Skiny

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Hľadám kvalitné ( môžu byť aj čiernobiele ) fotografie lokomotív a motorových vozov z obdobia ČSD, hlavne z rokov 1970 - 1989. Pomocou nich môžem ( spolu s ďalšími kolegami skinármi ) vytvoriť vernejšie skiny vozidiel, ktoré už pomaly upadajú do zabudnutia. Prednosť majú fotografie na už existujúce modely pre MSTS, ako napríklad 750 -754, 230, 240, T678/679 ...

Tramvaj KT8D5

Tuto tramvaj najdes ke stazeni na strankach http://trainsim.bonusweb.cz/ v sekci download/modely MsTS pak dej dole vsechny modely a tam uz pak najdes KT8D5 :). Cau

Naposled editoval moderátor:
Čaute! Otázka na TAX-a a všetkých: Neviete niekto o skinoch alebo modeloch lok.263 ? Okrem 263 001 a 010,tie už mám.Alebo či niekto nepripravuje uvedenú lokomotívu?Ďakujem.

263

Ahoj Duuso

So skinmi na 263 je to tak, že sa lokomotívy u ZSSK prakticky v ničom neodlišujú, len v radovej tabuľke. Ak máš potrebu mať 3 - 4 rovnaké lokomotívy a balastovať harddisk zbytočnými súbormi, nie je problém vytvoriť identickú lokomotívu s odlišnou radovou tabuľkou. Ale na druhej strane, ak nájdeš a vyfotíš nejakú 263-ku, ktorej náter vybočuje z rady nejakou zaujímavou úpravou, rád ju naskinujem. Ja som do dnes odlišnú 263-ku nevidel, hoci jazdia neďaleko mňa a vždysi ich pozorne prezriem, keď čakám na rampách ( závorách - pre jazykovedcov ).

Zdravím TAX-a!
To s tým balastovaním disku máš síce pravdu,ja som to zle napísal,myslel som keby sa dalo vytvoriť niečo staršie,mám na mysli napr. v minulosti bol na lok.263 007 alebo 006 (presne neviem) umiestnený okrídlený znak "ČSD" a lok. mala žltý pruh okolo celej skrine.Tak asi takto som to myslel ,ale problém je v tom že je ťažké zohnať fotky tejto lok.(nespomeniem si ktorá to bola).Tento istý znak mala na prednej časti kabíny jeden čas aj 363 177.Keby som niekde objavil fotky ozvem sa Ti. Čau.

263

Presne to som myslel pri zakladaní tejto rubriky v diskusii - dostatok kvalitných podkladov na skiny. Na 263 ČSD som už myslel, ale ešte zatiaľ som nevidel žiadnu fotku, z ktorej by som mohol vychádzať. Navyše 263-ky sa v epoche ČSD vyskytovali veľmi krátko - dodávka v roku 1988 a zánik ČSD v roku 1992 - takže ani nie 5 rokov. Za tú dobu nemohli vzniknúť nijaké zaujímavé odchýlky v náteroch, jednak pre krátkosť času, jednak pre nízky počet týchto lokomotív ( 003- 012 v sérii ). Ani rada 363 nie je bohatá na úlety v náteroch, hoci je početnejšia a aj o niečo staršia, no tam sa predsa len čosi nájde. Vhodným objektom skinovania sú laminátky, tých vzniklo už niekoľko variant, dobre cez 10, ak zarátam aj Pikkulintove a Lubosákove skiny.

fotky,skiny

No, presne toto som zase ja očakával,takže ak by si bol ochotný poskytnúť mi na Teba nejaký kontakt /mobil/,ja obehám mojich známych rušňovodičov,ktorý sú tiež správne železnične "pozitívni" a fotkami ma asi zahrabú,nájdem niečo zaujímavé a staršieho dáta ,spojím sa s Tebou a fotky Ti dodám.Ak Ti to neprekáža maj na pamäti že máš dočinenia s amatérom,takže budeš musieť opísať aké fotky,aké zábery,však to poznáš.Takže ak máš záujem pošli mi na seba kontakt,čau.

Chcel by som sa opýtať ľudí ktorí majú skúsenosti so skinovanim ktory graficky editor je pre upravu skínov najvhodnejší. Ja som to skušal v programe Paint ale tam to ide ťažko a potom konečná podoba skínu je nepresná.

No zvolil si snad jediny nevhodny editor - najlepsie su samozrejme profesionalne programy Adobe Photoshop a Corel Photo-Paint, z freeware stoji za pozornost napriklad vyborny editor GIMP, ktory osobne tiez pouzivam

grafický editor

Kebarko: Adobe Photoshop je síce dobrý, ale ťažkopádny, Corel PhotoPaint je ešte ťažkopádnejší, ja osobne najviac používam starý PaintShopPro 4.12 pre Win95, ide rýchlo, spraví mi všetko, čo potrebujem, po Photoshope siahnem len veľmi zriedka, Corel radšej ani nemám inštalovaný. Výsledky mojej práce s PSP 4.12 zrejme poznáš. Ale sám program ešte nie je všetko ... Alfou a omegou pri skinovaní je dobrý materiál, zásoba podkladov, fotografií - "objektov" a "farieb" a hlavne prax a skúsenosť. Pán Starý by ti vedel povedať, čo za hrôzy som mu v začiatkoch posielal, než som sa naučil čo to prijateľne naskinovať

Zdravím TAX-a a samozrejme všetkých.Takže som konečne dorazil z dovolenky a v najbližších dňoch sa chystám do terénu /RD Zvolen a RD Nové Zámky/na zber fotiek.Nakoľko ešte nemám vlastný foťák a budem si musieť nejaký požičať pýtam sa Taxa či tie fotky o ktorých sme hovorili budú lepšie na digitáli alebo klasike?Ináč poviem pravdu keď som sa dozvedel o stavbe trate 150 Šurany-Levice-Zvolen skoro som onemel ,takže chcel by som do tohoto diela prispieť fotografiami na skiny pre Taxa.Počas hľadania na Filipovej stránke ako aj inde som zistil že na svete ešte nejestvuje/aspoň o nej neviem/slovenská 770 alebo 771,takže budem sa vo Zvolene snažiť,aj keď si myslím že v Štúrove na 4.zálohe by mala byť ešte stále novozámocká 771 072 /zeleno biela a poriadne špinavá/.Ale ako slepý povedal - uvidíme.Zatiaľ veľa zdaru autorovi pri stavbe trate a pre Taxa odkaz -ozvem sa Ti možno priamo z terénu,tá 754 055 ma štve...

duuso

Ahoj duuso. Na nafotenie obrázkov pre skiny je jednoznačne vhodnejší digitálny foťák, pretože môžeš nafotiť veľa záberov a ihneď vidíš, či sa podarili tak, aby to bolo použiteľné. Fotky by mali byť v rozlíšení najmenej 1600x1200 bodov a mali by obsahovať jedno i druhé čelo, bočnice v celku u skriňových lokomotív, alebo záber celej kapoty u kapotových ( 721, 742, 771 ... ), detail radovej tabulky, prípadne môže obsahovať aj detail nejakej zaujímavosti, ktorá tú ktorú mašinu odlišuje od ostatných ( napr. graffiti a pod. ... ), samozrejme, aj kabínu a podobné dôležité prvky. Na jeden skin treba teda prinajmenšom 10 - 16 kvalitných záberov, a teda použitie klasického foťáka je prinajmenšom luxus. Pre porovnanie: k modelu krokodíla 850 ( autor Ondra Janiš ) som nafotil cca 128 MB fotiek, t.j. približne 220 záberov a z toho sa ako tak dal nastrihať materiál na kvalitné textúry.
Fotky nesmú byť presvetlené, nemali by na nich byť ostré prechody svetla a tieňa - mali by byť pri rozptýlenom svetle, pod mrakom alebo v tieni - lokomotívu asi ťažko ukryješ do tieňa pod strom ...
Ak sa rozhodneš fotiť, privítam zábery všetkých dostupných lokomotív, najmä však tých, ktoré sú už na ústupe a môže sa stať, že za rok - dva už budú len dávnou minulosťou. K nim patria 720, 721, 725, 726, 753, 121, 140, 820, 830, 850, 851, M131.1 ... to, že nie je ešte na ne model do MSTS, nevadí, možno jedného dňa vznikne a keď budú zaarchivované zábery, bude z čoho pripraviť textúry a tak tieto zaujímavé stroje môžu ožiť aspoň v simulátore.

140

Prosim vas nevie niekto o nejakej 140/E499 okrem04?

Dakujem

140

Nafotil som 140-097-7- dal som ich na cd Staremu ale som si ich zabudol napalit a potom sa mi zhodil PC a uz ich nema ma ich Stary-nevedel by si sa snim dohodnut? su detajlne nafotene aj stanoviste

140tky by bodli, ale asi nie ako skiny na 141, to je predsa len nieco ine :(

Nevedel by mi niekto poradit - v tutoriale na tychto strankach sa pise (tut. 2 kap. 4):
"V příštích tutorialech vám ukážu jednoduchý trik, jak dosáhnout plně 24-bitových textur při zachování částečné průhlednosti!"

V dalsich castiach som ale odpoved nenasiel, ani na zvyskoch, ktore su na TrainArtisane. Nevie niekto, v com spociva ten trik?

peto5o

Tá 140 097 by dobre padla to je pravda,a keby to bola originál 140-ka a nie skin na 141 ako píše Tomi bolo by to ešte lepšie lebo s tou E 499 004 sa síce dá jazdiť ale ako aj Tax zhodnotil nie je to ono.A ešte niečo pre peto5o-ak bývaš v Spišskej a máš možnosť nebolo by na škodu nafotiť aj nejakú 182,183 ak ešte nejaká je v zeleno-bielom nátere,ale iba ak máš na to možnosti,určite by to oživilo park lokomotív ŽSR,ZSSK do MSTS.Ja momentálne čakám na dlhé voľno v robote a potom navštívim Zvolen a Nové Zámky ale za jednosmernými mašinami sa tak ľahko nedostanem.

Back
Nahoře