Modely lokomotiv ř.350

Chci se zeptat na EDB u goril (podobně i u banánů). Nejspíš je to dané mou nezkušeností, protože gorilu jsem nikdy neřídil. Zdá se mi, že když v MSTS šáhnu na EDB, tak její brzdný účinek je jaksi slabý. Např. když si to ženu po koridoru nějákých 160, najednou mi padne na LVZ výstraha, tak než zkrokuju z výkonu (což by bylo taky fajn, kdyby šlo sejít rovnou na nulu) a začnu zpomalovat na 120 pomocí EDB, tak to skoro nestíhám a musím si občas pomáhat průběžnou brzdou. Nedej bože, když mám zastavit na v dalším oddíle úplně. To je doslova o prsa korejské ženy! A mohl bych jmenovat dál... Jak je to v reále? Nebo je to nějáký nedostatek v ladění? Děkuju za odpověď.

V reále fíra z takových rychlostí EDB nebrzdí, ta slouží jenom pro udržení rychlosti při jízde ze spádu, mírné přibrždění (např. o 10 až 20 km/h), nebo pro provozní brždění - zde ovšem vždy v součinnosti s průběžnou brzdou vlaku. Takže když zpomaluješ ze 160ti na 120, pěkně lokomotivu nabrzdit EDB a zároveň vlak průběžou brzdou.
V souvislosti s tím stojí za zamyšlení jedna úvaha. Proč vlak může rychleji zpomalit než zvyšovat rychlost?
Při zrychlování táhne jenom lokomotiva, čili adhezní (tažná) síla Fa = tíha lokomotivy*součinitel adheze
Zatímco při brždění je bržděno každé dvojkolí celé soupravy, čili max. brzdová síla, kterou je možno přenést mezi koly a kolejnicemi -Fa = (tíha lokomotivy + tíha vozů)*součinitel adheze.
Z toho vidíš, že i kdyby jsi měl výkon EDB stejně velký jako výkon lokomotivy, tak to bude teoreticky (bo tam jsou nějaké jízdní odpory, EDB nebrzdí až do zastavení atd.) brzdit stejně "špatně", jako se to špatně rozjíždí. Takže brzdná dráha ze 160ti by mohla být i několik km.

Děkuji za poměrně vyčerpávající odpověď! Někde jsem zaslech, že EDB se právě používá jako hlavní provozní brzda, tudíž jsem se toho držel jak čert kopyta a při brždění to hnal vše přes EDB a jen dobržďení jsem dělal vzduchem. Třeba ale u peršinů a es v msts se EDB projevuje mnohem razantněji. Tak tyhle okolnosti mě vedly k tomuto omylu. Tak já jdu vesele pálit špalky a kotouče!

Naposled editoval moderátor:
Zdravím.
Nevíte, jestli existuje 350 od p. Starého s neotočenými sběrači a plnými (nezkosenými) talíři nárazníků? Zatím jsem všude našel jen se zkosenými.
Díky předem za odpovědi.

brqo & Pawlik
EDB používám docela často a to k regulaci brzdné síly. Když zpomaluju třeba do stanice, dám tam určitou brzdnou sílu průběžnou a doplním to EDB. Jelikož u průběžné nejde jako v reálu "mírně odbržďovat" (pokud se nepletu, tak jsou tam polohy + brzda nearetovaná, brzda aretovaná a - brzda nearetovaná) a je nutné pro zvýšení tlaku a odbrždění odbrzdit celý vlak jízdou a poté znova nastavit brzdou sílu, tak s průběžnou nehýbu skoro až do zastavení a reguluju to právě EDBčkem. Tedy, pokud brzdím málo, přidám EDB, pokud brzdím moc, EDB vyřadím třeba až na nulu.
Zajímala mě ale jedna věc. Jak se v reálu používá lokomotivní brzda? Používají ji fírové i za jízdy k podobnému účelu jako EDB? Nebo slouží výhradně jen k zabrždění lokomotivy nebo soupravy?
Jezdím s 350 často, protože je to má oblíbená řada, a ačkoliv nejsem pravý fíra, chtěl bych vše dělat tak, jak to pravý fíra dělá :-)

masox napsal:
brqo & Pawlik
EDB používám docela často a to k regulaci brzdné síly. Když zpomaluju třeba do stanice, dám tam určitou brzdnou sílu průběžnou a doplním to EDB. Jelikož u průběžné nejde jako v reálu "mírně odbržďovat" (pokud se nepletu, tak jsou tam polohy + brzda nearetovaná, brzda aretovaná a - brzda nearetovaná) a je nutné pro zvýšení tlaku a odbrždění odbrzdit celý vlak jízdou a poté znova nastavit brzdou sílu, tak s průběžnou nehýbu skoro až do zastavení a reguluju to právě EDBčkem. Tedy, pokud brzdím málo, přidám EDB, pokud brzdím moc, EDB vyřadím třeba až na nulu.
Zajímala mě ale jedna věc. Jak se v reálu používá lokomotivní brzda? Používají ji fírové i za jízdy k podobnému účelu jako EDB? Nebo slouží výhradně jen k zabrždění lokomotivy nebo soupravy?
Jezdím s 350 často, protože je to má oblíbená řada, a ačkoliv nejsem pravý fíra, chtěl bych vše dělat tak, jak to pravý fíra dělá :-)

Niektorý ju používajú, ale nie je to podla mňa dobrá technika jazdy. Dako BP by sa mala používať len pri posune (sólo loko, max pri zatláčaní vagónov na odstavené vagóny. ) a na zaistenie súpravy. Ale už som videl všeličo, ako to niektorý používajú takže to ostatné nekomentujem.

Podľa predpisu sa smie lokomotivná brzda (DAKO BP) použiť pri jazde vlaku len pod 5km/h na presné zastavenie, ale to málokto využije. Čo sa týka EDB ako spomínal brqo, že je to "hlavní provozní brzda", tak je to myslené asi tak, že rušňovodič len ovláda priebežnú brzdu brzdičom vlakovej brzdy, ničoho iného sa nechytá a tzv. prevodník zabezpečí, že mašinka nebrzdí vzduchom, ale s EDB. Samozrejme výkon EDB je sám regulovaný podla tlaku vzduchu v priebežnom potrubí. Brzdiť len čisto EDB zo 160 na 120 sa dá len keď mám také 4 vagóny maximálne a hafo času a priestoru. Inak len priebežne.

Ono ide aj o to či má rušeň zastavovaciu EDB alebo len spádovú. Už pri 560 ke je to o inom,ale teraz sa bavíme o 350.

Veľmi pekná aj s kabínou ETCS gorilka 350 006-3:

http://modely-msts.cz/

Naposled editoval moderátor:
Nechci zakládat nové vlákno, tak to napíšu sem, snad to nebude vadit.

Pro ty, co ještě nevědí, tak u Hekla na stránce se nacházejí naprosto perfektní zvuky pro řady 150, 151 a 350! Ten hukot na 350 při 160 km/h nemá chybu, Andrejovi patří velké DÍKY. Andreji, díky a jen tak dál. :)

Back
Nahoře