Úzkorozchodka JZD_760mm

Re: Úzkorozchodné trate všeobecne

O čem bude nová úzkorozchodka?

Přehoupl se rok 1980 a na moravské scéně se vyprofilovaly tři avantgardní zemědělská družstva. JZD Agrokombinát Slušovice, JZD Mír Práče a JZD Budovatel Kamenice. Přes pozemky posledně jmenovaného procházela úzkorozchodná trať Rudník - Kamenice, kterou se tehdy ČSD rozhodly zrušit. Představitelé JZD Kamenice využili všech svých konexí ve vládních a stranických orgánech a podařilo se jim dosáhnou převodu úzkorozchodky pod správu JZD Kamenice a získat i prostředky na její rekonstrukci.

Úzkorozchodka byla kolejově oddělena od normálního rozchodu a jako vzpomínka na zašlé časy zbyla v Rudníku pouze opuštěná podvalníková jáma. Proběhla rozsáhlá rekonstrukce svršku i spodku, v některých místech byla trať přeložena a začalo se uvažovat o jejím postupného rozšiřování. Na rozdíl od ČSD pochopili Kameničtí turistickou atraktivitu své železničky i význam turistiky pro budoucnost. A kromě vnitropodnikové nákladní dopravy se začali orientovat i na dopravu osobní s důrazem na letní turistickou sezónu. Jelikož si ČSD ponechalo většinu vozidel, nakoupili Kameničtí potřebná vozidla v zahraničí. V roce 1982 byla rekonstruovaní železnička slavnostně otevřena.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://jirik-msts.wz.cz/obr/jzd5.jpg

Strmilov - počátek lesní železničky vedoucí do jihomoravských "smrčin". Uspokojivý model borovice jsem neobjevil.

Jirko ahoj. Tááák to je něco.
Už se těším. Jak víš, tak úzkorozchodky, tak to je něco pro mne. :D Ať se daří. Dan

Naposled editoval moderátor:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://jirik-msts.wz.cz/obr/mapa_jzd.jpg

Tak se překulila polovina léta a mám skoro hotovo. Ještě chybí doplnit nějaké stromečky a domečky, udělat pár aktivit a tím vyzkoušet, zda vše funguje, jak by mělo. Pak poslat trať nějakému testrovi, dodělat soubory jako details.ace a load ace, ..... a můžete stahovat a hodnotit.

RE: Úzkorozchodné trate všeobecne

Zdravím, už se na trať od JiříkaTK moc těším. Existují v MSTS koleje (případně i vozidla) i pro rozchod 600mm? Jedna z nejhezčích úzkokolejek v ČR je podle mě v Mladějově na Moravě. Ta by v MSTS taky byla moc fajn ;) :)

Obávam sa že koľajivo 600mm je problém, ale 760mm to istí. Ten malý rozdiel sa v MSTS stratí. Ja mám v oblasti banských tratí a vozidiel istú predstavu, takže je možné že sa v spolupráci s Jiříkom zrodí niečo aj z tejto oblasti.:cool:

Chlapi zdravím.
Zak jsem se dnes pustil do další aktivity (Jiříkova trať JZD) a při projíždění aktivity jsem si vzpomněl na jeden film od Slovenských kolegů, zaboha si nevzpomenu, jak se jmenoval. On mne ani tak nezaujal scénář filmu samotného jako to, že tam jezdila nějaká úzkorozchodná lesní železnice a to je to na co se chci zeptat, nevíte prosím někdo, jak se ten film jmenoval (kvůli té dráze bych ho snad i sehnal nebo si ho nahrál;) ) a hlavně co to bylo za dráhu:?::?::?::?::?:
Předem díky Dan.

Zdravím všechny odpočatý po dovolené. Trať JZD je hotova na 99.9 procent, Již jen projíždím testovací aktivity a opravuju někdy detaily a někdy dělám kompromisy v podstatnějších věcech. Např. jsem byl nucen vypustit výkolejku na konci jedné vlečky.

Prosím Vás, nevíte někdo, zda je možné ovlivnit vzdálenost předvěstníku před pomalou jízdou? Ta vzdálenost (odhaduji kilometr), která naprosto vyhovuje na normálním rozchodu, je na úzkokolejce se čtyřicítkou strašně dlouhá.

K trati bude přidán i malý trainset, na dolaďování kterého se teď pracuje. Bude v něm vše potřebné, tj. kabiny i zvuky. Je to na přání mnoha a mnoha začátečníků i starších pánů důchodového věku, kteří toto po mně chtěli již pro Dvoukolejku. Trainset vychází z díla maďarského autora George33, jehož svolení mám. Ale jsou tam použity i vozy a zvuky jiných autorů, jejichž původ neznám anebo jejich autoři na můj mail nereagovali. Takže tento minitrainset bude takřečeno "soukromý" pro nás Čechoslováky. Samozřejmě Těm, co do toho vidí, doporučuji pak pozměnit si např. směrování zvuků.
nebulus napsal:
Jenda napsal:
..........Existují v MSTS koleje (případně i vozidla) i pro rozchod 600mm? ......

Obávam sa že koľajivo 600mm je problém, ale 760mm to istí. Ten malý rozdiel sa v MSTS stratí. Ja mám v oblasti banských tratí a vozidiel istú predstavu, takže je možné že sa v spolupráci s Jiříkom zrodí niečo aj z tejto oblasti.:cool:

Jestli jsem to dobře pochopil, tak někteří autoři to řešili tak, že stroj pro 600 mm vymodelovali o 25 procent větší a použili rozchod 760 mm. Někde u Němců jsem si všiml i nějakých strojů na 600 mm, ale jestli byly takto zvětšeny, to nevím.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj Jirko,
ten kilometr je opravdu zbytečný. Sice mi není z dotazu jasné zda jde o předvěstník umístěný před rychlostníkem nebo předvěstní štít, který se umisťuje před začátkem pomalé jízdy ale je to takhle:
Předvěstník se umisťoval před rychlostníkem na vzdálenost 700m při zábrzdné vzdálenosti 1000m, 500m při zábrzdné vzdálenosti 700m a 300m při z.z. 400m. Před pomalou jízdou (tabule "Z") se umisťovaly Předvěstní štíty a to na zábrzdnou vzdálenost - t.zn. 1000m pro rychlost vyšší než 100km/h, 700m pro rychlost 61-100km/h a 400m do rychlosti 60 km/h.
(Platnost v osmdesátých letech, kam je trať historicky situovaná.)

Tome, jde o to, že když aktivitář udělá v aktivitě pomalou jízdu, tak tam MSTS automaticky umístí tabuli Z, tabuli K a asi kilometr před tabuli Z trojúhelníkový předvěstní štít. No a mně jde o to, jestli by nešla ovlivnit jeho vzdálenost od tabule Z. Na úzké by stačilo při max. povolené čtyřicítce a pomalé rychlosti 20 km/h 200 metrů. V speedpost souboru v trati jsem takovou možnost nastavení (v rámci mých znalostí) nenašel.

Opsal jsem zejména pro aktivitáře ze Železničáře 6/89 velmi stručné zásady provozu dle D3 na dirigovaných tratích, jimiž naše úzkorozchodky jsou. V MSTS sice nelze absolutně vše dodržet, ale za zamyšlení při vytváření námětu pro aktivity to stojí.
Najdete je na mém webu.

Neznám historii předpisu ČD D3, ale k dnešním dni tam už je pár chyb.
Viz. třeba bod:
"5. Žádnou dopravnou na dirigované trati nesmí vlak projíždět" - Pokud je v dopravně zrušena ohlašovací povinnost, může vlak dopravnu bez problému projet.
"7. Platí zásada, že kolej č. 1 v každé dopravně volná a výhybky na tuto kolej uzamčena." - V době, kdy už existuji samovratné výhybku, je toto nesmysl.
"10. Dojde-li ke křižování dvou vlaků v dopravně, je ve služebním jízdním řádu ČSD označen první vlak vjíždějící do dopravny jako "vlak první" a vlak jedoucí z protisměru jako "vlak druhý". V praxi to znamená, že do stanice nemohou vjíždět současně dva protijedoucí vlaky. "Druhý vlak" zastaví u lichoběžníkové tabulky a pokračuje v jízdě až po zastavení "vlaku prvního" na ruční návěst "přiblížit" pověřeného člena vlakové čety prvního vlaku. Musí zastavit tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost cestujících." - Opět nesmysl, když je v dopravně samovrat.
"14. Posun v dopravně řídí vlakvedoucí se souhlasem dirigujícího dispečera." - Taky nesmysl, u osobních řídi fíra, u nákladních se souhlasem strojvedoucího zaměstnanec řídíci posun.

Dík za připomínky, ale Dvoukolejka je situovaná do roku 1987 a JZD ještě dál. Jsme v době, kdy i na mašině byli dva. Samovratné výhybky tehdy zřejmě také nebyly a v kolejivu MSTS nejsou. Takže beru připomínku k bodu 5 a text v tomto bodě upravím.

Kuba napsal:
JiříkTK napsal:
... pro aktivitáře ze Železničáře 6/89 ...
Neznám historii předpisu ČD D3, ale k dnešním dni tam už je pár chyb.
...Taky nesmysl,
Podívej se na ten letopočet znovu a přijmi to tak, jak to je.
Apropo u osobáku je fíra i tím vlakvedoucím a samovratky v msts nemáme, tak ty zjednodušené pokyny jsou v pohodě.

JiříkTK napsal:
Dík za připomínky, ale Dvoukolejka je situovaná do roku 1987 a JZD ještě dál. Jsme v době, kdy i na mašině byli dva. Samovratné výhybky tehdy zřejmě také nebyly a v kolejivu MSTS nejsou. Takže beru připomínku k bodu 5 a text v tomto bodě upravím.
V roce 1987 bylo "Zrušení ohlašovací povinnosti" u ČSD neznámým pojmem, takže bod č.5 můžeš ponechat také! :D

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://jirik-msts.wz.cz/skiny/CSDvagBaiu.jpg
Tak vydání trati JZD_760mm je na spadnutí. Již jen čekám na několik maličkostí od modelářů. No a při její výstavbě a oživování vozidly vytvořil Ronoath i nějaké fake verze vozů ČSD pro oživení provozu na Dvoukolejce i dalších tratích. První z nich je ke stažení u mne.

Bezvadný, už se moc těším na trať! Vozidla budou taky fajn. Držím palce ke zdárnému dokončení.

Back
Nahoře