seznání

neotryx

Skladník
Zdarec.... mám takovou hloupou otázku :oops: Jak to funguje když je na trase kterou fíra má jet mimořádná výluka (nehoda atd.. ) a musí jet odklonem. Co když fíra nemá seznaní s tou odklonovou tratí?
např: Jede klasické EC z Prahy do Ostravy za Prahou nebo někde dál:) dostane hlášení,zprávu nevím jak to funguje že na trati je problém a že pojede odklonem přes Nymburk, co když ten fíra nemá seznání a na trati pojede poprvé? Toť vše.. :)

Naposled editoval moderátor:
U nas je to aspon tak, ze ist moze ale musi mat pilota ktory trat pozna. Rusnovodic, alebo skuseny vlakveduci. Ale na taketo veci sa treba pytat dvoch odbornikov s Hyde Parku.

Ako hovorí dem. Musí prísť druhý rušňovodič, ktorý na danej trati poznanie má a robiť pôvodnému tzv. pilota.

dem: Vlakvedúci nie, minimálne rušňovodič.

A pokud je to elektrika, tak musí přijít pilot, který má elektriky. Dieselový nestačí.

mikulda napsal:
A pokud je to elektrika, tak musí přijít pilot, který má elektriky. Dieselový nestačí.

Tak to jsem trochu zaskočenej.Fíra jestli má podepsaný seznání na určitou trať,může na té trati dělat pilota,ale co se týče návěstidel pro el. provoz,to fakt si nejsem jistý.

Šnek napsal:
mikulda napsal:

Tak to jsem trochu zaskočenej.Fíra jestli má podepsaný seznání na určitou trať,může na té trati dělat pilota,ale co se týče návěstidel pro el. provoz,to fakt si nejsem jistý.
Mikulda má pravdu, já třeba má poznaní na elektrifikovaných tratích, ale kde jsou tam stahovačky nebo "Sedlářovi koule" moc netuším, nezajímal jsem se o to. Proto taky když si uděláš elektriky máš právo na jednu jízdu na poznání návěstí pro elektrický provoz.

neonxc napsal:
A proč teda ten pilot neřídí mašinku sám?
Protože třeba taky nemusí mít autorizace na danou řadu.

Kuba: Na ČD neviem, ale u nás musí mať pilot "papiere" aj na danú mašinu, na ktorej robí pilota. Tiež som tvrdil, že to už rovno môže odviezť on. Ale pri mimoriadnostiach, keď sa ide odklonom, tak pôvodný vodič nepôjde domov, ale rieši sa to takto.

Dráčik napsal:
Kuba: Na ČD neviem, ale u nás musí mať pilot "papiere" aj na danú mašinu, na ktorej robí pilota. Tiež som tvrdil, že to už rovno môže odviezť on. Ale pri mimoriadnostiach, keď sa ide odklonom, tak pôvodný vodič nepôjde domov, ale rieši sa to takto.
Tak to si mě dostal, jestli tohle platí i u ČD. Na druhou stranu, ten pilot tu mašinu neveze, takže nevidím důvod, proč by na to měl mít papíry, ale jak říkám, ruku do ohně bych za to nedal.

EDIT: Nedalo mi to a našel jsem si to v předpise. Výsledek je takový, že u nás stačí pouze mít elektriky, konkrétni řadu vozidel mít nemusí.
"Musí-li jet strojvedoucí výjimečně na trať, kterou nezná, musí mu být přidělen
druhý strojvedoucí znalý traťových poměrů (dále jen pilot), který před jízdou
a během jízdy upozorňuje strojvedoucího na údaje, potřebné pro řízení
hnacího vozidla na pojížděné trati. U elektrických hnacích vozidel musí být
však pilot oprávněn řídit elektrická hnací vozidla. Není-li pilot v nepředpokládaných
případech přidělen, musí si jej strojvedoucí vyžádat."

neonxc napsal:
A proč teda ten pilot neřídí mašinku sám?
Cargo, to tak řeší. Např. na vlaku, dejme tomu z Třebové do Prahy Radotína, je fíra, který to zná jen do Prahy Vršovic. Vlak přijede na Čekačky, třebovák z toho sleze a vystřídá fíru, který přijede s nějakým vlakem od Berouna. (Třeba za dvě hodiny!) Ten potom dotáhne vlak neznalého strojvedoucího těch pár kilometrů do cílové stanice. Je to ale umožněno tím, že u Carga jsou fírové i mašiny nasazovány více méně operativně dle momentální potřeby, takže nikdo vlastně neví, co během šichty poveze - proto je také nesmysl požadavek na dodržování oběhů HV u nákladních vlaků během aktivit, publikovaný v jiném vlákně tohoto fóra.
U vlaků osobní přepravy, kde je naopak turnus jasně daný, je třeba aby dojel do fíra tam kam má, protože zase odtud musí třeba odvézt nějaký vlak zpátky. Nejsim sice strojvedoucí, ale předpokládám, že předání řízení lokomotivy vyžaduje určitá administrativní opatření, která by zapříčinila zbytečná zpoždění. Proto je jednodušší, když si na těch pár kilometrů sedne vedle pilot a fírovi pouze radí co kde a jak a je logické aby, kvůli stahovačkám apod., měl papíry na tramvaje.

Odovzdávka mašina v praxi hlavne znamená pobalenie vecí, zlezenie z mašiny a vety, že všetko je OK.

nebulus napsal:
Odovzdávka mašina v praxi hlavne znamená pobalenie vecí, zlezenie z mašiny a vety, že všetko je OK.
Kéž by tomu tak bylo i v praxi! :wink:

Já se poslední dobou setkal s případem,když padne na Os nebo R mašina a nikde kolem jiná ČD není,lze si od Carga zapůjčit jejich mašinu buď i s fírou nebo bez,ale nastává problém,že fírové Carga buď už mají v novém služ.průkazu nebo budou mít oprávnění vozit jen nákladní vlaky.V tom případě shánět pilota.Většinou si tam sedne fíra z porouchané mašiny,ale u motorů kde fíra musí zavírat dveře a tím pádem zůstat na motoru je problém.V takovém případě je nám vypůjčení Cargo mašiny na prd.

Šnek napsal:
... fírové Carga buď už mají v novém služ.průkazu nebo budou mít oprávnění vozit jen nákladní vlaky...
Jo, jo! Ono je víc věcí, nad kterými zůstává rozum stát.
U nás staniční dozorce dříve kromě běžných povinností jako doručování rozkazů, házení některých výhybek, jejich mazání a vymetání od sněhu a pod., dělal zárověň přípraváře, takže, když bylo potřeba, přivěsil nebo odvěsil mašinu, udělal brzdu a papíry. Dnes toto u vlaků ČD Cargo dělat nesmí, fírové se odvěšují a přivěšují většinou sami, pouze na brzdu dojíždí (MHD!) cargový přípravář, který je jeden na celý obvod. Takže jeden přepřah je záležitost na dvě hodiny!
A to, že mazání a vymetání výhybek smí dělat zase jen SDC a ze staničního dozorce je jen dobře placená uklízečka, je už zcela mimo mísu.

Šnek napsal:
Já se poslední dobou setkal s případem,když padne na Os nebo R mašina a nikde kolem jiná ČD není,lze si od Carga zapůjčit jejich mašinu buď i s fírou nebo bez,ale nastává problém,že fírové Carga buď už mají v novém služ.průkazu nebo budou mít oprávnění vozit jen nákladní vlaky....
Slyšel jsem že když si třeba Cargo půjčí od ČD fíru nebo obráceně, dostává ten dotyčný ohromný příplatek. Je to pravda?

Príplatok si možno zaúčtuje vedenie, od postihnutého dopravcu za to, že mu požičali svojho mašinistu. Pre samotného požičaného fíru je to normálny bežný deň. Tomu akurát povedia: "Dobre, dobre..."

Tom Kanka: Nebulus hovorí z praxe... My sa striedame za minutového pobytu v stanici...

Back
Nahoře