím kam bych v této zde uvedené stupnici zařadil - modely náspů, zářezů, mostů, nástupišť, lampy, ploty a zábradlí které u některých stanic a zastávek jsou a mohou být i docela členité, u některých autorů tolik oblíbené fixní lokomotivy a vozy.
Co se mne týká tak pro zjednodušení bych shrnul náspy, zářezy apod. pod pojem teréní stavby. Pokud ale správně chápu pojem "Podklady pod kolajami" tak by pak byly při nižším nastavení než je 7 koleje ve vzduchu. Přitom zrovna tyto objekty zase tak náročné nejsou - dají se udělat poměrně jednoduché a výrazně to zvedne úroveň vzhledu tratě. Už jsem je na pár tratích i viděl a vypadá to mnohem lépe než ten kostrbatý násep který se vytvoří z terénu.

Co mne ale zaráží je to že nikdo další se již nevyjádřil ani souhlasně aby se tak ukázalo kolik lidí toto téma/problematika zajímá. To že si to přečte spousta lidí je sice hezké ale bez příslušného počtu ohlasů mám vážné pochybnosti že na toto budou brát stavitelé tratí ohled. Tím se pak zbytečně lidi připravují o jednu z možností jak mít trať kterou zvládne jak PC s procesorem pod 1 GHz a zároveň může být tato trať také oříškem i pro PC s procesorem přes 2,5 GHz.

Jinak ještě jedna věc sem patřící. U každého objektu je SD soubor který obsahuje řádek s proměnou ESD_Detail_Level ( 0 ) kde číslo v závorce udává předdefinovanou zobrazovací úroveň pro ten který objekt. Tato proměná je platná ale jen při ukládání objektu do terénu. Nefunguje to již zpětně. Lze si tak ušetřit práci s nastavováním té zobrazovací úrovně při stavbě tratě. Pokud ale již objekty jsou do tratě položené tak již nemá účinek tuto proměnou měnit neboť jednotlivé objekty jsou zapsány s konkrétním nastavením i tohoto parametru. Čili pokud je objekt již položen a dodatečně je tento parametr změněn tak je platný jen pro nově položené objekty. U již položených objektů by se v případě potřeby musel každý objekt označit a znovu jednotlivě nastavit. Toto ale zase na druhou stranu umožňuje aby jeden a tentýž objekt byl v některých případech (například blízko u trati) zobrazován a v jiných případech (například ve větší vzdálenosti) již zobrazován nebyl.

zobrazování

Abych se přiznal, nastavení úrovní zobrazování objektů mám jednou provždy nastaveno na max. Mám sestavu Athlon 2,4, 512 Ram, GF 4 a je to v pohodě, ve velkých uzlech a větším množství souprav dám raději přednost nižšímu fps než ořezané grafice. Z tohoto důvodu si u většiny tratí upravuju hlavně vegetaci ve smyslu maximálního detailu v trase trati (křoví, stromy atd.), ale minimum ve vzdálenějším okolí, zalesněné vzdálenější kopce je lépe řešit texturou terénu. S tím souvisí i vzdálenost, od které se má daný objekt zobrazovat. Není nic blbějšího než postupně naskakující stromy a budovy podle toho jak se k nim přibližuje vlak (kamera). Tato vzdálenost se nastavuje už při exportu z MAXE (ev. GMax), a zatím jsem nezjišťoval, jestli ji lze dodatečně editovat v *.s souborech. Spousta objektů ji má nastavenou na 0,5 km a to je podle mě málo. Jinak zmiňovaným terénním objektům patří určitě "0", ale vzhledem k tomu že grafiku nijak nesrážím mě tato stupnice až tak netrápí. Mám radši pohled na vlak jedoucí v krajině, než řešení složitých dopravních situací ve velkých uzlech :wink: .

Zobrazovanie vzdialenosti objektov

Nastavenie vzdialenosti zobrazovania objektu je možné upraviť aj v hotovom *.s súbore. Ide to v textovom režime a nekomprimovanom tvare *.s súboru. Ak bude záujem, napíšem krátky návod.

Back
Nahoře