Hratelnost MSTS vs. Velikost projektu

Tomas Lee

Skladník
Chtěl bych položit otázku všem, kteří navštěvují tyto končiny. Nějaká léta již sleduji dění kolem MSTS, navštěvuji tyto stránky, sleduji komunitu....atd. Ke dnešnímu dni máme možnost "vozit se" na dvou nádherných a velkých projektech pro MSTS, nebudu je ani jmenovat. Oba si zaslouží potlesk. Ale poslední dobou zjišťuji, že v této době plné povinností, které nám užírají čas dávám jednoznačně přednost menším tratím. Již se tak netěším na aktualizace megalomanských projektů jako dřív a snad je i nějak přehlížím. :( Nesledujete tenhle jev na sobě i někdo jiný? Zajímal by mě váš názor na takto rozsáhle projekty, není to na úkor hratelnosti? Jak často se svezete z Blavy do Prahy na jeden zátah?

Naposled editoval moderátor:
Je to přesně tak jak říkáš - v době, kdy sedím v práci u kompu a makám 10-11 hodin denně, do toho ještě práce doma na kabinách, tak taky s oblibou začínám preferovat kratší aktivity na kratších tratích, které jsem schopen dojet v čase do 30-60 minut maximálně, kde se něco děje - posuny, manipulace atp. Nedovedu si představit, že bych aktivitu délky 8 a více hodin popojížděl po 15-20 minutách celý měsíc s obdení preiodicitou a na konci mi to vyplivne, že jsem někde nesplnil limit a skončí to.

To pak teprve můžu litovat ztraceného a proflákaného času.

Příkladem můžou být manipuláky na doukolejce, či aktivity na křupanově jednodlaždici či vlečce - a vůbec mi nevadí, že to není reálná trať s reálně umístěnými vozidly - podstatné je, že návěstidla a chování je v maximální možné míře podle reality.

Docela lituji, že není v MSTS funkční točna - to bych si i vychutnal krátké aktivitky s puklíkem na rotundě nebo přesuvně.

Tím ale nechci říct, že ty delší aktivity na mega projektech nejsou špičkové.

Ale to asi není to, co jsi chtěl slyšet. :eek:

Tomas Lee napsal:
Nesledujete tenhle jev na sobě i někdo jiný?

To jsme dva, víc se rozepisovat nebudu, opakoval bych tě. Zlaté malé projekty, které jsou propracované a se vším všudy.

A to zas ja preferuji megalomanske trate BP a 321. Takova pekna aktivita s osobnim vlakem zacinajici nekde v Opave a koncici v Praze to je panecku o zabavu postarano. Sam si na takovou dlouhou aktivitu s osobnim vlakem netroufam, protoze takova ani neexistuje od jinych tvurcu, abych mohl tzv. opisovat ci ucit se. Napriklad osobni vlak Praha - Bratislava v BP nebo Praha - Bratislava pres Zilinu v trati 321. Takova unreal aktivita s osobnim vlakem :lol:

Je ale zas na druhou stranu fakt, ze novacci, kteri se uci stavet nove aktivity tak pro ne je vyhodnejsi mensi trate typu Luhacovice, protoze u megalomanskych tratich je problem se ucit tvorit aktivity formou pokus / omyl uz proto, ze nacitani trva neskutecne dlouhou dobu a pohyb v editoru je problematicky.
Dale zas pro ty, co se chteji ucit stavet trate a chteji experimentovat s jiz postavenymi tratemi, je taktez pro ne vyhodnejsi pouzit nejakou malou trat treba fiktivni.

Takze jak rikam, pro ty, co se chteji ucit stavet aktivity formou pokus/omyl je dobre pouzivat mini trate, pro jezdeni IC, EC, SC je zas dobre megalomanske trate.

Jinak dekuji autorovi, ze vytvoril takovy thread, je to takovy pruzkum mezi uzivateli MSTS a cleny MSTS fora. :wink:

Já jako začátečník v tvorbě aktivit se přikláním k verzi kolem jedné hodiny - proto budu i nadále svoje větší aktivity dělit na více části které by měly mít délku kolem 1-1,5 hodiny. Už z toho důvodu že při vyšší délce a více zápletkách nelze přesně stanovit chování MSTS ( editor se chová pokaždé jinak ) a tím zkus dělat test který trvá 5 hodin a 15 minut před koncem narazíš na chybu Jestli má někdo rozdílný názor nechám ho u sebe dělat testy a úpravy

No kurňa,ten Čuřil mi s těmi výrazy a nápady udělat Os z Prahy do Bratislavy připomíná Jiřího,ale já nemohu ani naznačovat :lol:
Já si rád zahraju jak dlouhé,tak krátké aktvitky.Pokud si MSTS národ bude přát kratší aktivitky,splím jim toto přání.Mě samému to též ulehčí práci.Takže moje nová aktivitka bude třídílná :lol:

Zaujímavá téma, ja dodám len toľko, že aktivitu som naposledy hral asi pred rokom, keď bola na ŽSR150 vydaná act.Os 5701/5702, dovtedy asi tiež len rok dozadu, skrátka na toto nie je u mňa čas, čo ma v poslednej dobe dosť hnevá, nakoľko som si všimol stále dvíhajúcu sa úroveň aktivít a ich tvorcov, predtým klobúk dole.Čo sa týka preferovaných tratí-nezáleží na ich veľkosti ale detailnosti, podrobnému prepracovaniu krajiny a čo najväčšiemu priblíženiu realite.Minulý rok som bol celý v škole v Devínskej, takže moc času na MSTS nebolo ale aspoň vznikli nejaké skiny a kabíny ale čo ma najviac hnevá - a teraz prosím šedá eminencia MSTS - poraďte: akosi neviem skĺbiť čas na stavbu trate /ŽSR130/ a na tvorbu skinov, a to nevravím o materiáli čo máme na kabíny, proste stavba trate ide na úkor skinov a kabín /teraz Nebulus kývne hlavou že "áno" :D /, ale druhá strana veci je tá, že xxx materiálu som ponúkol na skiny a kabíny a okrem Hekla, Roba a pár jednicov sa ozvali len takí čo ostali pri rečiach, takže ma neskutočne láka skinovanie a kabíny, ale zároveň robím po troche aj do trate, ja viem že som si zobral toho veľa a ešte k tomu keď príde na svet v máji Duuso junior tak bude času menej, poraďte vy skúsenejší.

Duuso: Hlavne stavaj trať. Nejaký ten vozidlový a kabínový základ tu už máme :wink: . A ďaľšou vecou je to že, trať môžeš v podstate robiť iba Ty. Samozrejme niekedy si treba od toho oddýchnuť a aj ja som dnes chvíľku popracoval na kabíne. Že by som spravil aj novú kabínu na 350?

nebulus napsal:
Duuso: Hlavne stavaj trať. Nejaký ten vozidlový a kabínový základ tu už máme :wink: . A ďaľšou vecou je to že, trať môžeš v podstate robiť iba Ty. Samozrejme niekedy si treba od toho oddýchnuť a aj ja som dnes chvíľku popracoval na kabíne. Že by som spravil aj novú kabínu na 350?
Chcel si povedať kabínu na 130 nie ?

Moj osobny postreh je ten ze u mna sa tento jav nema sancu prejavit,. Aktivity vobec nehram. A teda idem podla predpisov po trati po ktorej sa mi chce dovtedy dokial sami chce. U mna je to jedno. Ale pekne male jednokolajky aj fiktivne ma beru stale viac.

Tomas Lee napsal:
:( Nesledujete tenhle jev na sobě i někdo jiný? Zajímal by mě váš názor na takto rozsáhle projekty, není to na úkor hratelnosti? Jak často se svezete z Blavy do Prahy na jeden zátah?
Nevím, co Ti odpovědět. Je to jako by jsi chtěl být fírou a měl strach že Tě strojmistr pošle jezdit po celé síti ČD. Vždyť nemusíš jezdit z jednoho konce na druhý, ale jezdi lokálky. Dnes si pendluj Břeclav - Lednice. zítra obsluhuj vlečku vápenka Vitošov - Zábřeh, jindy si jezdi Milovice - Lysá. Nebo Choceň - HK. A pokud jsi z Prahy, tak jezdi jen pražské spojky. A kdo to ještě nepochopil, vo tom to je. Pokud budete vlastnit jen jednu krátkou trať, brzy Vás omrzí. Čím delší projekt, tím víc kombinací a tím delší životnost této hračky. Pokud pojedeš nějakou aktivitu na 12 hodin, nikde není psáno, že ji musíš odjet najednou. Kdo to ještě neví, existuje tlačítko SAVE a LOAD. Odjedu si do příští stanice, uložím a budu se těšit na další den, až bude chvilka na pokračování. Pokud máš pocit, že už Tě to nebaví, je to jen Tvůj problém, protože nemám pocit, že by za ty roky zájem o trať stagnoval, ale drží se na vyšším průměru.

Bohužel, nemohu se zbavit pocitu, že mezi členy tohoto fóra je stále méně příznivců vláčků, ale přibývá těch, kteří se sem jen dojdou vypovídat. V jiném vlákně se to pere, že si někdo dovolil postavit nějakou nepotřebnou kabinu, jiný modelář vymodeloval vozidla k ničemu. Jo vy kecálkové, opravdu umíte "povzbudit" nás aktivních, k další tvorbě. Zamyslete se laskavě nad sebou.

Zbyněk Šemora napsal:
V jiném vlákně se to pere, že si někdo dovolil postavit nějakou nepotřebnou kabinu, jiný modelář vymodeloval vozidla k ničemu. Jo vy kecálkové, opravdu umíte "povzbudit" nás aktivních, k další tvorbě. Zamyslete se laskavě nad sebou.

A nás to asi povzbuzuje ne? Ne! člověk tady z již napsaného důvodu dělá skiny a za pět let nikdo není chopen udělat hezkou kabinu na 130 122 a podobně. Raději třetí cab na 350. jako po tom mám určitě nějakou motivaci skinovat 130tky. To jo to sotva

živě si vzpomínám, když mi do semináře došlo BP a já se celé rekolekce tešil, až budu moci "pokusit se dohnat zpoždění" s plechovkou z Břeclavi do Bratislavy. Takže to byla etapa BP, kde jsem třeba - tak jak píše Zbyněk - zkoušel na kratších úsecích (Letohrad Choceň) jak jezdit. Pak i ty delší, ale od té doby, co jsem zase doma, mám X-Tracks a fičím krátké tratě: Zrovna teď jsem si náramně oblíbil dvoukolejku a taková aktivitka s odklonem přes tu jednokolejnou trať, se dvěma 751 v unifiku a wapkami je bašta.
Tudíž teď spíš hraji kratší aktivity.
Nevím, jestli ji třeba ještě někdo má, ale mám náramně rád starou 321, která byla kdysi u Havla. Takový noční panťák ze Svinova do Těšína je paráda. (aktivitu můžu poslat ;-) )

šak si rejpejte jo jenom tak dál. za chvíli tu šestikolo zase bude práskat hlavním vypínačem......

Zpět k tématu: Tak třeba v mé trati 120 si přijde na své každý, komu nevadí nižší rychlost (je tu všude do 80 km/h), což při délce trati není zase tak pomalé. Je tu možno jezdit se vším: od staničního posunu k dálkovým vlakům. Zde si přijdou na své milovníci posunu (stanice jako Praha Zličín(5 vleček). Hostivice( obrat až 70 vozů/den), Ruzyně (sušenky+velkosklady), Žatec(8 vleček) Tam je plno příležitostí. Zkuste třeba Mn Praha Libeň - Hostivice: manipulace každé 4 kilometry+ jízda s postrkem. Poté návrat LV nebo se zátěží zpět dolů. koho nebaví náklady, může jezdit Os vlaky Praha - Kladno (31 km).
Podle mě je přiměřená délka projektu tak 100 až 150 km. Není to jednodlaždice ani jízda na celý den.

Dľžka trate nie je až tak podstatná. Skôr ide o to či je to zaujímavý projekt - horská trať, alebo trať v nížine, alebo a to je asi podstatnejšie záleží na kvalite spracovania. A pokiaľ má niekto kratšiu trať, tak väčšinou sa tam môže viacej vyhrať s detailamy.

Já se jen musí�smát�jak tady všic�i polemizujete. To je asi tak vše, �omě sta�ní vl�t� trati,�o na tohle téma můžet� Kaž��tavitel�t�í tolik, co mu�as dovolí a na�o má. Ji� měřítko n�í. Po�d ���staví r�, tak je �gické, ž�ten kdo staví 4 rok�to� postaví víc a�ikdo mu nemůže diri�va� aby už přestal,��už je to moc dlouhé a �kteří c�dác�to nemají šanci �lé p�jet��n si � starší uži�t�é vzpomeňme na první tratě. Tenkrát�am�liny s�na svýc�stránkách �ěžova� že je � samá fikce a nikdo �staví �c �álnéh��ehdy b�si nikdo ne�volil někomu dirigova� co má �avět a každý byl rád za každý kilomet� Pokud zalistujete v�omto �áknu d�h�torie,�ak si někd�povzdechl, jak by to bylo supr, kdyby v�raze nasedl na EC a vezl � až do Kútů. Tenkrát se mi o Praze ani nesnilo. Dnes máte všeho dost, tak �i už �n�y vymýš�te taková zbytečná vlákna, aby jste�šech� stávající stavitel�jen spíš od��v�i od další práce�N�přá� Vám nikdo stavět nebude.�������������

Zbyněk Šemora napsal:
Já se jen musí�smát�jak tady všic�i polemizujete. To je asi tak vše, �omě sta�ní vl�t� trati,�o na tohle téma můžet� Kaž��tavitel�t�í tolik, co mu�as dovolí a na�o má. Ji� měřítko n�í. Po�d ���staví r�, tak je �gické, ž�ten kdo staví 4 rok�to� postaví víc a�ikdo mu nemůže diri�va� aby už přestal,��už je to moc dlouhé a �kteří c�dác�to nemají šanci �lé p�jet��n si � starší uži�t�é vzpomeňme na první tratě. Tenkrát�am�liny s�na svýc�stránkách �ěžova� že je � samá fikce a nikdo �staví �c �álnéh��ehdy b�si nikdo ne�volil někomu dirigova� co má �avět a každý byl rád za každý kilomet� Pokud zalistujete v�omto �áknu d�h�torie,�ak si někd�povzdechl, jak by to bylo supr, kdyby v�raze nasedl na EC a vezl � až do Kútů. Tenkrát se mi o Praze ani nesnilo. Dnes máte všeho dost, tak �i už �n�y vymýš�te taková zbytečná vlákna, aby jste�šech� stávající stavitel�jen spíš od��v�i od další práce�N�přá� Vám nikdo stavět nebude.�������������

Ale jinak k věci (pokud jsem správně přelouskal zásah Tvého anděla strážného) - ta diskuse, či jak to nazýváš Ty - polemika - más svůj efekt - ukazuje se totiž, že docela dost lidí začíná mít v oblibě právě ty kratší aktivitky i kratší tratě právě z toho důvodu, že se třeba dají odehrát najednou

(zkus si na videu pustit svůj oblíbený film s tím, že každý den budeš na něj koukat tak 5 minut a dost - má přece taky možnost save a pásek si pustit od místa, kde jsi skončil - a garantuji Ti, že po třech dnech to vzdáš - přesně tak je to i o megalomanských aktivitách, které se tímto způsobem dají jet i měsíc, než je dojedeš - a to bez toho, abys z toho měl ten pravý požitek - a o tom ty aktivity nejsou).

Máš pravdu v tom, že pokus si chceš stavět dlouhé tratě, stavěj. Jsou lidi, kteří to ocení. Je ale i dobře, že vznikají i ty kratší a propracovanější (byť i fikce), které vyplňují tuhle mezeru a jsou středem zájmu další skupiny lidí.

A musíš uznat, že opravdu ty kratší tratě poslední dobou táhnou a mají co nabídnout.

Ale to zase nebude po vůli zarytým puritánům s puntičkářskými sklony, kdy aktivita nebo daná trať musí být echt podle reality a pokud není na centimetr nebo na minutu přesně, tak je to shit.

Nicméně - je to Tvůj názor a máš na něj právo a nikdo Ti jej nemá právo brát. Ale odpusť si prosím něco takového, jako že tohle je k smíchu a nebo, že to je zbytečné vlákno. Navíc - je to v HP a je to k věci. Třeba i proto, že to může sloužit jako anketa toho, co vlastně lidi aktuálně táhne - když budeš zahleděn jenom do své tratě, tak je jasné, že okolí přehlídneš a pak Ti to logicky k smíchu bude.

No mrzí mě že pan Šemora pochopil toto téma tak jak pochopil. Nikde totiž není psáno, že trať je příliš dlouhá, špatná, zbytečná, nebo ať přestane stavět atd. Naopak si jeho práce dost vážím. Chtěl jsem pouze znát názor jiných hráčů. Těžko se mi to vysvětluje, protože jsem psal jako jednotlivec svůj názor. Zkrátka trať BP pro mě ustoupila do pozadí, možná je to svou velikostí, rozlohou, možná že se stala samozřejmostí a tudíž nemá čím překvapit a zaujmout, kdežto kratší nové tratě přinesou na "trh" vždy něco nového, styl, krajinu, prostě takový neokoukaný podpis autora. Docela by mne zajímalo jak jste na tom pane Šemora s motivací? Máte naplánován konec stavby? Například že položíte poslední kus koleje, poslední stromek a řeknete, tak mám hotovo. Zkusím něco nového?

Back
Nahoře