Pawlik
Průvodčí
Kupé byla krásná...pokud tam byl člověk sám. Mám-li u někoho sedět, pak radši volím velkoprostor, kde mě bezprostředně "otravuje" jen spolucestující z boku a mám místo na nohy, krom toho je ten velkoprostor výrazně bezpečnější. Ale to akustické sociálno bývá někdy vydatné.Loni na podzim jsem takto cestoval do Práglu. Metropolitan. Velkoprostor. Celou cestu poslouchal bujaré veselí z druhé části vagonu, odjinud zase pípání telefonu, z další strany někdo sledoval film na tabletu se zvukem z reproduktoru.
Zpět jsem jel Railjetem. Sehnal jsem poslední místenku, vlak totálně plný. A tam to bylo ještě horší. v dosahu stále žvatlala nahlas nějaká důchodkyně a já celou cestu proti své vůli musel poslouchat její žvásty. A jinak kulisa ruchů od telefonistů a sledovatelů filmů nonstop. Je pravda, že v kupé také mohu mít hlučné sousedy, ale ta pravděpodobnost je malá. Kupé jsem si užil jen na rychlíku z Prahy do Kralup. Staré poctivé vagony.
Jinak souhlas, ten bordel, co lidi dělají telefony je neskutečnej. Čím větší blb, tím víc dává na obdiv, co poslouchá za hnůj. Za starých dobrých časů tihle borci chodili s kazeťákem na baterky na ramenu. Vzpomínáte?
Před rokem, mě jeden mladík obšťastňoval, co 5 sekund novou písní. Zdvořile jsem se nabídl, že mu zapůjčím sluchátka, kupodivu to pochopil.
Ale zase určitě jezdí méně lidí, co smrdí potem, chlastem, cigárama a podobných z popelnice vylezlých exotů, než tomu bylo před dvaceti, třiceti lety.