Typy, zkušenosti z fotografování modelů

Zdeněk Itterheim

Provozní technik
Vlákno založeno na pomoc těm kteří se trápí s focením modelů na skin. Sám si rád přečtu praktiky s focením a podívám se na náhledy jiných fotičů. Své náhledy a pokusy uveřejňuji na "rajčeti". - http://simtrains.rajce.idnes.cz/
Fotím rád a hlavně velké množství fotek. ( dá se pak dobře vybírat ) Osobně jsem si prošel focením od flexarety, kterou mi sem tam půjčil otec, až po současnou Alfu 200.
Nafotit krajinku s hloubkou dojmu a rovný model je, dvojí kumšt defakto se stejným základem.
Rovnou k modelům:
- včera jsem pofotil něco v Libni viz. zdejší vlákno.
foto: http://simtrains.rajce.idnes.cz/CDC_122.012/#DSC02160.JPG
a http://simtrains.rajce.idnes.cz/CDC_122.012/#DSC02162.JPG

Tyto foto jsou stejné, hlavní změnou je ohnisková vzdálenost. Mám objektiv 18 - 70. První foto je s ohniskem 40 druhá 26. Větší zoom dělá rybinu. Toto je problém u tohoto typu objektivu. Oproti předešlému typu aparátu Canon PowerShot A85, který fotil z mého pohledu opačně. Čím kratší ohnisko tím lépe. - http://simtrains.rajce.idnes.cz/CD_372.006/#IMG_5195.JPG .

Jinak pro samotné focení doporučuji klid, včera to byl fofr. Přicházím ke 122.xxx ta byla v klidu. A najednou slyším sykat odpojovače, HV a kompresory. Fíra vykoukne a říká musím jet. Další celkem v poho, ale od té uhelky mě vyhnali ... .

Poděkování za odhalení chyby při focení patří Martensovi.

Pokračování příště.

Zdeněk Itterheim napsal:
Tyto foto jsou stejné, hlavní změnou je ohnisková vzdálenost. Mám objektiv 18 - 70. První foto je s ohniskem 40 druhá 26. Větší zoom dělá rybinu. Toto je problém u tohoto typu objektivu. Oproti předešlému typu aparátu Canon PowerShot A85, který fotil z mého pohledu opačně. Čím kratší ohnisko tím lépe.

Přesně naopak - při focení na kratší ohniska (minimální zoom) je výskyt rybiny pravděpodobnější (třeba speciální objektivy "rybí oka" mají ohniska kolem 5-15 mm, k tomu odpovídající tvar čočky). Dost pak závisí i na kvalitě samotného objektivu.
Osobně fotím vždy s lehkým odstupem a fotografovaný objekt si lehce přitáhnu. Pokud je nedostatek místa nezoufám, případnou rybinu lze vcelku snadno zlikvidovat v editoru.
Co se týče světla, tak preferuji lehkou oblačnost. Nemusím pak retušovat ostré stíny atd. Vyplatí se pohrát si i s vyvážením bílé a při focení např. v prostisvětle i s měřením expozice.
Dále se určitě vyplatí fotografovat do formátu RAW - zvláště pokud není příliš času na nastavení fotoaparátu. Domů si odnesu surová data a výsledný snímek vyrobím až doma v počítači. Navíc nad výslednou fotografií mám daleko větší kontrolu.

Ono na některých foto je vidět že jsem si hrál se světlostí. Focení té druhé 122 či 123 šlo blbě. Za zády vlaku zapadalo slunce, které si sem tam našlo díru. Supr je na focení podzim, jak pro loko tak objekty, ale musí být pod mrakem jak psal Kank.

Kank Zdenka opravil - pochopil to obráceně - pravda je ta, že čím kratší ohniště a blíž k předmětu, tím větší je to kandidát na "rybí oko". David by mohl vyprávět, co nadělá třeba v těsné kabině 28 mm :-) .

Zdenku a je jedno, jaký to je foťák - mi stejně fungoval jak Canon A85 (to byl identický model jako Tvůj), tak i současná S3. Problém byl v tom, že při min. přepočteném ohništi 35 mm se ta rybina projevovala velmi málo.

RAW je opravdu výhoda - naštěstí dneska je cena zrcadel daleko nižší než třeba před 2 roky. Zatím jsem nenarazil na EVF, která by RAW uměla.

Pak je docela dobré třeba dělat sérii snímků na sekvenci s tím, že každá fotka má jinak nastavenou korekci expozice třeba od -1 do +1 s nějakým krokem - pak se z toho dá docela vybrat - tohle byl Nebulusův nápad.

Martens napsal:
RAW je opravdu výhoda - naštěstí dneska je cena zrcadel daleko nižší než třeba před 2 roky. Zatím jsem nenarazil na EVF, která by RAW uměla.
Ale jsou. Některé EVF od Fuji, Panasonicu a Olympusu RAW umí. Dokonce se RAW dostává i do některých větších kompaktů, např. u Olympusu.
Již přes pět let fotím s Minoltou Dimage S414. V době uvedení to byla celkem hvězda mezi kompakty - manuální režimy, vše šlo nastavit atd. V poslední době si půjčuji otcovo zrcadlo Canon a nejradši bych jej nepustil z ruky. Ostří to rychle, v hledáčku vidím na co to ostří. U Minolty kolikrát objektiv ostří a ostří ale nezaostří. A nebo zaostří na to co nechci :)
Velká výhoda u zrcadel je i focení na vyšší ISO (alespoň u mé Minolty - avšak současné "mýdlové krabičky jsou na tom stejně, ne-li hůře). U kompaktů tam člověk hodí ISO 400 a fotka je prakticky nepoužitelná. U zrcadla je na ISO 400 šum minimální, téměř nepostřehnutelný.
Dále možnost fotit s externím bleskem, také paráda. Minolta mi ve tmě moc dobře nezaostří (nemá ještě přisvícení), takže stále lezu do menu a měním zaosřovací vzdálenost růčo po úžasných krocích 1, 2, 5m a ležatá osma.
RAW - to je kapitola sama o sobě. Nebulusův nápad to komplet vyřeší. Třeba při focení v mírném zataženu, kdy jedna bočnice je např. lehce nasvícená a druhou fotím v prostisvětle, tak se RAW opravdu hodí. Doma si doladím expozici a barvy bez větších ztrát kvalit fotky.

Sice tady vychvaluji zrcadla, ale i s kompaktem jdou dělat parádní fotky (pokud ho člověk umí plně ovládat a nespoléhá stále na automat). Kvalita fotek opravdu závisí hlavně na člověku za objektivem a ne na použitém přístroji. A pokud člověk umí s nějakým pragramem na grafiku, dají se s fotkami dělat opravdu divy :)

Ja som RAW na poloprofi kompakte od SONY zavrhol, hlavne pre pomalé spracovanie obrázku. O veľkosti ani nehovorím... Minule mi nestačila ani 1GB karta a to fotím v rozlíšení 3MPix. Hlavne kabíny fotím každý snímok 3x s posunutým EV +- 0.5. Niekedy to používam aj pri fotení v menej priaznivých podmienkach.
Čo sa týka rybieho oka, väčšina foťákov má problém na širokom ohnisku a mierny zoom na smerom na teleobjektív to dokáže vcelku zlepšiť. Samozrejme ak sa jedná o nejakú lacnú bakelitovú optiku, tak potom nepomôže nič. Rybie oko pekne odstráni aj plug-in v Photoshope, ale problém nastane v prípade, že sa na predlohe nedajú určiť dve rovnobežné osi, prechádzajúce po celej dľžke, najlepšie je chytiť to na spodok a vrch skrine.

RE: Autorská práva:

Ja mám NIKON D3000 a ktomu som používal SIGMU 70-300 s macrom. Ale teraz používam NIKOR 18-55. Zdá sa mi predsa len oprika lepšia......Hmmm. Nezdá..ona je lepšia..

Dá sa urobiť textúra aj smobilom, ale nikdy to nebude také ako kvalitný foťák.......

Tax si dožičil troška lepší prostriedok na fotenie materiálu na textúry. Je síce z druhej ruky, ale nepoužívaný. Už len nájsť tie správne predlohy a materiál, ktorý stojí za cvaknutie.

0054d357035c725bf58eff6cb8596daf.jpg

Naposled editoval moderátor:
Tax napsal:
Tax si dožičil troška lepší prostriedok na fotenie materiálu na textúry. Je síce z druhej ruky, ale nepoužívaný. Už len nájsť tie správne predlohy a materiál, ktorý stojí za cvaknutie.
...

No ja, pěkný kousek. Tak teď Ti začne krásné období učení se. ;) S objekty si hlavu nedělej a pro začátek klidně začni nějakou tou budkou u kolejí. Zvěčni si ji s několika hodnotami zoomu, clony, času závěrky a doma pak skoukni, co je optimální (co možná nejmenší deformace objektu, jas a kontrast snímku apod.). Jo a hlavně se uč fotit v manuálním režimu. "A" si na otočném voliči raději začerni fixem, aby Tě to k němu netáhlo. :D

Tak přeji dobré světlo.

David

David Hájek napsal:
... No ja, pěkný kousek. Tak teď Ti začne krásné období učení se. ;) ...

Neboj Davide, Tax mal doteraz Finepix S7000, čož je podobný skvost, ale 6-násobný optický ZOOM ( ekv. 210 mm ) bol nie vždy úplne dostačujúci.

Miky945 napsal:
Á Tax se projede do Čachtic?

Možno v lete bude aj to. Tax už v Čachticiach bol. Ale videl Miki niekedy Taxa fotiť domčeky? ;) Jirka TK s Deteriom Ti povedia, čo Tax v Čachticiach robil:-P

Back
Nahoře