Trať Kúty - Brno - (směr Praha) - archív #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Trolejové vedení

Trakční vedení je v MSTS problém. Buď opět snížit v editoru výšku trolejového drátu z 2000m na 5,7, ale potom bude všude, i na neelektrifikovaných tratích. Měl jsem v ruce i model trolejových drátů, jak byla o nich řeč v diskusi na těchto stránkách. Pokud pominu tloušťku vedení, která by určitě šla upravit na správný přůřez, jinak by trať vypadala příšerně, tak je problém s osazováním. Musely by se přizpůsobit vzdálenosti stožárů podle vedení a neumím si představit usazovat každý díl vedení přesně do držáků, přizpůsobovat sklon, samozřejmě zachovat klikatost troleje, dráty do napínáků se závažím.
Šel bych do toho jedinně kdyby někdo udělal pokládku trolejového drátu na způsob stožárů "Automaticky položit". Potom už jen ručně doladit nepřesnosti a nedodělky. Ale jenom si představte šestikolejnou trať v oblouku, kolik variant délek by bylo potřeba, aby to vycházelo. A ve finále, kdyby se vše vyřešilo, co by to udělalo ve velkých stanicích jako je Břeclav a Brno Maloměřice. Do Maloměřic nevejdou ani všechny stožáry TV. Editor padne. To samé se mi stalo v Břeclavi jen po dosazení 5 značek označení kolejí. Takže zbývá nějak vyřešit, aby original drát se nezobrazoval na neelektrifikovaných tratích. Kdyby se to nějak automaticky přepnulo při startu mise. Asi jedinný kompromis pro současné MSTS.

Zbyňku Skalici a až dodělám otázky z PRZU (teda přepravy a zasilatelství) na maturitu tak pošlu ...

ty tlačítka by to ale chtělo předělat...

Jaxem mluvil o tom autorunu (kdysi) tak se o něco pak pokusím a udělám něco i s těma stránkama a pak ti to pošlu, abys to všechno stíhal....

Nejsou náhodou dráty v globalu? Myslím ty originál z MsTS. Kdyby se přepsaly našema v odpovídajících parametrech, tak by to třeba nějak šlo.

Trolejové vedení

Já osobně si myslím že dosazovat dráty do této tratě je nesmysl. Jediné přijatelné řešení v současné verzi MSTS je zatím umisťovat dráty ručně jako samostatné modely což je náročné na práci. A to raději ani nemluvím o nutnosti vymodelovat velké množství různých částí a délek těchto drátů. To si raději zajezdím bez těch drátů (což vypadá přijatelněji než dráty bez stožárů tam kde nemají být) na velkém kusu tratě než na pár kilometrech vzhledově propracované tratě ale náročné na výkon PC což nestráví cca 80 % současných počítačů a hlavně jejich uživatelů. :( Já osobně se počítám mezi těch 20 %. :)
Je nutné si uvědomit že toto není diskuse o tom zda dráty ano nebo ne :?: ale je to hlavně o čase :!: potřebném pro jejich osazení čili menším rozsahu kolejí za dané období a hlavně o její sjízdnosti na PC s nižším výkonem. :!: A pak po zvážení těchto zásadních věcí skrytých za tímto zdánlivě jednoduchým a primitivním problémkem má teprve význam a lze se něčeho dobrat.

Trolejové vedení

Pardon - nějak jsem přehlédl že mne výpadek spojení odhlásil. :cry: Nemám potřebu psát jako anonym.

Ppoollll

Pane Zbyněk, mohu te aprilove aktualizaci verit, zrovna to stahuji a tak si rikam abych misto do Letovic nedojel nekam do husteho lesa... :D

....bohužel, ten hustý les tam ještě nebude. Zatím pouze koleje, při troše fantazie...
...takhle to chci dotáhnout do Svitav a pak už v klidu budu stavět terén i ostatní

Zbyňku po dnešní aktualizaci jsou už ty novinky snad všude OK.

novinky

Ve vedlejší diskusi je dotaz, kudy budu pokračovat, až budu v Praze. Trochu mne to pobavilo. Jestli se do té Prahy dostanu...

Dnes jsem během odpoledne položil koleje až 7 km před Svitavy. Ale po dodatečném přeměření mám posledních 10 km pouhých 9. Ale na to jaký kus jsem udělal je to dobré, že odchylka je až na konci. Holt z Březové nad Svitavou budu muset pokládat znovu. Ale zítra musím Svitavy konečně dobýt.
Jinými slovy, stavět trať je pěkná pakárna. Letos je cíl v České Třebové. Ale není vyloučeno, že se trať protáhne i někde jinde. Sliboval jsem i Hohenau. Vše dopadne jak čas dovolí.

Chtel jsem se zeptat jesli by se neslo kapanek uskromnit na seřazovacím nádraží v Maloměřicích. Tak velike nádraží evidentně engine nezvládá.Nevim jake maji ostatni zkusenosti,ale pokud vytvorim narocnou misi na provoz a vice vlaku se pohybuje v teto oblasti, pokazde simulator pada. Myslím,že by to stálo za uvahu odebrat část nádraží,které stejně nelze nijak dotvořit ( TV,Majlontská lávka,budovy atd.)Jak sam autor jiz mnohokrat uvedl je tak veliké nadrazi pro MSTS nestravitelne.Chapu,ze je zde snaha o presne vedeni kolejiste podle skutecnosti,ale msts si s tim neporadi.

velká nádraží

MSTS a velká nádraží, to nejde moc dohromady, proto nedoporučuji ve velkých stanicích v aktivitách dělat větší provoz. Sice je to proti realitě, ale nedá se nic dělat. Ubrat koleje, to by jsme skončili u fikce. Vím, že jeden protijedoucí vlak v oblasti Brna Maloměřic MSTS bez problémů snese, více jsem to raději nepokoušel. Jinak Brno Maloměřice asi o třetinu zredukované již jsou a nějaký ranžír tam musí zůstat. Ale padání při protijedoucích vlacích mohou i způsobovat některé vagony. Doporučuji zkusit vyřadit trafic vlak u kterého to do windows padá.

Ako by sa to dalo

Mám zistené, že MSTS sa ku každému objektu chová inak, inak sa chová ku stromu a inak ku koľajnici, s tým, že koľajnica je objekt najnáročnejší. Otázku výkon/počet koľají by šlo riešiť na veľkých nádražiach položením časti koľajiska ako statického objektu (dom, strom,...) mám odksúšané, že 850 MHz Celer, 128 MB RAM a GF2MX dokáže zvládnuť les s minimálne 500 stromami (každý položený ako individuálny objekt pri explore route so zhruba 17 fps, berte teda na zváženie. Na takto opančovaných koľajách by sa pravda nedalo jazdiť, ale čo už. Rovnako by sa na ne dali umiestniť aj súpravy, viď Vysočina, chcelo by to však nejaké modely s ultraosekaným počtom polygónov.

Tvorba reálne krajiny - DEM

Pane Semora jak tvoříte krajinu Vaší tratě, modelujete ji přímo v Route Editoru, nebo využíváte technoligii DEM (digitální formát výškopisné mapy), která umožňuje vytvářet celkem přesné kopie skutečné krajiny do MsTS? jak je uvedeno na stránkách http://www.koridorsim.wz.cz/news.htm

Naposled editoval moderátor:
krajinu tvořím ručně v Route editoru. Když jsem začínal, tak DEM byl celkem začarovaný kruh. Ale stejně pokud do vygenerované krajiny položíte koleje a silnice, zarovnáte terén, tak se Vám krajina rozhodí a ručně to musíte nějak uplácat.

Návrh do diskuze

Zdravím všchny příznivce MSTS, především děkuju panu Šemorovi za to, co dělá. Je to kolosální dílo a hlavně od doby, kdy trať zveřejnil poprvé, jde s dalšími autory ku předu mílovými kroky. To vyžaduje obrovské množství úsilí a času a všichni mají jistě nejen můj obdiv.

Vedou se tu diskuze o náročnosti a o protahování tratí. Jak to vidím já:

1) pokud možno neslevovat z reálné podoby trati. Osobně bych rád viděl úplný maloměřický ranžír, klidně tak, jak je navrhnuto: kolej položit jako statický objekt a osadit nějakými vozy rovněž jako stat. objekty. MSTS holt vyžaduje značnou výpočetní a graf. sílu počítače tak jako tak, já osobně se chystám upgradovat o HODNĚ výš z Athlon 1700+, 256MB RAM, GeForce3Ti 64MB. To se prostě nedá svítit :cry: . Pozoruju, že ZEJMÉNA mě hodně limituje nedostatek RAMKY.

2) pokud jde o podobu tratě, osobně bych do té Prahy až tak nepospíchal. Možná by se vyplatilo to na nějakou dobu zarazit v ČT a spíše se věnovat zvelebování toho, co už je. Příklady: dodělat Hohenau, lokálku do Lednice, do Pohořelic, Židlochovice, Čejč Ždánice, vlěčku do strojíren v Blansku, vlečky v Hodoníně (elektrárna, cihelny...), brňenský uzel.... Dostanete pak dokonalý ucelený systém s různými prostředími (koridory i lokálky) a když to bude pořádně, tak si myslím, že to je lepší, než dojet sice až do Prahy, ale poloprázdnou krajinou. Tož tak. Berte to jako námět pro úvahy a diskuze, kam by se mohl dál tenhle skvělý projekt vyvíjet.

740tka:

...plně s Vámi souhlasím. Jen si všichni budou muset přetrpět období, než krajina bude v plné síle. Současně mám koleje položeny až do České Třebové. Chtěl jsem tuto fázi stavby mít co nejdříve z krku. Pak budou následovat mosty, silniční komunikace, vesnice, krajina a lesy. Až to bude odpovídajícně vypadat, dál z ČT si budete muset zatím přestoupit na PaVovu trať. Letos zde končím. Mám ještě hodně dodělávek jinde. Valticko, Hohenau i na Hodonínsku. Vlečku ČKD Blansko mám také v plánu, uzel Brno - nákladní průtah... Je toho až příliš. Já jsem jen rád, že jsem se dostal do další stanice, kde zastavují EC vlaky. Okolní krajina Blansko - Třebová sice zatím vypadá hrozně, je to spíše navezená hlína, kterou je třeba rozhrnout a uplácat, ale nikdo netuší, kolik moc hodin to zabralo dostat se alespoň do tohoto stádia.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře