Windows 7 a MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Petr Novák napsal:
Martens napsal:
Petře a zkoušel jsi porovnat vlastnosti adresářů defaultních tratí s tratěmi doinstalovanými - a pokud půjdeš ještě hlouběji, tak se zkusit podívat do tratí na trk soubor? Ten je důležitý na to, aby byly tratě v MSTS vidět ( pokud je v daném adresáři tratě - možná má nastaveny vlastnosti hidden) - tak zkus hledat tam.
Vidíš Martensi,tohle mě vůbec nenapadlo kontrolovat,protože pod XP s tímhle nikdy problémy nebyly... :eek:
ad mmouka - pokud by byl problém s globalem,tak msts nikdy nenastartuje,končí pádem bez hlášky,to už mám léta odzkoušeno.Trainstore jsem nikdy neměl nainstalovaný,ačkoliv ho mám stažený pro strýčka Příhodu.
Po přečtení všech předcházejích příspěvků se podívám na soubory *trk.Co se týče paths,tak jsem nejdříve zkopíroval celé trati pod XP,kde je všechno funkční a přece se nic navíc v Routes nezobrazilo.Tak se zaměřím přímo na vlastnosti souboru,třeba tam bude zakopaný pes.Dám vědět,jak to dopadlo.

Zdravím,
Na systemu Windows 7 build 7100 RC1 jdou spouštět přes Trainstore i nedefaultní tratě.

s pozdravem m. hajdaj

Naposled editoval moderátor:
Ahoj. Slyšel jsem, že Windows 7 mají doposud nejlepší správu paměti. Mám nechat nastavení virtuální paměti na automatické nebo mám dát pevné hodnoty (2000 nebo 4000)?
Mám 512MB RAM a systém mi kupodivu šlape jak hodinky.

Pavlík napsal:
Ahoj. Slyšel jsem, že Windows 7 mají doposud nejlepší správu paměti. Mám nechat nastavení virtuální paměti na automatické nebo mám dát pevné hodnoty (2000 nebo 4000)?
Mám 512MB RAM a systém mi kupodivu šlape jak hodinky.
Tak buď rád,že na tak malém množství paměti Windows 7 vůbec jede.Na otázku jsi si sám odpověděl - nech W7,ať si spravují paměť podle svých potřeb a nenastavuj jim nějaké hodnoty,když je fyzicky nemáš (na W7 je doporučeno minimálně 1GB RAM).Vyšší hodnotou virtuální paměti nedoženeš chybějící RAM.

Pavlík napsal:
Myslel jsem pro MSTS, které je na tom hratelné.
Já mám 4GB RAM a stejně se mi občas stane,že se vlak na zlomek času zasekne a pak jede dál.Dělá mi to hlavně na velkých tratích,např.321 a slovenských,které mají rozbalené přes 1GB.Takže default poběží celkem v pohodě,ale náročné trati plynule nejspíš nepoběží.

A nastavení virtuální paměti máš předpokládám automatické. Kolik je u tebe doporučená velikost virtuální paměti?

Pavlík napsal:
A nastavení virtuální paměti máš předpokládám automatické. Kolik je u tebe doporučená velikost virtuální paměti?
Včera jsem nainstaloval novou verzi 7127,která má už oficiální češtinu,takže dnes mě čeká instalace msts.Uvidím,co ty trati.Jinak u W7 nechávám zatržené,že velikost virtuální paměti si zajišťuje systém sám.To se mi u W7 osvědčilo,tak to už nebudu měnit.Někde na diskuzním foru o W7 jsem se dočetl,že právě správa paměti byla hodně vylepšena a nyní již běhá jak má.Tak proč nějak direktivně něco nařizovat,když už to funguje? :D

Pokud se nechá VP, kdy velikost určí systém, velmi rychle se fragmentuje. Ono to sice funguje, ale stále pomaleji a pomaleji. Znám příklad, kdy jsem změnou VP na pevné hodnoty odstranil u jednoho uživatele pády MSTS.
Jinak jsem vyzkoušel u svého notebooku směrovat virtuální paměť na flešku. Počítač už totiž byl pro pomalost nabíhání například MS Office na vyhození oknem. Po změně umístění VP vše začalo šlapat jak hodiny.

Zbyněk Šemora napsal:
Pokud se nechá VP, kdy velikost určí systém, velmi rychle se fragmentuje. Ono to sice funguje, ale stále pomaleji a pomaleji. Znám příklad, kdy jsem změnou VP na pevné hodnoty odstranil u jednoho uživatele pády MSTS.
Jinak jsem vyzkoušel u svého notebooku směrovat virtuální paměť na flešku. Počítač už totiž byl pro pomalost nabíhání například MS Office na vyhození oknem. Po změně umístění VP vše začalo šlapat jak hodiny.
S tímhle jsem se ani na XP nesetkal a problém fragmentace se řeší pomocí filesystému NTFS.Ty nejsou na fragmentaci náchylné jako FAT a dost se divím,že hodně uživatelů stále používá FAT.V dnešní době je to už překonaný systém a navíc je tam omezení na max velikost 2GB souboru.Další věc - kdo má více než 3GB RAM,32bitové operační systémy tuto paměť nemohou využít.Existuje však řešení,je popsané v časopisu Chip 06/2009.64 bitové systémy tohle omezení nemají.

Já používám jen NTFS :-))) a i ten se fragmentuje o 106, pokud neprovádím údržbu. Vyřešení nestability MSTS s občasnými pády zadáním pevných hodnot virtuální paměti hovoří za vše a ne třeba dalších komentářů. Ale tady je nutné si dát pozor, aby swap soubor byl z jednoho kusu a ne rozroušen po celém disku. (pozná se to při defragmentaci v XP, je to ten zelený pás. Pokud je v celku je to OK, ale pokud je rozkouskovaný, je to špatně). Proto je nutné tohle nastavit hned po nainstalování systému. Ale vůbec nejlepší je VP nasměrovat na jiný fyzický disk než je systém.

A ještě lepší je mít hodně fyzické RAM a virtuální paměť vypnout úplně :-)
Já mám 512 MB (Win 2000), na běžné aplikace to s přehledem stačí, docela dost se šetří disk (zápis/čtení poklesly odhadem o 50-65%), zrychlení systému je také pěkně znát a když si chci zahrát Olomouc, tak si jí holt zase zapnu :-)

Ta defragmentace má ale jeden háček. Ve Windows 7 už nevidíš, jak je swap soubor rozložený. Nový integrovaný program defragmentace disku ti už totiž neukáže, jak jsou rozloženy soubory na HDD. Alespoň já jsem na to tedy nepřišel.

Ve Windows XP doporučím hned po instalaci virtuální paměť zcela vypnout (nastavit na 0), restartovat a pak nastavit pevné hodnoty a zase restartovat. Pak by měl být swap celý v jednom kousku. Akorát mě někdy štve, že je ten swap soubor až někde na konci HDD, ale to asi neovlivníme.

Pavlík napsal:
Ta defragmentace má ale jeden háček. Ve Windows 7 už nevidíš, jak je swap soubor rozložený. Nový integrovaný program defragmentace disku ti už totiž neukáže, jak jsou rozloženy soubory na HDD. Alespoň já jsem na to tedy nepřišel.

Na to stačí externý program defragler.

Zbyněk Šemora napsal:
Já používám jen NTFS :-))) a i ten se fragmentuje o 106, pokud neprovádím údržbu. Vyřešení nestability MSTS s občasnými pády zadáním pevných hodnot virtuální paměti hovoří za vše a ne třeba dalších komentářů. Ale tady je nutné si dát pozor, aby swap soubor byl z jednoho kusu a ne rozroušen po celém disku. (pozná se to při defragmentaci v XP, je to ten zelený pás. Pokud je v celku je to OK, ale pokud je rozkouskovaný, je to špatně). Proto je nutné tohle nastavit hned po nainstalování systému. Ale vůbec nejlepší je VP nasměrovat na jiný fyzický disk než je systém.
To je tedy zajímavé,schválně jsem se podíval,jak mám defragmentovaný disk pomocí programu O&O Defrag,špičce mezi takovými programy a hláška zní: Tento svazek není nutno defragmentovat.A to jsem poslední defragmentaci dělal ani se nepamatuji,nejspíše někdy před rokem.Co se týče přesměrování na jiný disk,tam tam je háček v tom,aby ten druhý disk měl stejnou přístupovou dobu,jinak toto řešení ztrácí smysl.

Hlášení, že disk není třeba defragmentovat beru z rezervou, když vidím to převažující množství fragmentovaných souborů. Také jsem jednou měl pocit, že vše je nějaké líné. Kouknu na fragmentaci a všude červeno (asi po půlroce) Po defragmentaci počítač hodně ožil a omládl. Já doporučuji defragmentovat nejpozději 1x do měsíce. Ale to jsou jen teorie. Ono hodně záleží jak se s počítačem pracuje. Jak se maže a instalují nové věci. Ale z vlastní zkušenosti jsem poznal, že nejvíc se fragmentuje oddíl, kde mám systém, tedy C. Proto je nejvhodnější při nové instalaci si disk rozdělit minimálně na dva oddíly. Na ten menší, u XP stačí 30 giga i s rezervou a pak zbytek na ostatní věci. Na C pak mám jen systém. Veškeré další instalce směruji na disk D. Má to i výhodu, pokud reinstaluji systém, tak nepříjdu o žádná data. Znám hodně uživatelů, kteří znají jen jeden oddíl, kde mají vše dohromady. Pak defragmentovat například půl Tera, to aby si počítač vzal týden dovolenou :-)

To všechno je hezké,osobně pracuji a nemažu nějaká kvanta dat,takže nepotřebuji nějak často defragmentovat.Co se týče rozdělení disku na více oddílů,tak to má svoje pro a proti.Měl jsem to taky a pak jsem od toho odstoupil.Při reinstalaci systému na C:\ se nepřijdou o data na D:\ to ano,ale stejně se to všechno musí nainstalovat znova,pokud nemám identickou kopii 1:1 někde jinde.Jinak systém nepozná,co je vůbec na D:\.To je ten největší problém rozdělených disků.V registrech po reinstalu chybí zápisy,pokud ovšem nemám zase identickou kopii 1:1 systému na C:\.Takže si moc nepomohu.Ono je praktičtější na druhý disk přesouvat zálohy,o ty při reinstalu také nepřijdu.Já to mám tak,že na rychlém disku mám systém i programy a na druhém větším a pomalejším HDD mám všechny zálohy,soubory další věci.Neříkám,že je to nejlepší řešení,prakticky to funguje.Jen se nesmí zapomenout uložit udělanou práci na druhý HDD.Pokud se něco pojebe na systémovém disku,na druhém mám zálohu.

Ohledne defragmentace doporucuji precist tady prispevky uzivatele geby. V kostce jde o to, ze na NTFS nema defargmentace smysl. Tedy pokud je splneno nekolik zakladnich podminek - dostatek volneho mista na disku, defragmentace nikdy nespustena. Pokud ji jednou spustite, o neco zvysite vykon filesystemu, ale za cenu toho, ze znicite veskere protifragmentacni opatreni, ktera dela system. Pak uz se dostanete do bludneho kruhu a defragmentovat musite pro udrzeni vykonu porad.

Nikdy jsem defragmentaci nespustil a na vykon disku a rychlost spousteni si nemohu stezovat. A to nemam zadne high-end PC.

Kosac napsal:
Ohledne defragmentace doporucuji precist tady prispevky uzivatele geby. V kostce jde o to, ze na NTFS nema defargmentace smysl. Tedy pokud je splneno nekolik zakladnich podminek - dostatek volneho mista na disku, defragmentace nikdy nespustena. Pokud ji jednou spustite, o neco zvysite vykon filesystemu, ale za cenu toho, ze znicite veskere protifragmentacni opatreni, ktera dela system. Pak uz se dostanete do bludneho kruhu a defragmentovat musite pro udrzeni vykonu porad.

Nikdy jsem defragmentaci nespustil a na vykon disku a rychlost spousteni si nemohu stezovat. A to nemam zadne high-end PC.

Hehe, teda ak je toto pravda, to absolútne potláča "teórie" istého všemúdreho a všeznalého PC odborníka - mysím, že všetkým je jasné, koho mám na mysli :D

Ale to je jen agentura JPP. Proč tedy Visty mají zapnutou automatiku defragmentace a proč se dělá tolik defragmentačních utilitek namísto upozornění, že defragmentace je vlastně zakázána. Já tomu nevěřím. To by snad muselo být před prvním spuštěním defragmentace nějaké varování.

Back
Nahoře