Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha archiv #8

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Balkwill01 :dovolím si odpovědět , patrně jste udělal tu stejnou chybu co já a nenaistaloval si aktualizaci zvuků které jsou nutné pro to aby jste je slyšel.Na této stránce si je stáhnete a měl by jste všechno slyšet. http://msts.jacek-modely.cz/paginy/zvuky.htm

Dobrý den Zbyňku,

Chtěl jsem se zeptat, mám Trainset BP po nejnovější aktualizaci, ale nejdou mi zvuky píštal a neslyším zvuky motoru v kabině jen neustálé ticho

Richard Balkwill

Kam všude ještě budeš psát ?

Naposled editoval moderátor:

Stav prací. Díky úspěchu zavedením nových technologií na Vysočině ve spolupráci s Honzou Švecem vznikají další speciální díly náspů. Hlavně chyběly koncové pilíře u mnohých starších mostů a viaduktů. Tak jsem něco osadil v Brně, Břeclavi a úsek Praha Libeň - Praha Běchovice. Teď to tam má konečně ten správný šmrnc. Ještě vyčkávám na dodávku nových mostků pro jednokolejky a projde podbíječkou celý úsek Pardubice - Jaroměř, aby se v nejbližším čase mohlo začít pokládat koleje ku Staré Pace. Současně je na řadě i úsek Osek - Hradec Králové. Už mám slíbené traťové podklady, tak snad to konečně vyjde. Ale priorita je dokončit trať 251. Tam je ještě hodně práce na krajině. Bohužel, tempo stavění jako Stavitel X neumím, tak za měsíc to určitě nebude.
Jinak Panu modeláři Honzovi Švecovi patří velké díky. Staré Počernické a Kyjské viadukty úplně ožily a textury tak ladí, že model vypadá jako by byl ucelený odjakživa.
Mým cílem není honit kilometry, ale chtěl bych dát prioritu kvalitě nad kvantitou. Potvrzuje se, čím propracovanější traťové těleso, tím pomaleji práce postupují.
Jinak stavění věnuji několik hodin denně.

Myslím, že není proč se obhajovat , každý máte jiný způsob stavby a řekl bych, že oba děláte velmi kvalitní práci stejně jako někteří další naši stavitelé tratí. Když porovnávám kvalitu stavby naší české produkce a zahraniční, tak v zahraničí je VELMI málo konkurenceschopných lidí. Vezmu-li si příklad German-railroads,nebo Pro-Train, které jsou komerčním dílem, tak sice je to hezké, ale ani zdaleka to nedosahuje vašich kvalit.To samé český vozový park (mám na mysli modely,kabiny a zvuky) jsou oproti zahraniční tvorbě něco neuvěřitelného.Kdykoliv jsem si stáhnul nějaký zahraniční model,tak většina z nich používá dodneška řadu defaultních zvuků a tzv. fotokabin taky mnoho není.Spousta jich je univerzálních a navíc domalovávaných. Takže díky všem českým tvůrcům.

Fírové psali do hlášení, že je špatný štěrk mezi Odbočkou Parník a Ústí nad Orlicí. Tak jsem tam poslal podbíječku. Něco se rovnalo i výškově a v celém úseku jsou osazeny nové náspy a podjezdy. Učím se pracovat s novými podklady. Některé podjezdy jsem měl i 100m mimo a některé vůbec :-)
Také jsem si už stanovil mezistaniční úseky na Pardubicku a Kolínsku, kde to půjde dodatečně mírně zvlnit. Aby fíra také trochu kočíroval a ne aby v nížinách nasadil konstantní výkon a dlabal se v nose. :-) (Chvaletice - Záboří a Velim - Pečky - Poříčany) Většinou se jedná o 2,5 promile.
Všechny tyto práce jsou v rámci osazování nových náspových záslepek před mosty a viadukty. A když už, tak už. Nějak už nesnesu pohled na položené koleje jen do trávy. :-)

No to poležení kolejí přímo do trávy by se na starších (a mnohde i na nových) úsecích snést dalo. Bylo by to zase přiblížení k reálu. ;) Protože v létě trať připomíná rozkvetlou louku. Bohužel.

Ona i ta rozkvetlá louka vypadá jinak než v MSTS položená kolej jen do terénu. Mě tam vadí ten ostrý přímkový přechod štěrk a tráva. Když se to proloží transferem je to úplně jiné kafe a když to samé se namaluje na objekt náspu, tak těleso trati je navíc prostorové. Další věc je ta, že pokud pod kolej nedám násep, není nijak možné podél trati vést souběžnou silnici, která je v jiné výšce nebo řeku. Vždy bylo nutné tyto komunikace držet v dostatečné vzdálenosti.

jax napsal:
Měl bych dotaz na návěstního mistra z úseku Přibyslav-Pohled. Možná i zabezpečováky by to zajímalo - testuji část své aktivity, kde jedu těsně na blok za nákladem přibližně z Přibyslavi do Havlbrodu. Za Přibyslaví po projetí kolem odjezdovýho návěstidla se mi cca o 200m dál objeví na opakovači a TM další návěstidlo, ale žádný není vidět. Na odjezdovým byla výstraha a na tom fiktivním 160 STŮJ. Nějak jsem si toho nevšímal a se štěstím projel (asi docela těsně) na výstrahu.
Za Pohledem se vše opakovalo - odjezdový výstraha a za 200m neviditelné STŮJ, to jsem ale projel a aktivita skončila. Naštěstí jsem měl uloženo a jel ten kousek znova a od odjezdovýho v Pohledu jsem jel cca 20km/h. A na opakovači výstraha (jel jsem pomalu, takže náklad poodjel), ale návěstidlo nikde.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ampex.info/host/jax/msts/chyba01.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ampex.info/host/jax/msts/chyba02.jpg
A před tunelem před Havlbrodem mi chvíli svítila 40, ale to je docela divné, možná to bylo pro výhybku před nástupištěm, kam odbočoval ten náklad, ale to bylo až za tunelem. A proč by to tam zůstávalo?
Vrátím se k tomuto problému. Udělal jsem testovací aktivitu přes Vysočinu, kdy jedu na blok za vlakem, abych nasimuloval tuto událost.
Takže funguje to asi tak.
Na odjezdu mám stůj tak dlouho, pokud si vlak předemnou nešlápne u dalšího oddílu autobloku. pak se mi na návěstidle rozsvítí výstraha. Když míjím rušení omezení rychlosti za zhlavím (neviditelné návěstidlo, na monitoru červené světlo s číslicí 160 - první obrázek), tak se žádné projetí stůj nekoná. Jel jsem takto přes několik stanic.
Takže se jednalo o nějaký falešný poplach. Jirka Polák také žádnou chybu v návěstidlech nenašel.

Pane Šemora, díky za otestování. Je to divné. Nicméně až tu aktivitu celou dokončím, tak udělám ostrou jízdu (snad do týdne, max. dvou) a uvidím.

Balkwill01 napsal:
Dobrý den Zbyňku,

Chtěl jsem se zeptat, mám Trainset BP po nejnovější aktualizaci, ale nejdou mi zvuky píštal a neslyším zvuky motoru v kabině jen neustálé ticho

Richard Balkwill

Skus se podívat na nastavení zvuku. V simulátoru zadej nastavení,zvuky
a tam bys měl mít dole vlevo kvalita zvuku (nebo tak nějak) a zadej tam
vysoká.
Vše je napsáno zde : http://www.semora.cz/msts/desatero.htm
Jinak nevím co by to mohlo být

Dnes jsem pochopil, proč Martin Stavitel X staví mnohem rychleji. Já totiž něco finálně postavím, pak na to chvíli čučím a za pár dní konstatuji "nelíbí", že by to šlo udělat lépe a stavím znovu. Viz jak jsem informoval, že jsem podbil úsek Česká Třebová - Ústí nad Orlicí. Pod koleje osadil náspy a došel k závěru, že další úsek Ústí - Brandýs je trochu divočina, když jsem porovnal s novými traťovými podklady. Tak jsem od první výhybky choceňského zhlaví naklopil celou stanici Brandýs nad Orlicí do průměrného sklonu 5 promile a tak jsem pokračoval až ku Ústí. Místy jsem se dostal do výšky nad výložníky TV. Celé se to srovnalo před cílovou rovinkou do Ústí. Takto povzbuzen úspěchem jsem za pohledu na sklony ve stanici Dlouhá Třebová, kterou jsem měl v rovině, jsem se rozhodl k dalšímu razantnímu kroku. Naklopit stanici Dlouhá Třebová. Z České Třebové mám podle skloníků spád 10 promile, ale podle podkladů je tam spád kolem 7. Tak jsem opět se opět zvedal z Dlouhé Třebové nahoru, estakáda se posunula opět něco na výložníky TV a celé se to srovnalo v České Třebové někde před podjezdem nákladní koleje. Zatím nic nevybuchlo a vypadá to, že rekonstrukce byla úspěšná. Ještě doplnit náspy pod koleje srovnat terén a bude úsek ČT - Choceň jak ze škatulky.
Jinak v plánu je to podbít až do Prahy.
Aktivitáři nemusíte mít strach, i když některé stanice jsou přeskládány o několik metrů výše, k poškození tras nedojde. Výhybky se nijak směrově neposouvaly.

Zbyněk Šemora napsal:
Dnes jsem pochopil, proč Martin Stavitel X staví mnohem rychleji. Já totiž něco finálně postavím, pak na to chvíli čučím a za pár dní konstatuji "nelíbí", že by to šlo udělat lépe a stavím znovu. Viz jak jsem informoval, že jsem podbil úsek Česká Třebová - Ústí nad Orlicí. Pod koleje osadil náspy a došel k závěru, že další úsek Ústí - Brandýs je trochu divočina, když jsem porovnal s novými traťovými podklady. Tak jsem od první výhybky choceňského zhlaví naklopil celou stanici Brandýs nad Orlicí do průměrného sklonu 5 promile a tak jsem pokračoval až ku Ústí. Místy jsem se dostal do výšky nad výložníky TV. Celé se to srovnalo před cílovou rovinkou do Ústí. Takto povzbuzen úspěchem jsem za pohledu na sklony ve stanici Dlouhá Třebová, kterou jsem měl v rovině, jsem se rozhodl k dalšímu razantnímu kroku. Naklopit stanici Dlouhá Třebová. Z České Třebové mám podle skloníků spád 10 promile, ale podle podkladů je tam spád kolem 7. Tak jsem opět se opět zvedal z Dlouhé Třebové nahoru, estakáda se posunula opět něco na výložníky TV a celé se to srovnalo v České Třebové někde před podjezdem nákladní koleje. Zatím nic nevybuchlo a vypadá to, že rekonstrukce byla úspěšná. Ještě doplnit náspy pod koleje srovnat terén a bude úsek ČT - Choceň jak ze škatulky.
Jinak v plánu je to podbít až do Prahy.
Aktivitáři nemusíte mít strach, i když některé stanice jsou přeskládány o několik metrů výše, k poškození tras nedojde. Výhybky se nijak směrově neposouvaly.

No a právě proto Vaše trať vypadá jak vypadá ;) Prakticky všechny úseky jsou perfektně propracovány do detailu a třeba to kouzlo s přechodovou texturou na náspu je super. I když mne občas nějaká jiná trať nadchne tak vždycky se po nějaké době vrátím k trati Bratislava-Praha :D
Jenom je škoda že oproti StaviteloviX trochu podceňujete efekt domů kolem trati. I na některých starších úsecích by šlo trochu více naznačit větším množstvím (byť univerzálních) domů vesnici či město. Nemusí to být taková šílená zástavba jako u StaviteleX, ale přece jen ten efekt vjezdu do civilizace mi u této trati chybí a podle mne je to jeden z důvodů proč část hráčů preferuje trať StaviteleX.
P.S: Neberte to jako nemístnou kritiku, ale jako můj osobní názor po dokončení víkendové jízdy MSTS z Bratislavy do Prahy ...

Je nutné si uvědomit, že to co si v počítači otevíráme není plastická mapa CZ a SK ani letecký simulátor, ale je to simulátor práce strojvedoucího. Hodně velkých měst zůstalo méně zastavěných i z důvodu, že buď budete plynule jezdit a husté zástavby oželíte nebo budou přesné modely všech měst, ale do nádraží se s bídou vejde jen vlak hráče. Například Honza Švec vymakal pěkně Hradec Králové a to jen to nejnutnější kolem kolejí. I výkonné PC zde padají s FPS pod 10. Jinak pokud si pustíte video nebo se svezete na lokomotivě, tak tratě jsou tolik zarostlé, že nějaké kochání pohledy na město jako na dlani se nekonají.
Když to vezmu z Bratislavy, tak nějaké mezery jsou za tunelem směr Lamač, pak až do Břeclavi je to celkem OK. Břeclav se ještě bude dodělávat, byly tam zásahy kvůli komplexu nádraží. Ale hustešjěí zástavba tam také nebude, jen se některé budovy vymění za vhodnější. Ladná je daleko, v Podivíně něco je, Zaječí, Šakvice jsou přes dva kilometry od stanic, Vranovice jsou, až do Brna je to OK. V Brně se nejprve dodělá uzel, konečně mám podklady a až jak zbude místo, se něco doplní, ale obávám se že bude plno. Na Vysočině většinou obce jsou mimo trať, Havlíčkův Brod, tam je ještě celkem pusto, ale na objekty je tam už dost plno. Pardubice jsou také přetížené, Praha ani nemluvě, bez bin by tam dodnes byla všude holá louka a na Vysočany rovnou zapomenout.
Tak nechápu, co se Vám nelíbí. Nebo si mám vymýšlet zástavby tam kde žádné v reálu nejsou, jen aby měl hráč dobrý pocit, že jede do nějakého velkého města?

Jen takový dotaz.Lze v této hře nahradit modely domů jen jakousi tapetou,fotkou města,aby se vlk nažral a koza zůstala celá?

Myslím, že to by nebylo to pravé ořechové... Všiml jsem si na trati 090, že jsou takto dělané lesy, pouze jako stěna a působí to dost divně, buďme rádi za to co máme...

pardal napsal:
Jen takový dotaz.Lze v této hře nahradit modely domů jen jakousi tapetou,fotkou města,aby se vlk nažral a koza zůstala celá?
Někde jsem tohle viděl, mám takový dojem že to bylo na ZSR130. Ale tam to bylo myslím dělané tak, že kulisa nebyla rovná, ale nepravidelně se prolamovala, a na každém zlomu se nepravidelně opakovaly stejné textury, případně byla ona kulisa postavena opačně. A tím bylo dosaženo dojmu, že ty zobrazobané domy jsou v 3d. Z pohledu fíry při jízdě to nemělo chybu a nikterak to nezatěžovalo systém.

Kulisy dle mého názoru jsou spíše vhodnější jen jako vzdálenější objekty např. lesy, vesnice na pozadí tam to vytváří dojem plastičnosti a na dálku z pohledu kabiny lze jen stěží rozpoznat že se skutečně jedná o kulisu

A co to nakombinovat? Do bezprostřední blízkosti tratě modely domů a za ně pak kulisu..

Tady opět řešíte "jak by, co by", ale chybí to základní. Aby někdo nafotil konkrétní ulice a z toho udělal kulisy. Je snad každému jasné, že například Bratislavský hrad nemůžeme použít do Prahy.
Pěkně udělal kulisu části ulice Z. Zvědělík v Břeclavi. Je to už přes ulici, tak domu chybí zadní stěny. Kdysi jsem nafotil ulici za nádražím v Brně, předal několika lidem a ani po 4 letech z toho nic není. Já modelovat nebudu. Jsem rád, že stíhám stavět to co stíhám.
Jak jsem si rozbombardoval ČT - Choceň, tak mám podbito náspy zatím Choceň - Brandýs včetně a včera jsem zápasil s úsekem ČT - Dlouhá Třebová. (od podjezdu před Parníkem) No, ale už se mi to tam začíná líbit. Srandovní ale je, že estakáda je teď asi o 5 metrů výš. Ale dal jsem na ní originál brány TV. Budu to tam muset ještě přeměřit, jak to má být vysoko.
Například na Vysočině, i když je trať ve velkém sklonu, tak vždy u peronů ve stanicích je trať téměř v rovině. Ale to není případ Dlouhé Třebové nebo Brandýsa. Tenkrát, když jse zde stavěl, neuměl jsem dělat stanice ve sklonu, tak jsem to pak kompenzoval nepatrně prudším sklonem na trati. Proto to šlo nyní opravit. Ale tenkrát to byl spíš odhad. Víme přece jak hodnoty na sklonících ve většině případů lžou. Například na zastávce Sruby je skloník stoupání 2,5 promile, ale podle přesných plánů je tam stoupání 0,2promile.
Ty přesné podklady pak jsou někdy k vzteku. :-)))

Ke kulisám: Při troše citu se to dá udělat s docela slušným efektem a nejen ve městech. Moje tratě jsou plné kulis vegetace, ve Dvoukolejce jsou i kulisy vesnic. U těch je snad jen jedno omezení - nesmí se jet moc blízko, aby nebylo vidět, že ty domečky jsou placaté. Kulisy mají jednu nevýhodu - většinou mají jen letní texturu a na rozdíl od domečků se ta zimní dost blbě dodělává. A jak píše Zbyněk - pomocníků je málo, málo, ....

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře