Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha archiv #8

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Mikulda: Tak zkus klávesu Z/Y a ukaž mi tak pěkně zarovnaný zářez ke kolejím. Vtip je v tom, že pokud to chceš mít takto pěkně, tak musíš terén snižovat i hodně pod koleje a to nepravidelně, každý bod jinak. Proto ty náspy pod kolejemi. Ono teoreticky se to radí dobře, ale je nutné si to nejprve zkusit. Rovinaté úseky tímto způsobem dělat můžeš, ale v horách? Ani náhodou. Proto si myslím, že pokud máš přesně vygenerovaný terén, tak v klávesou Z/Y si vše maximálně poškodíš a nezbude Ti nic jiného než kurzor a šipečky.
Jinak samozřejmě vzdálené kopce už nedělám bod po bodu, ale zde už se dají použít nástroje. Jen je nutné si dát bacha, abych si nerozhodil již pracně vytvarované. Proto je nutné si správně nastavit hodnoty pro zářez a násep.

Jinak včera skončila výluka mezi Světlou a Leštinou a začalo se s terénem ze Světlé do Okrouhlic. Blíží se finál. Huráááá.
Čouda: HK-Osek je jedna z mála tratí, kde ještě nejsou namalovány traťové podklady. Musíš vydržet. A přesný výkres nymburských spojek také nemám. Jinak ještě není detailněji vytvarován terén na 251. Natočení videa si teprve domlouvám, snad se zadaří. Tu dovolenou jsem myslel jen tak, "že by to chtělo", jinak žádná nebude. Vlastně ani nejsou peníze, je to stále z ruky do huby a současně víc od huby:cry:. Jako každý rok touto dobou.

Gratuluji pane Šemoro, G. Jeníkov i Světlá n. S. se opravdu povedly. Sám jsem chtěl taky něco postavit ale objekty které jsem si chtěl nafotit jsou zarostlé v takové buši jako tarzanův domek. Takže asi až opadá listí. Což není tak daleko. I když teď mám spíše blíže k trati 291.

Co se týká budov na jmenovaných nádražích gratulace nepřísluší mě, ale panu Martinovi, který je vymodeloval. Já je jen osadil. Samozřejmě nejprve musí být kam. Jinak práce usilovně pokračují. Dopoledne jsem tvaroval terén Okrouhlice - Dolní Pohled a teď nastupuji na práce dál do Světlé. (jen dokončit dlabání v terénu)

Ahoj Zbyňku.
Chtěl bych se zeptat na takovou maličkost. Opravuji aktivitu (no už ji mám opravenou, jen testuji) "Historický motorák" které byla dělaná pro verzi tratě BP_79 na BP_81 a tam je ta věc na co se chci optat. Hráč jede s historickým vlakem za normálním os z Chocně do HK na "blok" a hned na návěstidle kousek za Chocní svítí žlutá 40km/h a platí až do Újezdu u Chocně
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/4bc8d6d355e87a8769e117ea14d72735.jpg
Ta samá situace je hned na návěstidle 1 zastávka za Týništěm n/O. (teď si zaboha na název zast. nevzpomenu;))
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/5c3698ac10cc37932ccf5c02fb2100ca.jpg
V aktualizaci 79 mě to na 40km/h neshazovalo, svítila jen žlutá. S tímto omezením sotva stíhám jř. Tím bych se chtěl zeptat, jestli to tak má být:?: Předem díkes za odpověď, S pozdravem Dan.

Na tohle se už jednou někdo ptal a vůbec jsem nepochopil, kde se tam mohlo vzít "rychlost 40" Tato návěstidla jsou nastavena buď jako volno nebo stůj. Není tam ani přivolávačka. Ani tam nemůže být výstraha. Opravdu nechápu. Asi je to spíš dotaz na autora Jirku Poláka.

Jinak koho zajímá, jaký je stav prací, dá se říct, že krajina je z Brna do Kutné Hory vytvarovaná v celé délce. Zbývá několik maličkostí a doplnit některé silnice. Ještě také musím napustit Sázavu mezi Havlíčkův Brod a Okrouhlice. Doufám, že se to bude všude podobat reálu. V Havlíčkově Brodě je ještě hodně práce s dokončením kolejiště a vyústěním trati směr Hlinsko a Humpolec.

No jo a co teď s tím? Mně taky před aktu. ukazovalo buďto volno nebo stůj. Teď jsem před chvílí zjistil, že se celá ta aktivita chová po aktu_81 jinak. Pochopím, že nesedí trasy traffic, ale teď mne MSTS dostal s tím, co mi kdysi psal jeden uživatel v dotazu k mým aktivitám a jde o to, že v Přelouči mám za odj. náv. servis blokující mou trasu a má mne předjet rychlík. Kdysi vše ok, ale teď mne to zastaví už na nákladním před stanicí a napálí to do mne ten rychlík, který se mi doslova objeví ta prd.. vlaku. Předemnou je trať volná jen ten servis za odj. n.:?::?:
Vím, ýe to spíš patří do aktivit, nicméně to asi bude souviset i s aktualizací tratě, když to předtím šlo. Hold když si MSTS postaví hlavu... a to jsem si dneska říkal odpočnu a opravím jednu z mých starších aktivit.
No už je zase v šupliku:D
S pozdravem Dan

Naposled editoval moderátor:

Tohle ale asi nesouvisí s aktualizací trati, ale s verzí BINU. Například na trati z Chocně do Hradce se žádné úpravy od jejím vzniku nekonaly. Takže zkus tehdejší verzi BIN.
Ale také je to výzva vyprovokovat nějakou testovací aktivitu na těchto návěstidlech, jestli je tam opravdu problém.

Zbyněk Šemora napsal:
Tohle ale asi nesouvisí s aktualizací trati, ale s verzí BINU. Například na trati z Chocně do Hradce se žádné úpravy od jejím vzniku nekonaly. Takže zkus tehdejší verzi BIN.
Ale také je to výzva vyprovokovat nějakou testovací aktivitu na těchto návěstidlech, jestli je tam opravdu problém.
Ahoj, sranda je, že je to tvořené pod Bin MSTSPatch1.7.081920, který máš přiložený i ty na DVD s tratí, Pod jiným aktivity nedělám. Když jsem tvořil rýzné manipuláky a posuny ve stanicích, tak mi u novějších verzí skákalo 0km/h, ale to už patří spíš do vlákna o Binu. Ještě se chci zeptat, jestli to npř. nemůže být zásahem do souboru soundcfg.dat viz tato úprava: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/902&page=8
Ale to by na návěstidla a křižování němělo mít vliv, nebo jo? Jinak po této úpravě jedou úplně všechny zvuky a MSTS mi nepadá ani při úkolových hláškách.;)
Dan

Dan: Napsal jsem Jirkovi Polákovi o tomto problému, snad poradí.

Ale mám tady jednu výzvu, vlastně už opakovanou a vypadá to, jako by u trati 250/230 nikdo z nadšenců do MSTS nebydlel. Potřebujeme nafotit některé typické podjezdy a viadukty. Hlavně ocelové podjezdy přes řeku. Roman je chotný modelovat, ale není podle čeho, protože z vlaku tyto stavby nejsou vidět. Kdysi dávno někdo slíbil, že nafotí podjezd v Havlíčkově Brodě a viadukt před Okrouhlicem. Dodnes nic není. Já bohužel soukromou helikoptéru nemám, abych si na místo mohl odskočit :-) Nadjezd ve Žďáru Roman vymodeloval podle fotky z videa, ale například viadukt za Žďárem už je problém. Přitom například Heme je přímo odtud. Asi si vše schovává pro svou trať, kterou chce mít až bude, dokonalejší. Ale je to každého věc, jestli někdo pomoci chce nebo jen nemá zájem.
Když někdo pošle nějaké použitelné zmiňované fotky, bude to konstruktivnější než se ptát, kdy bude aktualizace trati.
Za eventuelní materiály předem děkuji. Hodí se cokoli z mostů vyfocené z Brna do Hory. Viadukty až ze Sklenného po Okrouhlice. Dál už nejsou. Viadukt v Obřanech už vymodeloval Deterio, jen nestrefil poloměr. Nevíte někdo o něm, jestli ještě funguje? Na žádný email ještě nereagoval. Možná mu jen nefunguje pošta, tak snad čte fórum a vzkazuji mu:
Prosím Tě, u tohoto viaduktu je špatně osa modelu, je třeba ji otočit o 90 stupňů, aby model šel naklápět do sklonu. Hlavně je nutné upravit poloměr. Ne R1000, ale R500, viz pracovní aktualizace. (v reále je 350) Děkuji.

Ahoj Dane,
neznám podrobně celý problém ale pokud si pamatuji, tak mechanická návěstidla jsou nastavena tak, že když na dalším návěstidle je "Stůj", návěstí "Vjezd odbočkou" a tudíž ona čtyřicítka. Autor v návodu píše něco v tom smyslu, že to tak je z důvodu žádosti některých pařičů, kteří nedokáží jízdu přizpůsobit tak, aby dokázali případně zastavit před odjezdovým návěstidlem. Osobně jsem toho názoru, že by to tak být nemělo neboť to neodpovídá realitě. U jednoramenných vjezdových návěstidel na lokálce je to jedno, tu čtyřicítku tam máš danou rychlostníkem tak jako tak a to že je předvěst na výstrahu nevadí. (Třeba jde ztuha a výpravčí je slabá dívčina nebo nějaký "líhan") Ale u návěstidel oddílových už to je blbě a u dvouramenných, když pojedeš do rovného a na odjezdovém je "Stůj", budeš vjíždět na dvě šikmá ramena, což už je absolutní blbost! Navíc to v reálu ani není technicky možné. Myslím si, že lepší řešení by bylo, kdyby návěstidla ukazovala to, co mají a "Výstraha" by byla zobrazena na TM. Ale to je pouze můj názor, který nemusí každý sdílet.
Tvůj problém bude tedy zřejmě v Tebou zmíněné jízdě na blok, kdy Tvůj vlak nemá před sebou volný potřebný počet úseků a tudíž jede stále na výstrahu - ta by byla správně návěštěna v případě použití návěstidel světelných.
Ahoj, Tom

PS: Teď koukám, že než jsem to sesmolil, tak už to Zbyněk řeší. Tak alespoň se dozvíme jestli to tak opravdu je.

Někdy na jaře jsme to, co výše uvádá Tom, řešili zčásti ve vlákně Dvoukolejky a zčásti SZ. A dopadlo to jednoznačně - aby vjezdová a odjezdová mechanické návěstidlo byla na sobě nezávislá jako na skutečné železnici. A tak to ve Dvoukolejce je. Já se domnívám, že pokud v aktivitě vezu vlak plně naložený uhlím a hrozí situace, že když je na vjezdu volno a na odjezdu stůj, tak to neubrzdím, je třeba v tom kritickém nádraží vést vlak odbočkou (na hlavní postavit trafic) a je to skoro pro všechny případy vyřešeno.

Zbyněk Šemora napsal:
Prosím Tě, u tohoto viaduktu je špatně osa modelu, je třeba ji otočit o 90 stupňů, aby model šel naklápět do sklonu.
A to jako proč? Podle jedné osy naklápím myší nahoru dolu, podle druhé při tom držím Ctrl.

mikulda napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Prosím Tě, u tohoto viaduktu je špatně osa modelu, je třeba ji otočit o 90 stupňů, aby model šel naklápět do sklonu.
A to jako proč? Podle jedné osy naklápím myší nahoru dolu, podle druhé při tom držím Ctrl.
Sice nejsi Deterio, ale vysvětlím. Klávesu CTRL pro naklápění bohužel neznám (asi jsem ve škole pro stavění tratí zrovna chyběl:D), ale tohle je tak složitý úkon, že není třeba jej víc komplikovat podržením dalších kláves. Mnohdy totiž je třeba myš držet oběma rukama, aby se zadařilo model přesně naklopit. Kdo nezkusí, nepochopí. Ale je tady další a podstatná věc. I když je model v oblouku, pokud má správně osu, tak je možné jej zarovnat podle koleje. (pro případ, že se model nepodaří správně naklopit). Při pokládání náspů jsem tento fígl použil už mnohokrát. U oblouků samozřejmě je nutné pak šipkami model správně natočit.

Dan J. napsal:
....Pochopím, že nesedí trasy traffic, ale teď mne MSTS dostal s tím, co mi kdysi psal jeden uživatel v dotazu k mým aktivitám a jde o to, že v Přelouči mám za odj. náv. servis blokující mou trasu a má mne předjet rychlík. Kdysi vše ok, ale teď mne to zastaví už na nákladním před stanicí a napálí to do mne ten rychlík, který se mi doslova objeví ta prd.. vlaku. Předemnou je trať volná jen ten servis za odj. n. .....
Takže se velice omlouvám za klamavé oznámení, aktivita se chová korektně, až na ta návěstidla 40km/h na blok, doufám, že se to nějak vyřeší:D. Je fakt kopr jet koudek z poza Chocně, až do Újezda 40km/h, když je před nádražím vjezdové a pak vlastně strácí smysl dělat v aktivitě blok, když ten traffic vlastně ujede moc dopředu a držet ho v každé další stanici na VB, mi připadá jako nesmysl. To, že to do mne napálil trafiic, před Přeloučí byla moje blbost, jak jsem opravoval chybné trasy traffic, tak jsem přehlíd, že mám počáteční bod toho blokujícího servisu před odj.n.:eek::eek: Jojo, hold blbnu.:D
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Ahoj Zbyňku.
Chtěl bych se zeptat na takovou maličkost. Opravuji aktivitu (no už ji mám opravenou, jen testuji) "Historický motorák" které byla dělaná pro verzi tratě BP_79 na BP_81 a tam je ta věc na co se chci optat. Hráč jede s historickým vlakem za normálním os z Chocně do HK na "blok" a hned na návěstidle kousek za Chocní svítí žlutá 40km/h a platí až do Újezdu u Chocně.
Tak nejezdí z Track monitorem a žádná čtyřicítka ti nebude vadit.
JiříkTK napsal:
Někdy na jaře jsme to, co výše uvádá Tom, řešili zčásti ve vlákně Dvoukolejky a zčásti SZ. A dopadlo to jednoznačně - aby vjezdová a odjezdová mechanické návěstidlo byla na sobě nezávislá jako na skutečné železnici. A tak to ve Dvoukolejce je. Já se domnívám, že pokud v aktivitě vezu vlak plně naložený uhlím a hrozí situace, že když je na vjezdu volno a na odjezdu stůj, tak to neubrzdím, je třeba v tom kritickém nádraží vést vlak odbočkou (na hlavní postavit trafic) a je to skoro pro všechny případy vyřešeno.
Tak to bych považoval za samozřejmost, těžko můžu u projíždějícího vlaku mít na vjezdu volno a na odjezdu stůj.

asi jsem ve škole pro stavění tratí zrovna chyběl:D
Tak si od někoho dopiš sešit :D
Mnohdy totiž je třeba myš držet oběma rukama, aby se zadařilo model přesně naklopit.
Kup si lepší myš :D Ale teď vážně.
I když je model v oblouku, pokud má správně osu, tak je možné jej zarovnat podle koleje. (pro případ, že se model nepodaří správně naklopit).
Nějak pořád nechápu - pokud je osa hnutá o 90°, tak to otočíš Num4 a Num6, ne?
Ale uznávám, že u modelu, který budeš v trati pokládat vícekrát, se vyplatí mít tu osu rovně. Jinak je to docela pakárna - naklopit do sklonu, otočit do směru, a jé to je moc, tak "O", znova naklopit do sklonu, otočit do směru, teď je to zase málo ... :)
A k té diskuzi o návěštění:
U mechanik na vjezdu potřebujeme vyřešit tyto případy:

a) vlak projíždějící stanici projíždí
Tady není co řešit. Prostě je na vjezdu Volno a na odjezdu taky.

b) vlak projíždějící ve stanici mimořádně zastavuje
Jsou dvě možnosti řešení:
1) Vyrobit návěstidlo "výhybkář", který bude v ruce držet praporek, a pokud bude postaveno na přímou kolej a na odjezdu "Stůj", praporek zvedne a bude dávat návěst "Výstraha".
2) Nechat zastavit vlak (blokujícím servisem) u vjezdu.

c) vlak zastavující ve stanici zastavuje
Na vjezdu Volno, na odjezdu Stůj. Nic mimořádného.

d) vlak zastavující stanici projíždí
Na vjezdu volno, před stanicí dostane fíra hlášení vysílačkou (událost zpráva), že má ve stanici průjezd.
Pokud vám vysílačka nebude sedět do epochy, tak tam holt nebude a fíra si přibrzdí :)

Pak tedy můžeme mít mechanická návěstidla nezávislá, podle reálu.

Dnes jsem po hrubém dokončení terénu provedl testovací jízdu s nově naladěnou 230. Myslím si, že už to vypadá o něco lépe, než nedávná rovná placka. Také chci znovu poděkovat všem modelářům za každý objekt. Až se to všude zalesní a zastaví, pak to bude zase o třídu lepší kafe. Stále je ještě hodně práce.
(Fotky jsou málo kvalitní, nemám na to nastavenu grafickou kartu, tento PC je opravdu jen na práci)
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310pohled.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310perknov.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310okrouhlice1.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310okrouhlice2.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310sazava1.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310pohledh.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310svetla.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310vlkanec.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/1310caslav.jpg

Kuba napsal:
Dan J. napsal:
Ahoj Zbyňku.
Chtěl bych se zeptat na takovou maličkost. Opravuji aktivitu (no už ji mám opravenou, jen testuji) "Historický motorák" které byla dělaná pro verzi tratě BP_79 na BP_81 a tam je ta věc na co se chci optat.....
Tak nejezdí z Track monitorem a žádná čtyřicítka ti nebude vadit.
Ahoj Kubo, nezlob se na mě, ale toto mi nepřipadá jako kloudné řešení, to je jako kdybych napsal, když mi nebude venku svíti lokomotiva a z pohledu z kabiny ano a já odpovím, tak se nekoukej na vlak z venku.:D:D Co tak potom v tom protokoli po ukončení aktivity bude psáno? "Xxxxx krát jste prekročili rychlost" a bude v tom pěkný mr--ik.:)
Dan

Ta diskuze tu nabrala grády. Na tento problém jsem již poukazoval. (http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/635) Tu návěst chápu u stanic u vjezdového návěstidla. je mi to sice trochu proti srsti ale má to logiku. Ta druhá část kdy se jedná o mech návěstidlo někde na hlásce v širé trati a ukazuje "výstraha" či "jízda odbočkou" to je nesmysl. Před dalším návěstidlem (ať už je to opět jen hláska či vjezdové návěstidlo) je přece předvjezd. Ta mi říká co je na hlavním návěstidle.
Na této trati jezdit "na blok" je dost zavánějící. Několikrát se to v textu objevilo. Autoblok funguje trochu jinak. Zde musí obsluha dané dopravny zhlédnout celý vlak a vidět konce vlaku. Pak volá do příslušné stanice že je úsek volný. Pokud není obsazena dá se návěstidlo do polohy volno a jezdí se na celý mezistaniční úsek či k další obsazené hlásce.
Uf to jsem se rozepsal, ale považoval jsem to za důležité aby i méně zasvěcení pochopili o co tu jde.

Jináč pane Šemora screeny vypadají skvěle. Po této trati jsem sice jel jen jednou v životě a to ještě v noci, ale na škole jsem k ní (jejím parametrům a a zasazením do krajiny) získal přízeň a moc se těším až si jí pěkně doma a vklídku projedu. Supr práce

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře